Pages

Friday, October 5, 2012

Κιμαδοπιτάκια με φύλλο κουρού

Κάθε φορά που φτιάχνω κιμά για μακαρόνια, φυλάω στην κατάψυξη όσο μένει σε δόσεις για 2 άτομα σε μεταλλικά μπωλάκια. Έτσι, έχω πάντα έτοιμο κιμά για μια μακαρονάδα που θα θελήσουμε. Προχτές που ήθελα να φτιάξω κάτι για το βράδυ, αξιοποίησα τον κιμά αλλιώς.

Το φύλλο κουρού είναι μια ωραία και εύκολη ζύμη. Μπορείτε να την κάνετε μόνο με μαργαρίνη (ή βούτυρο), όπως επίσης μόνο με ελαιόλαδο. Εγώ προτίμησα μια μέση λύση.


Κιμαδοπιτάκια  με φύλλο κουρού
Υλικά για 18-20 κιμαδοπιτάκια
200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό (χρησιμοποίησα 1,5 % λιπαρά)
125 γρ. μαργαρίνη η βούτυρο (μισό κεσεδάκι των 250 γρ.)
100 γρ. ελαιόλαδο (ή απογεμίστε το μισό κεσεδάκι με ελαιόλαδο)
½ κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 πρέζα αλάτι

για τη γέμιση
250 γρ. έτοιμο κιμά (από μακαρονάδα πχ)
80-100 γρ. φέτα τριμμένη στο χέρι

για επάλειψη 
1 αυγό


Εκτέλεση
Μέσα σε ένα μπωλ βάζουμε τα υλικά του φύλλου και ζυμώνουμε με τα χέρια.
Αφήνουμε τη ζύμη στην άκρη για 10 λεπτά, μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση και το ταψί.
Μέσα σε ένα μπωλάκι βάζουμε τον κιμά και προσθέτουμε την χοντροτριμμένη φέτα.
Στρώνουμε χαρτί ψησίματος σε ταψί.
Αλευρώνουμε την επιφάνεια που θα δουλέψουμε (συνήθως ανοίγω ζύμη πάνω σε χαρτί ψησίματος όταν πρόκειται για συνταγές με μικρά κομμάτια ζύμης. Το αλεύρι θα βοηθήσει να μην κολλάει η ζύμη σας μετά, στην πρέσα που θα τη βάλετε).
Με μικρό πλάστη ή με το χέρι ανοίγουμε ένα μέρος της ζύμης σε πάχος 4-5 χιλιοστών. Κόβουμε με το ειδικό εργαλείο ή με ένα φαρδύ ποτήρι κλπ.


Βάζουμε τη ζύμη στην πρέσα (αν κολλάει πασπαλίζουμε το εσωτερικό της πρέσας με λίγο αλεύρι πριν βάλουμε τη ζύμη), βάζουμε 1-2 κουταλάκια γέμιση και την κλείνουμε.




Τοποθετούμε το κιμαδοπιτάκι πάνω σε ταψί και συνεχίζουμε έτσι με όλη τη ζύμη.
Όταν γεμίσει το ταψί, χτυπάμε ένα αυγό και το περνάμε με πινελάκι πάνω από τα κιμαδοπιτάκια. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 10-15 λεπτά, σε πάνω κάτω αντιστάσεις.


Τον κιμά τον είχα φυλαγμένο όπως σας είπα από μακαρόνια. Μπορείτε να φυλάξετε ένα μέρος γι΄ αυτή τη δουλειά στην κατάψυξη. Υπολογίστε ένα μπωλάκι παγωτού. Αντί για κιμά, μπορείτε να έχετε όποια γέμιση σας αρέσει ή να προσθέσετε ό,τι σας αρέσει. Πιπεριά, κρεμμύδι, τυριά, αυγό κλπ.

Καλό σκ!

38 comments:

  1. Μιαμ μιαμ, πεντανόστιμα! Αυτο το εργαλείο δεν το έχω, το θέλω!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Πώς και δεν έχεις τέτοιο εργαλειάκι; Είναι πρακτικό!

      Delete
  2. Καλημέρα Κικίτσα, πολύ πετυχημένη η ζύμη σου!Απίθανα τα κιμαδοπιτάκια! Καλό Σ/Κ, φιλιά!

    ReplyDelete
  3. Τέλεια τα κιμαδοπιτάκια σου στείλε κανένα χιχιχι!!!Να είσαι καλά Κική μου φιλιά!!!!

    ReplyDelete
  4. Ωωωωωωωωωωωωω.....θα τα φτιάξω το Σ/Κ!!!!

    ReplyDelete
  5. Σε πληροφορώ ότι η καλύτερη μου είναι να μαγειρεύω τα...περισσεύματα!!! Τότε στίβω το μυαλό μου και "γεννάει" κάτι νοστιμιές που πολλές φορές μου λένε οι κόρες μου ότι τις προτιμούν από τα συνηθισμένα φαγητά!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Όντως βγαίνουν ωραία πράγματα!

      Delete
  6. Κική μου υπέροχα τα κιμαδοπιτάκια σου και μάλιστα η ζύμη φαίνεται τέλεια!
    Καλό Σαββατοκύριακο!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ευχαριστώ! Καλή εβδομάδα!

      Delete
  7. Η ανάλαφρη γιαουρτένια ζύμη ταίριαξε υπέροχα με την σπιρτόζικη γέμιση Κική μου! Και πραγματικά αν έχουμε έτοιμο από πριν τον κιμά μας, μπορούμε να απολαύσουμε αυτή τη νοστιμιά σε πολύ λίγο χρόνο!
    Φιλιά και καλό ΣΚ!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Όπως τα λες Ερμιόνη!
      Φιλάκια!

      Delete
  8. Τέλεια φαίνονται. Μου άρεσε πολύ η ζύμη σου Κικίτσα μου!! τη φαντάζομαι να φιλοξενεί τυράκι, λουκανικάκι και ότι άλλο τραβάει η όρεξη μας!!Καλό απόγευμα!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Όντως είναι ευέλικτη και φιλόξενη για κάθε υλικό! χαχα!

      Delete
  9. Με την ζύμη κουρού μπορούμε να φτιάξουμε γευστικότατα μεζεδάκια για όλες τις ώρες!
    Τα κιμαδοπιτάκια σου είναι ένα από αυτά!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Είναι πολύ εύκολη και καλή ζύμη και για γλυκά και για αλμυρά παρασκευάσματα!

      Delete
  10. Πολύ όμορφα Κική!Θά τά δοκιμάσω καί μέ φέτα!Καλό Σ/Κ!Φιλιά!

    ReplyDelete
  11. Θα πάρω ένα Κική μου, τα ζήλεψε.

    ReplyDelete
  12. Μμμμμμμ.... καιρό είχα να γευτώ τις νοστιμιές σου!!
    Καλό φθινόπωρο και γευστικό....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλώς τηνε! Κάτσε να σε τρατάρω!

      Delete
  13. Κική, η αξιοποίση των περισσευμάτων μαγειρεμένων φαγητών, είναι ένα σημαντικό κομμάτι της μαγειρικής τέχνης, εφ΄όσον από αυτό έχουν προκύψει ή προκύπτουν ωραιότατες συνταγές, που κάποιες φορές είναι καλύτερες από την αρχική. Παράδειγμα, τα κιμαδοπιτάκια σου! Και η ζύμη σου, πολύ ωραία.
    Καλό Σαββατοκύριακο.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Συμφωνώ Ειρήνη μου!
      Καλή εβδομάδα!

      Delete
  14. Deli,τι νοστιμιές μας ετοίμασες πάλι!
    Αυτή η συνταγή για τη ζύμη κουρού τέλεια!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Και εύκολη Ελενίτσα. Για σένα!
      Φιλάκια!

      Delete
  15. Τα λιγουρεύτηκα τα τυροπιτάκια σου Κική ... η ζύμη κουρού είναι απο τις αγαπημένες μου.

    Φιλιά

    ReplyDelete
    Replies
    1. Και δική μου αγαπημένη!
      Καλή εβδομάδα!

      Delete
  16. Χαρά στο κουράγιο σου ν΄ανοίξεις δικό σου φύλλο.Ζηλεύω γιατί εγώ αυτήν την διαδικασία την βαριέμαι, να μην σου πω ότι τώρα πια μου λείπει και η υπομονή.
    Ασφαλώς η σπιτική ζύμη είναι ανώτερη και πιο νόστιμη από την αγοραστή αλλά εγώ παίρνω την έτοιμη ζύμη κουρού για ευκολία(και παριστάνω την ευχαριστημένη).

    ReplyDelete
    Replies
    1. Δεν είναι μπελάς αυτό το φύλλο. Και με το χέρι ανοίγει!

      Delete
  17. η αλήθεια είναι πως όταν μέτρησα το λάδι και χωρίς να το σκεφτώ το έριξα όλο με μιας στο μίγμα έπαθα μια φρίκη, πρασίνισε όλη ζύμη λέω πάει δεν θα τρώγεται με τόσο λάδι, αν είχα άλλα υλικά θα το πέταγα, πρόσθεσα λίγο ακόμα αλεύρι(δεν είχα και άλλο) και με μαύρη καρδία το άνοιξα, πανεύκολα και το έκοψα με ποτηράκι, μέχρι και η τετράχρονη κόρη μου μπόρεσε και το άνοιξε μόνη της το έκοψε το γέμισε και το έκλεισε...το αποτέλεσμα με εξέπληξε πολύ ευχάριστα, ΤΕΛΕΙΟ το φύλλο σαν τα έτοιμα και ακόμα καλύτερο, και δεν μύριζε τελικά καθόλου λάδι, και έκανε φοβερή αντίθεση με τον κιμά....μπράβο!!!

    ReplyDelete
  18. Χαχα!
    Χαίρομαι που σου άρεσε!

    ReplyDelete
  19. Κικη,καλησπερα!
    Η μαργαρινη να ναι μαλακη η σκληρη;

    ReplyDelete
    Replies
    1. Μαλακή, εκτός και είναι σκληρή σε θερμοκρασία δωματίου για ώρες.

      Delete
  20. Καλημερα!! Σ ευχαριστω πολυ Κικη!
    Να χεις μια ομορφη μερα!!

    ReplyDelete
  21. Καλημερα σας πολυ έξυπνη και νόστιμη ιδεα συγχαρητήρια .

    ReplyDelete