Δεν θα βάλεις συνταγές πασχαλιάτικες; Με ρωτάει η Βιργινία στη φβ. Θα βάλω της λέω, αλλά όχι πολλές.
Λόγω διατροφής, δεν θέλω να φτιάχνω πράγματα καινούρια γιατί θα μπω στον πειρασμό να φάω.
Μετά σκέφτομαι, τι φταίνε οι άλλοι που περιμένουν μια συνταγούλα αν εγώ είμαι σε δίαιτα; Και κάθομαι και φτιάχνω κουλουράκια. Η Έφη, στο φβ, λατρεύει την κανέλλα και περιμένει εδώ και καιρό να βάλω κάποια μπισκότα με κανέλλα, οπότε, αποφάσισα να φτιάξω νηστίσιμα κουλουράκια κανέλλας.
Τα φτιάχνω και μου αρέσουν (έφαγα ενα, τι λέγαμε;). Την επόμενη μέρα, πήρα 30 παιδιά και τα πήγα σε 2 εργαστήρια κεραμικής να δουν πώς φτιάχνονται τα κεραμικά. Περάσαμε υπέροχα. Μωρέ πέρυσι τους είχα πάρει μπισκότα που τα πήγα στα οινοποιεία. Φέτος δεν πρόλαβα και θα πεινάνε ενδιάμεσα τόσες ώρες, σκέφτομαι. Τι κάνουμε τώρα; Αααα! Τα κουλουράκια! Και έτσι, παίρνω τα μισά κουλουράκια μαζί μου. Ευκαιρία για test drive στα κουλουράκια που δεν είχα ξαναφτιάξει. Τα παιδάκια τα τσακίσανε και τους άρεσαν πολύ. Δεν το περίμενα ομολογώ, γιατί πολλές φορές τα παιδιά έχουν μάθει στα έτοιμα και στα χειροποίητα τσινάνε. Οπότε, αφού περάσανε τις εξετάσεις, σας τα παρουσιάζω.
Νηστίσιμα κουλουράκια κανέλλας
Υλικά
(βγαίνουν 3 δόσεις περίπου)
¾ κούπας ηλιέλαιο ή άλλο σπορέλαιο
1 κούπα κανελλόζουμο* (1 κούπα νερό συν 1 ξύλο κανέλλας)
1 κούπα ζάχαρη
1 κ. γ. σόδα
1 κ. γ. μπέικιν πάουντερ
2 κ. γ. κανέλλα
1 σφηνάκι τεντούρα ή λικέρ κανέλλας ή άλλο ποτό ή καθόλου ποτό
1 σφηνάκι χυμό πορτοκαλιού
850 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (μπορεί να πάρει λιγότερο ή περισσότερο)
Εκτέλεση
Μέσα σε ένα μπρίκι, βάζουμε 1 κούπα νερό και το βράζουμε μαζί με 1 ξύλο κανέλλας για 3-4 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο, μέχρι να βάλουμε τα άλλα υλικά στο μπωλ.
Μέσα σε ένα μπωλ βάζουμε το λάδι, τη ζάχαρη, την κανέλλα, το λικέρ, το χυμό πορτοκαλιού και ανακατεύουμε με σύρμα.
Βάζουμε το κανελλόζουμο στην κούπα και αν με το βρασμό έχει χάσει από τον όγκο του, συμπληρώνουμε με νερό, μέχρι να γίνει 1 κούπα υγρό.
Προσθέτουμε και το ζεστό κανελλόζουμο στο μπωλ και ανακατεύουμε με σύρμα.
Βάζουμε λίγο από το αλεύρι, μαζί με το μπέικιν πάουντερ και τη σόδα. Ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε σιγά-σιγά όλο το αλεύρι, μέχρι να έχουμε μια ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια. Μην παρασυρθείτε και παραβάλετε αλεύρι, γιατί θα σκληρύνουν πολύ. Πρέπει ίσα-ίσα να μπορείτε να τα πλάσετε.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Στο δικό μου φούρνο, στα μπισκότα και κουλούρια, ανεβάζω τη σχάρα ψηλά, γιατί μου τα καίει από κάτω.
Πλάθουμε κουλουράκια και τα τοποθετούμε σε ταψί με χαρτί ψησίματος.
Ψήνουμε για 14 λεπτά (στο δικό μου τόσο πήρε), στους 180 βαθμούς, σε πάνω κάτω αντιστάσεις, ή μέχρι να πάρουν λιγάκι χρώμα. Μην τα παραψήσετε, γιατί σκληραίνουν καθώς κρυώνουν, όπως όλα τα κουλούρια και μπισκότα.
Tip:
Αν θέλετε τα κουλουράκια σας να είναι πιο τραγανά και τριφτά, βάλτε 1 κούπα ηλιέλαιο και αφαιρέστε ¼ κούπας νερό από το κανελλόζουμο. Μπορείτε επίσης να φτιάξετε το κανελλόζουμο με περισσότερα ξύλα κανέλλας ή να ενισχύσετε τη ζύμη με περισσότερη κανέλλα σε σκόνη.
Καλή Μεγάλη Εβδομάδα!
Σιγά μην φτουρήσουν αυτά που τους έκανα σήμερα..τα πορτοκαλένια...
ReplyDeleteΘα φτιάξω και τα δικά σου γιατί πέφτουν σαν τις ακρίδες επάνω τους!
Και είμαι σίγουρη ότι θα μου αρέσουν πολύ γιατί λατρεύω κανέλα.
Φυσικά θα ενισχύσω το νεράκι..χιχιχι!!!
Φιλιά!
Τρεις λαμαρίνες (νηστίσιμα σε άλλη παραλλαγή) και τα φάγανε σε μια μέρα, ζωή να 'χουν! το πιστεύεις; Χαλάλι όμως. Εμένα με πειράζει, μόνον όταν μένουν...
ReplyDeleteΣήμερα, θα τους ξαναφτιάξω.
Άντε, Καλό Πάσχα!
Και μου αρεσει η κανελα!!!!!!
ReplyDeleteΤι να πρωτοζηλεψω τα παιδακια που εφαγαν τα κουλουράκια ή που πήγαν στο εργαστήριο κεραμικής!!
Καλο Πασχα!
Tυχερά τα παιδιά που έχουν τέτοια δασκάλα!!! Τα κουλουράκια σου καταπληκτικά, η μυρωδιά της κανέλας έφτασε ως εδώ Κική μου!!
ReplyDeleteΚαλή Μεγαλοβδομάδα, και Καλή Ανάσταση!!
πολύ κουλούρι έφαγα φέτος!για κλαματα και για γέλια-οι περιπέτειες με τα φάρμακα με έχουν φέρει μια χαρά στα κιλά μου! :)
ReplyDeleteτρελλαίνομαι για κουλουρακια κανελας!
Μοσχομύρισαν τα κανελομπισκοτάκια!
ReplyDeleteΚαλή Μεγάλη Εβδομάδα Κικίτσα μου!
Κική, μου άφησες σχόλιο με ευχές στην ΔΕΥΤΕΡΗ ΝΙΟΤΗ. Καταρχήν, σ' ευχαριστώ πολύ. Κατά δεύτερο λόγο, τι σημαίνει εδώ που μπορώ; Επιχείρησες να μπεις και στο ΣΧΕΔΟΝ ΟΛΑ (sxedonola) και δεν τα κατάφερες ή εννοείς στο σχόλιο; Όποτε μπορέσεις, εξήγησέ μου. θα ήθελα να ξέρω, μήπως υπάρχει κάποιο πρόβλημα...
ReplyDeleteΦιλιά!
Τα παιδιά είναι οι πιο σκληροί κριτές!!!! αφού πέρασαν από αυτούς θα είναι υπέροχα.
ReplyDeleteΚαι του χρόνου!!!
Mμμμ,Deli μου,πολύ αρωματικά!
ReplyDeleteΑκόμη και η τεντούρα επιστρατεύθηκε για επιπλέον άρωμα!
Και μένα μ΄αρέσουν πολύ!
Φιλιά!
Μπορώ να κάνω την ίδια συνταγή χωρίς κανέλα;Μόνο με χυμό και ξύσμα από πορτοκάλι;
ReplyDeleteΈφη εγώ τα ξανάκανα σήμερα. Ενίσχυσα και το νεράκι και την κανέλλα και ήταν πάλι τέλεια!
ReplyDeleteάλλα λόγια, κι σε μας τα νηστίσιμα δεν μένουν! Αφού απορώ γιατί φτιάχνω αρτήσιμα!
Μαριάννα, όλα! χαχα!
Μπέττυ ευχαριστώωωω! Επίσης!
Κουκότσα, κανόνισε να τα ξαναπάρεις τα κιλά!
Έλενα επίσης!
ReplyDeleteάλλα λόγια, όχι, όχι. Όλα καλά. Απλά είδα και στα 2 την κάρτα για καλό Πάσχα, αλλά δεν μπορούσα να αφήσω κάτω από την κάρτα σχόλιο, οπότε άφησα στο τελευταίο :-)
Μανουσίνα, έτσι ακριβώς! Ευχαριστώ!
Ελένη άκρβς μυρωδάτα! Μάκια!
Σόφη ναι! Κανονικά! Δες και την άλλη συνταγή που έχω με νηστίσιμα πορτοκαλιού.
Με την κανελλάδα που έχεις δεν χρειάζεσαι κανελόζουμο :-). Αραίωσα λίγη μια φορά που βιαζόμουν γιατί εγώ αφήνω και κρυώνει το νερό πριν βγάλω το ξύλο και μια χαρά ήταν!
ReplyDeleteΑχ κανέλα αγαπημένη μέχρι εδώ έφτασε το άρωμα τους,φαίνονται υπέροχα μπράβο
ReplyDeleteΤεντουρίτσα και κανέλα μου έσπασαν τη μύτη...θεϊκά το λιγότερο!
ReplyDeleteVita, το σκέφτηκα και θα ήταν μια χαρά, αλλα αν έβαζα εδώ συνταγή με κανελλάδα, θα έπρεπε και εγώ να τη γράψω και ο κόσμος να κάνει πρώτα την κανελλάδα για να τα κάνει. Έτσι, ειπα να πάω σε πιο εύκολα. ;-) Σήμερα έλεγα να φτιάξω κουλουράκια έτσι, αλλά τελικά κατέληξα στο ταχίνι!
ReplyDeleteΝάντια κι εσύ την αγαπάς ε; Μα είναι τόσο ωραία!!!
Έφη και είναι ΌΝΤΩΣ μυρωδάτα έντονα! Θα το είδες αφού τα έφτιαξες!