Θυμάστε την ταινία Πολίτικη κουζίνα; Που ο παππούς έλεγε στη Δωροθέα -που περίμενε τον καλό της για φαγητό- να βάλει κανέλλα στους κεφτέδες αντί για κύμινο επειδή το κύμινο -έλεγε- κάνει τους ανθρώπους να κλείνονται στον εαυτό τους, ενώ η κανέλλα τους φέρνει πιο κοντά; Ε, αυτό το κύμινο κάνει τη διαφορά στα σουτζουκάκια!
Μπορείτε να τα κάνετε τούρμπο αν τα τηγανίσετε, ή να τα κάνετε πιο ελαφριά αν τα ψήσετε στο γκριλ. Μπορείτε να τα βράσετε ακόμα-ακόμα μαζί με τη σάλτσα για εντελώς ελαφριά εκδοχή. Αν δεν βαριέστε τη διαδικασία, προτείνω αυτή με το ψήσιμο στο γκρλ!
Σουτζουκάκια
Υλικά για τα σουτζουκάκια
500-600 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
3 φέτες ψωμί χωριάτικο μουσκεμένες στο παρακάτω κρασί
¼ κούπας κρασί
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
1 κ. γ. κύμινο
1-2 κ. σ. ελαιόλαδο
1-2 κ. σ. ξύδι
αλάτι
πιπέρι
Υλικά για τη σάλτσα
400 γρ. ντομάτες
1 κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
1 κ. γ. ζάχαρη
αλατοπίπερο
2-3 κ. σ. ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Μουσκεύουμε το ψωμί στο κρασί.
Το στύβουμε και το προσθέτουμε στον κιμά, μαζί με τα υπόλοιπα υλικά.
Αφήνουμε το μίγμα του κιμά για μία ώρα στο ψυγείο.
Στη συνέχεια έχουμε τις εξής επιλογές:
Μπορούμε να αλευρώσουμε και να τηγανίσουμε τα σουτζουκάκια. Μπορούμε επίσης εναλλακτικά να τα ψήσουμε σκέτα στο γκριλ πρώτα, ή μαζί με τη σάλτσα τους.
Τέλος, μπορούμε να μην κάνουμε τίποτα από τα δύο και τα προσθέτουμε στη σάλτσα (μοιάζουν περισσότερο βραστά, αλλά είναι νόστιμο και πιο υγιεινά από τηγανητά). Μπορείτε να τα κάνετε τούρμπο αν τα τηγανίσετε, ή να τα κάνετε πιο ελαφριά αν τα ψήσετε στο γκριλ. Μπορείτε να τα βράσετε ακόμα-ακόμα μαζί με τη σάλτσα για εντελώς ελαφριά εκδοχή. Αν δεν βαριέστε τη διαδικασία, προτείνω αυτή με το ψήσιμο στο γκρλ!
Ψημένα στο γκριλ και βουτηγμένα στη σάλτσα τους |
Σουτζουκάκια
Υλικά για τα σουτζουκάκια
500-600 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
3 φέτες ψωμί χωριάτικο μουσκεμένες στο παρακάτω κρασί
¼ κούπας κρασί
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
1 κ. γ. κύμινο
1-2 κ. σ. ελαιόλαδο
1-2 κ. σ. ξύδι
αλάτι
πιπέρι
Υλικά για τη σάλτσα
400 γρ. ντομάτες
1 κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
1 κ. γ. ζάχαρη
αλατοπίπερο
2-3 κ. σ. ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Μουσκεύουμε το ψωμί στο κρασί.
Το στύβουμε και το προσθέτουμε στον κιμά, μαζί με τα υπόλοιπα υλικά.
Αφήνουμε το μίγμα του κιμά για μία ώρα στο ψυγείο.
Στη συνέχεια έχουμε τις εξής επιλογές:
Μπορούμε να αλευρώσουμε και να τηγανίσουμε τα σουτζουκάκια. Μπορούμε επίσης εναλλακτικά να τα ψήσουμε σκέτα στο γκριλ πρώτα, ή μαζί με τη σάλτσα τους.
Προετοιμασία για ψήσιμο στο γκρλ |
Προετοιμασία για ψήσιμο στο γκριλ μέσα στην έτοιμη σάλτσα |
Ψημένα με την παραπάνω μέθοδο |
Βρασμένα μαζί με τη σάλτσα |
Φτιάχνουμε τη σάλτσα.
Σωτάρουμε στο λάδι το κρεμμύδι και το σκόρδο, προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά και βράζουμε για 15 λεπτά με ανάλογο νερό.
Στην περίπτωση που θελήσουμε να τα βάλουμε στη σάλτσα, πλάθουμε μακρόστενα σουτζουκάκια, τα προσθέτουμε στη σάλτσα και βράζουμε (ή ψήνουμε) για ακόμα 20 λεπτά.
Αν τα τηγανίσουμε/ψήσουμε, τα προσθέτουμε στη σάλτσα αφού ετοιμαστεί και τα βράζουμε μαζί για λίγα λεπτά.
Στις παραπάνω φωτό πορείτε να δείτε την εμφάνιση που έχουν ανάλογα με ποιο τρόπο ια τα φτιάξουμε.
Σερβίρετέ τα με πουρέ, πατάτες τηγανητές ή ζυμαρικά.
Καλή εβδομάδα!
Από τα αγαπημένα μου φαγητά!
ReplyDelete:-)
DeleteΣτην πρώτη εκδοχή μαζί με τις πατάτες Κική είναι ότι πρέπει. Εγώ έτσι τα ψηφίζω. Πάντως δεν ξέρω αν κλείνονται οι άνθρωποι με το κύμινο, αλλά αυτό είναι το μυστικό για τέλεια γεύση στα σουτζουκάκια!
ReplyDeleteΞελιγώθηκα βραδιάτικα!!!
Καλή εβδομάδα σου εύχομαι!
Ούτε εγώ το ξέρω! Στην ταινία το έλεγε ;-)
DeleteΚι εδώ είναι φανατικοί της πατάτας!
Ευχαριστώ! Επίσης!
Τί μου κάνεις τώρα τέτοια ώρα και πεινάω, και είναι και κοντινές οι φωτό;;!!! Τί ήθελα κι έκανα κλικ;;;
ReplyDeleteΥποφέεεεεεεεεεεεερω, υποφέεεεεεεεεερω πολύυυ!
DeleteΤα σουτζουκάκια τα τρώμε με πολύ κύμινο!
ReplyDeleteΥπέροχο φαγάκι Κική μου, καλή εβδομάδα!
Φιλιά πολλά!
Ευχαριστώ! Επίσης!
DeleteΚι εγώ στο φούρνο τα κάνω Κική μου και γίνονται πολύ ελαφριά και πεντανόστιμα! Έχεις απόλυτο δίκιο για το κύμινο! Σουτζουκάκια χωρίς κύμινο δεν είναι σουτζουκάκια! Οι φωτογραφίες σου με ξελίγωσαν!!!
ReplyDeleteΦιλάκια!
Φιλιά!
DeleteDeli,εξαιρετικό και νόστιμο!
ReplyDeleteΣτο φούρνο τα προτιμώ και φυσικά-από τα λίγα που γνωρίζω-κύμινο .
Καλή εβδομάδα-φιλιά!
Φιλάκια!
DeleteΚαλή εβδομάδα Κική μου με νοστιμότατη επιλογή! Μας έκανες να ξερογλυφόμαστε πάλι. Ψηφίζω με μπόλικο κύμινο και πατατούλα τηγανιτή ως πιάτο κλασικό της γιαγιάς.
ReplyDeleteΦιλιά.
Ευχαριστώ! Φιλιά!
DeleteΣουτζουκάκια χωρίς κύμινο, δεν λένε!
ReplyDeleteΤα ταράζω στο κύμινο, και "κλειστό" άνθρωπο δεν θα με έλεγες χα χα χαα
Και στο σκορδάκι βεβαίως!
Οπως και να μαγειρευτούν Κικίτσα μου, υπέροχο φαγάκι θα προκύψει!
Χρόνια τώρα έχω υιοθετήσει το ψήσιμο στην γάστρα, χωρίς προηγούμενο τηγάνισμα.
Οι φωτός σου μας ξελίγωσαν!!
Φιλιά, καλή βδομάδα!
Κι εγώ ψητά τα προτιμώ!
DeleteΑπό τα αγαπημένα φαγητά του συζύγου μου.
ReplyDeleteΘα σε φίλαγε τώρα αν σε είχε κοντά του.
Κι εγώ στην γάστρα τα κάνω!
Πολλά φιλιά
Χαχα! :-)
Deleteφιλιά!
Καλησπέρα Κική!!Τέλεια η συνταγή σου!!Καί εγώ τά ψήνω δέν τά τηγανίζω!!Καλή εβδομάδα!!Φιλάκια!!
ReplyDeleteΕυχαριστώ! Επίσης!
DeleteΩραίο φαγακι Κική.Και εγώ μετά από διάφορες δοκιμές έχω καταλήξει στο εξής πρώτα τα ψήνω στο γκριλ και μετά κανονικά τα βάζω και βράζουν λίγο με την σάλτσα στη κατσαρόλα.
ReplyDeleteΣυμφωνώ μαζί σου!
DeleteΚική μου πάρα πολύ ωραία και προτιμώ να τα ψήνω!Ξελιγώθηκα κοιτώντας τα!!!!
ReplyDeleteΦιλιά!
Φιλάκια!
DeleteΛατρεμένο φαγητό!
ReplyDeleteΚαλά εγώ το κύμινο το έχω πιο συχνό κι απ' το πιπέρι. Δεν μπορώ να φανταστώ σουτζουκάκια χωρίς αυτό!
ReplyDeleteΤόσο συχνά το χρησιμοποιείς; :-)
Deleteκύμινο και σκόρδο δε λείπουν ποτέ απτον κιμά!λατρεμένα!
ReplyDeleteωχ!! δε το πιστεύω! χαχα! ουτε στο ίδιο σπίτι να ζούσαμε Κική μου!!!
ReplyDeleteΣύμπτωση!
Delete