Όσες κολοκυθόπιτες γλυκές έχω φτιάξει ή έχω φάει, δεν με ικανοποιούν. Η γεύση της κολοκύθας θεωρώ ότι είναι πολύ ουδέτερη. Έτσι, είπα να τη μπουμπουνίξω λίγο στα μπαχαρικά, μπας και στρώσει! Παρόλο που το έκανα αυτό, εξακολουθούσε να είναι πολύ επίπεδη η γεύση. Τελικά, αποφάσισα να βάλω λίγο λικέρ αλλά εκείνο που άλλαξε τη γεύση της εντελώς, ήταν το αλατάκι. Επιτέλους ήταν νόστιμη! Πάμε να τη δούμε;
Γλυκιά κολοκυθόπιτα
Υλικά για μεγάλο ταψί φούρνου
1 κιλό κολοκύθα πορτοκαλί, τριμμένη στον τρίφτη του κρεμμυδιού
250 γρ. μαύρη ζάχαρη
250 γρ. σιμιγδάλι ψιλό και χοντρό
1 ½ κ. γ. κανέλλα σκόνη
½ κ. γ. γαρίφαλο σκόνη
1 κ. γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
100 γρ. σταφίδα μαύρη
100 γρ. σταφίδα ξανθή
1 κ. γ. αλάτι
1 σφηνάκι λικέρ ούζου ή λικέρ κανέλλας ή τεντούρα
7 φύλλα κρούστας (αν είναι λαδιού, η πίτα είναι νηστίσιμη)
λάδι για το λάδωμα των φύλλων
άχνη ζάχαρη για πασπάλισμα
Εκτέλεση
Τρίβουμε την κολοκύθα. Αν έχετε χρόνο, αφήστε τη σε τρυπητό να σουρώσει λίγο, αλλιώς προχωρήστε στο παρασύνθημα.
Προσθέτουμε όλα τα υλικά στο μπωλ με την κολοκύθα, με τελευταίο το αλάτι και ανακατεύουμε.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Λαδώνουμε το μεγάλο ταψί φούρνου.
Στρώνουμε 3 φύλλα κάτω, λαδώνοντάς τα ένα-ένα ελαφρά και αφήνουμε τις άκρες τους να περισσεύουν από το ταψί.
Αν το υλικό μας έχει βγάλει πολύ ζουμί, αδειάζουμε λίγο.
Ρίχνουμε το υλικό πάνω στα φύλλα και απλώνουμε να πάει παντού.
Γυρίζουμε τις άκρες των φύλλων που περισσεύουν, έτσι ώστε να ακουμπήσουν στο υλικό.
Απλώνουμε 4 φύλλα από πάνω, λαδώνοντας ένα-ένα ελαφρά και κόβοντας όσο περισσεύει.
Χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια. Είναι καλύτερα να χαραχτεί τώρα, γιατί μετά το ψήσιμο σπάνε τα φύλλα.
Ψήνουμε για 30 λεπτά στους 180 βαθμούς.
Αφήνουμε την πίτα μέσα στο σβηστό φούρνο, για άλλα 5-10 λεπτά.
Βγάζουμε και αφήνουμε να κρυώσει πριν την πασπαλίσουμε με άχνη ζάχαρη. Ακόμα καλύτερα, πασπαλίζουμε μόνο όταν σερβίρουμε.
Tips:
Η γεύση της κανέλλας είναι έντονη στην πίτα, γιατί εκτός από τη σκόνη κανέλλας, το λικέρ ούζου έχει κι αυτό κανέλλα, οπότε αν δεν θέλετε να καλύπτει τις άλλες γεύσεις, μειώστε την ποσότητα. Εμένα πάντως, μου άρεσε έτσι.
Την κολοκύθα δεν την άφησα να σουρώσει, με αποτέλεσμα να έχει λίγα υγρά, ειδικά όταν πρόσθεσα το αλάτι, αλλά δεν υπήρχε πρόβλημα. Έχυσα λίγο από το περισσευούμενο υγρό, αλλά όχι όλο.
Υπενθυμίζω, ότι αυτό που την έκανε να νοστιμίσει, ήταν το αλάτι. Το αλάτι όμως, ενδέχεται να κάνει την κολοκύθα να βγάλει υγρά, οπότε, είτε δεν το προσθέτετε αν δεν θέλετε, είτε χύνετε λίγο από τα υγρά που θα βγουν. Οπωσδήποτε προσθέστε το στο τέλος.
Η μαύρη ζάχαρη, δημιουργεί στην πίτα υγρά επίσης. Αν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε μαύρη ζάχαρη, χρησιμοποιήστε κρυσταλλική, αλλά μειώστε λίγο την ποσότητα.
Το σιμιγδάλι μπήκε σε αναλογία μισό-μισό, ψιλό-χοντρό.
Η πίτα έγινε πάρα πολύ νόστιμη, με εντελώς δικό της χαρακτήρα και στυλ!
Άλλες συνταγές με κολοκύθα:
Κολοκυθόπιτα αλμυρή
Κολοκυθόσουπα
Καλό σκ σε όλους!