Να κεράσω φραουλίτσες; Ένα γλυκό που έφτιαξα πρόσφατα και σας συστήνω να κάνετε κι εσείς το Πάσχα. Μετά τα διπλομπούκια και τα κοψίδια που θα πέσουν, χρειάζεστε ένα ελαφρύ και δροσερό γλυκάκι και το γλυκάκι αυτό, είναι ό,τι πρέπει. Ήθελα να φτιάξω ένα γλυκό που να έχει φράουλες. Να μην είναι βαρύ, να είναι δροσερό, να είναι κάτι που θα μπορούμε να το φάμε μετά από ένα τραπέζι. Εγώ που το έφτιαξα, το πήγα κατευθείαν σε τραπέζι που ήμουν καλεσμένη και παρόλο που το τραπέζι είχε όλα τα καλά του Θεού (τα οποία φαγώθηκαν), μετά, οι καλεσμένοι έφαγαν ευχαρίστως ΚΑΙ αυτό. Όχι ότι θα είχαν πρόβλημα, αλλά λέμε!
Μιλφέιγ φράουλαςΥλικά για ένα μέτριο πυρέξ1 λίτρο γάλα φρέσκο
130 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
200 γρ. ζάχαρη
1 βανίλια
1 πρέζα αλάτι
2 κρόκους
2 κ. σ. λικέρ φράουλας
600-700 γρ. φράουλες
1 ½ πακέτο ιταλικά σφολιατίνια
1 φάκελο σαντιγί συν 200-250 ml γάλα ή 1 κρέμα γάλακτος με λίγη ζάχαρη άχνη
προαιρετικά:2 ασπράδια
100 γρ. ζάχαρη ψιλή λευκή-caster sugar (αν δεν έχετε λευκή, μπορείτε να χτυπήσετε κανονική ζάχαρη στο μπλέντερ ή να χρησιμοποιήσετε τη ζάχαρη που έχετε).
ΠροετοιμασίαΠλένουμε τις φράουλες, τις καθαρίζουμε και τις κόβουμε σε λεπτές φέτες, εκτός από 7-10 φράουλες που τις κρατάμε για στόλισμα.
Κόβουμε προσεχτικά κατά μήκος τα σφολιατίνια στα δύο.
ΕκτέλεσηΣτρώνουμε μια σειρά σφολιατίνια στο πυρέξ.
Κρατάμε μία κούπα από το γάλα και ζεσταίνουμε το υπόλοιπο σε κατσαρόλα.
Μέχρι να ζεσταθεί, χτυπάμε σε μπλέντερ τη μία κούπα γάλα, το αλεύρι, τη ζάχαρη και τη βανίλια. Όταν ζεσταθεί λίγο το γάλα, προσθέτουμε το αλάτι και το μίγμα που χτυπήσαμε και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα ή σύρμα συνέχεια σε μέτρια φωτιά, μέχρι η κρέμα μας να πήξει. Μόλις πήξει, χτυπάμε τους κρόκους σε ένα πιάτο, βάζουμε λίγο από το ζεστό μίγμα της κρέμας στους κρόκους και τους ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τους κρόκους αργά-αργά πάντα ανακατεύοντας στην κρέμα μας, ρίχνουμε και το λικέρ και την αφήνουμε 2-3 λεπτά ακόμα στη φωτιά. Αποσύρουμε και ρίχνουμε τη μισή κρέμα πάνω στα σφολιατίνια.
Βάζουμε μια σειρά φράουλες, όχι κολλητά , αλλά ούτε και αραιά τη μία φέτα από την άλλη.
Τοποθετούμε άλλη μια στρώση σφολιατίνια.
Βάζουμε άλλη μια σειρά από φράουλες, αυτή τη φορά, πριν ρίξουμε την κρέμα (πράγμα που μπορούμε να κάνουμε και στην πρώτη στρώση.)
Ρίχνουμε την υπόλοιπη κρέμα και το αφήνουμε να κρυώσει.
Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με λίγη άχνη ζάχαρη μέχρι να στέκεται ή χτυπάμε 1 φάκελο σκόνη σαντιγύ με το ανάλογο γάλα. Εγώ δεν βάζω ποτέ όσο γάλα λέει, αλλά παραπάνω. Βάζω στην αρχή όσο γάλα λέει και μετά, όταν στέκεται, προσθέτω κι άλλο. Έτσι γίνεται πιο ανάλαφρη.
Στρώνουμε τη σαντιγύ πάνω στο γλυκό.
Κόβουμε στη μέση τις φράουλες που έχουμε κρατήσει και στολίζουμε το γλυκό, λίγο πριν το σερβίρουμε.
Το στόλισμα του γλυκού μας, μπορεί να σταματήσει εδώ. Μπορούμε όμως, να φτιάξουμε μπεζεδάκια με τα ασπράδια που έμειναν και να στολίσουμε και μ΄ αυτά το γλυκό μας. Του πάνε πάρα πολύ.
Για τους μπεζέδες, χτύπησα τα ασπράδια πολύ καλά μαρέγκα και μετά πρόσθεσα ε 2-3 δόσεις τη ζάχαρη. Στην τελευταία δόση ζάχαρης, δεν χτύπησα πολύ.
Σε ταψί, έστρωσα χαρτί ψησίματος και έβαλα κουταλιές από το μίγμα με μικρό κουταλάκι. Έψησα στους 50-60 βαθμούς για 3-4 ώρες.
Tip: Αν κάνετε τους μπεζέδες, στολίστε το γλυκό σας λίγο πριν το σερβίρετε (ακόμα κι αν βάλετε μόνο φράουλες), για να μην υγρανθούν.
Ήταν ελαφρύ, ήταν δροσερό, ήταν απόλυτα ανοιξιάτικο και ταιριάζει στο πασχαλιάτικο τραπέζι.
Καλό πσκ!