Pages

Tuesday, October 2, 2012

Κέικ μαρμπρέ

Στέκομαι πάνω απο μισή ώρα και κοιτάζω τον κέρσορα που αναβοσβήνει  πάνω από τη συνταγή, μην ξέροντας πώς ν΄ αρχίσω. Ν' αρχίσω λέγοντας γιατί δεν ποσταρα χτες συνταγή, ή να κάνω σαν να μην τρέχει τίποτα και να γράψω όπως γράφω συνήθως; Τίποτα δεν μου πάει από τα δύο.


Οπότε...μια και μπήκε με πίκρα ο μήνας αυτός, ποστάρω ένα κέικ που πεθύμησε ο γιος μου, μπας και γλυκαθούμε. Κλασικό, των παιδικών μας χρόνων. Η δόση είναι για μικρή φόρμα κέικ.
Καλό μήνα σε όλους!

Κέικ μαρμπρέ 
Υλικά 
350 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
200 γρ. ζάχαρη
3 κ. γ. μπέικιν πάουντερ
4 αυγά
200 γρ. βούτυρο μαλακό ή μαργαρίνη
¼ κούπας γάλα
1 σφηνάκι λικέρ
1 κ. σ. κακάο
1 κ. σ. επιπλέον γάλα
άχνη ζάχαρη για το στόλισμα


Εκτέλεση 
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160-170 βαθμούς.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια μικρή φόρμα κέικ.
Μέσα σε μπωλ, χτυπάμε όλα τα υλικά για 4-5 λεπτά με μίξερ, εκτός από τα 2 τελευταία (κακάο και γάλα).
Ρίχνουμε το μισό υλικό στη φόρμα.
Βάζουμε 2-3 κ. σ. από το υλικό σε μπωλάκι, προσθέτουμε το κακάο και το γάλα και ανακατεύουμε για να φτιάξουμε το σοκολατένιο μίγμα. Αν το μίγμα μας φαίνεται πολύ σφιχτό, προσθέτουμε λίγο γάλα ακόμα.
Ρίχνουμε στη φόρμα και το σοκολατένιο υλικό με κουταλάκι να πάει παντού.
Καλύπτουμε από πάνω με το υπόλοιπο υλικό του κέικ.
Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο στους 160-170 για 50 λεπτά περίπου.
Δοκιμάστε με τη λάμα ενός μαχαιριού, να βγαίνει καθαρή.


Tips: Αντί για αλεύρι για όλες τις χρήσεις και μπέικιν πάουντερ, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αλεύρι που φουσκώνει μόνο του.

Όταν ψήνετε σε χαμηλότερη θερμοκρασία, για περισσότερο χρόνο, πετυχαίνετε να φουσκώνει το κέικ ομοιόμορφα και να μην σκάει. Δοκιμάστε το σε οποιοδήποτε κέικ. Τα κέικ μου τα ψήνω συνήθως στους 160 βαθμούς σε πάνω-κάτω αντιστάσεις.

15 comments:

  1. Κική μου καλό μήνα με υγεία και να πάνε κάτω τα φαρμάκια!

    ReplyDelete
  2. Deli,και πάλι καλό μήνα,το κεκάκι σου να γλυκάνει την πίκρα!
    Κέικ μαμάς είναι αυτό,το κλασσικό που μοσχομύριζε το σπίτι.
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  3. "Κέικ κλασσικό των παιδικών μας χρόνων". Ακριβώς αυτός ο χαρακτηρισμός του ταιριάζει. Αυτό έφτιαχνε και η δική μου μητέρα, στο μεγάλο ταψί μάλιστα, γιατί ήμασταν και μεγάλη οικογένεια. Κλασσικό και αξεπέραστο!!
    Καλό μήνα.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Η μάνα μου το έφτιαχνε στο χέρι Ειρήνη. Ούτε καν με μίξερ τότε...

      Delete
  4. Καλό μήνα κι ελπίζω η πίκρα να έφυγε μετά το γλυκό.
    Φιλιά

    ReplyDelete
  5. Κλασικό γλυκό καί πολύ αγαπημένο!Καλό μήνα Κική!Φιλιά!!

    ReplyDelete
  6. Κλασσικό και αγαπημένο Κική μου!Καλό μήνα εύχομαι!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  7. αγαπημένο κεϊκ!
    καλό & γλυκό οκτώβρη!

    ReplyDelete
  8. Όμορφο το κεκάκι σου Κική μου, και όπως λες να γλυκάνεις το γιόκα σου να γλυκάνεις και τον Οκτώβρη που ήρθε.Καλό μήνα να έχεις με υγεία.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ευχαριστώ Κατερίνα μου! Επίσης!

      Delete