Θυμάστε τη μηλόπιτα της περασμένης εβδομάδας και το φυλλαράκι που περίσσεψε; Ε, ήρθε η ώρα να δείτε τι το έκανα. Μπορείτε αντί για τα υλικά που έβαλα εγώ, να βάλετε ό,τι σας αρέσει από ξηροκάρπια ή ξερά φρούτα.
Αν απορήστε για τις 2 κ. σ. ξανθές σταφίδες ενώ τα υπόλοιπα υλικά είναι 3 κ. σ., είναι γιατί πολύ απλά τόσες είχα εκείνη τη στιγμή. Η γέμιση είναι ευέλικτη και προσαρμόσιμη στα γούστα σας! Προσοχή όταν γίνουν, γιατί είναι εθιστικά! Κανείς δεν σταματάει μόνο σε ένα!
Ρολάκια σφολιάτας με κανέλλα, σταφίδες και κράνμπερις
Υλικά για 2/3 φύλλο (αν θέλετε να κάνετε ολόκληρο φύλλο αυξήστε λίγο τα υλικά)
2/3 από ένα φύλλο σφολιάτας (στη συσκευασία με τα 2 φύλλα)
2 κ. σ. σταφίδες ξανθές
3 κ. σ. σταφίδες μαύρες
3 κ. σ. αποξηραμένα κράνμπερις
3 κ. σ. ζάχαρη
2 κ. γ. κανέλλα
προαιρετικά
1 κ. σ. αμύγδαλο φιλέ
Εκτέλεση
Ξεπαγώνουμε το φύλλο (να μην μείνει με τις ώρες εκτός ψυγείου)
Προθερμαίνουμε το φούρνο σε αέρα, στους 180 βαθμούς
Σε μπωλ ανακατεύουμε τα υλικά της γέμισης.
Όπως είναι το φύλλο πάνω στο πλαστικό της συσκευασίας του, σκορπάμε επάνω του τα υλικά της γέμισης να πάνε παντού, εκτός από την πάνω άκρη που θα κλείσει καθώς θα το τυλίξουμε.
Στην πάνω άκρη, το βρέχουμε ελαφρώς με λίγο νερό.
Τυλίγουμε από κάτω προς τα πάνω σφιχτά (τυλίγουμε τη φαρδιά πλευρά και όχι τη στενή).
Αν το φύλλο σας έχει μείνει πολλή ώρα εκτός ψυγείου ή είναι καλοκαίρι και έχει μαλακώσει υπερβολικά, θα σας δυσκολέψει να το κόψετε. Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, βάλτε το για λίγη ώρα στο ψυγείο. Διαφορετικά, συνεχίζετε με το κόψιμο.
Κόβουμε ρολάκια 2 εκατοστών περίπου και τα τοποθετούμε πάνω σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί.
Αν βγει γέμιση καθώς τα κόβετε, βάλτε τη ανάμεσα στα φύλλα από τα ρολάκια αφού τα τοποθετήσετε στο ταψί.
Ψήνουμε για 15 λεπτά στους 180 βαθμούς με αέρα.
Τα απολαμβάνουμε ζεστά, αλλά τρώγονται ευχάριστα και κρύα.
Tip: Αν το φύλλο σας είναι λαδιού, το γλυκάκι σας είναι και νηστίσιμο!
Αν απορήστε για τις 2 κ. σ. ξανθές σταφίδες ενώ τα υπόλοιπα υλικά είναι 3 κ. σ., είναι γιατί πολύ απλά τόσες είχα εκείνη τη στιγμή. Η γέμιση είναι ευέλικτη και προσαρμόσιμη στα γούστα σας! Προσοχή όταν γίνουν, γιατί είναι εθιστικά! Κανείς δεν σταματάει μόνο σε ένα!
Ρολάκια σφολιάτας με κανέλλα, σταφίδες και κράνμπερις
Υλικά για 2/3 φύλλο (αν θέλετε να κάνετε ολόκληρο φύλλο αυξήστε λίγο τα υλικά)
2/3 από ένα φύλλο σφολιάτας (στη συσκευασία με τα 2 φύλλα)
2 κ. σ. σταφίδες ξανθές
3 κ. σ. σταφίδες μαύρες
3 κ. σ. αποξηραμένα κράνμπερις
3 κ. σ. ζάχαρη
2 κ. γ. κανέλλα
προαιρετικά
1 κ. σ. αμύγδαλο φιλέ
Εκτέλεση
Ξεπαγώνουμε το φύλλο (να μην μείνει με τις ώρες εκτός ψυγείου)
Προθερμαίνουμε το φούρνο σε αέρα, στους 180 βαθμούς
Σε μπωλ ανακατεύουμε τα υλικά της γέμισης.
Όπως είναι το φύλλο πάνω στο πλαστικό της συσκευασίας του, σκορπάμε επάνω του τα υλικά της γέμισης να πάνε παντού, εκτός από την πάνω άκρη που θα κλείσει καθώς θα το τυλίξουμε.
Στην πάνω άκρη, το βρέχουμε ελαφρώς με λίγο νερό.
Τυλίγουμε από κάτω προς τα πάνω σφιχτά (τυλίγουμε τη φαρδιά πλευρά και όχι τη στενή).
Αν το φύλλο σας έχει μείνει πολλή ώρα εκτός ψυγείου ή είναι καλοκαίρι και έχει μαλακώσει υπερβολικά, θα σας δυσκολέψει να το κόψετε. Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, βάλτε το για λίγη ώρα στο ψυγείο. Διαφορετικά, συνεχίζετε με το κόψιμο.
Κόβουμε ρολάκια 2 εκατοστών περίπου και τα τοποθετούμε πάνω σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί.
Αν βγει γέμιση καθώς τα κόβετε, βάλτε τη ανάμεσα στα φύλλα από τα ρολάκια αφού τα τοποθετήσετε στο ταψί.
Ψήνουμε για 15 λεπτά στους 180 βαθμούς με αέρα.
Τα απολαμβάνουμε ζεστά, αλλά τρώγονται ευχάριστα και κρύα.
Tip: Αν το φύλλο σας είναι λαδιού, το γλυκάκι σας είναι και νηστίσιμο!