Μια μαρμελάδα που με εξέπληξε με τη νοστιμιά της, ήταν η μαρμελάδα κορόμηλο. Ξινούτσικη όπως μ΄αρέσει (ανάλογα την ποικιλία των φρούτων και τη ζάχαρη που θα βάλετε), διάφανη, με τις ίνες της και με μεγάλη νοστιμιά. Τα κορόμηλα, εκτός από μαρμελάδα, μπορείτε να τα κάνετε και λικέρ!
Στον κήπο μας έχουμε 2 διαφορετικές κορομηλιές. Για χρόνια κορόμηλα δεν έβλεπα, μέχρι που κάποια στιγμή, άρχισε να κάνει καρπούς. Και κάθε χρόνο, κάνει και περισσότερους. Η διαφορά στα χρώματα των κορόμηλων στις φωτό μου, έγκειται μόνο στην ωρίμανσή τους!
Προχτές κοιτούσα το δέντρο και αναρωτιόμουν πώς θα κατεβάσω τόσα κορόμηλα. Δεν ήταν δύσκολο. 2-3 τινάγματα στο δέντρο και κάτω έπεσαν 2,5 κιλά κορόμηλα! Ουσιαστικά η μία δίνει τα πολλά κορόμηλα. Η άλλη είναι διαφορετική και κάνει κορόμηλα μεγαλύτερα και πιο ξινά. Τα βλέπετε τα δύο που ξεχωρίζουν αριστερά στη φωτό; Αυτά είναι από την άλλη!
Τα κίτρινα (που θα γίνονταν κόκκινα) είναι πιο άγουρα, αλλά καθόλου δεν με χαλάει να έχει ξiνάδα η μαρμελάδα!
500 γρ. ζάχαρη
2 κούπες νερό (ή λιγότερο αν είναι πολύ ώριμα)
χυμό ενός μικρού λεμονιού
Τα κουκούτσια μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε σε λικέρ κορόμηλο αν έχουμε ήδη σε γυάλα αλλά μην το παρακάνετε γιατί αλλοιώνουν τη γεύση.
Βράζουμε τα κορόμηλα με το νερό και τη ζάχαρη για 15 λεπτά.
Ξαφρίζουμε και δεν απομακρυνόμαστε από την κατσαρόλα. Αν φουσκώνει, χαμηλώνουμε τη φωτιά, απομακρύνουμε την κατσαρόλα για δευτερόλεπτα να ηρεμήσει και την ξαναβάζουμε.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε να σταθεί η μαρμελάδα για ένα 24ωρο.
Την επόμενη μέρα, ξαναβράζουμε για 5-10 λεπτά αν δεν έχει δέσει σωστά η μαρμελάδα.
Είναι πολύ πιθανό, να μην χρειαστεί άλλο δέσιμο η μαρμελάδα μας, γιατί τα κορόμηλα έχουν αρκετή πηκτίνη. Αν δεν χρειάζεται άλλο δέσιμο, ζεσταίνουμε τη μαρμελάδα, ίσα για να προσθέσουμε το χυμό λεμονιού και για να τη φυλάξουμε σε βάζα ζεστή.
Tip: Συνήθως, η αναλογία ζάχαρης-φρούτου που χρησιμοποιώ είναι 2:1. Αν, τα κορόμηλα τα κόψετε πρόωρα, θα είναι πολύ ξινά, γι’ αυτό, βάλτε περισσότερη ζάχαρη από ό,τι συνήθως. Αν σας αρέσει να είναι ξινή η μαρμελάδα, ξεκινήστε με 1 κιλό κορόμηλα και ½ κιλό ζάχαρη. Αν την επόμενη μέρα σας φανεί υπερβολικά ξινή, προσθέτετε 250 γρ. ζάχαρη και αφήστε να πάρει μια βράση. Υπάρχουν διάφορες ποικιλίες κορόμηλων. Η ξινάδα τους εξαρτάται όχι μόνο από την ωρίμανσή τους, αλλά και από την ποικιλία τους.
Οδηγίες για τις μαρμελάδες:
Να θυμάστε ότι η πυκνότητα της μαρμελάδας φαίνεται αφού έχει κρυώσει. Είναι χαρακτηριστικό ότι η μαρμελάδα είναι έτοιμη, όταν κάνει πολλές πυκνές φουσκάλες καθώς βράζει, ενώ φαίνεται ότι έχει χάσει αρκετό από το υγρό της.
Αν αφού κρυώσει εξακολουθεί να είναι αραιή, ξαναβράστε τη λίγο σε χαμηλή φωτιά. Αν η μαρμελάδα σας παραπήξει, μη φοβηθείτε, ούτε να την πετάξετε. Αραιώστε τη με λίγο νερό και βράστε τη για λίγο έτσι ώστε να ενσωματωθεί το νερό και να αραιώσει.
Φυλάξτε σε βάζα όσο είναι ακόμα ζεστή και γυρίστε τα ανάποδα. Με αυτό τον τρόπο θα σφραγίσουν και δεν χρειάζεται να τα βάλετε στο ψυγείο, παρά μόνο αφού τα ανοίξετε. Έχω φυλάξει μαρμελάδες με αυτό τον τρόπο για πάνω από 3-4 χρόνια χωρίς να πάθουν τίποτα.
Στον κήπο μας έχουμε 2 διαφορετικές κορομηλιές. Για χρόνια κορόμηλα δεν έβλεπα, μέχρι που κάποια στιγμή, άρχισε να κάνει καρπούς. Και κάθε χρόνο, κάνει και περισσότερους. Η διαφορά στα χρώματα των κορόμηλων στις φωτό μου, έγκειται μόνο στην ωρίμανσή τους!
Προχτές κοιτούσα το δέντρο και αναρωτιόμουν πώς θα κατεβάσω τόσα κορόμηλα. Δεν ήταν δύσκολο. 2-3 τινάγματα στο δέντρο και κάτω έπεσαν 2,5 κιλά κορόμηλα! Ουσιαστικά η μία δίνει τα πολλά κορόμηλα. Η άλλη είναι διαφορετική και κάνει κορόμηλα μεγαλύτερα και πιο ξινά. Τα βλέπετε τα δύο που ξεχωρίζουν αριστερά στη φωτό; Αυτά είναι από την άλλη!
Τα κίτρινα (που θα γίνονταν κόκκινα) είναι πιο άγουρα, αλλά καθόλου δεν με χαλάει να έχει ξiνάδα η μαρμελάδα!
Μαρμελάδα κορόμηλο
Υλικά
1 κιλό κορόμηλα ζυγισμένα χωρίς τα κουκούτσια500 γρ. ζάχαρη
2 κούπες νερό (ή λιγότερο αν είναι πολύ ώριμα)
χυμό ενός μικρού λεμονιού
Εκτέλεση
Πλένουμε τα κορόμηλα και τα τεμαχίζουμε σε μικρά κομμάτια.Τα κουκούτσια μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε σε λικέρ κορόμηλο αν έχουμε ήδη σε γυάλα αλλά μην το παρακάνετε γιατί αλλοιώνουν τη γεύση.
Βράζουμε τα κορόμηλα με το νερό και τη ζάχαρη για 15 λεπτά.
Ξαφρίζουμε και δεν απομακρυνόμαστε από την κατσαρόλα. Αν φουσκώνει, χαμηλώνουμε τη φωτιά, απομακρύνουμε την κατσαρόλα για δευτερόλεπτα να ηρεμήσει και την ξαναβάζουμε.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε να σταθεί η μαρμελάδα για ένα 24ωρο.
Την επόμενη μέρα, ξαναβράζουμε για 5-10 λεπτά αν δεν έχει δέσει σωστά η μαρμελάδα.
Είναι πολύ πιθανό, να μην χρειαστεί άλλο δέσιμο η μαρμελάδα μας, γιατί τα κορόμηλα έχουν αρκετή πηκτίνη. Αν δεν χρειάζεται άλλο δέσιμο, ζεσταίνουμε τη μαρμελάδα, ίσα για να προσθέσουμε το χυμό λεμονιού και για να τη φυλάξουμε σε βάζα ζεστή.
Tip: Συνήθως, η αναλογία ζάχαρης-φρούτου που χρησιμοποιώ είναι 2:1. Αν, τα κορόμηλα τα κόψετε πρόωρα, θα είναι πολύ ξινά, γι’ αυτό, βάλτε περισσότερη ζάχαρη από ό,τι συνήθως. Αν σας αρέσει να είναι ξινή η μαρμελάδα, ξεκινήστε με 1 κιλό κορόμηλα και ½ κιλό ζάχαρη. Αν την επόμενη μέρα σας φανεί υπερβολικά ξινή, προσθέτετε 250 γρ. ζάχαρη και αφήστε να πάρει μια βράση. Υπάρχουν διάφορες ποικιλίες κορόμηλων. Η ξινάδα τους εξαρτάται όχι μόνο από την ωρίμανσή τους, αλλά και από την ποικιλία τους.
Οδηγίες για τις μαρμελάδες:
Να θυμάστε ότι η πυκνότητα της μαρμελάδας φαίνεται αφού έχει κρυώσει. Είναι χαρακτηριστικό ότι η μαρμελάδα είναι έτοιμη, όταν κάνει πολλές πυκνές φουσκάλες καθώς βράζει, ενώ φαίνεται ότι έχει χάσει αρκετό από το υγρό της.
Αν αφού κρυώσει εξακολουθεί να είναι αραιή, ξαναβράστε τη λίγο σε χαμηλή φωτιά. Αν η μαρμελάδα σας παραπήξει, μη φοβηθείτε, ούτε να την πετάξετε. Αραιώστε τη με λίγο νερό και βράστε τη για λίγο έτσι ώστε να ενσωματωθεί το νερό και να αραιώσει.
Φυλάξτε σε βάζα όσο είναι ακόμα ζεστή και γυρίστε τα ανάποδα. Με αυτό τον τρόπο θα σφραγίσουν και δεν χρειάζεται να τα βάλετε στο ψυγείο, παρά μόνο αφού τα ανοίξετε. Έχω φυλάξει μαρμελάδες με αυτό τον τρόπο για πάνω από 3-4 χρόνια χωρίς να πάθουν τίποτα.
Κορόμηλα,μαραμπέλλες στην Κύπρο!
ReplyDeleteΑγαπημένη η μαρμελάδα τους,ελπίζω να έχουμε φέτος γιατί εδώ και μερικά χρόνια τα προλάβαιναν ...οι γείτονες! :))))))))))))))))))))
Αν βρω εδώ θα ακολουθήσω τις συμβουλές σου.
Πολλά φιλιά!!!
Δεν ηξερα την ονομασία αυτή!
DeleteΤο δάκρυ μου κορόμηλο, από πού βγήκε; Απ' τη συγκίνηση που τρως αυτή τη μαρμελάδα;
ReplyDeleteΝαι! χαχα!
Deleteη γιαγια μου πριν πολλα χρονια ειχε στο σπιτι της αυλη με κορομηλια. εμεις μικρα παιδακια πηγαιναμε και τα μαζευαμε, αλλα δεν ετυχε ποτε να φιαξουμε μαρμελαδα, απο ο,τι θυμαμαι.
ReplyDeleteπολυ ωραια φαινεται.
Κι εγώ για χρόνια δεν τα είχα κάνει μαρμελάδα. Είναι όμως πολύ καλή!
DeleteΠρόπερσυ είχα την τύχη να έχω τζάνερα/ερίκια/κορόμηλα (πλούσια η Γλώσσα μας, για το ίδιο πράγμα) και να τα κάνω μαρμελάδα. Από τότε.... τίποτα!
ReplyDeleteΚι εμένα μ'αρέσει το ξυνούτσικο και βάζω την μισή ζάχαρη.
Ωραίο χρώμα της έδωσες. Πολύ ελκυστικό, ειδικά για τύπους σαν εμένα, που είναι σε πόλεμο με τις ζάχαρες!
Εσύ που είσαι σε πόλεμο με τη ζάχαρη κύριος, θα έπρεπε να μην φτιάχνεις καν μαρμελάδα! Χαχα!
DeleteΚική μου καλημέρα!Πολύ ωραία μαρμελάδα μου θυμίζει τα παιδικά μου χρόνια!!!
ReplyDeleteΤο χρώμα της είναι καταπληκτικό!
Φιλιά!!!
Είδες τι όμορφο χρώμα κάνει;
DeleteDeli,δυο έχουμε κι εμείς στην παραλία,μια με κόκκινα και μια με πράσινα.Πάντα φτιάχνω μαρμελαδίτσα,γιατί μ΄αρέσει,που δε γίνεται γλυκιά.
ReplyDeleteΦιλιά!
Να και κάτι που θα έφτιαχνες ΠΡΙΝ από μένα! Χαχα!
DeleteΚική, νομίζω ότι τα κορόμηλα είναι από τα ωραιότερα φρούτα του καλοκαιριού. Εμείς τα λέμε μπουρνέλες στα Δωδεκάνησσα. Και σκεφτόμουν μια τέτοια μαρμελάδα αυτές τις μέρες, για νά εχω την γεύση τους όλο το χειμώνα. Το χρώμα της έγινε πολύ ωραίο. Διατηρώ και εγώ τις μαρμελάδες μου, όπως και εσύ, για τουλάχιστον δύο χρόνια, αναλλοίωτες. Καλοφάγωτη.
ReplyDeleteΚαλό βράδυ.
Εμένα μου αρέσουν άγουρα, όπως τα περισσότερα φρούτα! 'Ωριμα δεν μου λένε τίποτα, αλλά η μαρμελάδα τους, σούπερ!
DeleteΕυχαριστώ!
Υπέροχη η μαρμελάδα σου αγαπητή μου κική.
ReplyDeleteΝάσαι καλά.
Ευχαριστώ κ. Ντένη!
DeleteΜα είναι καταπληκτικό αυτό το κόκκινο χρώμα της μαρμελάδας.
ReplyDeleteΑμαρωτιέμαι όμως, επειδή στην αγορά κυριαρχούν τα πράσινα κορόμηλα ή μπουρνέλλες (και στην Πελοπόννησο έτσι τα λέγαμε) να γίνονται κι αυτά μαρμελάδα. ΄Εχετε μήπως δοκιμάσει;
Δεν έχω δοκιμάσει με τα πράσινα να κάνω μαρμελάδα, αλλά ευχαρίστως θα έκανα! :-)
DeleteΚική πολύ ωραία σου έγινε η μαρμελάδα!!κόκκινη κόκκινη. Τα δικά μου τζάνερα είναι κίτρινα και πιο ξινούτσικα και τους βάζω περισσότερη ζάχαρη, δένουν όμως πολύ γρήγορα σε δυνατή φωτιά. Σήμερα λέω να φτιάξω κι εγώ την πρώτη δόση, είναι πολύ νόστιμη μαρμελάδα και το δέντρο μου είναι γεμάτο.
ReplyDeleteΦιλιά πολλά.
Κι εγώ πρόπερσι αναγκάστηκα να προσθέσω ζάχαρη γιατί ήταν λιγότερο γλυκά!
DeleteΚαλημέρα Κική μου θα πρέπει να είναι πολύ ωραία μαρμελάδα αν και δεν έχω δοκιμάσει,ο γείτονάς μου έχει δέντρο τζενεριά ο΄ποτε θα το επισκευτώ χαχαχα!!!!Να είσαι καλά φιλιά!!!!!
ReplyDeleteΜια χαρά είναι του γείτονα! Χαχα!
Deleteπολύ ωραία η μαρμελάδα αυτή!Έχω δοκιμάσει τέτοια μαρμελάδα από θεία μου που είχε κορομηλιά!
ReplyDeleteΚική είσαι πολύ τυχερή με τόσα φρούτα για μαρμελάδες και γλυκά!
Καλώς την Αθηνούλα!
DeleteΝαι! Είμαι! :-)
Πολύ καλή ιδέα έδωσες τώρα και θα την φτιάξω οπωσδήποτε,γιατί μαζεύω κάθε χρόνο απο δαύτα.Αν και νομίζω οτι εγώ θα προσθέσω λίγο παραπάνω ζάχαρη μιάς και έχουν την ιδιότητα τα Τζέρτζελα να είναι λίγο ξινούτσικα....εδώ το λοιπόν στο Τζάντε την κορομηλιά την λέμε Τζερτζελιά,αυτή που κάνει τα κόκκινα ώριμα κορόμηλα(τα τζέρτζελα),σαν αυτή που'χεις κι εσύ στον κήπο σου !!!!!!
ReplyDeleteΤζέρτζελα δεν τα είχα ακούσει! :-)
ReplyDeleteΚικίτσα, εγώ θα δοκιμάσω να φτιάξω σήμερα για πρώτη φορά μαρμελάδα κορόμηλο! Μάζεψα ίσα με 3 κιλά από την αυλή... Έχω μόνο μια απορία! Χρειάζεται να τα ξεφλουδίσω? Επειδή η φλούδα τους είναι λίγο σκληρή ή θα λιώσει με το βράσιμο??
ReplyDeleteΔεν χρειάζεται ξεφλούδισμα! Θα τη λατρέψεις!
Delete