Monday, April 11, 2016

Πορτοκάλια γλασέ με σοκολάτα

Θυμάστε τις ζαχαρωμένες πορτοκαλόφλουδες; Ένα γλυκό νηστίσιμο με μεγάλο σουξέ! Παρόλο που έχω φτιάξει πολλές φορές ζαχαρωμένες πορτοκαλόφλουδες , δεν τις είχα καλύψει ποτέ με σοκολάτα. Μάλλον επειδή ήξερα τη μοίρα τους: θα τις κατανάλωνα όλες εγώ...


Πρόσφατα έφτιαξα πάλι τις πορτοκαλοφλουδίτσες και τις μισές από αυτές τις βούτηξα σε σοκολάτα. ΚΟΛΑΣΗ! Δεν ήξερα αν θέλω να τελειώσω το γευστικό μου ταξίδι με σοκολατόφλουδες ή με ζαχαρόφλουδες!
Για τον συνδυασμό πορτοκάλι-σοκολάτα έχετε ακούσει συχνά. Δεν ξέρω ποιος το πρωτοξεκίνησε, αλλά έχει δίκιο. Αυτά τα δύο ταιριάζουν.


Οι ποσότητες είναι ενδεικτικές. Δεν μέτρησα πόση σοκολάτα χρειάζομαι, γιατί δεν τις βούτηξα όλες. Ξεκινήστε με 200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα και είτε συνεχίζετε να λιώνετε κι άλλη, είτε τις υπόλοιπες φλούδες τις κυλάτε σε ζάχαρη.


Πορτοκάλια γλασέ με σοκολάτα
4-5 πορτοκάλια χοντρόφλουδα (για φαγητό)
2,5 φλυτζάνια τσαγιού ζάχαρη για το σιρόπι
1,5 φλυτζάνι νερό για το σιρόπι
σοκολάτα κουβερτούρα (ξεκινήστε με 200 γρ.)
(1 φλυτζάνι ζάχαρη επιπλέον για την επικάλυψη, αν αποφασίστε να τυλίξετε μερικές σε ζάχαρη)


Τι κάνουμε:
Χαράζουμε τα πορτοκάλια μας σε 6-8 κομμάτια και βγάζουμε τις φλούδες προσεχτικά (αν δεν θέλετε να καταναλώσετε μαζί 5 πορτοκάλια, τρώτε ένα την ημέρα και φυλάξτε τις φλούδες στο ψυγείο σε σακουλάκι).
Όταν πια έχουμε καθαρίσει όλα τα φλούδια, τα κόβουμε κατά μήκος σε πάχος ενός εκατοστού. Μπορείτε βέβαια να τις αφήσετε κομμένες σε μεγάλα κομμάτια (τέταρτα) αν θέλετε.

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα νερό, τόσο ώστε να καλύπτει τις πορτοκαλόφλουδες και τις βράζουμε για 5 λεπτά.
Επαναλαμβάνουμε αυτή τη διαδικασία άλλες 2 φορές με καινούριο νερό. Έτσι ξεπικρίζουν και μαλακώνουν οι πορτοκαλόφλουδες.
Όταν τις έχουμε βράσει πια 3 φορές, απλώνουμε πολλά φύλλα χαρτί κουζίνας και τις στεγνώνουμε όσο μπορούμε καλύτερα, για να μην έχουν πολλά υγρά.
Στην κατσαρόλα που τις βράσαμε, βάζουμε 2,5 φλυτζάνια τσαγιού ζάχαρη και 1,5 φλυτζάνι τσαγιού νερό. Αφήνουμε να βράσει το σιρόπι 5-10 λεπτά και μετά προσθέτουμε τις πορτοκαλόφλουδες.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και τις αφήνουμε να βράσουν κι αυτές μαζί, μέχρι να πιουν όλο το σιρόπι. Κατα τη διάρκεια του βρασμού, ανακατεύουμε με ένα πηρούνι απαλά.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Αν δεν χαμηλώσουμε τη φωτιά, ενδέχεται να αρπάξουν οι φλούδες μας, ειδικά αν δεν τις ανακατεύουμε.
Όλη αυτή η διαδικασία με το σιρόπι μπορεί να πάρει συνολικά μισή ώρα.


Αν θέλουμε να συνεχίζουμε βουτώντας σε σοκολάτα, κάνουμε το εξής:
Βγάζουμε τις φλούδες και τις ξεχωρίζουμε μία μία, ώστε να είναι ευθείες και όχι κολλημένες μεταξύ τους, είτε πάνω σε σουρωτήρι αν έχουν ζουμί ακόμα, είτε σε λαδόκολλα.
Αφήνουμε να κρυώσουν.
Λιώνουμε σε μπεν μαρί σοκολάτα.
Βουτάμε μία-μία σε σοκολάτα, είτε ολόκληρη, είτε τη μισή και τις τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα.
Αφήνουμε να σταθεροποιηθεί η σοκολάτα για λίγες ώρες. Ο χρόνος σταθεροποίησης εξαρτάται από την εποχή και τη θερμοκρασία περιβάλλοντος.


Αν θέλουμε κάποιες να τις κυλήσουμε σε ζάχαρη, αντί να τις βουτήξουμε σε σοκολάτα, τις βουτάμε σε ζάχαρη με τη βοήθεια ενός πηρουνιού, να καλυφτούν παντού και τις αφήνουμε να στεγνώσουν καλά πάνω σε λαδόκολλα.

Μπορούμε να τις κλείσουμε σε σακουλάκια για δωράκι.
Μπορείτε να τις φτιάξετε όσο υπάρχουν ακόμα πορτοκάλια!


3 comments:

  1. Μα τι ωραίο γλυκάκι!!!

    ReplyDelete
  2. Μπορώ να τα φάω όλα με την μια!!!
    Πολύ ωραίο είναι με σοκολάτα ;)

    ReplyDelete
  3. Απο τις αγαπημενες μου γλυκο-μπουκιες!

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

    ReplyDelete