Thursday, August 6, 2015

Ψωμί-πίτα με ντοματίνια και βασιλικό

Τη συνταγή της Μπέττυς την έχω αποθηκεύσει εδώ και 4 χρόνια, αλλά ακόμα δεν έχω αξιωθεί να την κάνω. Όταν βλέπω κάποια ενδιαφέρουσα συνταγή σε φίλους μπλόγκερς και μη, τις αποθηκεύω την ίδια στιγμή, γιατί μετά, σχεδόν δεν θυμάμαι πού την είδα. Τώρα πότε θα βρω χρόνο να την κάνω, είναι μια άλλη ιστορία. Η συνταγή της Μπέττυς μου έκανε κλικ, αφού είναι ψωμάκι και είχε μεσογειακή νότα. Να την κάνετε!


Τελευταία, παρακολουθώ μια ομάδα στο φβ σχετική με διατροφή, όπου οι ιδέες πέφτουν βροχή. Μία από τις ιδέες που είχε πέσει, ήταν το ψωμί με σιμιγδάλι. Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι το σιμιγδάλι μπορεί να κάνει τόσο αφράτο ψωμί. Πίστευα ότι όπως το αλεύρι από καλαμπόκι κάνει τραχύ ψωμί, θα κάνει και το σιμιγδάλι. Λάθος μου, γιατί είναι δύο εντελώς διαφορετικά υλικά. Τη συνταγή για το ψωμί μπορείτε να τη δείτε ολόκληρη στο μπλογκ της Όλγας εδώ.


Οπότε τι έκανα; Έφτιαξα τη συνταγή του ψωμιού της Όλγας με την προσθήκη κάποιων υλικών, αλλά με την εμφάνιση του ψωμιού της Μπέττυς. Ήταν πάρα πολύ νόστιμο το πιτόψωμο. Αν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε μέσα χοντροκομμένη φέτα ή ό,τι τυρί ή άλλο υλικό σας αρέσει. Μπορείτε επίσης από πάνω να βάλετε ό,τι υλικά θα βάζατε για πίτσα.
Αν νηστεύετε, είναι ό,τι πρέπει για τις μέρες αυτές. Δεν έχει ούτε καν λάδι! Τρώγεται ευχάριστα ζεστό και κρύο!



Ψωμί-πίτα με ντοματίνια και βασιλικό
Υλικά για ταψί φούρνου
½ κιλό σιμιγδάλι ψιλό
λίγο αλάτι
1 και ¾ κούπες ζεστό νερό
2 φακελάκια μαγιά
16 ντοματίνια τσέρυ
λίγα φύλλα φρέσκου βασιλικού ψιλοκομμένα
λίγη ρίγανη



Εκτέλεση
Μέσα σε ένα μπωλ βάζουμε το σιμιγδάλι και το ανακατεύουμε με τη μαγιά και το αλάτι.
Προσθέτουμε το νερό και ανακατεύουμε.
Σε ταψί στρώνουμε χαρτί ψησίματος (προσοχή να είναι καλής ποιότητας για να μην κολλήσει. Αν φοβάστε, απλά λαδώστε το ταψί και βάλτε τη ζύμη απευθείας).
Ρίχνουμε τη ζύμη και με βρεγμένα χέρια την απλώνουμε να πάει παντού.
Πλένουμε τα ντοματίνια και τα τοποθετούμε από πάνω.
Πασπαλίζουμε με λίγη ρίγανη και λίγο αλάτι στις ντομάτες.
Σ’ αυτή τη φάση, μπορείτε να αφήσετε τη ζύμη σας να φουσκώσει για 15 λεπτά αν θέλετε.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς με αέρα μέχρι να ροδίσει, περίπου 25-30 λεπτά. Στα τελευταία λεπτά έβαλα το γκριλ για να πάρει χρώμα από πάνω.
Αν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε τυρί μέσα στη ζύμη.

11 comments:

  1. Πωπω, τι ωραία που ένωσες τις συνταγές! Φαίνεται πολύ λαχταριστό!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Και ήταν Λένια μου!

      Delete
  2. Ωστε αντικατέστηκες εξ ολοκλήρου το αλεύρι με σιμιγδάλι... πολύ ενδιαφέρον!
    Θα δοκιμαστεί σε πρώτη ευκαιρία!
    Σε ευχαριστώ πολύ για την αναφορά στο μπλογκ μου, είσαι από τα λίγα άτομα στο χώρο με τέτοιες ευαισθησίες! :)
    Φιλιά πολλά!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Να είσαι καλά Μπεττούλα! Ευχαριστώ! :-*

      Delete
  3. Εξαιρετική ιδέα!!!
    Μπράβοοο!!!
    Φιλάκια!!!

    ReplyDelete
  4. Πανεμορφο και σίγουρα νοστιμο!

    ReplyDelete
  5. Καλησπέρα Κική, αερικό εδώ!

    Έψαξα να βρω το βιβλίο σου για τα ψωμάκια αλλά έχει τελειώσει. Θα ξανατυπωθεί? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. E! αερικούλι!
      Το βιβλίο δεν ξέρω πού ρώτησες αλλά υπάρχει. Έχω εγώ πολλά αντίτυπα. Στείλε μνμ να στο στείλω αν ενδιαφέρεσαι :-)

      Delete
  6. Στην πρωτοπορία κ στην πολιτεία στην Αθήνα.

    Στο πρώτο μου γράψανε αυτό "Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι το βιβλίο Ψωμιά και ζύμες είναι εξαντλημένο από τις εκδόσεις και δεν μπορέσαμε να το συμπεριλάβουμε στην παραγγελία σας." και στο 2ο φαινόταν ήδη εξαντλημενο.

    Φυσικά κ το θέλω!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Κατάλαβα. Γράψε μου στο kxan67παπάκιgmail.com να σου το στείλω.

      Delete