Pages

Monday, April 23, 2012

Μαρμελάδα φράουλα

Στην αγορά, οι φράουλες έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους. Ποτέ δεν βιάζομαι να πάρω φράουλες, γιατί ως φυτό που είναι σχεδόν σε επαφή με το έδαφος. μου έχουν πει ότι δέχεται εύκολα φυτοφάρμακα, όχι απαραίτητα τα δικά του, αλλά άλλων φυτών, με τις βροχές της εποχής κλπ. Οπότε, μη βιάζεστε όταν εμφανίζονται να πάρετε φραουλίτσες. Ακόμα κι όταν εμφανιστού, διαλέξτε μικρές, σε φυσιολογικό μέγεθος. Φράουλα που στο μέγεθος θυμίζει μικρή έστω πατάτα, δεν είναι φράουλα...




Αναμφιβόλως, κάνει μία από τις ωραιότερες μαρμελάδες, ιδανική για τσιζκέικ ή πάστα φλώρα, ή απλώς για μια βούτα με ψωμάκι. Ξεκινάω τη βδομάδα μου με μαρμελάδα φράουλα λοιπόν.




Μαρμελάδα φράουλα
Υλικά
1 κιλό φράουλες (ζυγισμένες αφού καθαριστούν)
600 γρ. ζάχαρη
χυμό ενός μικρού λεμονιού

Εκτέλεση
Παίρνουμε φράουλες στην εποχή τους. Διαλέγουμε φράουλες μικρές και γερές.
Πλένουμε και καθαρίζουμε τις φράουλες από τα κοτσανάκια τους.
Τις ψιλοκόβουμε και τις βάζουμε σε κατσαρόλα σε στρώσεις, εναλλάξ με τη ζάχαρη.
Τις αφήνουμε έτσι για 2-3 ώρες περίπου ή μέχρι να έχουν βγάλει αρκετό σιρόπι. Αν βγάλουν πολύ σιρόπι, θα θέλουν πολλή ώρα βράσιμο για να δέσουν και θα σκουρύνει το χρώμα τους.


Βράζουμε τη μαρμελάδα σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά. Δεν απομακρυνόμαστε γιατί φουσκώνει. Ξαφρίζουμε συνέχεια καθώς βράζει. Αν φουσκώνει, αποσύρουμε την κατσαρόλα, αφήνουμε να ηρεμήσει για λίγα δευτερόλεπτά και ξαναβάζουμε στη φωτιά.
Μετά από 10 λεπτά, αποσύρουμε για λίγο από τη φωτιά την οποία σβήνουμε και λιώνουμε με μίξερ χειρός τις φράουλες, όσο θέλουμε. Εναλλακτικά, τις πατάμε με πρέσα λαχανικών.
Τοποθετούμε πάλι την κατσαρόλα στο μάτι της κουζίνας που σβήσαμε και την αφήνουμε εκεί μέχρι την επόμενη μέρα.




Την επόμενη μέρα, ελέγχουμε την πυκνότητά της και αν είναι εντάξει, τη φυλάμε σε καθαρά βάζα. Αν θέλουμε να τη φυλάξουμε εκτός ψυγείου, θα πρέπει να τη ζεστάνουμε ελαφρώς, για να μπει ζεστή στο βάζο και να σφραγίσει. Αν η μαρμελάδα σας την επόμενη μέρα που θα ελέγξετε δεν έχει δέσει, βράστε ακόμα 5 λεπτά και μετά φυλάξτε τη σε βάζα.
Σε κάθε περίπτωση, μπορείτε να  ρίξετε το χυμό λεμονιού στο τελευταίο βράσιμο, αν και δεν είναι από τις μαρμελάδες που το έχουν απόλυτη ανάγκη.




Χτες βράδυ, στην προσπάθεια να φτιάξω τις φωτό για το ποστ (για να τις κάνω μεγαλύτερες), ενδέχεται να δημιούργησα πρόβλημα σε έναν εξωτερικό δίσκο μου. Αν έχασα δεδομένα, θα το καταλάβετε. Το μπαμ που θα κάνω όταν θα σκάσω, θα ακουστεί παντού....

Καλή εβδομάδα!

33 comments:

  1. Παρόμοια δουλειά κάναμε χθες! Καλημέρα και καλή δύναμη! Δύσκολοι καιροί από τώρα και μετά :-)!

    ReplyDelete
  2. Αυτή τη στιγμή κάθομαι και απολαμβάνω το τσάι μου με την μαρμελάδα που έφτιαξα το Σάββατο, έγινε τέλεια, αλλά την έβραζα 2-3 ώρες για να πήξει...
    Την επόμενη φορά, θα τις αφήσω πριν το βράσιμο όπως λες...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλώς την Αναστασία! Δοκίμασε έτσι την άλλη φορά! Ωραίο μπλογκ!

      Delete
  3. Καλημέρα όχι να μην κάνεις μπαμ δεν κάνει!!
    Όλες οι φράουλες προχτές στη λαϊκή ήταν σαν πατάτες, περιμένω λίγο ακόμη να δούμε.Καλοφάγωτη!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Το γλύτωσα το μπαμ για λίγο ;-)

      Delete
  4. Εγώ πάλι Κικίτσα μου οσες φράουλες έχω πάρει μέχρι τώρα μου βγήκαν πολύ καλές!
    Η μαρμελάδα σου υπέροχη, η φράουλα δίνει από τις ωραιότερες μαρμελάδες!
    Φιλιά, καλή βδομάδα!

    ReplyDelete
  5. Καλημέρα Κική μου! Ήρθε επιτέλους η εποχή της φράουλας!
    Η μαρμελάδα φράουλα είναι από τις αγαπημένες μου και η σπιτική εκδοχή απλά δεν παίζεται!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Όντως η σπιτική εκδοχή είναι άπαιχτη!

      Delete
  6. Μαρμελαδίτσες δεν τρώμε γιατί έχουμε το μέλι άφθονο όλο το χρόνο. Όπου τις βλέπω όμως τις λιγουρεύομαι!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Τυχεροί με το μέλι σας!

      Delete
  7. Κική μου η μαρμελάδα φράουλα είναι απο τις αγαπημένες μας. Κάθε χρόνο φτιάχνω μπόλικη για να περάσουμε αρκετό καιρό!!!Ετοιμάζομαι και γω για τη φετινή. Απίθανη σου έγινε!!!
    Φιλιά πολλά!!!

    ReplyDelete
  8. Θα με πυροβολήσει η διαβητολόγος μου!
    Εγώ όμως θα κάνω, όπως κάθε χρόνο και....ας πάει και το παλιάμπελο!!
    Με μια εκδρομούλα θα βρω βιολογικές, εδώ κοντά μας!

    Καλή Εβδομάδα!!

    ReplyDelete
  9. Από τις πιο αγαπημένες μαρμελάδες, η φράουλα και τις πιο αρωματικές. Την φτιάχνω και εγώ κάθε χρόνο σχεδόν, με τις φράουλες του Μαίου.
    Πράγματι ταιριάζει με πολλά γλυκά, αλλά και το πιο απλό, πάνω σε ψωμάκι με βούτυρο, εξίσου ταιριαστή. Πάντα τελειώνει πριν από όλες τις άλλες μαρμελάδες, που φτιάχνω.
    Και του χρόνου, να είσαι καλά, να την ξανακάνεις.

    ReplyDelete
  10. Από παρασκευή μαρμελάδας δεν σκαμπάζω πολλά.
    Καλά να είναι η μαμά.
    Ίσως το τολμήσω με λίγες φράουλες.
    Η δική σου έγινε ωραία.
    Την περνάς από σήτα τη μαρμελάδα;
    Δεν βλέπω σπόρους.
    Καλημέρα.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Όχι Στέλλα! Δεν την περνάω από σίτα! Κοίτα προσεχτικά τις φωτό πάνω στις φρυγανιές!

      Delete
  11. Τι απίστευτο χρώμα έχουν αυτές οι φράουλες. Νομίζω είναι η καλύτερη μαρμελάδα. Πολύ ωραία σου έγινε Κική.

    Φιλιά

    ReplyDelete
    Replies
    1. Όντως είναι πολυ εντυπωσιακό το χρώμα τους!
      Ευχαριστώ!

      Delete
    2. Όντως είναι πολυ εντυπωσιακό το χρώμα τους!
      Ευχαριστώ!

      Delete
    3. Όντως είναι πολυ εντυπωσιακό το χρώμα τους!
      Ευχαριστώ!

      Delete
  12. Κική ειναι και τέλεια η μαρμελάδα και εύκολη. Με αναγκάζεις να δοκιμάσω να την φτιάξω, καταλαβαίνεις;;;;

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καημένο παιδί! Παρασύρεσαι! χαχα!

      Delete
  13. καλημερα κικη μου!!!οι φραουλιτσες ειναι τελειες!!!!Μα ακομη πιο τελεια ειναι η μαρμελαδα φραουλα!!!Τρελενομαι γιαυτην την μαρμελαδα!φτιαχνω μεγαλη ποσοτητα να εχω και τον χειμωνα!!!
    φιλια καλημερα
    βικη

    ReplyDelete
  14. κοριτσια, ειστε πολυ ευχαριστες και μ αρεσει ποθ δεν το παιζετε νοικοκυρες-αυθεντιες. Δημητρα

    ReplyDelete
  15. Deli,κάθε χρόνο φτιάχνω,λίγο αργότερα,να ωριμάσουν καλύτερα.
    Μ΄αρέσει πολύ!Πάντα δίνω στη μεγάλη κόρη,γιατί φτιάχνει ωραίο cheesecake.
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  16. kalispera !epeidi eimai arketa asxeti...tis fraoules k tin zaxari ta bazw stin katsarola xwris nero?sketa mona tous???elpizw na min sas pesoun ta aftia me tis erwtiseis m...!!

    ReplyDelete
  17. Χωρίς να μου πέσουν τα αυτιά, απαντώ :-)
    Χωρίς νερό τις βάζουμε, επειδή θα βγάλουν νερό οι ίδιες με τη ζάχαρη! Σε άλλα φρούτα βάζουμε νερό! ;-)

    ReplyDelete
  18. Ερώτηση: το βράδυ που αφήνουμε τη μαρμελάδα στην κατσαρόλα την αφήνουμε ξεσκέπαστη;

    ReplyDelete
  19. Αν δεν φοβάσαι μην πέσει τίποτα μέσα ναι. Εγώ ξέσκεπη την αφήνω.

    ReplyDelete