Pages

Friday, October 19, 2012

Ψητά ντόνατς, εύκολα και γρήγορα

Καθώς περιπλανιώμουν στους ατέλειωτους δρόμους του διαδικτύου, έπεσα πάνω σε μια πανεύκολη συνταγή για ψητά ντόνατς. Δεν μου αρέσουν ιδιαίτερα τα τηγανητά γλυκά. Δεν μου αρέσει η λαδίλα που αφήνουν. Επίσης, παρόλο που είχα υποπέσει στον πειρασμό να αγοράσω ένα ταψάκι για ψητά ντόνατς, δεν είχα ακόμα ψάξει να βρω κάποια συνταγή, γιατί ήξερα την κατάληξη που θα είχαν αν τα έφτιαχνα...Και όντως δεν έκλεισαν 24ωρο...Δοκιμάστε τη συνταγή που ακολουθεί. Είναι πανεύκολη, γίνονται πολύ γρήγορα, ούτε φουσκώματα, ούτε τίποτα και είναι πεντανόστιμα. Ακόμα κι αν δεν έχετε ταψάκι για ντόνατς, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ταψί για μάφινς. Έτσι κι αλλιώς η συνταγή τα ονόμαζε ντόνατ-μάφινς.



Συνταγή προσαρμοσμένη από εδώ:

Ψητά ντόνατς 
Υλικά για 10-11 μικρά ντόνατς ή 8 μάφιν-ντόνατς 
1/2 κούπα λευκή ζάχαρη (100γρ.)
1/4 κούπας μαργαρίνη λιωμένη (57γρ.) ή βούτυρο
3/4 κουταλάκι τριμμένο μοσχοκάρυδο
1/2 κούπα γάλα σε θερμοκρασία δωματίου
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 κούπα αλεύρι για κάθε χρήση (128γρ.)

για το στόλισμα 
1/4 κούπας μαργαρίνη λιωμένη ή βούτυρο
1/2 κούπα λευκή ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλλα

Εκτέλεση 
Προθερμάνετε το φούρνο στους 190 βαθμούς σε πάνω κάτω αντιστάσεις.
Βουτυρώστε ένα ταψάκι για μίνι ντόνατς (θα χρειαστεί να το χρησιμοποιήσετε για 2η φορά αν έχει 6 θήκες) ή ένα ταψί 12 θέσεων για μάφινς (θα χρειαστείτε μόνο τις 8 θήκες).
Ανακατέψτε 1/2 κούπα ζάχαρη, 1/4 κούπας μαργαρίνη, και το μοσχοκάρυδο σε ένα μεγάλο μπολ. Ανακατέψτε το γάλα, στη συνέχεια αναμείξτε το μπέικιν πάουντερ και το αλεύρι μέχρι να ενωθούν. Ρίξτε το υλικό στο ταψί και γεμίστε τις θήκες μέχρι τη μέση.
Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο μέχρι να πάρουν χρυσοκάστανο χρώμα, 15 με 20 λεπτά.

Ενώ ψήνονται, τοποθετήστε 1/4 κούπας λιωμένη μαργαρίνη σε ένα μπολ.
Σε ένα ξεχωριστό μπολ, ανακατέψτε 1/2 κούπα ζάχαρη μαζί με την κανέλλα.
Με τη βοήθεια ενός μικρού πηρουνιού, βγάλτε απαλά τα ντόνατς ή μάφινς όταν ψηθούν, βυθίστε τα στη λιωμένη μαργαρίνη, και κυλήστε στο μίγμα ζάχαρης-κανέλλας.
Σερβίρετε ζεστά ή κρύα.

Tips:
Την πρώτη φορά τα έκανα σε ταψάκι για ντόνατς. Τη 2η σε ταψί για μάφινς. Τη 2η, επειδή το υλικό ήταν περισσότερο στις μαφινοθήκες, θύμιζαν ακόμα περισσότερο λουκουμά!


Υπερτερούν κατά τη γνώμη μου από τα τηγανητά.

Αν θέλετε να αποφύγετε το πολύ βούτυρο, μπορείτε απλώς να τα περάσετε με ένα πινελάκι με βούτυρο και μετά να τα βουτήξετε στην κανελλοζάχαρη. Μπορείτε επίσης να μην κάνετε καθόλου το 2ο στάδιο και να τα αφήσετε σκέτα. Περιχύστε τα με λίγο σιρόπι ή μέλι, ή αλείψτε τα ελαφρώς με πραλίνα φουντουκιού.



Είναι πάρα πολύ εύκολα και γρήγορα στην παρασκευή τους!

Καλό σκ!

42 comments:

  1. Τα περίμενα! Με έχεις βάλει σε πειρασμό μέρες τώρα από το φβ! Στην Αθήνα είχα αγοράσει ένα ταψάκι για ψητά ντόνατς, στην συσκευασία είχε και μια συνταγή και τα είχα φτιάξει στα παιδιά. Δεν είχαν όμως την μετά το ψήσιμο διαδικασία που περιγράφεις. Απλά τους έβαζες γλάσο σοκολάτας και ξηρούς καρπούς.
    Τα δικά σου γίνονται πολύ λαχταριστά με την κανελοζάχαρη! (γιατί να μου αρέσουν όλα τα παχυντικά...)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Η αλήθεια είναι ότι έγιναν καλύτερα από ό,τι τα περίμενα. Πολύ νόστιμα και αφράτα! Πειρασμός σκέτος. Θα αργήσω να τα ξαναφτιάξω, ή θα τα φτιάχνω και θα εξαφανίζομαι! χαχα!

      Delete
  2. φαινονται πολυ νοστιμα...θα μπορουσα ισως να τα μετατρεψω σε ποντους ww για το μπλογκακι μου?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλώς την. Δεν κατάλαβα την ερώτησή σου!

      Delete
  3. Κική μου και τα έψαχνα....μου αρέσουν τα ντόνατς αλλά δεν μου αρέσει το τηγάνι καθόλου!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ούτε εμένα μ΄ αρέσει το τηγάνι!

      Delete
  4. Υπέροχα φαίνονται τα donuts & ακόμα καλύτερα που είναι στον φούρνο ψημένα. Ότι πρέπει για την κοράκλα μου!!!

    Φιλιά πολλά

    ReplyDelete
  5. Μας πέτυχες Κική!!
    Αυτά εξαφανίζονται εν ριπή οφθαλμού!!
    Καλημέρα.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Στέλλα μία μέρα κράτησαν...

      Delete
  6. Kiki, το ότι αποφεύγουμε το τηγάνισμα, είναι πολύ καλό. Το ότι είναι πιο νόστιμα από τα τηγανητά, είναι ακόμα καλύτερο. Και με γέμιση λευκής κρέμα θα ήταν πολύ ωραία.
    Καλή σου ημέρα.

    ReplyDelete
  7. Αφού δεν έχουν τηγάνισμα. είναι τέλεια!!!!!

    ReplyDelete
  8. Απίθανα είναι Κική μου!!!!!
    Τα ονειρεύομαι και μ' ένα άσπρο γλάσο :)
    Πολλά φιλιά
    Καλό Σαββατοκύριακο

    ReplyDelete
    Replies
    1. Μη μου βάζετε ιδέες λέμε! :-)

      Delete
  9. Καλά με την μερέντα θα γίνουν ανάρπαστα!!! αν τους τα φτιάξω μέσα στο ΣΚ.
    Καλό ΣΚ εύχομαι.

    ReplyDelete
  10. Κική μου απίθανα!Και χωρίς τηγάνι;Τέλεια!!!
    Φιλιά πολλά!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Χωρίς τηγάνι και τέλεια!

      Delete
  11. Κι εγώ προτιμώ τα ψητά ντόνατς Κική μου!
    Πολύ δελεαστικά είναι τα δικά σου, με ή χωρίς τρυπούλα!
    Φιλιά και καλό ΣΚ!

    ReplyDelete
  12. Προχτές διάβαζα κάτι ανάλογο σε φίλη αλλά ήταν με μήλο. Όμως αυτό το ταψάκι που το βρίσκουν;;οεο.
    Καλό Σ/Κ

    ReplyDelete
    Replies
    1. Το είχα πάρει από τη γνωστή γερμανική αλυσίδα, αλλά υπάρχουν σε μαγαζιά με είδη κουζίνας.

      Delete
  13. Πολύ ωραία συνταγή. Πώς και δεν την είχα τρακάρει μέχρι τώρα αφού συνέχεια για τέτοια ψάχνω στο διαδίκτυο.
    Εγώ που έχω cupcake maker λες να κάνει για να τα φτιάξω εκεί;
    Μόνο που πρέπει να χρησιμοποιήσω τις χάρτινες θήκες γιατί μπορεί να είναι μεν αντικολλητικό αλλά δεν το χρησιμοποιώ χωρίς αυτές για να έχω το κεφάλι μου ήσυχο.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Χμμμμ...Δεν ξέρω για το μηχάνημα. Αν έχεις ταψί κάνε τα καλύτερα εκεί για να μην κάνεις κάποια ζημιά!

      Delete
  14. Ωραία ντόνατς ψητά και λαχταριστά,έτσι να τα φτιάξω γιατί τα τηγανητά δεν τα πολύ θέλω.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ούτε εγώ τα θέλω τα τηγανητά...

      Delete
  15. Μπορώ να πάρω ένα απ' αυτά με την πραλίνα γιατί μου τρέχουν τα σάλια;;; Πολύ ωραία συνταγή Κική! Εύγε!

    ReplyDelete
  16. "Α, ωραία είναι αυτά" είπε ο τρελοτουρίστας! Και όπως καταλαβαίνεις, μπήκε στα bookmarks η συνταγή!!

    Τρελοτουρίστρια

    ReplyDelete
    Replies
    1. Βάλε, βάλε! Στο πρόγραμμα! ;-)

      Delete
  17. Κι εγώ τα τηγανιτά δεν τα προτιμώ. Σκέφτομαι ότι θα τραβάνε αρκετό λάδι.
    Ετσι ψητά είναι πιο ωραία και φαίνονται κι αφράτα.
    Κι εύκολη συνταγή :)

    Φιλιά

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ψητά δεν έχουν καθόλου λαδίλα Μάριον!

      Delete
  18. Μόλις τους έφτιαξα (και τους έφαγα) τους μαφινολουκουμάδες σου, και είναι, πράγματι, εύκολοι και γρήγοροι. Και νόστιμοι.
    Πάρα πολύ ωραία συνταγή, θα την ξαναφτιάξω!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλώς την! Α τα έκανες; Χαίρομαι που σου άρεσαν!

      Delete
  19. α παπα πειρασμέ!!!τα θέλω όλα,και το τα ταψακι και τα ντόνατς και τα μαφινς!!!ψητα δεν τα εχω κάνει ποτε και προσφατα έπεσα σε κάμποσες συνταγές στο ένθετο από τα Γλυκά Μυστικά,τηγανητα κι εμένα δε με συγκινούν,άσε που μου πέφτουν βαριά...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Κι εμένα τα τηγανητά δεν με συγκινούν!

      Delete
  20. ααα...και σας καρφιτσώνω βεβαιως!

    ReplyDelete
  21. Πολλά μπράβο για την συνταγή!! Τα έκανα χθες βραδυ, 1ο μπράβο γιατί γίνονται πολύ εύκολα και γρήγορα, 2ο γιατί στο δικό μου φούρνο ήταν έτοιμα σε 15 λεπτά, μμμμ!! και 3ο γιατί ήταν πεντανόστιμα και πολύ αφράτα, ακόμα και σήμερα που τα φάγαμε για πρωινό!!!
    Όσοι δεν τα έχετε φτιάξει δοκιμάστε τα, είναι τέλεια!!!!
    Μπράβο ξανά!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλώς την Άννα! Χαίρομαι που τα έκανες και σας άρεσαν!

      Delete
  22. Οταν λέτε λιωμμενο βούτυρο εννοείτε κ ζεστό;Τα υλικά τα χτυπάμε στο μιξερ η τα ανακατεύουμε με σύρμα σε ενα μπολ;Ευχαριστω!Δεσποινα

    ReplyDelete
  23. Το χρησιμοποιείς μόλις λιώσει, άρα χλιαρό/ζεστό.
    Με σύρμα είναι μια χαρά!

    ReplyDelete