Μέχρι που μια μέρα, εδώ και μερικά χρόνια, αποφάσισα να τα δοκιμάσω με μοσχάρι.
Τι χρειαζόμαστε για μοσχαράκι με κυδώνια:
(για 4-6 άτομα)
3 μεγάλα κυδώνια
μια κουταλιά σούπας ζάχαρη καστανή (ή λευκή)
λάδι
1,5 κιλό μοσχάρι για κατσαρόλα
1 ποτήρι κρασιού άσπρο κρασί
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
κόκκους πιπέρι
μια κουταλιά σούπας μέλι
1 κ. σ. βότανα Προβηγκίας
τριμμένο πιπέρι
προαιρετικά: 1 κ. γλ. σιναπόσπορο
Ίσως χρειαστεί:
1 κ.γλ. αλεύρι ή κορν φλάουρ διαλυμένο σε μισό ποτήρι κρασιού νερό.
Και τι κάνουμε:
Πλένουμε και καθαρίζουμε τα κυδώνια.
Τα κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια.
Βάζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι λίγο λάδι (1-2 κ. σ.), και τηγανίζουμε για 5 λεπτά λίγο τα κυδώνια από όλες τις μεριές, ενώ τα έχουμε πασπαλίσει με τη ζάχαρη.
Παίρνουμε τα κυδώνια από το τηγάνι και τα βάζουμε σε ένα πιάτο.
Βάζουμε μέσα το κρέας και το γυρίζουμε κι αυτό στο λάδι να πάρει χρώμα παντού. Αν χρειάζεται, προσθέτουμε 2-3 κ. σ. λάδι ακόμα.
Προσθέτουμε και το κρεμμύδι.
Όταν σωταριστεί το κρέας, το σβήνουμε με το κρασί.
Πρόσθετουμε 2 ποτήρια νερό (ή ανάλογα την ποσότητα κρέατος που έχουμε), το πιπέρι σε κόκκους και το σιναπόσπορο και το αφήνουμε να βράσει καλά.
Χρειάζεται να το ξαφρίσουμε.
Αν το βράσετε σε κατσαρόλα, θα θέλει μία ώρα, ίσως και παραπάνω, όπως θα θέλει ίσως και επιπλέον νερό. Στη χύτρα που το έκανα χτες, το άφησα 20-30 λεπτά, συν το χρόνο που άφησα μετά για να πιει το ζουμί του και να πάρουν 2 βράσεις τα κυδώνια.
Όταν ετοιμαστεί, προσθέτουμε τα κυδώνια και μια κουταλιά μέλι.
Αλατίζουμε και βάζουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι και μια κουταλιά βότανα Προβηγκίας.
Αφήνουμε να πάρουν μερικές βράσεις τα κυδώνια και αν χρειάζεται δένουμε λίγο τη σάλτσα με λίγο αλεύρι ή κορν φλάουρ και νερό.
Το αποτέλεσμα είναι πάρα πολύ νόστιμο και μπορεί άνετα να σταθεί στο γιορτινό τραπέζι μας σαν κύριο πιάτο.
Αν δεν έχετε βότανα Προβηγκίας ή σιναπόσπορο, κανείς δεν θα σας μαλώσει, πιστέψτε με!
Συνοδέψτε το με ρύζι ή με ό,τι αγαπάτε.
TIP: Μην αλατίζετε και μην βάζετε ντομάτα στο μοσχάρι από την αρχή του μαγειρέματος γιατί σκληραίνει.
Καλή επιτυχία, καλή εβδομάδα και καλό μήνα!
Deli,κι άλλο φαγητό με φρούτα-η αδυναμία μου!Λέω να το φτιάξω τις γιορτές,που θα είναι μαζεμένη όλη η οικογένεια.
ReplyDeleteΤι είναι τα βότανα Προβηγκίας;-πρώτη φορά τα ακούω.
Καλό μήνα,
καληνύχτα-φιλιά!
μάθαμε τελικά τι είναι τα βότανα Προβηγκίας;
Deleteμάθαμε τελικά τι είναι τα βότανα Προβηγκίας;
DeleteΜμμμμ!! Νόστιμο!!
ReplyDeleteΚαλό μήνα! Καλό βράδυ!
Τρελοτουρίστρια
Καλό μήνα! Νόστιμο το φαγητό αυτό! Όπως και όλα τα άλλα!
ReplyDeleteκαλό μήνα :)
ReplyDeleteΥΓ έχω στα σκαριά κυδωνολικέρ, να δούμε ποιος θα τα πιεί όλα αυτά..
Καλό μήνα και από μένα!
ReplyDeleteΜα τι ωραίο φαγάκι και τι ωραία φωτογραφημένο!
Μου αρέσει πολύ το κυδωνάτο μοσχάρι! Το κάνω κοκκινιστό, με φρέσκια ντοματούλα, μέλι και ένα μπαστουνάκι κανέλας.
Άαααμα βρω κυδώνια, θα δοκιμάσω την συνταγή σου! (στο τέλος θα το κάνω... με καρώτα!!! Όπως έκανα με το γλυκό του κουταλιού κυδώνι, που αντί για κυδώνι, έβαλα καρώτο τριμένο....)
Aυτό είναι το "φαγητό" του άντρα μου. Οταν μου το είχε πρωτοπεί, προ ... αμνημονεύτων χρόνων, το κοίταξα κάπως περίεργα, γιατί δεν μπορούσα να καταλάβω τι του εύρισκε και πως το έτρωγε.
ReplyDeleteΠλέον το έχουμε καθιερώσει και στο σπίτι μας 2-3 φορές τον χρόνο και μας αρέσει πολύ:)
Oσο για το τι να κάνεις τα κυδώνια .... γλυκό κουταλιού και να μου στείλεις, που το λατρεύω χα χα χα
Καλημέρα, καλό μήνα και καλή βδομάδα να έχουμε!!
Ωραια συνταγη, μπαινει στα προσεχως...
ReplyDelete:))
Καλο μηνα και εδω!
μ' αρέσουν πολύ τα φρουτα στο φαγητο.
ReplyDeleteδίνουν, άλλη αίσθηση :))
καλό μήνα Κική :))
Γινεται και με χοιρινο το ιδιο ετσι δεν ειναι?
ReplyDeleteΤοχω φτιαξει για Χριστουγεννιατικο τραπεζι κι εγινε υπεροχο.
Πολυ ωραια συνταγη.
φιλια
καλο μηνα
Ελένη ναι, κι άλλο. Εγώ πάλι λέω τα Χριστούγεννα να κάνω αυτό με τα δαμάσκηνα.
ReplyDeleteΤα βότανa Προβηγκίας είναι μίγμα βοτάνων: βασιλικός, θρούμπι, μαντζουράνα κλπ.
Άρα μπορεις να βάλεις κάποιο από αυτά αν δεν τα εχεις όλα.
Τρελοτουρίστρια είναι! Καλό μήνα!
Just a friend ευχαριστωωωώ!
Μαγισσούλα μερσί! Κι εγώ θα το σουρώσω αυτές τις μέρες. Εγώ τα χαρίζω όπως ξέρεις...
Αγγελική Ν, ευχαριστώ! Τελευταία φωτογραφίζω πιο πολύ φαγητα και γλυκά, παρά τοπία! Χαχα!
Αυτό πάλι; Να μην βρίσκεις εκεί κυδώνια...Κρίμα...
Έλενα, εμένα πέρυσι δοκίμασε ο αδερφός μου. Έτυχε να έρθει εδώ για δουλειά και είχα τέτοιο φαγητό. Ε...ακόμα το θυμάται και μου το λέει. Καλό μήνα!
Αντώνη, να το δοκιμάσεις!
Καλό μήνα!
Μαριλένα κι εγώ τα έχω εκτιμήσει και στο φαγητό. Καλό μήνα!
Φαραώνα, γιατί όχι; Θα το έκανα και με χοιρινό.
Ευχαριστώ. Καλό μήνα!
Όντως εξαιρετικό φαγητό, πατρινόπουλο! Καλά που μου έδωσες την ιδέα για το τραπέζι του Σαββάτου!
ReplyDeleteΔεν έχω φτιάξει ποτε κυδώνια με κρέας, γιατί δεν μπορω να φανταστω τη γεύση τους. Ξυνίζουν ή γλυκίζουν όταν ψηθούν? Ή γίνονται όπως οι πατατες με το κρεας? Αν μπορεις να μου το διευκρινίσεις...?
ReplyDeleteΡε Κική, εσύ που είσαι ειδική: Είναι τόσο ωραία η φωτογραφία του πιάτου και κόλλησα τόσο;
ReplyDelete( Αλλά και το φαγητό...κολλώδες μου φαίνεται! )
Καλό κυδωνόμηνα!
Deli μου τι βότανα Προβηγκίας-αυτά είναι ελληνικότατα,άντε μεσογειακή χλωρίδα.Είδες όμως πώς κατοχυρώνουν μερικοί κάποιες ονομασίες!
ReplyDeleteΦιλιά!
έχω και εγώ την απορία, τι γεύση έχουν τα κυδώνια μαζί με το μοσχάρι..
ReplyDeleteΕμένα μου δίνει την εντύπωση του γλυκόξινου...
Πατριωτισσα, έχεις τραπέζι το Σάββατο; Βρίσκεις κυδώνια εκεί ε; Νόστιμο!
ReplyDeleteΔημιουργία, γίνονται γλυκόξινα. Ούτε γλυκίζουν πολύ, ούτε είναι ξύδι. Σαν ξινόμηλα φαντάσου. Μιαμ όμως!
Διονύση μου, εμένα με ξέρεις τι μετριόφρων άνθρωπος είμαι, αλλά ναι. Μπορώ να πω ότι είναι μια καλή φωτογραφία. και το φαγητό, ακόμα καλύτερο...
Καλό κυδωνομήνα!
Ελένη είδες; Απ' όλα έχουμε! Δεν ξέρω γιατί πήραν αυτη την ονομασία. Θα το ψάξω!
Πέννυ, γλυκόξινα είναι. Αν σου αρέσουν τέτοιες γεύσεις, είναι πρώτα!
Καλό μήνα Κiki! Μυρωδάτο μοσχαράκι! (Αυτό και αν είναι γλυκό του..πειρουνιού!)
ReplyDeleteΝα δώ πότε θα κάνεις μαρμελάδα από μοσχάρι εσύ!!! Θα γίνει κι αυτό εδώ, δεν μπορεί, κάποια στιγμή θα γίνει!!!
ReplyDeleteΚατερίνα, πραγματικά γλυκό του πηρουνιού! Καλό!
ReplyDeleteΚωνσταντίνε! Υπονοείς κάτι για τα φρούτα που βάζω στο φαγητό; Καλά... Αν έρθεις εδώ, θα σου φτιάξω κοτόπουλο με σταφύλια, χοιρινό με δαμάσκηνα, κοτόπουλο με πορτοκάλι και φυσικά μοσχάρι με κυδώνια! Έτσι για να σε περιποιηθώ βρε (και να σε μυήσω στα φαγητά με φρούτα)! χαχα!
Πολύ νόστιμο το γλυκόξυνο φαγάκι. Δοκιμάστηκε την Κυριακή με κυδώνια πεσκέσι από το χωριό, απλά τέλειο! Σας ευχαριστούμε για την συνταγή
ReplyDeleteΕύα Π. Καλώς τη! Να είσαι καλά! Χαίρομαι που το δοκιμάσατε!
ReplyDeletemou aresei i sidagi, mou aresei i epilogi tis porselanis , mou aresei i fotografia, ola mou aresoun,,,, alla poio poli , to oti eisai neo - gourmet xoris na to xeris!!! :)
ReplyDeleteΓιάννη, να ήξερες αυτό το πιατάκι πόσο χρονών είναι και ποιος μου το αγόρασε...
ReplyDeleteΕιναι νεο-γκουρμε και δεν το ξέρω; χαχα!
Από τα αγαπημένα μου φαγητά. Το είχα στο πρόγραμμα για το ΣΚ, θα το δοκιμάσω με τη συνταγή σου, θα κρατήσει τα κυδώνια πιο σφιχτά από αυτή που κάνω συνήθως και ίσως αρέσουν περισσότερο στα μικρά.
ReplyDeleteΆσχετο: αν σε γνωρίσει ο χασάπης μας θα σε λατρέψει. Άκου 1,5 κιλό μοσχάρι για 4-6 άτομα :-)
Γιάννη όταν την κάνεις πες μου!
ReplyDeleteΌσο για το άλλο, η μερίδα εστιατορίου, υπολογίζεται στα 250 γρ. το άτομο αν δεν κάνω λάθος, οπότε το 4 μπορούσε να λείπει!!! χαχα!