Pages

Friday, October 30, 2009

Γλυκιά κολοκυθόπιτα

Treat or trick? Έτσι θα λέγαμε αν ζούσαμε στην Αμερική, που αύριο γιορτάζεται το Halloween. Για άλλη μια φορά,μου χάρισαν κολοκύθες και για άλλη μια φορά δεν ήξερα τι να τις κάνω τόσες που ήταν....(Εδώ συναντάμε πολύ τις πορτοκαλί στενόμακρες κολοκύθες και όχι τις στρογγυλές). Πέρυσι, είχα φτιάξει κολοκυθόσουπα. Φέτος, είπα να τις αξιοποιήσω αλλιώς!

Όσες κολοκυθόπιτες γλυκές έχω φτιάξει ή έχω φάει, δεν με ικανοποιούν. Η γεύση της κολοκύθας θεωρώ ότι είναι πολύ ουδέτερη. Έτσι, είπα να τη μπουμπουνίξω λίγο στα μπαχαρικά, μπας και στρώσει! Παρόλο που το έκανα αυτό, εξακολουθούσε να είναι πολύ επίπεδη η γεύση. Τελικά, αποφάσισα να βάλω λίγο λικέρ αλλά εκείνο που άλλαξε τη γεύση της εντελώς, ήταν το αλατάκι. Επιτέλους ήταν νόστιμη! Πάμε να τη δούμε;

Γλυκιά κολοκυθόπιτα
Υλικά για μεγάλο ταψί φούρνου

1 κιλό κολοκύθα πορτοκαλί, τριμμένη στον τρίφτη του κρεμμυδιού
250 γρ. μαύρη ζάχαρη
250 γρ. σιμιγδάλι ψιλό και χοντρό
1 ½ κ. γ. κανέλλα σκόνη
½ κ. γ. γαρίφαλο σκόνη
1 κ. γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
100 γρ. σταφίδα μαύρη
100 γρ. σταφίδα ξανθή
1 κ. γ. αλάτι
1 σφηνάκι λικέρ ούζου ή λικέρ κανέλλας ή τεντούρα
7 φύλλα κρούστας (αν είναι λαδιού, η πίτα είναι νηστίσιμη)
λάδι για το λάδωμα των φύλλων
άχνη ζάχαρη για πασπάλισμα

Εκτέλεση
Τρίβουμε την κολοκύθα. Αν έχετε χρόνο, αφήστε τη σε τρυπητό να σουρώσει λίγο, αλλιώς προχωρήστε στο παρασύνθημα.
Προσθέτουμε όλα τα υλικά στο μπωλ με την κολοκύθα, με τελευταίο το αλάτι και ανακατεύουμε.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Λαδώνουμε το μεγάλο ταψί φούρνου.
Στρώνουμε 3 φύλλα κάτω, λαδώνοντάς τα ένα-ένα ελαφρά και αφήνουμε τις άκρες τους να περισσεύουν από το ταψί.
Αν το υλικό μας έχει βγάλει πολύ ζουμί, αδειάζουμε λίγο.
Ρίχνουμε το υλικό πάνω στα φύλλα και απλώνουμε να πάει παντού.
Γυρίζουμε τις άκρες των φύλλων που περισσεύουν, έτσι ώστε να ακουμπήσουν στο υλικό.
Απλώνουμε 4 φύλλα από πάνω, λαδώνοντας ένα-ένα ελαφρά και κόβοντας όσο περισσεύει.
Χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια. Είναι καλύτερα να χαραχτεί τώρα, γιατί μετά το ψήσιμο σπάνε τα φύλλα.
Ψήνουμε για 30 λεπτά στους 180 βαθμούς.
Αφήνουμε την πίτα μέσα στο σβηστό φούρνο, για άλλα 5-10 λεπτά.
Βγάζουμε και αφήνουμε να κρυώσει πριν την πασπαλίσουμε με άχνη ζάχαρη. Ακόμα καλύτερα, πασπαλίζουμε μόνο όταν σερβίρουμε.

Tips:
Η γεύση της κανέλλας είναι έντονη στην πίτα, γιατί εκτός από τη σκόνη κανέλλας, το λικέρ ούζου έχει κι αυτό κανέλλα, οπότε αν δεν θέλετε να καλύπτει τις άλλες γεύσεις, μειώστε την ποσότητα. Εμένα πάντως, μου άρεσε έτσι.

Την κολοκύθα δεν την άφησα να σουρώσει, με αποτέλεσμα να έχει λίγα υγρά, ειδικά όταν πρόσθεσα το αλάτι, αλλά δεν υπήρχε πρόβλημα. Έχυσα λίγο από το περισσευούμενο υγρό, αλλά όχι όλο.

Υπενθυμίζω, ότι αυτό που την έκανε να νοστιμίσει, ήταν το αλάτι. Το αλάτι όμως, ενδέχεται να κάνει την κολοκύθα να βγάλει υγρά, οπότε, είτε δεν το προσθέτετε αν δεν θέλετε, είτε χύνετε λίγο από τα υγρά που θα βγουν. Οπωσδήποτε προσθέστε το στο τέλος.

Η μαύρη ζάχαρη, δημιουργεί στην πίτα υγρά επίσης. Αν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε μαύρη ζάχαρη, χρησιμοποιήστε κρυσταλλική, αλλά μειώστε λίγο την ποσότητα.

Το σιμιγδάλι μπήκε σε αναλογία μισό-μισό, ψιλό-χοντρό.

Η πίτα έγινε πάρα πολύ νόστιμη, με εντελώς δικό της χαρακτήρα και στυλ!

Άλλες συνταγές με κολοκύθα:
Κολοκυθόπιτα αλμυρή

Κολοκυθόσουπα

Καλό σκ σε όλους!

Wednesday, October 28, 2009

Κάστανα

Ο Ηλίας μου έστειλε φωτογραφίες από την εκδρομή που έκανε με την οικογένειά του, κοντά στη Γουμένισσα.. Είχαν την ευκαιρία να μαζέψουν κάστανα κι εγώ είχα την ευκαιρία να δω καταπληκτικές φωτογραφίες. Εκείνο που θυμάμαι έντονα από τα παιδικά μου χρόνια, είναι τα βράδυα του χειμώνα, που περιμέναμε να βγουν τα κάστανα. Η μάνα μας τα έβραζε σε αλατισμένο νερό, μετά τα ανοίγαμε με μαχαίρι στη μέση και τα τρώγαμε με το κουταλάκι. Ακόμα και τώρα, έτσι τα τρώω όποτε βρω ευκαιρία, αν και τα αποφεύγω δυστυχώς, παρόλο που μου αρέσουν πολύ, επειδή παχαίνουν. Και δεν παχαίνουν επειδή έχουν πολλές θερμίδες, αλλά επειδή δεν μπορείς να σταματήσεις αν δεν τελειώσουν!!! Οι φωτογραφίες του Ηλία, μου τα θύμησαν και δεν ξέρω αν θα αντισταθώ όταν τα δω στο μανάβη...

Πλούσια σε υδατάνθρακες, κάλιο, και βιταμίνες, φτωχά σε λίπος και νάτριο, αποτελούν μια ιδιαίτερα θρεπτική τροφή.

Όταν είχα πάει στη Γερμανία στη Νέλλη, 3 χρόνια πριν, τέτοια εποχή, τα κάστανα ήταν ήδη στην εποχή τους και μπορούσες να τα δεις κατω πεσμένα στις ορεινές περιοχές. Εκεί, επιτρεπόταν να μαζέψεις τα κάστανα από κάτω, με αποτέλεσμα να πηγαίνει ο κόσμος νωρίς το πρωί για συγκομιδή.

Τα κάστανα, όπως είπα και πριν, τα λατρεύω. Μου αρέσουν πάρα πολύ βρασμένα, ψητά, σε φαγητά, σαν γλυκό κουταλιού, ενώ δεν μου αρέσουν ιδιαίτερα σε γλυκά! Περίεργο, αλλά δεν...

Για τις υπόλοιπες φωτό, ελάτε εδώ.

Monday, October 26, 2009

Τάρτα σοκολάτας

Αγίου Δημητρίου σήμερα, πολλοί οι εορτάζοντες. Κερνάω γλυκάκι λοιπόν για όσους γιορτάζουν, αλλά και για τη μανούλα στην Πάτρα.

Τάρτα σοκολάτας
Υλικά
Για τη ζύμη
2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
125 γρ. βούτυρο μαλακό
1 αυγό
1 πρέζα αλάτι
3 κ. σ. άχνη ζάχαρη
1-2 κουτ. σούπας παγωμένο νερό

Για τη γέμιση
125 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα σπασμένη σε κομμάτια
125 γρ. κρέμα γάλακτος

Προαιρετικά
3-4 κουτ. σούπας τριμμένα φουντούκια (όχι σκόνη αλλά στο μέγεθος τραχανά-μπλιαχ)
2-3 κουτ. σούπας ζάχαρη καστανή

Εκτέλεση
Ζυμώνουμε τα υλικά της ζύμης να ενωθούν όλα και την αφήνουμε για μια ώρα στο ψυγείο.
Τη στρώνουμε σε ταψάκι (σε μέγεθος πίτσας), την τρυπάμε με πηρούνι παντού, και την ψήνουμε στους 220 βαθμούς για 25 λεπτά. Την αφήνουμε να κρυώσει και στο μεταξύ φτιάχνουμε τη γέμιση.

Σε κατσαρολάκι βάζουμε την κρέμα γάλακτος να πάρει μια βράση, προσθέτουμε και τη σοκολάτα ανακατεύοντας με ξύλινο κουτάλι να λιώσει και να ενσωματωθεί. Αφήνουμε να κρυώσει, μέχρι να αρχίσει να πήζει.

Ρίχνουμε τη σοκολάτα πάνω στην ψημένη τάρτα.

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, καβουρντίζουμε λίγο τα φουντούκια. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε 2-3 κουταλιές ζάχαρη καστανή. Ανακατεύουμε -με ξύλινη κουτάλα πάντα- συνέχεια τα φουντούκια για να μην κολλήσουν όλα μαζί και για να καραμελώσουν όμορφα παντού. Σκορπάμε με κουτάλι (καίνε λέμε!!!) τα καραμελωμένα φουντούκια ολόγυρα στην τάρτα ή όπως αλλιώς θέλουμε.

Τη βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει και να σταθεροποιηθεί.
Αν τη βρει η μεθεπόμενη μέρα...γράψτε μου...

Χρόνια πολλά και καλή εβδομάδα!

Friday, October 23, 2009

Χάθηκε η Μπαλού

Η Μπαλού εξαφανίστηκε από χτες το πρωί, ημέρα Πέμπτη, από το σπίτι μας. Φοράει μαύρο λουράκι, άσπρο κολλάρο για ψύλλους και ένα ροζ κουδουνάκι. Η Μπαλού ήρθε στο σπίτι μας εδώ και ένα μήνα. Είναι μπασταρδεμένο γκριφόν. Την αγαπήσαμε, την ταΐσαμε, την εμβολιάσαμε, την κοιμήσαμε μέσα στο σπίτι μας και μας λείπει. Χάθηκε στην περιοχή Ακρωτήρι. Αν γνωρίζει κανείς οτιδήποτε, παρακαλώ ας επικοινωνήσει μαζί μου στο email μου που υπάρχει στη σελίδα μου στο προφίλ μου. Ευχαριστώ.



Ζυμαρικά με τυρί και λαχανικά στο φούρνο

Όταν δεν ξέρεις τι να μαγειρέψεις και φτιάχνεις πρόχειρα και γρήγορα φαγητά, τελικά βγαίνουν τα νοστιμότερα!

Ζυμαρικά με τυρί και λαχανικά στο φούρνο
Υλικά
1/2 κιλό ζυμαρικά κοχυλάκια ή πένες ή άλλα μικρά ζυμαρικά
1 κούπα ανάμικτα κατεψυγμένα λαχανικά
1/2 κούπα καλαμπόκι κονσέρβας
250 γρ. ένταμ
200 γρ. ελαφριά κρέμα γάλακτος (με χαμηλά λιπαρά)
1 φλυτζάνι γάλα φρέσκο
λευκό πιπέρι

Εκτέλεση
Μέσα σε μια κατσαρόλα, βάζουμε λίγο νερό.
Αφήνουμε να βράσει και προσθέτουμε τα λαχανικά.
Βράζουμε τα λαχανικά για 5-10 λεπτά.
Προσθέτουμε ζεστό νερό, αρκετό για να βράσουμε τα ζυμαρικά.
Βράζουμε μαζί με τα λαχανικά και τα ζυμαρικά, σύμφωνα με τις οδηγίες. Καλύτερα να κρατάνε λίγο και να μην είναι παραβρασμένα, γιατί θα μπουν και στο φούρνο.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς.
Σουρώνουμε τα ζυμαρικά-λαχανικά και τα βάζουμε σε ένα πυρέξ ή ταψί.
Τρίβουμε από πάνω το ένταμ να καλύψει παντού τα ζυμαρικά.
Ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος και το γάλα.
Ρίχνουμε λίγο λευκό πιπέρι από πάνω και ψήνουμε για 15-20 λεπτά, μέχρι να λιώσει το τυρί.
Τσακίζουμε με τύψεις!

Tips:
Το γάλα συνήθως το βάζω για να μην βάλω πολλή κρέμα γάλακτος. Αν θέλω να ζεστάνω ξανά τα κοχυλάκια, τα ζεσταίνω προσθέτοντας λίγο γάλα. Στις 6 βδομάδες που προσέχω τη διατροφή μου, είναι το μόνο φαγητό που ζήλεψα και χτύπησα 2-3 πηρουνιές!

Η ποσότητα για τα λαχανικά είναι ενδεικτική. Μπορείτε να βάλετε περισσότερα, να προσθέσετε αλλαντικά κλπ. Εγώ τα προτιμώ μόνο με λαχανικά και πολύ καλαμπόκι!

Καλό πσκ!

Monday, October 19, 2009

Κυδωνόπαστο

Μια τσάντα κυδώνια κατέφτασαν στο σπίτι πεσκέσι. Και τώρα τι τα κάνουμε; Γλυκό κυδώνι έχω από πέρυσι. Λικέρ επίσης. Μοσχάρι με κυδώνια μπορώ να φτιάξω, αλλά και πάλι θα καταναλωθούν λίγα. Οπότε, αποφασίζω να φτιάξω κυδωνόπαστο. Για κυδωνόπαστο δεν τρελαίνομαι. Ναι. Υπάρχουν και μερικά γλυκά που δεν τα τρώω, όσο κι αν ακούγεται περίεργο για μια αθεράπευτη γλυκατζού! Αλλά το κυδωνόπαστο αρέσει στα πεθερικά μου. Οπότε, βάζω μπροστά για κυδωνόπαστο. Το έφτιαξα, και επειδή πάλι έμειναν πολλά κυδώνια, δεν θα τη γλυτώσει το γλυκάκι του κουταλιού!

Κυδωνόπαστο
Υλικά
2 κιλά κυδώνια (8 μεγάλα κυδώνια)
1 κιλό ζάχαρη περίπου
2 ποτήρια νερό
προαιρετικά:
λίγη αρμπαρόριζα
αμύγδαλα ασπρισμένα

Εκτέλεση
Πλένουμε τα κυδώνια, τα κόβουμε στα τέσσερα, τα καθαρίζουμε και βγάζουμε τα κουκούτσια.
Τα κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια και τα βάζουμε σε κατσαρόλα, μαζί με 2 ποτήρια νερό (το νερό μπορεί να είναι και λιγότερο).
Βράζουμε τα κυδώνια μέχρι να μαλακώσουν. Αν είναι αφράτα, 10-15 λεπτά αρκούν. Αν είναι σκληρά, χρειάζονται παραπάνω χρόνο. Αν θέλουμε προσθέτουμε σ΄ αυτή τη φάση την αρμπαρόριζα, την οποία θα βγάλουμε μετά όταν θα τα λιώσουμε.
Σουρώνουμε τα κυδώνια και τα λιώνουμε με μπλέντερ ή μίξερ χειρός ή στη μηχανή του πουρέ.
Μετράμε την ποσότητα του πολτού, τη βάζουμε στην κατσαρόλα πάλι και προσθέτουμε ίση ποσότητα ζάχαρης. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, είχα 5,5 φλυτζάνια πολτού και πρόσθεσα 5,5 φλυτζάνια ζάχαρης, που ήταν σχεδόν 1 κιλό.

Βράζουμε τον πολτό με τη ζάχαρη σε χαμηλή φωτιά, ενώ ανακατεύουμε συχνά με ξύλινη κουτάλα για να μην κολλήσει. Με διαβάθμιση μέχρι το 3, το έβρασα στο 1,5 επί 1 ώρα και 10 λεπτά περίπου, μέχρι που το υλικό ξεκολλούσε από τα τοιχώματα και άφηνε αυλάκια στον πάτο της κατσαρόλας καθώς ανακάτευα. Το υλικό πρέπει να στεγνώσει καλά. Στη φάση αυτή και όταν τελειώσει η διαδικασία, μπορούμε να προσθέσουμε ασπρισμένα αμύγδαλα, ή να τα βάλουμε στο ταψί.
Στρώνουμε λαδόκολλα σε ένα ταψί και την αλείφουμε ελαφρώς με λάδι.
Απλώνουμε το μείγμα στο λαδωμένο ταψί σε πάχος 2 εκατοστών και το αφήνουμε να κρυώσει.
Το κόβουμε και το αφήνουμε 2-3 μέρες σε μέρος χωρίς υγρασία, για να στεγνώσει εντελώς και να μην μουχλιάσει.
Φυλάμε σε κουτί με λαδόκολλα, μακριά από την υγρασία. Μπορούμε επίσης, να τυλίξουμε τα κομμάτια σε κρυσταλλική ζάχαρη.

Αρμπαρόριζα δεν είχα και δεν έβαλα. Αμυγδαλάκια επίσης δεν έβαλα, γιατί πάει κατευθείαν στα γεροντάκια μας και τα αμύγδαλα μόνο μπελάς θα ήταν.

Tip:
Προσοχή στη θερμοκρασία όταν ξεκινήσετε να βράζετε τον πολτό, γιατί αρπάζει εύκολα.
Αν σας πιάσει, αδειάστε την κατσαρόλα, καθαρίστε τη και ξαναξεκινήστε με χαμηλότερη φωτιά.

Καλή και γλυκιά εβδομάδα να έχουμε όλοι!

Friday, October 16, 2009

Για ελάτε να βοηθήσουμε τον Ηλία!

Θυμάστε τον Ηλία με τα λουκάνικα; Ο Ηλίας ετοιμάζει κάτι για τα Χριστούγεννα και θέλει τη βοήθειά σας. Ζητάει τις ευχές σας, που θα πλαισιώσουν το χριστουγεννιάτικο δέντρο που ετοιμάζει. Για ελάτε να διαβάσουμε τι μας λέει και να τον βοηθήσουμε να φτιάξει το δέντρο του!

Φίλοι και Φίλες της Μικρής Κουζίνας, γεια σας.

Η αφεντομουτσουνάρα μου σκέφτηκε να επιστρατεύσει την αγάπη σας. Επιχειρώ να φτιάξω ένα δέντρο το οποίο θα είναι δέντρο των ευχών. Ο στόχος του δέντρου είναι να παρατηρεί κάποιος το δέντρο και να ανακαλύπτει ευχές που τις έχουν δώσει φίλοι της Μικρής Κουζίνας αλλά και άλλοι. Το δέντρο αυτό θα αρχίσει να κατασκευάζεται την άλλη εβδομάδα όσον αφορά τον κορμό και την βάση. Τα φύλλα έρχονται αργότερα όπου και πρέπει να γράψω επάνω τις ευχές σας.

Το δέντρο αυτό θα είναι γλυπτό το οποίο επιμελείται ο Βασίλης ο οποίος είναι σκηνογράφος στο Βασιλικό Θέατρο , το οποίο θα εκθέσουμε αργότερα σε έναν χώρο εστίασης. Θέλω όμως να βάλω το δικό μου χρώμα.

Έτσι λοιπόν όποιος θέλει να στείλει μία γευστική ευχή για το δέντρο μου, η οποία θα γραφτεί στα φύλλα του δέντρου, ας στείλει ένα email στην διεύθυνση μου koutlas@gmail.com με θέμα : Ευχή

Όσοι θα λάβουν μέρος στην λίστα της ευχής θα τους δοθεί η ευκαιρία να έχουν το δέντρο σε φωτογραφία που θα τους στείλω αργότερα.

Σας ευχαριστώ

Ηλίας Κούτλας

Thursday, October 15, 2009

Blog action day 2009

H Blog action day, φέτος έχει για θέμα της την κλιματική αλλαγή. Πάνω από 7.000 χιλιάδες μπλογκ συμμετέχουν σήμερα και ενώνουν τη φωνή τους με ένα ποστ για τη μέρα αυτή. Πέρυσι η Blog action day ασχολήθηκε με τη φτώχεια, ενώ πρόπερσι με το περιβάλλον.

Η αλλαγή που συντελείται στον πλανήτη, οφείλεται σε μια σειρά ανθρώπινων συμπεριφορών και λαθών. Οι μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα που που απελευθερώνονται κάθε χρόνο στην ατμόσφαιρα, έχει σαν αποτέλεσμα την υπερθέρμανση του πλανήτη.
Τα αποτελέσματα γνωστά:
Λιώσιμο των πάγων, πλημμύρες, ξηρασία, έλλειψη πόσιμου νερού.
Άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από ακραία καιρικά φαινόμενα. Ζώα και πουλιά, μεταναστεύουν άσκοπα και άκαιρα σε αναζήτηση τροφής, εξαιτίας των λανθασμένων μηνυμάτων που παίρνουν από τη φύση, με αποτέλεσμα να εξαντλούνται στη διαδρομή και να αφανίζονται. Πόλεις καταστρέφονται από τις ξαφνικές πλημμύρες, λαοί αφανίζονται από την ξηρασία, η αύξηση της θερμοκρασία θέτει σε κίνδυνο τα δάση και ό,τι ζουν μέσα σ' αυτά, καύσωνες, πυρκαγιές, έλλειψη νερού, είναι λίγες μόνο από τις επιπτώσεις που αντιμετωπίζουμε όλοι μας σήμερα.

Λουλούδια που ανθίζουν σε άλλες εποχές, λουλούδια και καρποί πάνω στο ίδιο δέντρο, φυτά που εμφανίζονται μήνες νωρίτερα από την εποχή τους, πλημμύρες και ακραία καιρικά φαινόμενα είναι αυτά που εγώ εντοπίζω στην καθημερινότητά μου.






Τι μπορούμε να κάνουμε; Οι περισσότεροι άνθρωποι λένε "εγώ θα σώσω το περιβάλλον; τι μπορώ να κάνω μόνος μου;" Δεν είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι δεν μπορούμε, ακόμα και ένας ένας, να κάνει τίποτα. Ένας-ένας και όλοι μαζί μπορούμε να βοηθήσουμε. Είναι κάτι που αφορά όλους μας. Πρόκειται για το μέλλον το δικό μας αλλά και των παιδιών μας που ακούγεται δυσοίωνο. Η WWF, όπως και πολλές άλλες οργανώσεις, προτείνει απλές λύσεις που μπορεί ο καθένας να ακολουθήσει εδώ. Λογική χρήση του ηλεκτρικού και του νερού, λογική χρήση των κλιματιστικών και άλλων ηλεκτρικών συσκευών και άλλα πολλά. Όλοι μαζί και ο καθένας μόνος του μπορεί να συμβάλλει. Άλλωστε εμείς όλοι και ο καθένας μόνος του συμβάλλαμε για να φτάσουν τα πράγματα σ' αυτό το άσχημο σημείο.

Ας ενημερωθούμε λοιπόν για το τι μπορούμε να κάνουμε και ας ελπίσουμε ότι κάτι θα διορθωθεί παγκόσμια ενώνοντας τη φωνή μας αυτή τη μέρα.