Pages

Tuesday, February 28, 2012

Τα μπισκότα της μαμάς

Μηνας μπαινει Μηνας βγαινει η Κουζινα μας χορευει Δεύτερη μέρα της Σαρακοστής σήμερα κι εγώ ξεκινάω τη βδομάδα με συνταγή μη νηστίσιμη. Ο λόγος είναι ότι η σημερινή συνταγή, εμπλέκεται στα παιχνίδια της κουζίνας και το παιχνίδι αυτού του μήνα έχει σχέση με την αγάπη. Αγάπη γι' αυτό που κάνουμε, αγαπημένη συνταγή, κλπ.


Η συνταγή αυτή περίμενε μήνες για να βγει στο φως, για πολλούς και διάφορους λόγους που δεν χρειάζεται να τους αναφέρω. Λες και το ήξερε ότι θα ερχόταν η κατάλληλη στιγμή. Τη συνταγή (όχι ακριβώς ίδια) την έχω στο τετράδιο που έχω από τα 16-17 μου, εκεί που είχα αρχίσει να συγκεντρώνω τις αγαπημένες μου συνταγές. Η συνταγή είχε σημειωθεί σαν μπισκότα της μαμάς, ενώ στη μνήμη μου ανακαλούνται επίσης σαν μπισκότα της θείας Αλέκας. Είμαι σίγουρη ότι η μία την πήρε από την άλλη, γιατί πάντα θυμάμαι και τις δύο να τα φτιάχνουν.



Παρόλο που είχα τη συνταγή στο τετράδιο για χρόνια, δεν την είχα κάνει ποτέ. Μέχρι που στο τέλος του Σεπτέμβρη την έκανα. Η συνταγή υπέστη αλλαγές. Τόσες πολλές, μέχρι που άρχισα να αναρωτιέμαι μήπως είχα κατά λάθος γράψει μπισκότα αντί για κέικ, γιατί τα υλικά, πιο πολύ για κέικ μου έκαναν. Όχι τα ίδια τα υλικά, αλλά η ποσότητά τους. Τέλος πάντων, η συνταγή πειράχτηκε, μειώθηκε η ζάχαρη και η μαργαρίνη και τα μπισκοτάκια με γύρισαν πίσω στα χρόνια, αν και ομολογώ, ότι η γεύση δεν ήταν εκείνη που περίμενα, όσο κι αν τα βρήκε τέλεια η οικογένεια. Ίσως τελικά εκείνο το συστατικό με το οποίο έφτιαχναν αυτά τα μπισκότα τόσο η μάνα μου όσο και η θεία μου, να ήταν η περισσή αγάπη και φροντίδα που είχαν οι μανάδες μας με τις πολύτεκνες οικογένειες, χωρίς πολλά μέσα, που με όλα τα προβλήματα τα έβγαζαν πέρα. Με την ίδια αγάπη τα έκανα κι εγώ και τα μεταμόρφωσα σε σύγχρονα μπισκοτάκια για τους αγαπημένους μου! Δοκιμάστε τα!

Τα μπισκότα της μαμάς
Υλικά
125 γρ. μαργαρίνη
2 αυγά
2 βανίλιες
500 γρ. περίπου αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
150 γρ. ζάχαρη
1 σφηνάκι λικέρ ή κονιάκ
προαιρετικά
μαρμελάδα, πραλίνα φουντουκιού, τρούφα σοκολατένια ή χρωματιστή, pearl sugar



Εκτέλεση
Χτυπάμε με μίξερ τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη.
Προσθέτουμε τα αυγά με λίγο αλεύρι, το λικέρ και τις βανίλιες.
Συνεχίζουμε το χτύπημα με τους ζυμωτήρες του μίξερ και προσθέτουμε αλεύρι, μέχρι να έχουμε μια απαλή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς.
Σε καθαρή επιφάνεια ανοίγουμε με το χέρι ή με πλάστη τη ζύμη σε πάχος μισού εκατοστού περίπου (αν κολλάνε στην επιφάνεια πασπαλίστε ελαφρώς με αλεύρι) και κόβουμε με κουπ πατ μπισκοτάκια. Αν δεν έχετε κουπ πατ, κόψτε με ένα ποτηράκι του λικέρ.

 
Στρώνουμε χαρτί αντικολλητικό σε ταψί και τοποθετούμε τα μπισκοτάκια στο ταψί (όχι κολλητά).
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 15 λεπτά.
Όταν κρυώσουν εντελώς, ενώνουμε αν θέλουμε τα μπισκοτάκια ανά δύο με μαρμελάδα ή πραλίνα φουντουκιού. Αν θέλουμε, κυλάμε στο πλάι τα μπισκοτάκια σε τρούφα, ή βάζουμε από πάνω λίγη πραλίνα και κολλάμε pearl sugar.

Τότε κουπ πατ δεν είχαμε. Κόβαμε τα μπισκοτάκια με ποτηράκι του λικέρ. Και φυσικά όλα τα παιδιά βοηθούσαμε στη διαδικασία και μας άρεσε πολύ!

Αν θέλετε νηστίσιμα τα μπισκοτάκια σας, μην βάλετε τα αυγά. Θα πάρει πολύ λιγότερο αλεύρι φυσικά! Θα γράψω τη νηστίσιμη εκδοχή αναλυτικά σύντομα!

Καλή Σαρακοστή!

42 comments:

  1. Κική δεν θα το πιστέψεις!! κι εγώ μπισκότα έχω για το παιχνίδι, τυχαίο!! τοξοτίνες βλέπεις!!
    Πολύ ωραία τα δικά σου τα μπισκοτάκια κι όταν τα φτιάχνεις με αγάπη είναι τα νοστιμότερα.
    Καλή σαρακοστή

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλέεεε! Και την άλλη φορα ήθελα να στο πω! Κριός είμαι! Απλά είμαστε της ίδιας ομάδας! χαχα!

      Delete
  2. Θα ήθελα ..έτσι βρε παιδί μου 2-3 μπισκοτάκια με τον καφέ..Φαίνονται υπέροχα και είμαι σίγουρη ότι θα είναι!!Καλημέρα και Καλή Σαρακοστή!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Και 2 και 3 και 4! Καλή Σαρακοστη!

      Delete
  3. Καλημέρα και καλή Σαρακοστή!!
    Οι μνήμες από τη μαμά τη γιαγιά είναι πολύτιμες και βέβαια όπως είπες είχαν την αγάπη τους και γιαυτό είχαν άλλη νοστιμιά.
    Ας ελπίσουμε να λένε το ίδιο και τα παιδιά μας μετά από χρόνια!!
    Σε ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή στο παιχνίδι.

    ReplyDelete
  4. Χρόνια πολλά Κική μου, καλή Σαρακοστή!
    Διάβαζα την αγαπησιάρικη συνταγή σου και με πλημμύριζαν νοσταλγικές αναμνήσεις από παιδικά μου χρόνια, οικογενειακές συνταγές, μαμά, θείες, ξαδέρφια, μυρωδιές και γεύσεις ανεπανάληπτες... Όσες φορές προσπάθησα να φτιάξω κάτι από εκείνα τα μαγικά χρόνια, ποτέ δεν κατάφερα να πετύχω την "προσδοκώμενη" γεύση!
    Τα μπισκοτάκια φαίνονται υπέροχα! Θα κρατήσω την συνταγή, μήπως και ποτέ σταματήσω να προσέχω την δίαιτά μου....
    Φιλάκια

    ReplyDelete
    Replies
    1. Είδες; Λες να μας φαίνονταν τόσο νόστιμα και διαφορετικά επειδή φτιάχνονταν υπό άλλες συνθήκες;

      Delete
  5. Tέλεια φαίνονται τα μπισκότα της μαμάς!! τα παίρνω όλα και φεύγω! καλή σαρακοστή!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Και καλά κάνεις! χαχα! Καλή Σαρακοστή!

      Delete
  6. Πρέπει να γίνονται νόστιμα. Η ζύμη κάνει για τη "κουλουρακομηχανή"; Καλημέρα.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Στέλλα για την κουλουρομηχανή, δεν ξέρω αν κάνει, γιατί δεν την δοκίμασα εκεί!

      Delete
  7. Η αγάπη και η φροντίδα πάντα τα κάνει νε είναι πιο γευστικά! Είναι κι αυτή σαν ένα από τα υλικά που βάζουμε μέσα. Είμαι σίγουρη ότι ήταν εξαιρετικά!

    ReplyDelete
  8. Τα μπισκότα της μανούλας, φτιαγμένα με αγάπη από την κορούλα, ακόμα και με τις όποιες παρεμβάσεις έκανε, φαίνονται πεντανόστιμα!
    Καλή Σαρακοστή Κικίτσα!

    ReplyDelete
  9. Αχ αυτές οι συνταγές της μαμάς....
    Πότε δε μου γίνανε ίδιες με τη μαμά μου αλλά νόστιμες διαφορετικά! Πως γίνεται αυτό δεν ξέρω....Η μαμά μου λέει πως έχει να κάνει με το "χέρι" και τις ιδιαιτερότητες της κάθε μαγείρισσας, τις προτιμήσεις τους κτλ.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Είδες μωρέ παιδί μου! Της μαμάς ήταν αλλιώς!

      Delete
  10. Κική μου οι συνταγές αυτές μου αρέσουν γιατί είναι καταπληκτικές και με πολύ πολύ αγάπη, με γυρνάς πίσω...σε απίστευτα ωραίες μυρωδιές και νοστιμιές!!!Πολύ όμορφα τα μπισκοτάκια σου!!!Καλή Σαρακοστή φιλιά!!!

    ReplyDelete
  11. Όμορφα τα μπισκοτάκια της μανούλας, όπως όμορφη είναι και η αγάπη της! Καλή Σαρακοστή εύχομαι Κική!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλώς την Ερμιόνη!
      Ευχαριστώ! Επίσης!

      Delete
  12. Deli,της μαμάς ή της θείας,είναι γεύση παραδοσιακή,που έρχεται από χρόνια πριν.Με μαρμελαδίτσα τα θυμάμαι και μ΄αρέσουν πολύ.
    Φιλιά!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Κι εμάς με μαρμελάδα τα έκαναν πάντα Ελένη!

      Delete
  13. Αγαπησιάρικη ανάρτηση Κική μου όπως αρμόζει, είναι απίθανα τα μπισκοτάκια δεν ξέρω ποιο να πρωτοκοιτάξω! Η αγάπη ειναι το πιο σημαντικό υλικό, συγχαρητήρια!
    Καλή Σαρακοστή, φιλάκια πολλά!

    ReplyDelete
  14. Tρελαίνομαι για κάθε λογής μπισκοτάκια..και αυτά φαίνονται πανεύκολα!!
    Θα τα δοκιμάσω σίγουρα!!
    Καλή σαρακοστή!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Κι εμένα μου αρέσουν τα άτιμα!
      Ευχαριστώ! Επίσης!

      Delete
  15. Καλη σαρακοστη με νηστίσιμα μπισκοτακια!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Επίσης!
      (αυτό είχε μπει στα σπαμ!)

      Delete
  16. Πολύ όμορφα και τα μπισκοτάκια σου και η ανάρτηση σου Κικίτσα μου:)
    Χρόνια πολλά, καλή Σαρακοστή!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Μαράκι ευχαριστώ! Επίσης!

      Delete
  17. Πω πω και ψάχνω συνταγές για μπισκότααααααα! Φοβερό timing :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σοφάκιιιιι! Καλάαα; Φιλιά!

      Delete
  18. πάντα οι συνταγές της μαμάς ή της γιαγιάς έχουν μια γεύση την οποία κανείς δεν την πετυχαίνει. Είμαι σίγουρη ότι τα μπισκότα σου θα είναι υπέροχα.
    Πολλά πολλά φιλιά

    ReplyDelete
  19. τι ομορφα που ειναι!!! οτι πρεπει για παιδικο παρτυ!

    ReplyDelete
  20. Καλη Σαρακοστη και καλο μηνα να εχεις Κικη.

    ReplyDelete
  21. και η δική μου η μαμά για κουπ πατ , ποτηράκια χρησιμοποιούσε!!! όσο για τα μπισκοτάκια, νοστιμότατα φαίνονται!!!!

    καλό βράδυ καλή μου!!

    ReplyDelete
  22. Ξέρανε οι μαμάδες! ;-)

    ReplyDelete