16 Οκτωβρίου, παγκόσμια ημέρα ψωμιού και διατροφής. Δεν τα πάω καλά με τις παγκόσμιες ημέρες, αλλά ειδικά αυτή την τιμώ μια και έχω αφιερώσει ολόκληρο βιβλίο στο ψωμί και τα αρτοπαρασκευάσματα. Εδώ και χρόνια παίρνω μέρος σε ένα event που διοργανώνει μια άλλη blogger η Zorra.
Πέρυσι είχα επιλέξει σαν υλικό τη φέτα, ένα απόλυτα ελληνικό προϊόν για να βάλω στα ψωμάκια που έφτιαξα. Φέτος διάλεξα ένα αγαπημένο μυρωδικό, τον μάραθο. Δεν είναι η εποχή του αυτή τη στιγμή (αν και χτες είδα ολόγυρα), αλλά μπορείτε να κρατήσετε τη συνταγή για όταν θα υπάρχει φρέσκος μάραθος. Μπορείτε να αντικαταστήσετε το φρέσκο με ξηρό αν έχετε ή με άνηθο αν θέλετε να την κάνετε άμεσα. Η γεύση πάντως του μάραθου είναι μακράν καλύτερη από αυτή του άνηθου.
Αν έχετε παιχνιδιάρικες φόρμες που ψήνουν ψωμί για καναπεδάκια, θα έχετε εκτός από ωραία γεύση, και ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα!
Αν θέλετε να πάρετε μέρος κι εσείς με κάποια συνταγή σχετική με το ψωμί ή κάποιο αρτοσκεύασμα που δεν έχετε δημοσιεύσει ακόμα, μπορείτε να το κάνετε μέχρι το βράδυ στις 12 τη νύχτα.
Ψωμί ζυμωτό με φρέσκο μάραθο
Υλικά
1 ½ κούπα νερό χλιαρό
1 ½ κ. γ. ξηρή μαγιά
1 κ. γ. ζάχαρη
2 κ. σ. φρέσκο ψιλοκομμένο μάραθο ή και περισσότερο
1 κ. γ. σκόνη γλυκάνισου
1 κ. σ. ελαιόλαδο
½ κιλό χωριάτικο αλεύρι (για ζυμωτό ψωμί)
1 κ. γ. αλάτι
Εκτέλεση
Βάζουμε τα υλικά σε αρτοπαρασκευαστή με τη σειρά που αναφέρονται.
Βάζουμε να δουλέψει το πρόγραμμα της ζύμης.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 50 βαθμούς.
Βγάζουμε τη ζύμη πριν αρχίσει το φούσκωμα στον αρτοπαρασκευαστή.
Στρώνουμε χαρτί ψησίματος σε ταψί και διαμορφώνουμε τη ζύμη μας στο σχήμα που θέλουμε. Κάνουμε απαλές χαρακιές με μαχαίρι, το βάζουμε στο φούρνο και αφήνουμε να φουσκώσει για μισή ώρα.
Ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 180 βαθμούς σε πάνω κάτω αντιστάσεις και ψήνουμε για 50 λεπτά της ώρας. Αν χρειάζεται, καλύπτουμε μετά τα μισά του ψησίματος με αλουμινόχαρτο. Βγάζουμε από το φούρνο το ψωμί και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς πριν το κόψουμε.
Αν θέλουμε να φτιάξουμε το ψωμί στο χέρι, ζυμώνουμε όλα μαζί τα υλικά για 10 λεπτά και συνεχίζουμε με το φούσκωμα και ψήσιμο. Ενδέχεται να θέλει λιγότερο ή περισσότερο αλεύρι.
Bread with fresh fennel
ingredients
1 ½ cup lukewarm water
1 ½ tsp dry yeast
1 tsp sugar
2 Tbsp chopped fresh fennel or more
1 teaspoon ground anise seeds
1 Tbsp olive oil
½ kg bread flour
1 tsp salt
Directions
Place ingredients in bread machine in the order listed.
Select the dough program to work.
Preheat the oven to 50 C degrees.
Remove the dough from the bread machine before it starts raising.
Lay baking paper on a baking pan and shape the dough.
Gently score the dough, put it in the oven and let it rise for half an hour. Raise the temperature to 180 C and bake for 50 minutes.
If necessary, cover with aluminium foil.
Remove the bread from the oven and let it cool completely before you cut.
If you want to make this bread by hand, knead all the ingredients together for 10 minutes and continue with raising and baking. It might need more or less flour.
Πέρυσι είχα επιλέξει σαν υλικό τη φέτα, ένα απόλυτα ελληνικό προϊόν για να βάλω στα ψωμάκια που έφτιαξα. Φέτος διάλεξα ένα αγαπημένο μυρωδικό, τον μάραθο. Δεν είναι η εποχή του αυτή τη στιγμή (αν και χτες είδα ολόγυρα), αλλά μπορείτε να κρατήσετε τη συνταγή για όταν θα υπάρχει φρέσκος μάραθος. Μπορείτε να αντικαταστήσετε το φρέσκο με ξηρό αν έχετε ή με άνηθο αν θέλετε να την κάνετε άμεσα. Η γεύση πάντως του μάραθου είναι μακράν καλύτερη από αυτή του άνηθου.
Αν έχετε παιχνιδιάρικες φόρμες που ψήνουν ψωμί για καναπεδάκια, θα έχετε εκτός από ωραία γεύση, και ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα!
Αν θέλετε να πάρετε μέρος κι εσείς με κάποια συνταγή σχετική με το ψωμί ή κάποιο αρτοσκεύασμα που δεν έχετε δημοσιεύσει ακόμα, μπορείτε να το κάνετε μέχρι το βράδυ στις 12 τη νύχτα.
Ψωμί ζυμωτό με φρέσκο μάραθο
Υλικά
1 ½ κούπα νερό χλιαρό
1 ½ κ. γ. ξηρή μαγιά
1 κ. γ. ζάχαρη
2 κ. σ. φρέσκο ψιλοκομμένο μάραθο ή και περισσότερο
1 κ. γ. σκόνη γλυκάνισου
1 κ. σ. ελαιόλαδο
½ κιλό χωριάτικο αλεύρι (για ζυμωτό ψωμί)
1 κ. γ. αλάτι
Εκτέλεση
Βάζουμε τα υλικά σε αρτοπαρασκευαστή με τη σειρά που αναφέρονται.
Βάζουμε να δουλέψει το πρόγραμμα της ζύμης.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 50 βαθμούς.
Βγάζουμε τη ζύμη πριν αρχίσει το φούσκωμα στον αρτοπαρασκευαστή.
Στρώνουμε χαρτί ψησίματος σε ταψί και διαμορφώνουμε τη ζύμη μας στο σχήμα που θέλουμε. Κάνουμε απαλές χαρακιές με μαχαίρι, το βάζουμε στο φούρνο και αφήνουμε να φουσκώσει για μισή ώρα.
Ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 180 βαθμούς σε πάνω κάτω αντιστάσεις και ψήνουμε για 50 λεπτά της ώρας. Αν χρειάζεται, καλύπτουμε μετά τα μισά του ψησίματος με αλουμινόχαρτο. Βγάζουμε από το φούρνο το ψωμί και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς πριν το κόψουμε.
Αν θέλουμε να φτιάξουμε το ψωμί στο χέρι, ζυμώνουμε όλα μαζί τα υλικά για 10 λεπτά και συνεχίζουμε με το φούσκωμα και ψήσιμο. Ενδέχεται να θέλει λιγότερο ή περισσότερο αλεύρι.
Bread with fresh fennel
ingredients
1 ½ cup lukewarm water
1 ½ tsp dry yeast
1 tsp sugar
2 Tbsp chopped fresh fennel or more
1 teaspoon ground anise seeds
1 Tbsp olive oil
½ kg bread flour
1 tsp salt
Directions
Place ingredients in bread machine in the order listed.
Select the dough program to work.
Preheat the oven to 50 C degrees.
Remove the dough from the bread machine before it starts raising.
Lay baking paper on a baking pan and shape the dough.
Gently score the dough, put it in the oven and let it rise for half an hour. Raise the temperature to 180 C and bake for 50 minutes.
If necessary, cover with aluminium foil.
Remove the bread from the oven and let it cool completely before you cut.
If you want to make this bread by hand, knead all the ingredients together for 10 minutes and continue with raising and baking. It might need more or less flour.
Το ψωμί το ξέρεις ότι το βαριέμαι αλλά αυτό φαίνεται υπέροχο!Μου αρέσει πολύ ο μάραθος. Και η φόρμα για τα καναπεδάκια πολύ ωραία:)
ReplyDeleteΜη βαριέσαι καλέ! ;-)
DeleteΠολύ ενδιαφέρουσε ιδέα !!!
ReplyDeleteΜπράβο σου!
Κσλωσήρθες!
DeleteΕγώ έχω το βιβλίο σου στον πάγκο της κουζίνας μόνιμα και όταν έχω νεύρα το ρίχνω στο ζύμωμα!Τέλειο το ψωμάκι!!!
ReplyDeleteΠολύ χαίρομαι!
DeleteΜια μέρα με πολύ βαθύτερο νόημα για μια αξία (όπως αυτή του ψωμιού και της διατροφής) που σίγουρα θέλει πολύ μεγαλύτερο διάστημα για να γιορταστεί, από ότι μια μέρα μόνον, Κική μου.
ReplyDeleteΌσο για την πρόταση του μάραθου, την βρίσκω πολύ ωραία ειδικά όταν τον βρει κανείς στην εποχή του!
Συμφωνώ!
DeleteΑ! Την γιορτή του ψωμιού την γιορτάζω καθημερινά! Με ξέρεις...
ReplyDeleteΔεν έχω όμως κέφια για συμμετοχές...
Θα είναι υπέροχο το ψωμί σου! Θα το δοκιμάσω! Όσο για την φόρμα, (κάτι μου θυμίζει...:)) πολύ παιχνιδιάρικο το αποτέλεσμα!
Φιλάκια
Θυμάσαι ψάξιμο για τη φόρμα; Για άλλη μια φορά μου άνοιξες τα μάτια! χαχα!
DeleteΚαλά, φοβερή η φόρμα για τα καναπεδάκια (βάζεις το ζυμάρι και το ψήνεις σε αυτά να υποθέσω?). Με το ψωμί ακόμα δεν έχω εμπειρία, πρέπει να το βάλω μπρος σιγά σιγά γιατί αξίζει.
ReplyDeleteΝαι! Βάζεις το ζυμάρι πλασμένο σε κύλινδρο και ψήνεται εκεί μέσα. Δοκίμασε να καταπιαστείς με ψωμί! Είναι ωραίο!
DeleteΠω πω ... ο μάραθος είναι αγαπημένος μου ... ωραία η προσθήκη του στο ψωμί.
ReplyDeleteΦιλιά
Κι εμένα μ΄αρέσει!
DeleteΑ κι εγώ θα τιμούσα μια τέτοια παγκόσμια μέρα, χε χε!
ReplyDeleteΜε φρέσκο μάραθο, ε? Τέλειο και σούπερ αρωματικό θα έγινε αυτό το ψωμί, μπράβο Κική!
Ευχαριστώ!
DeleteΤο θυμάμαι πως κάθε χρόνο φτιάχνεις ψωμί για την περίσταση και κάθε χρόνο ό,τι φτιάχνεις είναι και πιο λαχταριστό!
ReplyDelete:-))) Ευχαριστώ!
DeleteMπράβο που συμμετέχεις Κική.
ReplyDeleteΤο ψωμί πρέπει να είναιτέλειο. Η μυρωδιά του φρέσκου μάραθου δεν συγκρίνετε.
Μια τέτοια φόρμα αστερι έχω κι εγώ και δεν την έχω χρησιμοποιήσει ποτέ. Είναι για ψωμί? Εχει καπάκια και απο τις δυο μεριες η δική μου. Γίνεται ψωμί? Ωραία πληροφορία.
Φιλιά
Ούτε εγώ ήξερα τι χρησιμεύει η φόρμα Μάριον. Μου την έκαναν δώρο και μου άνοιξε τα μάτια η Αγγελική. Εγώ βάζω το ζυμάρι μέσα (όχι τίγκα να φτάνει στα πλαϊνά ή επάνω), κλείνω μόνο την κάτω πλευρά της φόρμας και αφήνω ελεύθερη την επάνω. Την ψήνω όρθια και όταν έχει σταθεροποιηθεί η ζύμη, αν θέλω την βάζω οριζόντια.
DeleteΠολύ 'αστεράτο' το ψωμί σου Κική μου,με μάραθο βέβαια πρώτη φορά τ΄ακούω αλλά φαντάζομαι θα πρέπει να είναι πολύ νόστιμο.Να είσαι καλά καλό σου βράδυ!!!!
ReplyDeleteΕυχαριστώ!
DeleteΠολύ παιχνιδιάρικο τό αστεροειδές ψωμάκι σου Κική!Τό μάραθο μού αρέση πολύ σάν γεύση!Τό βάζω σέ κάποια φαγητά!Ωραία συνταγή!Καλημέρα!Φιλιά!
ReplyDeleteΕίναι μυρωδάτο! :-)
DeleteΑρωματικό και αφράτο ψωμάκι!
ReplyDeleteΕυχαριστώ!
DeleteΤην ξέχασα τελείως αυτή τη μέρα φέτος! Ν είσαι καλά που μας τη θύμησες και μας αντιπροσώπευσες επάξια στο happening!
ReplyDeleteΕυχαριστώ Βαγγελιώ μου!
DeleteΦτιάχνω ψωμί τώρα τελευταία!!
ReplyDeleteΑποφάσισα να αποκτήσω μια σχετικά αυτόνομη κουζίνα μέρες που 'ρχονται!!
Μου άρεσε πολύ η προσθήκη γλυκάνισου όπως και το αστερωειδές σχήμα του ψωμιού σου!!
Τα μικρά μου θα ξετρελαίνονταν.
Καλά κάνεις και ξεκίνησες να φτιάχνεις ψωμάκι. Δεν συγκρίνεται με το έτοιμο!
DeleteΑααα είμαι χαμένη στον κόσμο μου και έχασα την μέρα μου... Είμαι φανατική "ψωμού". Η συνταγή σου φαίνεται υπέροχη!
ReplyDeleteΔεν πειράζει :-)
DeleteSounds delicious and I imagine it tastes so, too!
ReplyDeleteThank you for baking for Word Bread Day. Hope you will join us next year again!
It was great to participate again!
Delete