Οι μέρες που διανύουμε ιερές, αλλά και μετρημένες μέχρι το Πάσχα. Αφήνω τις νηστίσιμες συνταγές και τις 2-3 επόμενες μέρες, σας προτείνω μερικά πιάτα για το Πασχαλιάτικο τραπέζι.
Κάθε χρόνο, σκέφτομαι πώς να φτιάξω το αρνί ή κατσίκι το Πάσχα. Εμείς δεν σουβλίζουμε και επειδή εμένα δεν μου αρέσουν τα συνηθισμένα φαγητά για μια τέτοια μέρα, ψάχνω κάτι ιδιαίτερο. Έτσι πέρυσι, έπεσα πάνω σ΄αυτή τη συνταγή εδώ, η οποία μου άρεσε πολύ. Στη γέμιση ήθελε αυγό, που δεν το έβαλα όπως εξηγώ παρακάτω. Άρεσε πολύ σε όλους και σκέφτομαινα το ξανακάνω, εκτός και βρω κάτι ακόμα καλύτερο!
Επίσης, με αυτή τη συνταγή συμμετέχω στα παιχνίδια της κουζίνας με θέμα τις Πασχαλινές συνταγές, βαφτίζοντάς τη πασχαλιάτικη λόγω του αρνιού/κατσικιού, αφού δεν βλέπω να βάζω κάτι άλλο σχετικό στις επόμενες αναρτήσεις.
1.750 κιλά αρνί ή κατσίκι από κομμάτι χωρίς κόκκαλα (η ποσότητα του αρνιού εξαρτάται από τα άτομα που θα έχετε. (Υπολογίστε 200 γρ. περίπου για κάθε άτομο)
150 ml ζωμό κρέατος ή λαχανικών
ελαιόλαδο
αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
2 κουταλιές της σούπας φρέσκο δεντρολίβανο, ψιλοκομμένο
10 ξερά βερύκοκα, κομμένα στα τέσσερα
8 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
2-3 κλωνάρια δεντρολίβανο ολόκληρα και επιπλέον βερύκοκα για το δέσιμο)
(Παρέλειψα το 1 χτυπημένο αυγό που ζητούσε η γέμιση. Υποθέτω ότι το ήθελε για να δέσει το μίγμα, αλλά δεν το έβαλα λόγω ενός καλεσμένου που δεν έπρεπε να φάει αυγό και έγινε μια χαρά).
Ανακατεύουμε όλα τα συστατικά της γέμισης και αλατοπιπερώνουμε.
Τοποθετούμε το αρνί πάνω στο ταψί ή σε μια σανίδα, με την πλευρά χωρίς κόκκαλα προς τα πάνω και απλώνουμε τη γέμιση.
Τυλίγουμε και δένουμε με κορδόνι σφιχτά. Για επιπλέον γεύση, προσθέτουμε κλωνάρια δεντρολίβανο και μερικά βερύκοκα κάτω από το κορδόνι καθώς δένουμε.
Λαδώνουμε απ’ έξω το αρνί, το βάζουμε σε ταψί μαζί με το ζωμό, αλατοπιπερώνουμε καλά, ψήνουμε σε δυνατή φωτιά για 20 λεπτά, μετά χαμηλώνουμε τη φωτιά στους 180 και ψήνουμε για ακόμα μιάμιση ώρα. Μπορείτε να σκεπάσετε με αλουμινόχαρτο το ταψί και να σιγοψήσετε το αρνί για πολλές ώρες σε χαμηλότερη θερμοκρασία, κάτι που κάνω πάντα με τέτοια ψητά.
Κατά καιρούς περιχύνουμε με τους χυμούς από το ταψί.
Μόλις ψηθεί, αφήνουμε να μισοκρυώσει για να μπορέσουμε να το κόψουμε. (Είχε πολύ πλάκα μετά το ψήσιμο, που το κατσίκι είχε "μπει" και οι κλωστές είχαν μείνει στη θέση τους. Μπορείτε να το δείτε σε κ'αποια σημεία).
Μπορούμε να σερβίρουμε με πατάτες, τις οποίες μπορούμε να ψήσουμε χώρια με το ζουμί του κρέατος ή να ψήσουμε παράλληλα, αλλά όχι από την αρχή, μαζί με το κρέας. Εναλλακτικά, σερβίρουμε με ρύζι ή απλά με σαλάτα.
Καλή εβδομάδα!
Κάθε χρόνο, σκέφτομαι πώς να φτιάξω το αρνί ή κατσίκι το Πάσχα. Εμείς δεν σουβλίζουμε και επειδή εμένα δεν μου αρέσουν τα συνηθισμένα φαγητά για μια τέτοια μέρα, ψάχνω κάτι ιδιαίτερο. Έτσι πέρυσι, έπεσα πάνω σ΄αυτή τη συνταγή εδώ, η οποία μου άρεσε πολύ. Στη γέμιση ήθελε αυγό, που δεν το έβαλα όπως εξηγώ παρακάτω. Άρεσε πολύ σε όλους και σκέφτομαινα το ξανακάνω, εκτός και βρω κάτι ακόμα καλύτερο!
Επίσης, με αυτή τη συνταγή συμμετέχω στα παιχνίδια της κουζίνας με θέμα τις Πασχαλινές συνταγές, βαφτίζοντάς τη πασχαλιάτικη λόγω του αρνιού/κατσικιού, αφού δεν βλέπω να βάζω κάτι άλλο σχετικό στις επόμενες αναρτήσεις.
Κατσίκι με βερύκοκα ξερά και φρέσκο δεντρολίβανο
Υλικά (οι ποσότητες στη συνταγή αναφέρονταν σε 1.750 γρ. αρνί. Αν θέλετε παραπάνω, προσαρμόστε και τα υλικά της γέμισης. Εγώ είχα βάλει παραπάνω και είχα υπολογίσει τα υλικά της γέμισης με το μάτι)1.750 κιλά αρνί ή κατσίκι από κομμάτι χωρίς κόκκαλα (η ποσότητα του αρνιού εξαρτάται από τα άτομα που θα έχετε. (Υπολογίστε 200 γρ. περίπου για κάθε άτομο)
150 ml ζωμό κρέατος ή λαχανικών
ελαιόλαδο
αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Για τη γέμιση:
100 γρ. τρίματα ψωμιού2 κουταλιές της σούπας φρέσκο δεντρολίβανο, ψιλοκομμένο
10 ξερά βερύκοκα, κομμένα στα τέσσερα
8 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
2-3 κλωνάρια δεντρολίβανο ολόκληρα και επιπλέον βερύκοκα για το δέσιμο)
(Παρέλειψα το 1 χτυπημένο αυγό που ζητούσε η γέμιση. Υποθέτω ότι το ήθελε για να δέσει το μίγμα, αλλά δεν το έβαλα λόγω ενός καλεσμένου που δεν έπρεπε να φάει αυγό και έγινε μια χαρά).
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς.Ανακατεύουμε όλα τα συστατικά της γέμισης και αλατοπιπερώνουμε.
Τοποθετούμε το αρνί πάνω στο ταψί ή σε μια σανίδα, με την πλευρά χωρίς κόκκαλα προς τα πάνω και απλώνουμε τη γέμιση.
Τυλίγουμε και δένουμε με κορδόνι σφιχτά. Για επιπλέον γεύση, προσθέτουμε κλωνάρια δεντρολίβανο και μερικά βερύκοκα κάτω από το κορδόνι καθώς δένουμε.
Λαδώνουμε απ’ έξω το αρνί, το βάζουμε σε ταψί μαζί με το ζωμό, αλατοπιπερώνουμε καλά, ψήνουμε σε δυνατή φωτιά για 20 λεπτά, μετά χαμηλώνουμε τη φωτιά στους 180 και ψήνουμε για ακόμα μιάμιση ώρα. Μπορείτε να σκεπάσετε με αλουμινόχαρτο το ταψί και να σιγοψήσετε το αρνί για πολλές ώρες σε χαμηλότερη θερμοκρασία, κάτι που κάνω πάντα με τέτοια ψητά.
Κατά καιρούς περιχύνουμε με τους χυμούς από το ταψί.
Μόλις ψηθεί, αφήνουμε να μισοκρυώσει για να μπορέσουμε να το κόψουμε. (Είχε πολύ πλάκα μετά το ψήσιμο, που το κατσίκι είχε "μπει" και οι κλωστές είχαν μείνει στη θέση τους. Μπορείτε να το δείτε σε κ'αποια σημεία).
Μπορούμε να σερβίρουμε με πατάτες, τις οποίες μπορούμε να ψήσουμε χώρια με το ζουμί του κρέατος ή να ψήσουμε παράλληλα, αλλά όχι από την αρχή, μαζί με το κρέας. Εναλλακτικά, σερβίρουμε με ρύζι ή απλά με σαλάτα.
Καλή εβδομάδα!
Κική μου έγραψες! Πρέπει να είναι απίθανο!
ReplyDeleteΆρεσε πολύ σε όλους Αγγελική!
DeleteΚαλη Μεγαλοβδομαδα να εχεις Κικη μου, με υγεια.
ReplyDeleteδεν έχω λόγια!!!
ReplyDeleteΣπιτσλες :-) Ευχαριστω!
DeleteΕίναι πάρα πολύ ωραία εκδοχή.
ReplyDeleteΣτα πεθερικά μου συνήθως το αρνί γίνεται σουβλιστό, αλλά κι' εγώ φέτος θα κάνω τα δικά μου που μάλλον τα βλέπω για το βράδι της Αναστάσεως μιας και με την μαγειρίτσα προσωπικά δεν τα πάω και πολύ καλά.
Και φέτος πάλι με υγεία σας εύχομαι Κική.
Ευχαριστω! Εγώ μόνο από την πεθερά τρώω μαγειρίτσα. Καλά να περάσετε!
DeleteΤι νόστιμο που φαίνεται!
ReplyDeleteΕμείς κλασσικά θα σουβλίσουμε, αλλά το γεμιστό αρνάκι σου μπορεί άνετα να μαγειρευτεί οποιαδήποτε εποχή!
Καλή Μεγαλοβδομάδα Κική μου!
Εμείς δεν σουβλίζουμε για διάφορους λόγους, αλλά όπως λες, μπορεί να γίνει οποτεδήποτε!
DeleteΚαλημέρα Κική μου και καλή μεγάλη εβδομάδα εύχομαι!!
ReplyDeleteκαλέ τι απίθανο πιάτο είναι αυτό! Τι φανταστικά χρώματα!! Πρέπει να είναι πάρα πολύ νόστιμο, όντως εξαιρετική επιλογή για τους μη σουβλίζοντες!!
Φιλάκια!
Καλή μεγάλη εβδομάδα! Όντως ήταν πολύ νόστιμο Ερμιόνη!
DeleteΚαλάε! υπερπαραγωγή έκανες Κική! Και σαν συνταγή και σαν παρουσίαση. Μας κολάζεις μεγαλοβδομαδιάτικα!
ReplyDeleteΧαχα! Τι να κάνω; Οι μέρες πλησιάζουν και την Τετάρτη μάλλον θα σταματήσω να βάζω συνταγές!
DeleteΩχ μάνα μου! Τι καταπληκτική εκτέλεση!
ReplyDeleteΜου ρχεται να γλύψω την οθόνη! :)
Και του χρόνου Κικίτσα, καλό Πάσχα σου εύχομαι!!!
Φιλιά
Ευχαριστώ! Καλό Πάσχα Μπέττυ μου!
DeleteΚική μου φοβερή εκδοχή, μπράβο σου!!!
ReplyDeleteΚαλό Πάσχα!!!
Φιλιά!!!
Την συνταγή με το βερίκοκο στο κρέας την ήξερα για το χριστουγεννιάτικο ψαρονέφρι που φτιάχνω. Να που τώρα τη γνωρίζω και με το πασχαλινό αρνί. Το φαγητό ως εμφάνιση δείχνει πολύ εντυπωσιακό και σίγουρα θα είναι και σε γεύση. Πολύ καλή πρόταση για όσους θέλουν να ξεφύγουν από τα συνηθισμένα.
ReplyDeleteΚαλή Μεγάλη Εβδομάδα και καλό Πάσχα.
Με ψαρονέφρι έχω κάνει κι εγώ. Πάντως εδώ το δεντρολίβανο και το βερύκοκο πήγαιναν τέλεια! Καλό Πάσχα!
DeleteΗ συνταγή φαίνεται καταπληκτική...υπέροχη εικόνα, με γέμισες μυρωδιά!!
ReplyDeleteΧαίρομαι και ευχαριστώ!
DeleteΦαίνεται σπουδαία συνταγή!
ReplyDeleteΘα τη φτιάξω με πρώτη ευκαιρία τραπεζιού.
Χριστός Ανέστη Κική μου
Αληθώς ανέστη Ρεγγίνα μου! Εύχομαι να την κάνεις και να σου αρέσει! Φιλιά!
Delete