Να κεράσω; Οκ, γιορτάζω και δεν είχα σκοπό να κάνω ανακοίνωση ότι γιορτάζω, αλλά ξέρω ότι πολλοί από σας το ξέρετε και θα ευχηθείτε, κι εγώ θα είμαι μια γαϊδούρα να μην έχω κάτι να σας τρατάρω! Οπότε, σας κερνάω ένα απλό και ταπεινό, αλλά πολύ μυρωδάτο και σοκολατένιο κέικ. Στο κέικ έχει αξιοποιηθεί το ξύσμα πορτοκαλιού, που χρησιμοποίησα για να φτιάξω αρωματική ζάχαρη. Μπορείτε να αρωματίσετε με ξύσμα από μανταρίνι, νεράντζι, περγαμόντο, ακέρωτα και αράντιστα φυσικά.
Κέικ με αρωματική ζάχαρη πορτοκαλιού και σάλτσα σοκολάταςΥλικά200 γρ. μαργαρίνη ή βούτυρο
200 γρ. ζάχαρη, αρωματισμένη με ξύσμα πορτοκαλιού*
3 κ. σ. κακάο
4 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
½ κούπα γάλα (100 γρ.) σε θερμοκρασία δωματίου
300 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 σφηνάκι λικέρ πορτοκαλιού ή άλλο
για τη σάλτσα σοκολάτας
1 κ. σ. μαργαρίνη ή βούτυρο
1 κ. σ. γάλα
1 κ. σ. κακάο κοσκινισμένο
4 κ. σ. άχνη ζάχαρη κοσκινισμένη
ΕκτέλεσηΠροθερμαίνουμε το φούρνο στους 160-170 βαθμούς.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα για κέικ. Ακόμα καλύτερα, την πασπαλίζουμε με κακάο ή σκόνη σοκολάτα.
Μέσα σε ένα μπωλ, χτυπάμε όλα τα υλικά για 5 λεπτά με μίξερ.
Βάζουμε το υλικό στη φόρμα και ψήνουμε για 45 λεπτά, ή μέχρι να βγαίνει καθαρή η λάμα ενός μαχαιριού. Δεν πρέπει να στεγνώσει το κέικ.
Όταν ψηθεί, βγάζουμε το κέικ από το φούρνο, το ξεφορμάρουμε και το αφήνουμε να κρυώσει σε σχάρα.
Φτιάχνουμε τη σάλτσα σοκολάτας.Σε μεταλλικό μπωλ, ζεσταίνουμε το βούτυρο να λιώσει, προσθέτουμε το γάλα και το κακάο και όταν ενοποιηθούν, προσθέτουμε και τη ζάχαρη.
Ανακατεύουμε για λίγο, σβήνουμε τη φωτιά, ανακατεύουμε καλά τη ζάχαρη στο μίγμα και όταν το μίγμα γίνει χλιαρό, το βάζουμε στο κέικ. Το μίγμα δεν είναι αρκετό για να καλύψει όλη την επιφάνεια του κέικ. Αν θέλουμε, διπλασιάζουμε την ποσότητα.
Για να φτιάξουμε ζάχαρη αρωματισμένη με ξύσμα πορτοκαλιού, χρειαζόμαστε 1 κιλό ζάχαρη και το ξύσμα από 4 πορτοκάλια.
Ξύνουμε στον τρίφτη τα πορτοκάλια και αφήνουμε το ξύσμα να στεγνώσει φυσικά για 2-3 ώρες (ή και περισσότερες, αλλά μην το αφήσετε να στεγνώσει εντελώς), ανακατεύοντας περιοδικά. Ενώνουμε το ξύσμα με τη ζάχαρη και φυλάμε σε βάζα. Διατηρείται για πάρα πολύ καιρό. Μπορείτε με την αρωματική ζάχαρη να αρωματίσετε κέικ, τσάι κλπ.
Ποιος μπορεί να αντισταθεί στη σοκολάτα; Πάντως όχι εγώ! Ιδού η απόδειξη!
Θέλω να ευχηθώ χρόνια πολλά στη φίλη μου
Αγγελική Ν, στο Χαρτουλίνι μου εκεί στην Αγγλία και σε όποιοα φίλη ή φίλο γιορτάζει και δεν θυμάμαι αυτή τη στιγμή, διότι το μυαλό μου είναι σούπα από την κούραση και τη νύστα! :-)))
Τέλος, να σας ενημερώσω ότι το βιβλίο "
Λικεράκια και σερμπέτια", το
κέρδισε το
αστεράκι μας και χάρηκα πολύ! Αστεράκι, περιμένω να μου πεις πώς σου φάνηκε όταν έρθει στα χέρια σου! Να σας πω επίσης, ότι με συγκινήσατε πολύ από τα πολύ ωραία σχόλια που διάβασα από όλους και όλες στο μπλογκ της Πέννυς. Χαίρομαι που σας αρέσει το μπλογκ μου, τα βιβλία μου και εγώ, που όσοι με ξέρουν, γνωρίζουν πολύ καλά ότι όπως ακριβώς είμαι και στη ζωή μου, είμαι κι εδώ! Σας ευχαριστώ πολύ!
Λοιπόν, τι περιμένετε; Κεραστείτε!