Pages

Thursday, June 28, 2012

Μαρμελάδα κεράσι (μαρμελάδα βύσσινο)

Η μαρμελάδα κεράσι είναι μία από τις πολυαγαπημένες μου. Λατρεύω τα κεράσια όπως κι αν τρώγονται. Φρέσκα, σε γλυκό κουταλιού, σε κέικ, σε cup cakes, μαρμελάδα, ακόμα και λικέρ! Η περίοδος των κερασιών είναι μικρή και όταν υπάρχουν, ομολογώ ότι τρώω καθημερινά!

Γλυκό κουταλιού φτιάχνω κάθε χρόνο, έστω και λίγο αν η τιμή παραμείνει τσουχτερή. Χτες έφτασαν τα 3.80 και δεν ξέρω αν θα τα δω σε χαμηλότερη. Μαρμελάδα δεν φτιάχνω συχνά, για δύο λόγους. Αφενός μόνο εγώ την τρώω και όταν το θυμάται και ο σύζυξ, και ο κόπος να γίνει μαρμελάδα είναι ίδιος με το να κάνω γλυκό κουταλιού που επίσης το τρώω μόνο εγώ. Εδώ δεν έχω αντίπαλο. Βασικά εξαιτίας της φασαρίας που έχει να γίνει, αφού έχει την ίδια διαδικασία με το γλυκό κουταλιού, με κάνει να σκέφτομαι ότι αφού τα ξεκουκούτσιασα που τα ξεκουκούτσιασα (φτουυυυυ το είπα), γιατί να μην τα κάνω γλυκό κουταλιού να έχω για το γιαουρτάκι μου; Πολλές φορές ξεκίνησα για μαρμελάδα και κατέληξα να φτιάχνω γλυκό.


 Όμως, ξαναλέω, η μαρμελάδα είναι άπαιχτη και μοιάζει στη υφή με γλυκό κι αυτή, αφού ούτε τα παραβράζω, ούτε τα παραλιώνω επίτηδες! Ξεκουκουτσιάστε τα με μηχάνημα για να μην ταλαιπωρηθείτε αφού πρόκειται να τα λιώσετε! Αν θέλετε να κάνετε μαρμελάδα βύσσινο, μπορείτε να ακολουθήσετε την ίδια διαδικασία και επειδή τα βύσσινα είναι πιο ξινά, μπορείτε να προσθέσετε λίγη ζάχαρη παραπάνω. Πάμε;

Μαρμελάδα κεράσι 
Υλικά 
750 γρ. κεράσια ζυγισμένα χωρίς κοτσάνια και κουκούτσια (χρησιμοποιώ σκουρόχρωμα για τη μαρμελάδα)
500 γρ. ζάχαρη
χυμό ενός μικρού λεμονιού
½ κούπα νερό
χυμό μισού λεμονιού
 
Εκτέλεση 
Διαλέγουμε ώριμα και γερά κεράσια.
Πλένουμε τα κεράσια, βγάζουμε το κοτσάνι τους και ζυγίζουμε έτσι ώστε να έχουμε 750 γρ. καθαρό φρούτο.
Μέσα σε μεγάλη κατσαρόλα, καθαρίζουμε τα κεράσια από τα κουκούτσια με το ειδικό εργαλείο ή με φουρκέτα. Καλό είναι, να τα καθαρίζουμε πάνω από την κατσαρόλα που θα τα βράσουμε, έτσι ώστε να πέφτει εκεί το ζουμί τους.
Κρατάμε τα κουκούτσια σε ένα μικρό μπωλάκι.
Κόβουμε σε μισά ή τέταρτα τα κεράσια.
Μετράμε ½ κούπα νερό και το ρίχνουμε στα κουκούτσια των κερασιών. Τα ξεπλένουμε και ρίχνουμε το νερό τους στην κατσαρόλα με τα κεράσια.
Βράζουμε για 5 λεπτά.
Μετά, προσθέτουμε τη ζάχαρη και βράζουμε άλλα 5 λεπτά. Προσοχή γιατί φουσκώνει. Ξαφρίζουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Αν θέλουμε να λιώσουμε τα κεράσια, τα πατάμε με το ειδικό εργαλείο όσο είναι ζεστά, ή τα λιώνουμε σε μπλέντερ όταν κρυώσουν.
Αφήνουμε για ένα 24ωρο να σταθεί η μαρμελάδα.
Την επόμενη μέρα, βράζουμε τη μαρμελάδα για 5 λεπτά, ξαφρίζουμε αν χρειάζεται και στο τέλος προσθέτουμε το χυμό λεμονιού.
Φυλάμε σε καθαρά βάζα. Αν βάλουμε τη μαρμελάδα στα βάζα όσο είναι ζεστή και τα γυρίσουμε ανάποδα, σφραγίζουν και έτσι δεν χρειάζεται ψυγείο. Από τη στιγμή που θα την ανοίξουμε, χρειάζεται ψυγείο.

Καλό πσκ!

Monday, June 25, 2012

Κέικ σοκολάτα-μπανάνα

Πώς φαίνεται όταν κάνω διατροφή ε; Πόσο καιρό έχω να βάλω γλυκό; Πολύ μάλλον! Το παρακάτω κεκάκι, είναι ένα από τα ελάχιστα γλυκά που έχω φτιάξει για την οικογένεια μετά το Πάσχα. Κι αυτό, επειδή δεν ήθελα να πετάξω μια ώριμη μπανάνα. Καλή αιτία; Ε μα δεν μπορώ να πετάω τρόφιμα! Τα λυπάμαι! Οπότε, η μπανάνα-στα-πρόθυρα-αυτοκτονίας, έγινε ένα κέικ small size, ιδανική ποσότητα όμως για να κάνετε μάφινς αν δεν θέλετε κέικ.


Κέικ σοκολάτα-μπανάνα 
Υλικά 
110 γρ. ζάχαρη
110 γρ. μαργαρίνη σοφτ ή βούτυρο που έχει μαλακώσει
120 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
2 αυγά
2 κ. σ. κακάο
2-3 κ. σ. σοκολάτα τρούφα
1 ώριμη μπανάνα λιωμένη με το χέρι ή πηρούνι


Εκτέλεση 
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς.
Σε μπωλ, βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από την τρούφα και χτυπάμε για 3-4 λεπτά.
Προσθέτουμε και την τρούφα και ανακατεύουμε με κουτάλι.
Σε μακρόστενη φόρμα (ή όπου θέλετε) στρώνουμε χαρτί ψησίματος ή τη βουτυροαλευρώνουμε. Ρίχνουμε το υλικό μέσα και ψήνουμε για 25-30 λεπτά. Μην το παραψήσετε για να μην στεγνώσει.

Το υλικό, επίτηδες ήταν λίγο, γι΄ αυτό και το κέικ χαμηλό. Αν θέλετε να γεμίσετε μια κανονική φόρμα, διπλασιάστε τις ποσότητες. Η συγκεκριμένη ποσότητα, είναι αρκετή, για να φτιάξετε μια δωδεκάδα μάφινς.

υγ. άμα βλέπετε και έχω χαθεί, ξέρετε ε; Πήζω! Σήμερα με περιμένει δουλειά που μπορεί να κρατήσει πάνω από 8άωρο σερί...

Καλή εβδομάδα!

Friday, June 22, 2012

Μπριζόλες χοιρινές φούρνου με κρεμμύδια και βερύκοκα

Τα βερύκοκα μου αρέσουν πολύ! Και εκείνα που προτιμώ είναι τα άγουρα, επειδή μου αρέσουν τα άγουρα και ξινούτσικα φρούτα περισσότερο από τα ώριμα και γλυκά! Φέτος, είναι η πρώτη χρονιά που κανένας δεν μου χάρισε βερύκοκα! χαχα! Είναι επειδή τα περίμενα. Μου είπαν αρκετοί ότι δεν ήταν καλή χρονιά για τα βερύκοκα. Ωρίμασαν νωρίς και έπεσαν κλπ. Με τον τρελόκαιρο που είχαμε μέχρι τέλος Μάη, λογικό το ακούω!

Μπορεί να τα έχω κάνει αμέτρητες φορές μαρμελάδα, αλλά είναι η πρώτη φορά, που τα πρόσθεσα (φρέσκα) σε φαγητό! Φυσικά μου άρεσε το αποτέλεσμα. Δοκιμάστε τα κι εσείς όσο υπάρχουν ακόμα στην αγορά!


Μπριζόλες χοιρινές φούρνου με κρεμμύδια και βερύκοκα
Υλικά
3-4 μπριζόλες χοιρινές (χρησιμοποίησα λαιμού)
4 πατάτες
4 βερύκοκα κομμένα σε τέταρτα (ή και περισσότερα)
1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε φέτες
λίγη σόγια σως
αρωματικό αλάτι
λίγο ελαιόλαδο

Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στος 200 βαθμούς σε πάνω-κάτω αντιστάσεις.
Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε τις πατάτες κυδωνάτες.
Τις βάζουμε στο ταψί.
Από πάνω, στρώνουμε τα κρεμύδια και ενδιάμεσα βάζουμε τα βερύκοκα*.
Πασπαλίζουμε με λίγο αρωματικό αλάτι.
Τέλος, βάζουμε τις μπριζόλες.
Ραντίζουμε με λίγη σόγια σως και πασπαλίζουμε με λίγο ακόμα αλάτι αρωματικό.
Βάζουμε 1 ποτήρι νερό στο ταψί και ψήνουμε για 1-1 ½ ώρα. Αν χρειάζεται, βάζουμε αλουμινόχαρτο.


Tip: Βάζοντας τα βερύκοκα από την αρχή, το πιθανότερο είναι να λιώσουν (όσο λιωμένα φαίνονται στην παραπάνω φωτο-καλό βέβαια για όσους θέλουν να τα κρύψουν ;-) ). Αν δεν θέλετε να λιώσουν αλλά να φαίνονται ακέραια, προσθέστε τα στο φαγητό σας μισή ώρα αφού το ξεκινήσετε. Θα είναι εξίσου νόστιμο αν χρησιμοποιήσετε κοτόπουλο αντί για χοιρινό!

Καλό πσκ!

Wednesday, June 20, 2012

Βόλτα στη Βαρβάκειο

Όταν πηγαίνω στην Αθήνα, πάντα φροντίζω να πάω μια βόλτα από τη Βαρβάκειο, ακόμα κι αν δεν έχω σκοπό να αγοράσω τίποτα. Και η πλευρά που επισκέπτομαι, είναι αυτή των φρούτων και λαχανικών! Ακόμα κι εδώ, είναι φανερό  ότι δεν είμαι κρεατοφάγος! χαχα!


Την καθιερωμένη πια αυτή βόλτα, την κάνω πάντα με τη Μαρία ή μόνη μου! Μου αρέσει πολύ να βλέπω αυτή τη χρωματική πανδαισία, την ποικιλία και τις τιμές! Γιατί από τιμές, βρίσκεις ό,τι θες!



Για κοιτάξτε λίγο τα ταμπελάκια. Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν 2 Ιουνίου. Τα κεράσια εδώ, είναι ακόμα στα 4.40. Η καλύτερη τιμή που έχω δει είναι 4 (επειδή είχαν μικρότερη διάμετρο) και δεν πρόκειται να κατέβουν περισσότερο...


Ξέρω, ξέρω τι θα μου πείτε! Ότι κι εκεί, μόνο στη Βαρβάκειο έχουν τέτοια τιμή και ότι στα σούπερ μάρκετ της γειτονιάς έχουν όσο κι εδώ (ή έστω λίγο λιγότερο). Τα έχουμε ξανασυζητήσει. Κι εγώ αγόρασα με 4.40 εκεί στη γειτονιά κεράσια. Όμως, επιμένω, ότι αν κάποιος θελήσει να τα βρει φτηνότερα, έχει έστω αυτή την επιλογή. Εδώ, όχι!


Η τιμή στα κεράσια, έτσι για την ιστορία, κυμαινόταν από 0.99 λεπτά το κιλό, έως 2.99. Αν είχα έρθει με δικό μου αμάξι και δεν χρειαζόταν να κουβαλάω πράγματα με το Κτελ, ξέρετε τι θα είχα κάνει ε; Ό,τι θα έκανα αν ανέβαινα κάπου τώρα που βγαίνει και το βύσσινο. Αχ...τι τα θες...Τα καλά και κακά της επαρχίας...

Μαράκι, να έρθω για βύσσινο; Χαχα!

Monday, June 18, 2012

Πώς αποξηραίνουμε ντομάτες στο φούρνο. "Λιαστές" ντομάτες φούρνου

Οι λιαστές ντομάτες είναι σίγουρα ένα πολύ γκουρμεδιάρικο μεζεδάκι, πολυαγαπημένο και πεντανόστιμο. Μπορούν να φαγωθούν σκέτες ή να προστεθούν σε σαλάτες, ζυμαρικά, πίτσες κλπ. Για τα καλά της ντομάτας έχω ξαναγράψει. Το λυκοπένιο που περιέχει (ιδιαίτερα η μαγειρεμένη ντομάτα), είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, που τα οφέλη του θα πρέπει να είναι αιτία για να καταναλώσουμε ντομάτες καθημερινά.


Το να φτιάξεις λιαστές ντομάτες είναι εύκολο. Χρονοβόρο λίγο, αλλά εύκολο. Κατά καιρούς όμως με ρωτούν πώς μπορούν να φτιάξουν "λιαστές" ντομάτες στο φούρνο. Λιαστές δεν είναι, αφού δεν γίνονται με ήλιο, αλλά αποξηραμένες είναι και μάλιστα νοστιμότατες. Μερικοί λόγοι για τους οποίους κάποιος θα προτιμούσε να κάνει αποξηραμένες ντομάτες στο φούρνο αν απορείτε, είναι οι εξής: απουσία ήλιου (παρασκευή το χειμώνα ή σε μέρη που δεν έχει μεγάλη ηλιοφάνεια), έλλειψη εξωτερικού χώρου που λιάζεται, παρουσία καυσαερίου, έλλειψη χρόνου κλπ.
Οπότε, εκεί η τεχνολογία μας δίνει μια παρόμοια λύση. Ας φτιάξουμε λιαστές ντομάτες μαϊμού λοιπόν, στο φούρνο. Εσείς επιλέγετε με ποιον τρόπο θα τις κάνετε!



Πώς αποξηραίνουμε ντομάτες στο φούρνο
Υλικά
ντοματίνια βελανίδια ή plum Κρήτης (όσα χωράει το ταψί-δείτε tips)
λίγο ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι
προαιρετικά 1 πρέζα ζάχαρη

Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 100-120 βαθμούς.
Κόβουμε τις ντομάτες στα 2 ή στα τέσσερα αν είναι μεγάλες και τις τοποθετούμε στριμωχτά σε ταψί με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω (μπορούσα να βάλω άλλα τόσα όπως βλέπετε).
Ραντίζουμε ελαφρά με ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με (λίγη ζάχαρη), αλάτι και πιπέρι.

 



Ψήνουμε για περίπου 2,5-3 ώρες, ή μέχρι οι ντομάτες να συρρικνωθούν.





Την πρώτη φορά τις έψησα για 2 ώρες γιατί δεν ήθελα να ξεραθούν πολύ και γιατί δεν είχα πολύ χρόνο να περιμένω. Δεν με πείραζε, γιατί ήθελα να τις χρησιμοποιήσω άμεσα.
Αν δεν χρησιμοποιήσετε άμεσα τις ντομάτες, βάλτε τις στο ψυγείο και χρησιμοποιήστε τις μέσα στις επόμενες 1-2 μέρες.
Αν θέλετε να τις αποξηράνετε εντελώς, θα τις διατηρήσετε μετά όπως έχουμε πει στις λιαστές ντομάτες.
Τις έχω φτιάξει με ζάχαρη και άνευ και ήταν το ίδιο νόστιμες.

Tips:
Αν ο φούρνος σας έχει αέρα, υποθέτω ότι μπορείτε να τον χρησιμοποιήσετε. Ο δικός μου δεν έχει, γι΄αυτό και ποτέ δεν αναφέρω ψήσιμο σε αέρα.

Η ποιότητα της ντομάτας που θα χρησιμοποιήσετε, να είστε σίγουροι ότι εξασφαλίζει και τη νοστιμιά τους. Αν βάλετε άνοστα ντοματάκια τσέρις, δεν θα είναι το ίδιο με το να χρησιμοποιήσετε μακρόστενα ντοματάκια Κρήτης ή Σαντορίνης. Και φυσικά, να είναι ελληνικά!

Ετσι για την ιστορία, οι ντομάτες που βλέπετε ήταν μισό κιλό. Μένουν πολύ λίγες μετά το ψήσιμο, οπότε, στριμώξτε όσες περισσότερες μπορείτε στο ταψί, ή βάλτε να ψήνονται 2 ταψιά ταυτόχρονα αν ο φούρνος σας το επιτρέπει.

Φτιάξτε επίσης λιαστές ντομάτες (με ήλιο) κάνοντας κλικ εδώ.

Καλή εβδομάδα!

Friday, June 15, 2012

Μαρμελάδα βερύκοκο

Η μαρμελάδα βερύκοκο είναι αδιαμφισβήτητα μία από τις καλύτερες μαρμελάδες του καλοκαιριού! Η μοναδική γεύση του φρούτου αλλά και το χρώμα του, την κάνουν αγαπητή σχεδόν από όλους. Κάθε χρόνο φτιάχνω μαρμελάδα βερύκοκο και πάντα από φρούτα που μου χαρίζουν φίλοι. Είναι εύκολη, είναι νόστιμη, είναι υγιεινή!



Μαρμελάδα βερύκοκο
Υλικά
1 κιλό ώριμα και γερά βερύκοκα
500 γρ. ζάχαρη



Εκτέλεση
Πλένουμε τα βερύκοκα, τα κόβουμε στη μέση και αφαιρούμε τα κουκούτσια (δεν αφαιρούμε τα φλούδια).
Τα κουκούτσια από βερύκοκα, τα φυλάμε αν θέλουμε να κάνουμε λικέρ πικραμύγδαλο (ένα από τα ωραιότερα που υπάρχουν).
Τα βάζουμε στην κατσαρόλα εναλλάξ με τη ζάχαρη, με την κομμένη πλευρά να κοιτάζει επάνω κατά προτίμηση.
Αφήνουμε 2-3 ώρες τα βερύκοκα με τη ζάχαρη, μέχρι να σιροπιάσουν.Προσοχή. Τα βερύκοκα θα πρέπει να ζουμιάσουν, αλλά όχι να πλέουν σε πολύ σιρόπι. Διαβάστε παρακάτω στο tip.
Αν τα βερύκοκα δεν είναι πολύ ώριμα, μπορούμε να τα αφήσουμε όλη νύχτα.
Αν όμως είναι πολύ ώριμα, 1-3 ώρες είναι αρκετές.
Βράζουμε τα βερύκοκα σε δυνατή φωτιά για 15-20 λεπτά, χωρίς να προσθέσουμε νερό. Χρονομετράμε, αφού πάρουν βράση τα φρούτα.
Ξαφρίζουμε όση ώρα βράζουν και δεν απομακρυνόμαστε γιατί φουσκώνουν.
Σβήνουμε τη φωτιά, λιώνουμε όσο θέλουμε τα βερύκοκα με μίξερ χειρός μέσα στην κατσαρόλα όπως είναι (ή σε μπλεντεράκι) και αφήνουμε τη μαρμελάδα στο σβησμένο μάτι της κουζίνας. Να θυμάστε, ότι η πυκνότητα της μαρμελάδας, φαίνεται αφού κρυώσει.
Την επόμενη μέρα, ξαναβράζουμε σε μέτρια φωτιά, για 5-10 λεπτά ακόμα. Προσοχή, γιατί η λιωμένη μαρμελάδα κολλάει.
Φυλάμε όπως είναι ζεστή, σε καθαρά βάζα και αναποδογυρίζουμε να σφραγίσουν.



Tip: Μην αφήσετε να σιροπιάσουν πολύ τα φρούτα με τη ζάχαρη, γιατί μετά, θα χρειάζεται πολλή ώρα βράσιμο για να εξατμιστούν τα υγρά. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, την επόμενη μέρα, βράστε σε χαμηλή φωτιά (στο 1 με ένδειξη στο μάτι από 1 έως 3) για 10-20 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το περίσσιο νερό στη μαρμελάδα σας. Μην βράσετε σε δυνατή φωτιά αφού έχετε λιώσει τα φρούτα, γιατί είναι εύκολο να πιάσει η μαρμελάδα, αλλά και να σκουρύνει.


Ξαναγράφω τις οδηγίες για μαρμελάδες, αφού ισχύουν για όλες και συχνά με ρωτάτε με email απορίες.

Οδηγίες για τις μαρμελάδες: 
Να θυμάστε ότι η πυκνότητα της μαρμελάδας φαίνεται αφού έχει κρυώσει.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η μαρμελάδα είναι έτοιμη, όταν κάνει πολλές πυκνές φουσκάλες καθώς βράζει, ενώ φαίνεται ότι έχει χάσει αρκετό από το υγρό της.

Αν αφού κρυώσει εξακολουθεί να είναι αραιή, ξαναβράστε τη λίγο σε χαμηλή φωτιά.

Αν η μαρμελάδα σας παραπήξει και καραμελώσει, μη φοβηθείτε, ούτε να την πετάξετε. Αραιώστε τη με λίγο νερό και βράστε τη για λίγο έτσι ώστε να ενσωματωθεί το νερό και να αραιώσει.

Φυλάξτε σε βάζα όσο είναι ακόμα ζεστή και γυρίστε τα ανάποδα. Με αυτό τον τρόπο θα σφραγίσουν και δεν χρειάζεται να τα βάλετε στο ψυγείο, παρά μόνο αφού τα ανοίξετε. Έχω φυλάξει μαρμελάδες με αυτό τον τρόπο για πάνω από 3-4 χρόνια χωρίς να πάθουν τίποτα.

Αρνούμαι να γράψω το βερύκοκο με γιώτα, όπως και πολλές άλλες λέξεις...Εσείς;
Άντε βρε! Καλό πσκ και καλό βόλι!

Wednesday, June 13, 2012

Μάζεμα κερασιών

Ο κ. Νίκος που με παρακολουθεί χρόνια τώρα από τον Καναδά, μου έστειλε ένα βίντεο που δείχνει μάζεμα κερασιών. Εντυπωσιάστηκα τόσο, που θέλω να σας το δείξω! Θυμάστε προχτές που σας έλεγα ότι αναρωτιόμουνα πώς θα κατεβάσω τόσα κορόμηλα από το δέντρο; Ε, εδώ είναι η απάντηση!
Ένα τεράστιο ηλεκτροκίνητο "χέρι" τραντάζει το δέντρο και όλα τα κερασάκια πέφτουν κάτω στη στιγμή. Στη συνέχεια, μεταφέρονται σεν έναν ιμάντα, ο οποίος τα οδηγεί στα καφάσια, ενώ το μηχάνημα φυσάει μακριά τα φύλλα λίγο πριν πέσουν στα καφάσια. Πολύ μου άρεσε η όλη διαδικασία! Αφήστε που θα ήθελα να είμαι εκεί και να φάω όσα περισσότερα μπορώ! χαχα!


Monday, June 11, 2012

Φιλέτο σολομού με λαχανικά στα γρήγορα

 Όταν ήμουν στην Αθήνα, είχα κατά νου να μαγειρέψω στην κόρη μου ό,τι δεν μαγειρεύει αυτή! Έτσι, μέσα στα σχέδια ήταν να της κάνω και λίγο ψάρι. Η σχέση μου με τα ψάρια δεν είναι καλή όπως ξέρετε. Όχι γιατί δεν μου αρέσουν! Ίσα-ίσα. Απλά επειδή δεν μου αρέσει να τα καθαρίζω. Έτσι, πολύ συχνά καταλήγω στη λύση του φιλέτου ψαριού. Το συγκεκριμένο ήταν πολύ νόστιμο, light και το φάγαμε πολύ ευχάριστα. Ο σολομός (και ουχί σολωμός-αυτός ασχολείται με ποιήματα και όχι με ψάρια), είναι πλούσιος σε καλά λιπαρά, περιέχει βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, δεν έχει πολλές θερμίδες κλπ κλπ, οπότε, είναι μια πολύ καλή επιλογή για ελαφρύ και υγιεινό γεύμα!


Φιλέτο σολομού στα γρήγορα
Υλικά
2 κ. σ. ελαιόλαδο
2 φιλέτα σολομού
1 κόκκινη πιπεριά ζουλιέν
1 καρότο ζουλιέν
λίγο μαϊντανό
αλάτι
νερό


Εκτέλεση
Καθαρίζουμε και κόβουμε τα λαχανικά μας ζουλιέν (μακρόστενα κομμάτια).
Σε αντικολλητικό τηγάνι βράζουμε τα καρότα για 5 λεπτά με λίγο νερό.
Όταν τελειώσει το νερό, προσθέτουμε το λάδι και τις πιπεριές για και τις γυρίζουμε κι αυτές για1-2 λεπτά.
Προσθέτουμε λίγο νερό, το μαϊντανό και αλάτι και βράζουμε τα λαχανικά μας για 5-10 λεπτά ακόμα. Τέλος, βάζουμε τα φιλέτα σολομού να βράσουν για 5-10 ακόμα, ενώ τα γυρίζουμε προσεχτικά 1-2 φορές.
 Σερβίρουμε με σαλάτα ή όπως μας αρέσει!

Καλή εβδομάδα!

Friday, June 8, 2012

Μαρμελάδα κορόμηλο (τζάνερα)

Μια μαρμελάδα που με εξέπληξε με τη νοστιμιά της, ήταν η μαρμελάδα κορόμηλο. Ξινούτσικη όπως μ΄αρέσει (ανάλογα την ποικιλία των φρούτων και τη ζάχαρη που θα βάλετε), διάφανη, με τις ίνες της και με μεγάλη νοστιμιά. Τα κορόμηλα, εκτός από μαρμελάδα, μπορείτε να τα κάνετε και λικέρ!


Στον κήπο μας έχουμε 2 διαφορετικές κορομηλιές. Για χρόνια κορόμηλα δεν έβλεπα, μέχρι που κάποια στιγμή, άρχισε να κάνει καρπούς. Και κάθε χρόνο, κάνει και περισσότερους. Η διαφορά στα χρώματα των κορόμηλων στις φωτό μου, έγκειται μόνο στην ωρίμανσή τους!


Προχτές κοιτούσα το δέντρο και αναρωτιόμουν πώς θα κατεβάσω τόσα κορόμηλα. Δεν ήταν δύσκολο. 2-3 τινάγματα στο δέντρο και κάτω έπεσαν 2,5 κιλά κορόμηλα! Ουσιαστικά η μία δίνει τα πολλά κορόμηλα. Η άλλη είναι διαφορετική και κάνει κορόμηλα μεγαλύτερα και πιο ξινά. Τα βλέπετε τα δύο που ξεχωρίζουν αριστερά στη φωτό; Αυτά είναι από την άλλη!
Τα κίτρινα (που θα γίνονταν κόκκινα) είναι πιο άγουρα, αλλά καθόλου δεν με χαλάει να έχει ξiνάδα η μαρμελάδα!


Μαρμελάδα κορόμηλο 
Υλικά 
1 κιλό κορόμηλα ζυγισμένα χωρίς τα κουκούτσια
500 γρ. ζάχαρη
2 κούπες νερό (ή λιγότερο αν είναι πολύ ώριμα)
χυμό ενός μικρού λεμονιού


Εκτέλεση 
Πλένουμε τα κορόμηλα και τα τεμαχίζουμε σε μικρά κομμάτια.
Τα κουκούτσια μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε σε λικέρ κορόμηλο αν έχουμε ήδη σε γυάλα αλλά μην το παρακάνετε γιατί αλλοιώνουν τη γεύση.
Βράζουμε τα κορόμηλα με το νερό και τη ζάχαρη για 15 λεπτά.
Ξαφρίζουμε και δεν απομακρυνόμαστε από την κατσαρόλα. Αν φουσκώνει, χαμηλώνουμε τη φωτιά, απομακρύνουμε την κατσαρόλα για δευτερόλεπτα να ηρεμήσει και την ξαναβάζουμε.



Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε να σταθεί η μαρμελάδα για ένα 24ωρο.
Την επόμενη μέρα, ξαναβράζουμε για 5-10 λεπτά αν δεν έχει δέσει σωστά η μαρμελάδα.
Είναι πολύ πιθανό, να μην χρειαστεί άλλο δέσιμο η μαρμελάδα μας, γιατί τα κορόμηλα έχουν αρκετή πηκτίνη. Αν δεν χρειάζεται άλλο δέσιμο, ζεσταίνουμε τη μαρμελάδα, ίσα για να προσθέσουμε το χυμό λεμονιού και για να τη φυλάξουμε σε βάζα ζεστή.



Tip: Συνήθως, η αναλογία ζάχαρης-φρούτου που χρησιμοποιώ είναι 2:1. Αν, τα κορόμηλα τα κόψετε πρόωρα, θα είναι πολύ ξινά, γι’ αυτό, βάλτε περισσότερη ζάχαρη από ό,τι συνήθως. Αν σας αρέσει να είναι ξινή η μαρμελάδα, ξεκινήστε με 1 κιλό κορόμηλα και ½ κιλό ζάχαρη. Αν την επόμενη μέρα σας φανεί υπερβολικά ξινή, προσθέτετε 250 γρ. ζάχαρη και αφήστε να πάρει μια βράση. Υπάρχουν διάφορες ποικιλίες κορόμηλων. Η ξινάδα τους εξαρτάται όχι μόνο από την ωρίμανσή τους, αλλά και από την ποικιλία τους.


Οδηγίες για τις μαρμελάδες:
Να θυμάστε ότι η πυκνότητα της μαρμελάδας φαίνεται αφού έχει  κρυώσει. Είναι χαρακτηριστικό ότι η μαρμελάδα είναι έτοιμη, όταν κάνει πολλές πυκνές φουσκάλες καθώς βράζει, ενώ φαίνεται ότι έχει χάσει αρκετό από το υγρό της.

Αν αφού κρυώσει εξακολουθεί να είναι αραιή, ξαναβράστε τη λίγο σε χαμηλή φωτιά. Αν η μαρμελάδα σας παραπήξει, μη φοβηθείτε, ούτε να την πετάξετε. Αραιώστε τη με λίγο νερό και βράστε τη για λίγο έτσι ώστε να ενσωματωθεί το νερό και να αραιώσει.
 
Φυλάξτε σε βάζα όσο είναι ακόμα ζεστή και γυρίστε τα ανάποδα. Με αυτό τον τρόπο θα σφραγίσουν και δεν χρειάζεται να τα βάλετε στο ψυγείο, παρά μόνο αφού τα ανοίξετε. Έχω φυλάξει μαρμελάδες με αυτό τον τρόπο για πάνω από 3-4 χρόνια χωρίς να πάθουν τίποτα.

Wednesday, June 6, 2012

Γλυκιά βόλτα στην Αθήνα

Τις τελευταίες μέρες βρέθηκα στην Αθήνα. Μπορεί η πρωτεύουσα να είναι μια πόλη σκληρή και αφιλόξενη για τους μόνιμους κατοίκους της, για μένα όμως είναι μια ευκαιρία για ταξιδάκι σε μέρος που μένουν φίλοι, σε μέρος που θα περπατήσω πολύ ανάμεσα σε αγαπημένα μαγαζάκια. Τη βλέπω σαν παιδί που πρόκειται να πάει στο λούνα παρκ με φίλους. Μπορεί να ακούγεται περίεργο, αλλά περιμένω πώς και πώς να πάω, παρόλα τα προβλήματά της...

Όταν ήμουν νεότερη, δεν είχα κανένα ενδιαφέρον να βρίσκομαι στην Αθήνα, παρά μόνο τις ευκαιρίες για ψώνια, αφού εδώ όλα ήταν (και είναι) πανάκριβα. Οι φίλοι μου, ήταν φίλοι του άντρα μου και οι βόλτες μου, γίνονταν μαζί του, αφού δεν είχα ιδέα πού να πάω και πώς θα κινηθώ. Είναι αστείο, αλλά είχα ένα φόβο να αυτονομηθώ, όχι επειδή φοβόμουν μη μου συμβεί κάτι, αλλά από φόβο μήπως βρεθώ κάπου και δεν ξέρω πώς να γυρίσω! Ωραία χαζομάρα ε; Λες και ήμουν στην Κίνα και δεν ήξερα κινέζικα.

Όλα αυτά ανατράπηκαν αρχικά γνωρίζοντας πολλούς φίλους με κοινά ενδιαφέροντα (βλέπε foodbloggers), αλλά τη μεγάλη διαφορά την έκανε η κόρη μου, όταν 15 χρονών βρισκόμενη στην Αθήνα δήλωσε: πάω βόλτα με τα κορίτσια στα μαγαζιά. Τι έγινε; Ποιος ήρθε; Πού θα πας παιδάκι μου μικρό παιδί μόνη σου στη ζούγκλα; Μα δεν θα πάω μόνη μου! Θα είμαι με άλλες, συνέχισε απτόητη και έφυγε κουνάμενη συνάμενη!

Ορέ τι είπε το βρέφος; Πάει μόνη της στο κέντρο; Κι εγώ τι κάνω εδώ μέσα; Τι χαζή που είμαι!!! Την ίδια κιόλας στιγμή, έφυγα από το σπίτι με σκοπό να εξερευνήσω την άγνωστη Αθήνα...

Μέχρι τότε, εγώ και ο άντρας μου, βασανιζόμασταν, ακολουθώντας ο ένας τον άλλον στα μαγαζιά που ήθελε, αφού εγώ ήμουν άσχετη στο πώς να κινηθώ μόνη μου. Μέχρι εκείνη τη μέρα που αποφάσισα ότι είναι πολύ χαζό αυτό που κάνω. Αν δεν κινηθώ μόνη μου, δεν πρόκειται να μάθω ποτέ.

Η αλήθεια, είναι ότι το μετρό και ο ηλεκτρικός, για μένα στάθηκαν σωτήρια. Αφενός μεν τα έχω κοντά μου, αφετέρου κινούμαι σαν πεταλουδίτσα από δω κι από κει χωρίς να πολυνοιάζομαι για το πού θα βρεθώ.

Έτσι, από τότε, χαίρομαι πολύ τις βόλτες μου στο κέντρο. Βολτάρω σε στενάκια, ανακαλύπτω μαγαζάκια και μοιράζομαι τις ανακαλύψεις μου με φίλες που βολτάρουμε μαζί. Η πλάκα είναι, ότι τώρα πια, σε πολλές έχω υποδείξει εγώ μαγαζιά και τρύπες με κρυμμένους θησαυρούς.  Τώρα πια, ο άντρας μου βλέπει τους φίλους του, εγώ τους δικούς μου, πάει στα μαγαζιά που θέλει κι εγώ στα δικά μου κι έτσι είμαστε όλοι ευχαριστημένοι. Και φυσικά, δεν περιμένω να ανεβώ στην Αθήνα όποτε ανεβούμε μαζί, αλλά εδώ και πολλά χρόνια, πιάνω τις ευκαιρίες και έρχομαι μόνη μου. Βλέπω όσους μπορώ και όσους προλαβαίνω, πράγμα πολύ δύσκολο όταν είναι μόνο για Σαββατοκύριακο, αφού θέλουμε 6 ώρες να έρθουμε εκεί και μία μέρα πάει χαμένη.

Έτσι, ένα ταξιδάκι έφτασε στο τέλος. Πέρασα πολύ ωραία, ευχαριστήθηκα το κοριτσάκι μου (άλλος ένας λόγος να έρχομαι, πράγμα που με τα κ@λομνημόνια έχει γίνει δύσκολο), είδα όσες φίλες πρόλαβα, πήρα μερικά απαραίτητα πραγματάκια (εκτός από μπαχαρικά! τι να τα κάνω τα μπαχαρτζίδικα όταν το έχω εδώ πια;;; :-) ) και πάλι πίσω στο νησί.

Ελάτε να σας βολτάρω τώρα στην Καραγιώργη Σερβίας (παράλληλη με την Ερμού), κατά μήκος της οποίας βρίσκονται πολλά μαγαζάκια με ζαχαρώδη προϊόντα. Σίγουρα οι περισσότερες τα ξέρετε. Σοκολατάκια, ξηροκάρπια, μικρά γλυκάκια, κουφέτα και διάφορα άλλα βρίσκεις εκεί. Εκείνο που μου έκλεψε την καρδιά, ήταν οι χρωματιστοί μπεζέδες. Δεν είναι κουκλάκια;





Monday, June 4, 2012

Τορτίγιες γεμιστές με λαχανικά και σάλτσα μπάρμπεκιου

Τι λέγαμε για light συνταγές; Οι τορτίγιες προσφέρονται για γρήγορα γεύματα με λαχανικά ή με ό,τι βάλει η φαντασία σας! Για μένα, 2 ήταν υπερβολικά πολλές για μεσημεριανό. Μία ήταν καλή και αν τη συνοδέψετε με σαλάτα, είσαστε μια χαρά!


Τορτίγιες γεμιστές με λαχανικά και σάλτσα μπάρμπεκιου 
Υλικά για 2 τορτίγιες 
2 έτοιμες τορτίγιες (χρησιμοποίησα με γεύση ντομάτα)
½ κόκκινη πιπεριά
½ μέτριο κρεμμύδι
3 μικρά καρότα
2 μικρά κομμάτια ανθότυρο
2 κ. σ. σάλτσα μπάρμπεκιου


Εκτέλεση 
Πλένουμε και κόβουμε όλα τα λαχανικά σε μικρά στενόμακρα κομμάτια.
Σε αντικολλητικό τηγάνι, σωτάρουμε όλα τα λαχανικά, χωρίς λάδι ή με ελάχιστο νερό, για 5-10 λεπτά, ίσα να μαλακώσουν.
Αποσύρουμε τα λαχανικά και ζεσταίνουμε στο αντικολλητικό τηγάνι τις έτοιμες τορτίγιες.


Πάνω στην κάθε τορτίγια, απλώνουμε 1 κ. σ. σάλτσα μπάρμπεκιου.
Από πάνω, μοιράζουμε τα λαχανικά.
Διπλώνουμε από κάτω και τυλίγουμε στα πλαϊνά.
Τρώμε χωρίς τύψεις!

Friday, June 1, 2012

Σορμπέ φράουλα

Τον τελευταίο καιρό αποφεύγω να φτιάχνω γλυκά, για ευνόητους λόγους. Τα μόνα γλυκά που έχω φτιάξει μετά το Πάσχα, είναι τα μπισκοτάκια χωρίς ψήσιμο και όσα γλυκά έφτιαξα για άλλους.


Από την άλλη πλευρά, τελευταία σκέφτομαι πώς θα μπορούσα να μετατρέψω κάποιες συνταγές σε πιο light, όχι μόνο για μένα, αλλά και για φίλους που έχουν προβλήματα βάρους ή θα ήθελαν να φάνε κάτι χωρίς ζάχαρη.


 Το καλοκαίρι είναι ιδανικό για τέτοιους πειραματισμούς όπως επίσης είναι ιδανικό για να κάνεις ελαφριά γλυκά λόγω της ποικιλίας φρούτων που διαθέτει. Οπότε, μια και το καλοκαιράκι επισήμως ξεκινάει σήμερα κι εγώ είμαι φανατική του οπαδός, προσφέρω light σορμπέ φράουλας!


Σορμπέ φράουλα 
Υλικά 
550 γρ. φράουλες ακαθάριστες
1/3 κούπας νερό
30-40 γρ. φρουκτόζη ή 70 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική ή υποκατάστατο ζάχαρης
2 κ. σ. λικέρ φράουλας
¼ κ. γ. αλάτι *
προαιρετικά 2 κ. σ. σιρόπι φράουλας


Εκτέλεση 
Σε ένα μεταλλικό σκεύος βάζουμε το νερό με τη φρουκτόζη ή το υποκατάστατο ζάχαρης (προσθέστε λίγο και δοκιμάστε) να βράσουν για 2-3 λεπτά. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.

Πλένουμε και καθαρίζουμε τις φράουλες. Με το καθάρισμα θα έχουμε περίπου ½ κιλό φράουλες. Βάζουμε τις φράουλες στο μπλέντερ και τις πολτοποιούμε.

Όταν έχει κρυώσει το σιρόπι, το προσθέτουμε μαζί με τα υπόλοιπα υλικά στο μπλέντερ και χτυπάμε να ενωθούν. Αν οι φράουλες δεν είναι πολύ εύγευστες, προσθέστε λίγο αλάτι. Θα σας εκπλήξει η διαφορά! Επίσης προαιρετικά μπορείτε να προσθέσετε και σιρόπι φράουλας.
Βάζουμε το υλικό στην κατάψυξη, Εγώ το έβαλα όπως ήταν στο μπλέντερ στην κατάψυξη, αφού είχα σκοπό να το ξαναχτυπήσω.
Μετά από 2-3 ώρες, ξαναχτυπάμε το μίγμα, το αδειάζουμε σε μπωλ και το βάζουμε πάλι στην κατάψυξη.


 Το χτύπημα βοηθάει να γίνει πιο αφράτο, αλλά κακά τα ψέματα, χωρίς παγωτομηχανή, τα σορμπέ δεν γίνονται πολύ απαλά. Παρόλα αυτά, όταν θέλουμε να σερβίρουμε, το αφήνουμε για λίγο εκτός κατάψυξης και το μοιράζουμε σε μπωλ. Εναλλακτικά, μπορούμε να το παγώσουμε στις ειδικές θήκες για γρανίτες. Το σίγουρο είναι ότι έχουμε ένα light σορμπέ!

Καλό μήνα και καλοκαίρι!