Καθώς περιπλανιώμουν στους ατέλειωτους δρόμους του διαδικτύου, έπεσα πάνω σε μια πανεύκολη συνταγή για ψητά ντόνατς. Δεν μου αρέσουν ιδιαίτερα τα τηγανητά γλυκά. Δεν μου αρέσει η λαδίλα που αφήνουν. Επίσης, παρόλο που είχα υποπέσει στον πειρασμό να αγοράσω ένα ταψάκι για ψητά ντόνατς, δεν είχα ακόμα ψάξει να βρω κάποια συνταγή, γιατί ήξερα την κατάληξη που θα είχαν αν τα έφτιαχνα...Και όντως δεν έκλεισαν 24ωρο...Δοκιμάστε τη συνταγή που ακολουθεί. Είναι πανεύκολη, γίνονται πολύ γρήγορα, ούτε φουσκώματα, ούτε τίποτα και είναι πεντανόστιμα. Ακόμα κι αν δεν έχετε ταψάκι για ντόνατς, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ταψί για μάφινς. Έτσι κι αλλιώς η συνταγή τα ονόμαζε ντόνατ-μάφινς.
Συνταγή προσαρμοσμένη από εδώ:
Ψητά ντόνατς
Υλικά για 10-11 μικρά ντόνατς ή 8 μάφιν-ντόνατς
1/2 κούπα λευκή ζάχαρη (100γρ.)
1/4 κούπας μαργαρίνη λιωμένη (57γρ.) ή βούτυρο
3/4 κουταλάκι τριμμένο μοσχοκάρυδο
1/2 κούπα γάλα σε θερμοκρασία δωματίου
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 κούπα αλεύρι για κάθε χρήση (128γρ.)
για το στόλισμα
1/4 κούπας μαργαρίνη λιωμένη ή βούτυρο
1/2 κούπα λευκή ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλλα
Εκτέλεση
Προθερμάνετε το φούρνο στους 190 βαθμούς σε πάνω κάτω αντιστάσεις.
Βουτυρώστε ένα ταψάκι για μίνι ντόνατς (θα χρειαστεί να το χρησιμοποιήσετε για 2η φορά αν έχει 6 θήκες) ή ένα ταψί 12 θέσεων για μάφινς (θα χρειαστείτε μόνο τις 8 θήκες).
Ανακατέψτε 1/2 κούπα ζάχαρη, 1/4 κούπας μαργαρίνη, και το μοσχοκάρυδο σε ένα μεγάλο μπολ. Ανακατέψτε το γάλα, στη συνέχεια αναμείξτε το μπέικιν πάουντερ και το αλεύρι μέχρι να ενωθούν. Ρίξτε το υλικό στο ταψί και γεμίστε τις θήκες μέχρι τη μέση.
Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο μέχρι να πάρουν χρυσοκάστανο χρώμα, 15 με 20 λεπτά.
Ενώ ψήνονται, τοποθετήστε 1/4 κούπας λιωμένη μαργαρίνη σε ένα μπολ.
Σε ένα ξεχωριστό μπολ, ανακατέψτε 1/2 κούπα ζάχαρη μαζί με την κανέλλα.
Με τη βοήθεια ενός μικρού πηρουνιού, βγάλτε απαλά τα ντόνατς ή μάφινς όταν ψηθούν, βυθίστε τα στη λιωμένη μαργαρίνη, και κυλήστε στο μίγμα ζάχαρης-κανέλλας.
Σερβίρετε ζεστά ή κρύα.
Tips:
Την πρώτη φορά τα έκανα σε ταψάκι για ντόνατς. Τη 2η σε ταψί για μάφινς. Τη 2η, επειδή το υλικό ήταν περισσότερο στις μαφινοθήκες, θύμιζαν ακόμα περισσότερο λουκουμά!
Υπερτερούν κατά τη γνώμη μου από τα τηγανητά.
Αν θέλετε να αποφύγετε το πολύ βούτυρο, μπορείτε απλώς να τα περάσετε με ένα πινελάκι με βούτυρο και μετά να τα βουτήξετε στην κανελλοζάχαρη. Μπορείτε επίσης να μην κάνετε καθόλου το 2ο στάδιο και να τα αφήσετε σκέτα. Περιχύστε τα με λίγο σιρόπι ή μέλι, ή αλείψτε τα ελαφρώς με πραλίνα φουντουκιού.
Είναι πάρα πολύ εύκολα και γρήγορα στην παρασκευή τους!
Καλό σκ!
Συνταγή προσαρμοσμένη από εδώ:
Ψητά ντόνατς
Υλικά για 10-11 μικρά ντόνατς ή 8 μάφιν-ντόνατς
1/2 κούπα λευκή ζάχαρη (100γρ.)
1/4 κούπας μαργαρίνη λιωμένη (57γρ.) ή βούτυρο
3/4 κουταλάκι τριμμένο μοσχοκάρυδο
1/2 κούπα γάλα σε θερμοκρασία δωματίου
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 κούπα αλεύρι για κάθε χρήση (128γρ.)
για το στόλισμα
1/4 κούπας μαργαρίνη λιωμένη ή βούτυρο
1/2 κούπα λευκή ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλλα
Εκτέλεση
Προθερμάνετε το φούρνο στους 190 βαθμούς σε πάνω κάτω αντιστάσεις.
Βουτυρώστε ένα ταψάκι για μίνι ντόνατς (θα χρειαστεί να το χρησιμοποιήσετε για 2η φορά αν έχει 6 θήκες) ή ένα ταψί 12 θέσεων για μάφινς (θα χρειαστείτε μόνο τις 8 θήκες).
Ανακατέψτε 1/2 κούπα ζάχαρη, 1/4 κούπας μαργαρίνη, και το μοσχοκάρυδο σε ένα μεγάλο μπολ. Ανακατέψτε το γάλα, στη συνέχεια αναμείξτε το μπέικιν πάουντερ και το αλεύρι μέχρι να ενωθούν. Ρίξτε το υλικό στο ταψί και γεμίστε τις θήκες μέχρι τη μέση.
Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο μέχρι να πάρουν χρυσοκάστανο χρώμα, 15 με 20 λεπτά.
Ενώ ψήνονται, τοποθετήστε 1/4 κούπας λιωμένη μαργαρίνη σε ένα μπολ.
Σε ένα ξεχωριστό μπολ, ανακατέψτε 1/2 κούπα ζάχαρη μαζί με την κανέλλα.
Με τη βοήθεια ενός μικρού πηρουνιού, βγάλτε απαλά τα ντόνατς ή μάφινς όταν ψηθούν, βυθίστε τα στη λιωμένη μαργαρίνη, και κυλήστε στο μίγμα ζάχαρης-κανέλλας.
Σερβίρετε ζεστά ή κρύα.
Tips:
Την πρώτη φορά τα έκανα σε ταψάκι για ντόνατς. Τη 2η σε ταψί για μάφινς. Τη 2η, επειδή το υλικό ήταν περισσότερο στις μαφινοθήκες, θύμιζαν ακόμα περισσότερο λουκουμά!
Υπερτερούν κατά τη γνώμη μου από τα τηγανητά.
Αν θέλετε να αποφύγετε το πολύ βούτυρο, μπορείτε απλώς να τα περάσετε με ένα πινελάκι με βούτυρο και μετά να τα βουτήξετε στην κανελλοζάχαρη. Μπορείτε επίσης να μην κάνετε καθόλου το 2ο στάδιο και να τα αφήσετε σκέτα. Περιχύστε τα με λίγο σιρόπι ή μέλι, ή αλείψτε τα ελαφρώς με πραλίνα φουντουκιού.
Είναι πάρα πολύ εύκολα και γρήγορα στην παρασκευή τους!
Καλό σκ!
Τα περίμενα! Με έχεις βάλει σε πειρασμό μέρες τώρα από το φβ! Στην Αθήνα είχα αγοράσει ένα ταψάκι για ψητά ντόνατς, στην συσκευασία είχε και μια συνταγή και τα είχα φτιάξει στα παιδιά. Δεν είχαν όμως την μετά το ψήσιμο διαδικασία που περιγράφεις. Απλά τους έβαζες γλάσο σοκολάτας και ξηρούς καρπούς.
ReplyDeleteΤα δικά σου γίνονται πολύ λαχταριστά με την κανελοζάχαρη! (γιατί να μου αρέσουν όλα τα παχυντικά...)
Η αλήθεια είναι ότι έγιναν καλύτερα από ό,τι τα περίμενα. Πολύ νόστιμα και αφράτα! Πειρασμός σκέτος. Θα αργήσω να τα ξαναφτιάξω, ή θα τα φτιάχνω και θα εξαφανίζομαι! χαχα!
Deleteφαινονται πολυ νοστιμα...θα μπορουσα ισως να τα μετατρεψω σε ποντους ww για το μπλογκακι μου?
ReplyDeleteΚαλώς την. Δεν κατάλαβα την ερώτησή σου!
DeleteΚική μου και τα έψαχνα....μου αρέσουν τα ντόνατς αλλά δεν μου αρέσει το τηγάνι καθόλου!!!!
ReplyDeleteΟύτε εμένα μ΄ αρέσει το τηγάνι!
DeleteΥπέροχα φαίνονται τα donuts & ακόμα καλύτερα που είναι στον φούρνο ψημένα. Ότι πρέπει για την κοράκλα μου!!!
ReplyDeleteΦιλιά πολλά
Να της τα κάνεις :-)
DeleteΜας πέτυχες Κική!!
ReplyDeleteΑυτά εξαφανίζονται εν ριπή οφθαλμού!!
Καλημέρα.
Στέλλα μία μέρα κράτησαν...
DeleteKiki, το ότι αποφεύγουμε το τηγάνισμα, είναι πολύ καλό. Το ότι είναι πιο νόστιμα από τα τηγανητά, είναι ακόμα καλύτερο. Και με γέμιση λευκής κρέμα θα ήταν πολύ ωραία.
ReplyDeleteΚαλή σου ημέρα.
Μη μου βάζεις ιδέες :-p
DeleteΑφού δεν έχουν τηγάνισμα. είναι τέλεια!!!!!
ReplyDeleteΑπίθανα είναι Κική μου!!!!!
ReplyDeleteΤα ονειρεύομαι και μ' ένα άσπρο γλάσο :)
Πολλά φιλιά
Καλό Σαββατοκύριακο
Μη μου βάζετε ιδέες λέμε! :-)
DeleteΚαλά με την μερέντα θα γίνουν ανάρπαστα!!! αν τους τα φτιάξω μέσα στο ΣΚ.
ReplyDeleteΚαλό ΣΚ εύχομαι.
Κική μου απίθανα!Και χωρίς τηγάνι;Τέλεια!!!
ReplyDeleteΦιλιά πολλά!
Χωρίς τηγάνι και τέλεια!
DeleteΚι εγώ προτιμώ τα ψητά ντόνατς Κική μου!
ReplyDeleteΠολύ δελεαστικά είναι τα δικά σου, με ή χωρίς τρυπούλα!
Φιλιά και καλό ΣΚ!
Καλή εβδομάδα!
DeleteΠροχτές διάβαζα κάτι ανάλογο σε φίλη αλλά ήταν με μήλο. Όμως αυτό το ταψάκι που το βρίσκουν;;οεο.
ReplyDeleteΚαλό Σ/Κ
Το είχα πάρει από τη γνωστή γερμανική αλυσίδα, αλλά υπάρχουν σε μαγαζιά με είδη κουζίνας.
DeleteΠολύ ωραία συνταγή. Πώς και δεν την είχα τρακάρει μέχρι τώρα αφού συνέχεια για τέτοια ψάχνω στο διαδίκτυο.
ReplyDeleteΕγώ που έχω cupcake maker λες να κάνει για να τα φτιάξω εκεί;
Μόνο που πρέπει να χρησιμοποιήσω τις χάρτινες θήκες γιατί μπορεί να είναι μεν αντικολλητικό αλλά δεν το χρησιμοποιώ χωρίς αυτές για να έχω το κεφάλι μου ήσυχο.
Χμμμμ...Δεν ξέρω για το μηχάνημα. Αν έχεις ταψί κάνε τα καλύτερα εκεί για να μην κάνεις κάποια ζημιά!
DeleteΩραία ντόνατς ψητά και λαχταριστά,έτσι να τα φτιάξω γιατί τα τηγανητά δεν τα πολύ θέλω.
ReplyDeleteΟύτε εγώ τα θέλω τα τηγανητά...
DeleteΜπορώ να πάρω ένα απ' αυτά με την πραλίνα γιατί μου τρέχουν τα σάλια;;; Πολύ ωραία συνταγή Κική! Εύγε!
ReplyDeleteΚαλωσήρθες!
Delete"Α, ωραία είναι αυτά" είπε ο τρελοτουρίστας! Και όπως καταλαβαίνεις, μπήκε στα bookmarks η συνταγή!!
ReplyDeleteΤρελοτουρίστρια
Βάλε, βάλε! Στο πρόγραμμα! ;-)
DeleteΚι εγώ τα τηγανιτά δεν τα προτιμώ. Σκέφτομαι ότι θα τραβάνε αρκετό λάδι.
ReplyDeleteΕτσι ψητά είναι πιο ωραία και φαίνονται κι αφράτα.
Κι εύκολη συνταγή :)
Φιλιά
Ψητά δεν έχουν καθόλου λαδίλα Μάριον!
DeleteΜόλις τους έφτιαξα (και τους έφαγα) τους μαφινολουκουμάδες σου, και είναι, πράγματι, εύκολοι και γρήγοροι. Και νόστιμοι.
ReplyDeleteΠάρα πολύ ωραία συνταγή, θα την ξαναφτιάξω!
Καλώς την! Α τα έκανες; Χαίρομαι που σου άρεσαν!
Deleteα παπα πειρασμέ!!!τα θέλω όλα,και το τα ταψακι και τα ντόνατς και τα μαφινς!!!ψητα δεν τα εχω κάνει ποτε και προσφατα έπεσα σε κάμποσες συνταγές στο ένθετο από τα Γλυκά Μυστικά,τηγανητα κι εμένα δε με συγκινούν,άσε που μου πέφτουν βαριά...
ReplyDeleteΚι εμένα τα τηγανητά δεν με συγκινούν!
Deleteααα...και σας καρφιτσώνω βεβαιως!
ReplyDelete:-)
DeleteΠολλά μπράβο για την συνταγή!! Τα έκανα χθες βραδυ, 1ο μπράβο γιατί γίνονται πολύ εύκολα και γρήγορα, 2ο γιατί στο δικό μου φούρνο ήταν έτοιμα σε 15 λεπτά, μμμμ!! και 3ο γιατί ήταν πεντανόστιμα και πολύ αφράτα, ακόμα και σήμερα που τα φάγαμε για πρωινό!!!
ReplyDeleteΌσοι δεν τα έχετε φτιάξει δοκιμάστε τα, είναι τέλεια!!!!
Μπράβο ξανά!
Καλώς την Άννα! Χαίρομαι που τα έκανες και σας άρεσαν!
DeleteΟταν λέτε λιωμμενο βούτυρο εννοείτε κ ζεστό;Τα υλικά τα χτυπάμε στο μιξερ η τα ανακατεύουμε με σύρμα σε ενα μπολ;Ευχαριστω!Δεσποινα
ReplyDeleteΤο χρησιμοποιείς μόλις λιώσει, άρα χλιαρό/ζεστό.
ReplyDeleteΜε σύρμα είναι μια χαρά!