Pages

Wednesday, October 31, 2012

Σουφλέ κίτρινης κολοκύθας

Όποιος βαριέται να διαβάσει την ιστορία, η οποία έχει γίνει πια παράδοση σ΄ αυτό το μπλογκ τέτοια μέρα προς τιμή των κολοκύθων και του Χάλογουιν, ας πάει κατευθείαν στη συνταγή. Η ιστορία, αποτελεί συνέχεια της ιστορίας που ξεκίνησε μερικά χρόνια πριν και μπορείτε να διαβάσετε εδώ κι εδώ.


"Τα έχω παίξει! Δεν πάει άλλο! Τα έχω παίξει!" μονολογούσε συχνά και αμέσως τον έπιαναν οι καθωσπρεπισμοί του: "Ω! μα τι κουβέντες είναι αυτές για ένα πριγκηπικό στόμα! Για δες πού κατάντησα ο άνθρωπος. Να μιλάω σαν λιμενεργάτης εκ του λιμένος Πειραιώς, που έλεγε και σε μια παλιά ταινία. Όμως αυτή η γυναίκα με έχει καταστρέψει...Τι ήθελα και την ξυπνούσα μου λέτε; Μια χαρά κοιμότανε και είχαμε όλοι την ησυχία μας. Τι το ΄θελα κι εγώ να την ξυπνήσω; Μα μήπως το περίμενα να συμπεριφέρεται έτσι; Μία για shopping,  μία για κομμωτήριο, μία για spa...Να δω εγώ πού θα ξεspaσω έτσι και πάρω ανάποδες στροφές..."

Μόνος του τα έλεγε, μόνος του τα άκουγε. Η άλλη, μονίμως απούσα...

"Αμ το άλλο; Κάθε φορά που της λέω να μαζευτεί γιατί έχουμε κρίση, γιατί τα λεφτά εξανεμίζονται, γιατί ο κόσμος πεινάει, αυτή μου λέει ότι έχει φροντίσει γι' αυτή ο μπαμπάς στην Ελβετία. Μωρέ να δεις ότι στη λίστα Λαγκάρντ θα είναι κι ο πατέρας της...Κάτσε και θα δεις...Ε ρε γλέντια..."

Αυτά έλεγε και ξανάλεγε ο πρίγκηψ και φτιαχνόταν μοναχός του ο καψερός...Η άλλη, σημασία δεν του έδινε...Το είχε πάρει απόφαση. Να την ξανακοιμήσει δεν μπορούσε, αλλά να σηκωθεί να φύγει μπορούσε. Και είχε έρθει η κατάλληλη στιγμή. Δεν άντεχε άλλο την αδιαφορία της, την άρνησή της να μαζευτεί σπίτι και να φτιάξει επιτέλους ένα φαΐ! Ακόμα κι αυτό, 3 χρόνια μετά, αυτός το έφτιαχνε. Ε φτάνει...Σήμερα κιόλας θα της ανακοίνωνε ότι η ιστορία της ωραίας κοιμωμένης και αυτού, είχε φτάσει στο τέλος. Και δεν θα είχε καθόλου happy end το παραμύθι. Θα μάζευε τα μπογαλάκια του το ίδιο κιόλας βράδυ...

Η πόρτα άνοιξε καθώς σκεφτόταν αυτά και μπήκε η Ωραία Κοιμωμένη, κρατώντας μια τσάντα από σούπερ μάρκετ.

Κάποιος φούρνος γκρεμίστηκε...σκέφτηκε ο πρίγκηψ.

Η Ωραία Κοιμωμένη ήταν ήσυχη και σοβαρή. Άρχισε να βγάζει τα ψώνια από την τσάντα. Κολοκύθα (τι πρωτότυπο...), τυρί, αυγά, γάλα (Καμπά..Μόνο αυτό έλειπε).

"Τιιιιιιιι είναι αυτά"; ρώτησε ο πρίγκηψ.
"Σαν τι φαίνονται δηλαδή"; αντιρώτησε η Ωραία Κοιμωμένη.
Κάνουμε και πνεύμα ξανασκέφτηκε ο πρίγκηψ...
"Δεν με έχεις συνηθίσει να έρχεσαι με τσάντες σούπερ μάρκετ. Συνήθως έρχεσαι με τσάντες Λουί Βιτόν. Πράντα, Σανέλ, τέτοιες"...
"Ε καιρός να έρθω και με τσάντα σούπερ μάρκετ" συνέχισε ατάραχη η Ωραία, και άρχισε να καθαρίζει την κολοκύθα.
Η κάτω σιαγόνα του πρίγκηπα, κόντευε να φτάσει στο πάτωμα από την έκπληξη. Βλέπουν καλά τα μάτια μου; Καθαρίζει κολοκύθα; Χτυπάει αυγά; Βρε μπας και φταίει το Χάλογουιν; Βρε μπας και το παίζει Trick ot treat και είμαστε στο Trick και δεν το έχω καταλάβει;

"Αγάπη μου μπορείς να μου φέρεις ένα μικρό πυρέξ; Συνταγή για δύο θα κάνω. Δεν χρειάζεται μεγαλύτερο. Και μπορείς να μου διαβάζεις τη συνταγή για να μην χάνω χρόνο; Και μπορείς επιτέλους να σταματήσεις να με κοιτάζεις με αυτό το βλέμμα το γεμάτο απορία;

Ο πρίγκηψ μάζεψε την κάτω σιαγώνα του, συμμάζεψε την έκπληξή του και είπε να δώσει μια τελευταία ευκαιρία στη σχέση τους. Μα τι στο καλό πια; Τα παραμύθια συνήθως έχουν καλό τέλος! Ποιος ήταν αυτός που είχε το δικαίωμα να το αλλάζει; Ας της δώσω μια τελευταία ευκαιρία και βλέπουμε σκέφτηκε, πριν αρχίσει να διαβάζει μεγαλοφώνως:



Σουφλέ κίτρινης κολοκύθας 
Υλικά για μικρό πυρέξ 
½ κιλό κολοκύθα τριμμένη και ελαφρώς στυμμένη
200 γρ. κίτρινα τυριά τριμμένα (κασέρι, έμενταλ, τσένταρ, γκούντα)
3 αυγά
4 κ. σ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
4 κ. σ. γάλα εβαπορέ
πιπέρι
λίγο αλάτι

 

Εκτέλεση 
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180-190 βαθμούς.
Πλένουμε, καθαρίζουμε, τρίβουμε την κολοκύθα και τη στύβουμε ελαφρώς.
Ανακατεύουμε σε μπωλ όλα τα υλικά.
Αλατίζουμε ελαφρώς.
Μπορούμε να προσθέσουμε λίγο τυρί τριμμένο, πιο αλμυρό από τα τυριά μας και να παραλείψουμε το αλάτι.
Βουτυρώνουμε ένα μικρό πυρέξ και ρίχνουμε το υλικό μέσα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-190 για μισή ώρα.
Σερβίρουμε ζεστό, πριν ξεφουσκώσει!

(μπορεί και να) συνεχίζεται...

Monday, October 29, 2012

Μπάρες με σπόρους

Μία πρωτότυπη, ευέλικτη και εύκολη συνταγή προτείνω σήμερα. Η ιδέα ανήκει στη φίλη μου την Πέννυ, που κάθε φορά που πάω σπίτι της, έχει να με κεράσει κάτι νέο και πρωτότυπο! Οι μπάρες αυτές είναι σαν λεπτά, άγλυκα παστελάκια. Ό,τι πρέπει δηλαδή για την ώρα που πεινάμε και θέλουμε να μασουλήσουμε κάτι υγιεινό. Κάτι που μπορούμε να το πάρουμε μαζί, κάτι που να μας κόψει την πείνα.

Η συνταγή έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα: είναι ευέλικτη. Τι σημαίνει αυτό; Μπορείτε να βάλετε ό,τι σπόρους θέλετε, στην ποσότητα που θέλετε. Προσθέστε τα μπαχαρικά που σας αρέσουν. Αλάτι, πιπέρι, πάπρικα, ρίγανη ή ό,τι σας αρέσει. Προσθέστε μερικές κουταλιές αλεύρι ολικής αλέσεως ή χωριάτικο (εγώ πρόσθεσα αλεύρι ολικής 90%). Προσθέστε νερό, τόσο ώστε να φτιάξετε μια λασπώδη μάζα. Απλώστε τη ζύμη σε λεπτό φύλλο, χαράξτε τη, ψήστε τη και έτοιμη!


Μπάρες με σπόρους 
Υλικά 
1 κ. σ. μαύρο σουσάμι
3 κ. σ. άσπρο σουσάμι
1 κ. σ. ηλιόσπορους
2 κ. σ. κολοκυθόσπορους (πασατέμπο)
2 κ. σ. λιναρόσπορο σκούρο
2 κ. σ. λιναρόσπορο ξανθό
2 κ. σ. παπαρουνόσπορο
½ κ. γ. πάπρικα γλυκιά*
½ κ. γ. πάπρικα καυτερή
¼ κ. γ. αλάτι
7 κ. σ. αλεύρι ολικής αλέσεως*
8 κ. σ. νερό


Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175 βαθμούς σε πάνω κάτω αντιστάσεις.
Στρώνουμε ένα ταψί με λαδόκολλα.
Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε τους σπόρους και όλα τα υλικά εκτός από το νερό.
Αν δεν σας αρέσει πολύ η πάπρικα, περιοριστείτε σε μικρότερη ποσότητα γιατί ενδέχεται να πικρίζει. Προσθέτουμε νερό και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε μια λασπώδη μάζα που δεν ρέει, δεν διαλύεται και απλώνεται με τη βοήθεια κουταλιού στη λαδόκολλα.


Απλώνουμε το μίγμα σε πολύ λεπτό «φύλλο» (4-5 χιλιοστά) με τη βοήθεια ενός κουταλιού ή μικρού πλάστη. Αν σας κολλάει το μίγμα, βρέξτε το κουτάλι ή τον πλάστη. Το πάχος θα πρέπει να είναι λίγο, αλλιώς θα μείνει μαλακή μέσα η μπάρα.


Χαράζουμε με μαχαίρι τις μπάρες στο μέγεθος που θέλουμε. Μπορούμε να κόψουμε τρίγωνα, τετράγωνα κλπ.


Ψήνουμε στους 175 βαθμούς για 18-20 λεπτά.
Όσο περισσότερο ψηθούν, τόσο περισσότερο κριτσινιστά θα είναι.
Αν θέλετε να είναι μαλακά, 15-16 λεπτά είναι αρκετά.
Αν τα ψήσετε και στη συνέχεια δείτε ότι δεν έχουν σκληρύνει αρκετά, ξαναψήστε τα!
Μόλις ψηθούν, αφήστε να κρυώσουν λιγάκι και κόψτε τις μπάρες με το χέρι στα σημεία που τις είχατε χαράξει.

Μπορείτε να προσθέστε μαύρες σταφίδες για γλυκιά εκδοχή ή ακόμα και τριμμένα ξηροκάρπια.
Η συνταγή είναι πολύ ευέλικτη!

update σημαντικό που ξέχασα: Φυλάξτε τις μακριά από υγρασία (σε μεταλλικό κουτί κλπ)

Thursday, October 25, 2012

Κορμός ψυγείου με oreo cookies

Ο καιρός ακόμα θυμίζει καλοκαιράκι (αν και είδα βροχές και καταιγίδες μες στο σκ - ενημερώνω για να μη λέτε πως θα φταίει που το είπα :-p), οπότε ένα γλυκό ψυγείου, ακόμα δεν μας φαίνεται παράξενο για την εποχή! Νόστιμο και δροσερό, ιδανικό για τους λάτρεις των μπισκότων τύπου oreo cookies.

 
Κορμός ψυγείου με oreo cookies
Υλικά
για το παντεσπάνι
5 αυγά
5 κ. σ. ζάχαρη
2 κ. σ. κακάο σκόνη κοσκινισμένο
για τη γέμιση
1 φάκελο σαντιγύ (αντί για σκόνη σαντιγύ μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά με λίγη άχνη ζάχαρη)
200 ml γάλα για τη σαντιγύ (ή όσο λέει το κουτί)
2-3 μπισκότα τύπου oreo τριμμένα στο μπλέντερ
4 μπισκότα τύπου oreo κομμένα σε χοντρά κομματάκια


Εκτέλεση
Ξεκινάμε φτιάχνοντας τη γέμιση.
Χτυπάμε τη σκόνη σαντιγύ με το γάλα (ή την κρέμα γάλακτος με λίγη άχνη ζάχαρη) σε σφιχτή σαντιγύ.
Προσθέτουμε με κουτάλι τα τριμμένα μπισκότα. Τα χοντροκομμένα μπισκότα μπορούμε να τα προσθέσουμε τώρα ή να τα σκορπίσουμε πάνω στη σαντιγύ αφού την απλώσουμε στο παντεσπάνι. Φυλάμε τη σαντιγύ στο ψυγείο μέχρι να φτιάξουμε το παντεσπάνι.



Προθερμαίνουμε το φούρνο σε πάνω κάτω αντιστάσεις στους 170 βαθμούς. Χτυπάμε όλα μαζί τα υλικά για 5 λεπτά.
Στρώνουμε το ρηχό ταψί φούρνου με λαδόκολλα, την οποία βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε. Ψήνουμε για 15 λεπτά στους 170 βαθμούς.
Στρώνουμε μια καθαρή πετσέτα.
Πιάνουμε από τις άκρες τη λαδόκολλα με το παντεσπάνι και την αναποδογυρίζουμε πάνω στην πετσέτα.
Αφαιρούμε προσεχτικά τη λαδόκολλα.
Τυλίγουμε το παντεσπάνι ΜΑΖΙ με την πετσέτα και αφήνουμε να κρυώσει.
 Όταν κρυώσει, ξετυλίγουμε και απλώνουμε τη γέμιση. Μην το παρακάνετε με τη γέμιση στις άκρες, γιατί με το τύλιγμα θα βγαίνει έξω.


Τυλίγουμε προσεχτικά το παντεσπάνι, το μεταφέρουμε σε καθαρή λαδόκολλα, το τυλίγουμε στη λαδόκολλα και το βάζουμε στην κατάψυξη για 2-3 ώρες να σφίξει.

Tip: αν σας αρέσουν αυτού του τύπου τα μπισκότα, μπορείτε να ... ενισχύσετε τη γέμιση με περισσότερα τριμμένα ή μη!

Monday, October 22, 2012

Μελιτζανοσαλάτα

Τρεις τεράστιες μελιτζάνες βρίσκονταν στο ψυγείο μου εδώ και μέρες. Μία τις ξεχνούσα, μία δεν προλάβαινα, ακόμα εκεί ήταν. Ψάχνοντας το Σάββατο τα συρτάρια του ψυγείου για να δω τι λείπει, έπεσα πάνω τους. Κόντεψαν να χαλάσουν. Ε, ήταν ώρα να χρησιμοποιηθούν. Ψήθηκαν και έγιναν μια τέλεια μελιτζανοσαλάτα!


Και επειδή μερικές-μερικές είδαν τη φωτό της στο φβ και τη λιμπίστηκαν, είπα να τη βάλω τώρα μετά από προτροπή τους, παρόλο που τη μελιτζάνα τη θεωρώ καλοκαιρινό λαχανικό. Με την παρατεταμένη καλοκαιρία του Οκτωβρίου βέβαια, ταιριάζει μια χαρά!


Στη μελιτζανοσαλάτα δεν βάζω πολύ λάδι (ξέρετε...για να την τρώω χωρίς τύψεις). Οι ποσότητες στα υλικά που ακολουθούν είναι ενδεικτικές. Θα σας πρότεινα να συμβουλευτείτε τη γεύση σας και να προσθέσετε ό,τι θέλετε καθώς θα την φτιάχνετε. Ξεκινήστε με λίγο από το καθένα και προσθέστε καθώς θα δοκιμάζετε.

Αν χτυπήσετε τη μελιτζανοσαλάτα σας στο μπλέντερ μαζί με το σκόρδο και το λάδι, θα γίνει πιο ανοιχτόχρωμη! Αυτή στη φωτογραφία την έλιωσα στο μπλέντερ αλλά όχι μέχρι να γίνει υπερβολικά λιώμα.Με τα κρ΄θινα παξιμαδάκια από δίπλα, ήταν το κάτι άλλο!


Μελιτζανοσαλάτα 
Υλικά για ένα μέτριο μπωλ
3 μεγάλες μελιτζάνες
1-2 σκελίδες σκόρδο
½ κ. γ. αλάτι
1 ½ κ. σ. ξύδι
4-5 κ. σ. ελαιόλαδο


Εκτέλεση 
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200-220 βαθμούς στο γκριλ.
Τρυπάμε τις μελιτζάνες, τις τοποθετούμε σε ταψί που έχουμε στρώσει χαρτί ψησίματος και ψήνουμε για 40-45 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν μέσα.
Μόλις γίνουν οι μελιτζάνες και κρυώσουν λίγο, τις κόβουμε στη μέση ή σε τέταρτα και με ένα κουτάλι παίρνουμε το εσωτερικό της. Το βάζουμε στο μπλέντερ ή το ψιλοκόβουμε με μαχαίρι ή πηρούνι.
Λιώνουμε σε μπλέντερ ή σε γουδί το σκόρδο. Αν το λιώσουμε σε μπλέντερ, προσθέτουμε λίγη μελιτζάνα, για να λιώσει ευκολότερα. Ανακατεύουμε σε μπωλ τη λιωμένη μελιτζάνα, με όλα τα υλικά.


Μπορείτε να προσθέσετε ψιλοκομμένο μαϊντανό αν θέλετε. Αυτή τη φορά δεν έβαλα. 

Καλή εβδομάδα!

Friday, October 19, 2012

Ψητά ντόνατς, εύκολα και γρήγορα

Καθώς περιπλανιώμουν στους ατέλειωτους δρόμους του διαδικτύου, έπεσα πάνω σε μια πανεύκολη συνταγή για ψητά ντόνατς. Δεν μου αρέσουν ιδιαίτερα τα τηγανητά γλυκά. Δεν μου αρέσει η λαδίλα που αφήνουν. Επίσης, παρόλο που είχα υποπέσει στον πειρασμό να αγοράσω ένα ταψάκι για ψητά ντόνατς, δεν είχα ακόμα ψάξει να βρω κάποια συνταγή, γιατί ήξερα την κατάληξη που θα είχαν αν τα έφτιαχνα...Και όντως δεν έκλεισαν 24ωρο...Δοκιμάστε τη συνταγή που ακολουθεί. Είναι πανεύκολη, γίνονται πολύ γρήγορα, ούτε φουσκώματα, ούτε τίποτα και είναι πεντανόστιμα. Ακόμα κι αν δεν έχετε ταψάκι για ντόνατς, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ταψί για μάφινς. Έτσι κι αλλιώς η συνταγή τα ονόμαζε ντόνατ-μάφινς.



Συνταγή προσαρμοσμένη από εδώ:

Ψητά ντόνατς 
Υλικά για 10-11 μικρά ντόνατς ή 8 μάφιν-ντόνατς 
1/2 κούπα λευκή ζάχαρη (100γρ.)
1/4 κούπας μαργαρίνη λιωμένη (57γρ.) ή βούτυρο
3/4 κουταλάκι τριμμένο μοσχοκάρυδο
1/2 κούπα γάλα σε θερμοκρασία δωματίου
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 κούπα αλεύρι για κάθε χρήση (128γρ.)

για το στόλισμα 
1/4 κούπας μαργαρίνη λιωμένη ή βούτυρο
1/2 κούπα λευκή ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλλα

Εκτέλεση 
Προθερμάνετε το φούρνο στους 190 βαθμούς σε πάνω κάτω αντιστάσεις.
Βουτυρώστε ένα ταψάκι για μίνι ντόνατς (θα χρειαστεί να το χρησιμοποιήσετε για 2η φορά αν έχει 6 θήκες) ή ένα ταψί 12 θέσεων για μάφινς (θα χρειαστείτε μόνο τις 8 θήκες).
Ανακατέψτε 1/2 κούπα ζάχαρη, 1/4 κούπας μαργαρίνη, και το μοσχοκάρυδο σε ένα μεγάλο μπολ. Ανακατέψτε το γάλα, στη συνέχεια αναμείξτε το μπέικιν πάουντερ και το αλεύρι μέχρι να ενωθούν. Ρίξτε το υλικό στο ταψί και γεμίστε τις θήκες μέχρι τη μέση.
Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο μέχρι να πάρουν χρυσοκάστανο χρώμα, 15 με 20 λεπτά.

Ενώ ψήνονται, τοποθετήστε 1/4 κούπας λιωμένη μαργαρίνη σε ένα μπολ.
Σε ένα ξεχωριστό μπολ, ανακατέψτε 1/2 κούπα ζάχαρη μαζί με την κανέλλα.
Με τη βοήθεια ενός μικρού πηρουνιού, βγάλτε απαλά τα ντόνατς ή μάφινς όταν ψηθούν, βυθίστε τα στη λιωμένη μαργαρίνη, και κυλήστε στο μίγμα ζάχαρης-κανέλλας.
Σερβίρετε ζεστά ή κρύα.

Tips:
Την πρώτη φορά τα έκανα σε ταψάκι για ντόνατς. Τη 2η σε ταψί για μάφινς. Τη 2η, επειδή το υλικό ήταν περισσότερο στις μαφινοθήκες, θύμιζαν ακόμα περισσότερο λουκουμά!


Υπερτερούν κατά τη γνώμη μου από τα τηγανητά.

Αν θέλετε να αποφύγετε το πολύ βούτυρο, μπορείτε απλώς να τα περάσετε με ένα πινελάκι με βούτυρο και μετά να τα βουτήξετε στην κανελλοζάχαρη. Μπορείτε επίσης να μην κάνετε καθόλου το 2ο στάδιο και να τα αφήσετε σκέτα. Περιχύστε τα με λίγο σιρόπι ή μέλι, ή αλείψτε τα ελαφρώς με πραλίνα φουντουκιού.



Είναι πάρα πολύ εύκολα και γρήγορα στην παρασκευή τους!

Καλό σκ!

Tuesday, October 16, 2012

Παγκόσμια ημέρα ψωμιού: Ψωμί ζυμωτό με φρέσκο μάραθο στον αρτοπαρασκευαστή ή στο χέρι - Bread with fresh fennel in bread machine

16 Οκτωβρίου, παγκόσμια ημέρα ψωμιού και διατροφής. Δεν τα πάω καλά με τις παγκόσμιες ημέρες, αλλά ειδικά αυτή την τιμώ μια και έχω αφιερώσει ολόκληρο βιβλίο  στο ψωμί και τα αρτοπαρασκευάσματα. Εδώ και χρόνια παίρνω μέρος σε ένα event που διοργανώνει μια άλλη blogger η Zorra.


Πέρυσι είχα επιλέξει σαν υλικό τη φέτα, ένα απόλυτα ελληνικό προϊόν για να βάλω στα ψωμάκια που έφτιαξα. Φέτος διάλεξα ένα αγαπημένο μυρωδικό, τον μάραθο. Δεν είναι η εποχή του αυτή τη στιγμή (αν και χτες είδα ολόγυρα), αλλά μπορείτε να κρατήσετε τη συνταγή για όταν θα υπάρχει φρέσκος μάραθος. Μπορείτε να αντικαταστήσετε το φρέσκο με ξηρό αν έχετε ή με άνηθο αν θέλετε να την κάνετε άμεσα. Η γεύση πάντως του μάραθου είναι μακράν καλύτερη από αυτή του άνηθου.

Αν έχετε παιχνιδιάρικες φόρμες που ψήνουν ψωμί για καναπεδάκια, θα έχετε εκτός από ωραία γεύση, και ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα!


Αν θέλετε να πάρετε μέρος κι εσείς με κάποια συνταγή σχετική με το ψωμί ή κάποιο αρτοσκεύασμα που δεν έχετε δημοσιεύσει ακόμα, μπορείτε να το κάνετε μέχρι το βράδυ στις 12 τη νύχτα.



Ψωμί ζυμωτό με φρέσκο μάραθο
Υλικά
1 ½ κούπα νερό χλιαρό
1 ½ κ. γ. ξηρή μαγιά
1 κ. γ. ζάχαρη
2 κ. σ. φρέσκο ψιλοκομμένο μάραθο ή και περισσότερο
1 κ. γ. σκόνη γλυκάνισου
1 κ. σ. ελαιόλαδο
½ κιλό χωριάτικο αλεύρι (για ζυμωτό ψωμί)
1 κ. γ. αλάτι



Εκτέλεση
Βάζουμε τα υλικά σε αρτοπαρασκευαστή με τη σειρά που αναφέρονται.
Βάζουμε να δουλέψει το πρόγραμμα της ζύμης.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 50 βαθμούς.
Βγάζουμε τη ζύμη πριν αρχίσει το φούσκωμα στον αρτοπαρασκευαστή.
Στρώνουμε χαρτί ψησίματος σε ταψί και διαμορφώνουμε τη ζύμη μας στο σχήμα που θέλουμε. Κάνουμε απαλές χαρακιές με μαχαίρι, το βάζουμε στο φούρνο και αφήνουμε να φουσκώσει για μισή ώρα.
Ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 180 βαθμούς σε πάνω κάτω αντιστάσεις και ψήνουμε για 50 λεπτά της ώρας. Αν χρειάζεται, καλύπτουμε μετά τα μισά του ψησίματος με αλουμινόχαρτο. Βγάζουμε από το φούρνο το ψωμί και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς πριν το κόψουμε.

Αν θέλουμε να φτιάξουμε το ψωμί στο χέρι, ζυμώνουμε όλα μαζί τα υλικά για 10 λεπτά και συνεχίζουμε με το φούσκωμα και ψήσιμο. Ενδέχεται να θέλει λιγότερο ή περισσότερο αλεύρι.




World Bread Day 2012 - 7th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it!Bread with fresh fennel
ingredients
1 ½ cup lukewarm water
1 ½ tsp dry yeast
1 tsp sugar
2 Tbsp chopped fresh fennel or more
1 teaspoon ground anise seeds
1 Tbsp olive oil
½ kg bread flour
1 tsp salt



Directions
Place ingredients in bread machine in the order listed.
Select the dough program to work.
Preheat the oven to 50 C degrees.
Remove the dough from the bread machine before it starts raising.
Lay baking paper on a baking pan and shape the dough.
Gently score the dough, put it in the oven and let it rise for half an hour. Raise the temperature to 180 C and bake for 50 minutes.
If necessary, cover with aluminium foil.
Remove the bread from the oven and let it cool completely before you cut.



If you want to make this bread by hand, knead all the ingredients together for 10 minutes and continue with raising and baking. It might need more or less flour.

Thursday, October 11, 2012

Μανιτάρια γεμιστά και light

Ένα μεζεδάκι απλό, εύκολο και light έχω να σας προτείνω σήμερα, ιδανικό για τους λάτρεις των μανιταριών. Τα μανιτάρια μου αρέσουν πολύ, όπως κι αν φτιάχνονται. Πριν από καιρό προσπάθησα να τα φτιάξω με μια light γέμιση για να τα ευχαριστιέμαι. Το αποτέλεσμα του ψησίματος δεν με ικανοποιούσε απόλυτα. Τα μανιτάρια ήταν σαν να είχαν στεγνώσει, με αποτέλεσμα να είναι σκληρά. Πίστευα ότι ίσως ήθελαν περισσότερο ψήσιμο, αλλά τελικά, ήθελαν ακριβώς το αντίθετο.

 
Η ώρα της δεύτερης δοκιμής ήρθε και αυτή τη φορά είχα τα ζουμερά μανιτάρια που ήθελα! Οι φωτογραφίες είναι από την πρώτη δοκιμή και το στέγνωμα φαίνεται. Μην τα παραψήσετε λοιπόν, γιατί χάνουν την υγρασία τους και στεγνώνουν. Φάτε τα χωρίς τύψεις!

 
Μανιτάρια γεμιστά και light
Υλικά
10 μανιτάρια λευκά εμπορίου (αγαρικά) μετρίου μεγέθους
1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο (ή 2 μικρά)
2 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
μισό ματσάκι μαϊντανό (καμιά δεκαριά κλωνιά) ψιλοκομμένο
αλάτι
λευκό πιπέρι
2 κ. σ. ελαιόλαδο
φέτα προαιρετικά

Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τα μανιτάρια με υγρό πανί.
Ξεχωρίζουμε το καπέλο τους από το σώμα.
Για να έχουν περισσότερο χώρο για γέμιση, καθάρισα λίγο και το εσωτερικό τους. Προτείνω να το κάνετε κι εσείς για να έχετε χώρο για τη γέμιση.



Ψιλοκόβουμε τα κομμάτια από τα σώματα των μανιταριών.
Σωράρουμε σε 2 κ. σ. ελαιόλαδο τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια.
Προσθέτουμε και τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Αφού τα γυρίσουμε στο τηγάνι 5 λεπτά, προσθέτουμε και τα ψιλοκομμένα μανιτάρια.
Αλατοπιπερώνουμε, αφήνουμε να σωταριστούν 5 λεπτά ακόμα και τέλος ρίχνουμε και τον μαϊντανό. Σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να μείνουν στο μάτι 5 λεπτά ακόμα.
Αν χρειάζεται, προσθέτουμε ελάχιστο νερό. Η γέμισή μας είναι έτοιμη.


Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190-200 βαθμούς σε πάνω κάτω αντιστάσεις.
Τοποθετούμε σε αντικολλητικό ταψάκι τα μανιτάρια και τα γεμίζουμε.
 


Αν θέλουμε, βάζουμε ένα κομματάκι φέτα από πάνω τους σε όλα ή στα μισά.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 20-25 λεπτά στους 190-200 βαθμούς ή μέχρι να τρυπιούνται. Δεν χρειάζεται να προσθέσουμε λάδι στο ταψί. Παρόλα αυτά, αν δεν είναι αντικολλητικό το ταψάκι, μπορούμε να το λαδώσουμε ελαφρά. Μπορούμε να προσθέσουμε ελάχιστο νεράκι κατά τη διάρκεια του ψησίματος αν δούμε ότι κολλάνε.
Λιπαρά της συνταγής; Οι 2 κ. σ. λάδι και η φέτα αν βάλετε.

Monday, October 8, 2012

Γλυκό ψυγείου με μπισκότα

Το γλυκό αυτό, το έμαθα από μία συνάδελφο. Μία συνάδελφος, έδωσε τη συνταγή σε άλλη συνάδελφο, η οποία της άλλαξε τα φώτα και στη συνέχεια την έδωσε σε μένα, που κι εγώ την πείραξα λιγουλάκι και που μετά θα τη δώσω στην....και πάει λέγοντας. Πραγματικά δεν έχω ιδέα από πού είναι αυτή η συνταγή. Το μόνο σίγουρο είναι ότι έχει πειραχτεί για να γίνει πιο light. Στις παρενθέσεις έχω σημειώσει την αρχική εκδοχή της συνταγής. Εσείς, μπορείτε να την κάνετε όπως θέλετε.


Γλυκό ψυγείου με μπισκότα 
Υλικά για μικρό ταψί (χρησιμοποίησα φόρμα 28 εκ.) 
1 μεγάλο κουτί γάλα εβαπορέ (χρησιμοποίησα light)
νερό, όσο χωράει το κουτί του γάλακτος που χρησιμοποιήσαμε
120 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
2-3 κ. σ. ζάχαρη (μπορείτε να βάλετε περισσότερο, αλλά δεν πιστεύω ότι χρειάζεται, 1 κούπα έλεγε η αρχική συνταγή)
5 κ. σ. κορν φλάουρ
2 πακέτα μπισκότα πτι μπερ
2 κ. σ. μαργαρίνη ή βούτυρο (250 γρ. έλεγε η αρχική συνταγή)
(1 φάκελο σαντιγύ)
τρούφα που προτείνω εγώ, αν δεν βάλετε σαντιγύ

Εκτέλεση 
Σε κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, βάζουμε το γάλα, το νερό (όχι όλο αλλά κρατάμε λίγο για το κορν φλάουρ), τη σοκολάτα, τη ζάχαρη και το βούτυρο να λιώσουν.
Διαλύουμε το κορν φλάουρ σε λίγο από το νερό (ή από το γάλα) που έχουμε φροντίσει να κρατήσουμε.
Μόλις δούμε ότι η σοκολάτα έχει λιώσει, το βάζουμε κι αυτό στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει η κρέμα.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε 10 λεπτά την κρέμα να κρυώσει.
Μετά, σπάμε τα μπισκότα με το χέρι μέσα στην κρέμα και ανακατεύουμε με κουτάλι. 
Στρώνουμε το υλικό σε μικρό ταψάκι.
Όταν κρυώσει λίγο, βάζουμε λίγη τρούφα.
Εναλλακτικά, όταν κρυώσει εντελώς βάζουμε σαντιγύ.


Tips:
Μοιάζει με τον κορμό/σαλάμι/μωσαϊκό, αλλά έχει μαλακή υφή.
Μπορείτε στο μίγμα να προσθέσετε καρύδια.
 Όταν το έκανα, ξέχασα να κρατήσω νερό ή γάλα για το κορν φλάουρ. Το διέλυσα σε λίγο νερό. Δεν χάθηκε ο κόσμος αν το ξεχάσετε.

Καλή εβδομάδα!

Friday, October 5, 2012

Κιμαδοπιτάκια με φύλλο κουρού

Κάθε φορά που φτιάχνω κιμά για μακαρόνια, φυλάω στην κατάψυξη όσο μένει σε δόσεις για 2 άτομα σε μεταλλικά μπωλάκια. Έτσι, έχω πάντα έτοιμο κιμά για μια μακαρονάδα που θα θελήσουμε. Προχτές που ήθελα να φτιάξω κάτι για το βράδυ, αξιοποίησα τον κιμά αλλιώς.

Το φύλλο κουρού είναι μια ωραία και εύκολη ζύμη. Μπορείτε να την κάνετε μόνο με μαργαρίνη (ή βούτυρο), όπως επίσης μόνο με ελαιόλαδο. Εγώ προτίμησα μια μέση λύση.


Κιμαδοπιτάκια  με φύλλο κουρού
Υλικά για 18-20 κιμαδοπιτάκια
200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό (χρησιμοποίησα 1,5 % λιπαρά)
125 γρ. μαργαρίνη η βούτυρο (μισό κεσεδάκι των 250 γρ.)
100 γρ. ελαιόλαδο (ή απογεμίστε το μισό κεσεδάκι με ελαιόλαδο)
½ κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 πρέζα αλάτι

για τη γέμιση
250 γρ. έτοιμο κιμά (από μακαρονάδα πχ)
80-100 γρ. φέτα τριμμένη στο χέρι

για επάλειψη 
1 αυγό


Εκτέλεση
Μέσα σε ένα μπωλ βάζουμε τα υλικά του φύλλου και ζυμώνουμε με τα χέρια.
Αφήνουμε τη ζύμη στην άκρη για 10 λεπτά, μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση και το ταψί.
Μέσα σε ένα μπωλάκι βάζουμε τον κιμά και προσθέτουμε την χοντροτριμμένη φέτα.
Στρώνουμε χαρτί ψησίματος σε ταψί.
Αλευρώνουμε την επιφάνεια που θα δουλέψουμε (συνήθως ανοίγω ζύμη πάνω σε χαρτί ψησίματος όταν πρόκειται για συνταγές με μικρά κομμάτια ζύμης. Το αλεύρι θα βοηθήσει να μην κολλάει η ζύμη σας μετά, στην πρέσα που θα τη βάλετε).
Με μικρό πλάστη ή με το χέρι ανοίγουμε ένα μέρος της ζύμης σε πάχος 4-5 χιλιοστών. Κόβουμε με το ειδικό εργαλείο ή με ένα φαρδύ ποτήρι κλπ.


Βάζουμε τη ζύμη στην πρέσα (αν κολλάει πασπαλίζουμε το εσωτερικό της πρέσας με λίγο αλεύρι πριν βάλουμε τη ζύμη), βάζουμε 1-2 κουταλάκια γέμιση και την κλείνουμε.




Τοποθετούμε το κιμαδοπιτάκι πάνω σε ταψί και συνεχίζουμε έτσι με όλη τη ζύμη.
Όταν γεμίσει το ταψί, χτυπάμε ένα αυγό και το περνάμε με πινελάκι πάνω από τα κιμαδοπιτάκια. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 10-15 λεπτά, σε πάνω κάτω αντιστάσεις.


Τον κιμά τον είχα φυλαγμένο όπως σας είπα από μακαρόνια. Μπορείτε να φυλάξετε ένα μέρος γι΄ αυτή τη δουλειά στην κατάψυξη. Υπολογίστε ένα μπωλάκι παγωτού. Αντί για κιμά, μπορείτε να έχετε όποια γέμιση σας αρέσει ή να προσθέσετε ό,τι σας αρέσει. Πιπεριά, κρεμμύδι, τυριά, αυγό κλπ.

Καλό σκ!

Tuesday, October 2, 2012

Κέικ μαρμπρέ

Στέκομαι πάνω απο μισή ώρα και κοιτάζω τον κέρσορα που αναβοσβήνει  πάνω από τη συνταγή, μην ξέροντας πώς ν΄ αρχίσω. Ν' αρχίσω λέγοντας γιατί δεν ποσταρα χτες συνταγή, ή να κάνω σαν να μην τρέχει τίποτα και να γράψω όπως γράφω συνήθως; Τίποτα δεν μου πάει από τα δύο.


Οπότε...μια και μπήκε με πίκρα ο μήνας αυτός, ποστάρω ένα κέικ που πεθύμησε ο γιος μου, μπας και γλυκαθούμε. Κλασικό, των παιδικών μας χρόνων. Η δόση είναι για μικρή φόρμα κέικ.
Καλό μήνα σε όλους!

Κέικ μαρμπρέ 
Υλικά 
350 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
200 γρ. ζάχαρη
3 κ. γ. μπέικιν πάουντερ
4 αυγά
200 γρ. βούτυρο μαλακό ή μαργαρίνη
¼ κούπας γάλα
1 σφηνάκι λικέρ
1 κ. σ. κακάο
1 κ. σ. επιπλέον γάλα
άχνη ζάχαρη για το στόλισμα


Εκτέλεση 
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160-170 βαθμούς.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια μικρή φόρμα κέικ.
Μέσα σε μπωλ, χτυπάμε όλα τα υλικά για 4-5 λεπτά με μίξερ, εκτός από τα 2 τελευταία (κακάο και γάλα).
Ρίχνουμε το μισό υλικό στη φόρμα.
Βάζουμε 2-3 κ. σ. από το υλικό σε μπωλάκι, προσθέτουμε το κακάο και το γάλα και ανακατεύουμε για να φτιάξουμε το σοκολατένιο μίγμα. Αν το μίγμα μας φαίνεται πολύ σφιχτό, προσθέτουμε λίγο γάλα ακόμα.
Ρίχνουμε στη φόρμα και το σοκολατένιο υλικό με κουταλάκι να πάει παντού.
Καλύπτουμε από πάνω με το υπόλοιπο υλικό του κέικ.
Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο στους 160-170 για 50 λεπτά περίπου.
Δοκιμάστε με τη λάμα ενός μαχαιριού, να βγαίνει καθαρή.


Tips: Αντί για αλεύρι για όλες τις χρήσεις και μπέικιν πάουντερ, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αλεύρι που φουσκώνει μόνο του.

Όταν ψήνετε σε χαμηλότερη θερμοκρασία, για περισσότερο χρόνο, πετυχαίνετε να φουσκώνει το κέικ ομοιόμορφα και να μην σκάει. Δοκιμάστε το σε οποιοδήποτε κέικ. Τα κέικ μου τα ψήνω συνήθως στους 160 βαθμούς σε πάνω-κάτω αντιστάσεις.