Αφού πέρασα ένα 3ήμερο στα πάτρια εδάφη στην Πάτρα, πίσω πάλι στην καθημερινότητα, με ένα καιρό ανοιξιάτικο-σχεδόν καλοκαιρινό! Ό,τι πρέπει για να τον εκμεταλλευτούμε μετά από όλα όσα μας έκανε το χειμώνα και το Πάσχα!
Ξεκινάω τη βδομάδα με την τυρόπιτα που είχα φτιάξει στη γιορτή μου και είχα υποσχεθεί να γράψω.
Στο σπίτι αυτή την τυρόπιτα τη λέγαμε σουφλέ επειδή είχε την ιδιότητα να φουσκώνει πολύ. Μας την είχε δώσει μια φίλη, είναι μια από τις καλύτερες εκδοχές για τυρόπιτα που έχω δοκιμάσει και σ' αυτό συμφωνούν όλοι όσοι την έχουν δοκιμάσει. Ακόμα και παιδιά! Να σας πω δε, ότι την έχουν φάει άνθρωποι που δεν τρώνε τη φέτα και δεν το έχουν καταλάβει. Τόσο νόστιμη και τόσο ταιριαστά τα υλικά μεταξύ τους. Ένα σημείο θέλει μόνο προσοχή. Αυτή η τυρόπιτα γίνεται νόστιμη και φουσκωτή, με αυτό το συνδυασμό τυριών. Αν χρησιμοποιήσετε άλλα τυριά, δεν είναι το ίδιο. Πιστέψτε με!
300. γρ φέτα.
300. γρ έμενταλ
300 γρ. γραβιέρα
1/2 κιλό φύλλα κρούστας
1 κουτί γάλα εβαπορέ
6 αυγά
βούτυρο ή λάδι για άλειμμα των φύλλων
Λαδώνουμε ταψί. Στρώνουμε στον πάτο 3 φύλλα αφού τα λαδώσουμε ένα-ένα.
Βάζουμε το ένα τρίτο των τυριών.
Μετά βάζουμε άλλα 2 φύλλα με τον ίδιο τρόπο.
Βάζουμε άλλο ένα τρίτο των τυριών.
Ξανά-μανά 2 φύλλα και τέλος τα υπόλοιπα τυριά.
Από πάνω, βάζουμε πάλι 3 φύλλα λαδωμένα όπως στην αρχή.
Χαράξτε την πίτα σε κομμάτια.
Χτυπάμε σε ένα μπωλ τα αυγά με το γάλα εβαπορέ και το ρίχνουμε πάνω στην πίτα.
Αφήνουμε μερικά λεπτά να πιει το γάλα με τα αυγά και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο (180 πχ) για μισή ώρα,, ή μέχρι να ροδίσουν τα φύλλα. Την ώρα που βγαίνει είναι πολύ φουσκωτή, μετά κάθεται...
Tip: Δεν έχει σπουδαίο τιπ εδώ. Μετρήστε τα φύλλα από την αρχή και αν περισσεύουν μόνο 2, βάλτε ένα πάνω κι ένα κάτω επιπλέον για να μη σας μείνουν. Προτιμήστε φρέσκα φύλλα για τον παρακάτω λόγο: Σε περίπτωση που σας μείνουν πολλά, να τα βάλετε στην κατάψυξη. Ακόμα και κατεψυγμένα όμως αν χρησιμοποιήσετε, φτάνουν ακριβώς για την τυρόπιτα. Επίσης, βάλτε τα τυριά της συνταγής για καλύτερο αποτέλεσμα.
Καλή εβδομάδα!
Ξεκινάω τη βδομάδα με την τυρόπιτα που είχα φτιάξει στη γιορτή μου και είχα υποσχεθεί να γράψω.
Στο σπίτι αυτή την τυρόπιτα τη λέγαμε σουφλέ επειδή είχε την ιδιότητα να φουσκώνει πολύ. Μας την είχε δώσει μια φίλη, είναι μια από τις καλύτερες εκδοχές για τυρόπιτα που έχω δοκιμάσει και σ' αυτό συμφωνούν όλοι όσοι την έχουν δοκιμάσει. Ακόμα και παιδιά! Να σας πω δε, ότι την έχουν φάει άνθρωποι που δεν τρώνε τη φέτα και δεν το έχουν καταλάβει. Τόσο νόστιμη και τόσο ταιριαστά τα υλικά μεταξύ τους. Ένα σημείο θέλει μόνο προσοχή. Αυτή η τυρόπιτα γίνεται νόστιμη και φουσκωτή, με αυτό το συνδυασμό τυριών. Αν χρησιμοποιήσετε άλλα τυριά, δεν είναι το ίδιο. Πιστέψτε με!
Τυρόπιτα με 4 τυριά (για μεγάλο ταψί φούρνου)
Υλικά
300 γρ. κασέρι300. γρ φέτα.
300. γρ έμενταλ
300 γρ. γραβιέρα
1/2 κιλό φύλλα κρούστας
1 κουτί γάλα εβαπορέ
6 αυγά
βούτυρο ή λάδι για άλειμμα των φύλλων
Εκτέλεση
Τρίψτε στον τρίφτη του κρεμμυδιού όλα τα τυριά και ανακατέψτε τα. Εγώ ζήτησα να μου τα τρίψουν στο σούπερ μάρκετ και γλίτωσα πολύ χρόνο.Λαδώνουμε ταψί. Στρώνουμε στον πάτο 3 φύλλα αφού τα λαδώσουμε ένα-ένα.
Βάζουμε το ένα τρίτο των τυριών.
Μετά βάζουμε άλλα 2 φύλλα με τον ίδιο τρόπο.
Βάζουμε άλλο ένα τρίτο των τυριών.
Ξανά-μανά 2 φύλλα και τέλος τα υπόλοιπα τυριά.
Από πάνω, βάζουμε πάλι 3 φύλλα λαδωμένα όπως στην αρχή.
Χαράξτε την πίτα σε κομμάτια.
Χτυπάμε σε ένα μπωλ τα αυγά με το γάλα εβαπορέ και το ρίχνουμε πάνω στην πίτα.
Αφήνουμε μερικά λεπτά να πιει το γάλα με τα αυγά και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο (180 πχ) για μισή ώρα,, ή μέχρι να ροδίσουν τα φύλλα. Την ώρα που βγαίνει είναι πολύ φουσκωτή, μετά κάθεται...
Tip: Δεν έχει σπουδαίο τιπ εδώ. Μετρήστε τα φύλλα από την αρχή και αν περισσεύουν μόνο 2, βάλτε ένα πάνω κι ένα κάτω επιπλέον για να μη σας μείνουν. Προτιμήστε φρέσκα φύλλα για τον παρακάτω λόγο: Σε περίπτωση που σας μείνουν πολλά, να τα βάλετε στην κατάψυξη. Ακόμα και κατεψυγμένα όμως αν χρησιμοποιήσετε, φτάνουν ακριβώς για την τυρόπιτα. Επίσης, βάλτε τα τυριά της συνταγής για καλύτερο αποτέλεσμα.
Καλή εβδομάδα!