Αν δεν έχετε σκοπό να κάνετε μια κλασική λαγάνα την Καθαρή Δευτέρα, (Ψωμιά και ζύμες, λαγάνα προζυμένια σελ. 30, λαγάνα με μαγιά, σελ. 60) σας έχω μια διαφορετική πρόταση. Κάτι μεταξύ λαγάνας και ιταλικής focaccia με λιαστές ντομάτες, φέτα και ηλιόσπορους. Αν τη θέλετε νηστίσιμη, απλώς παραλείπετε τη φέτα. Η παρακάτω συνταγή, είναι με προζύμι, αλλά παρακάτω σας τη δίνω και με ξηρή μαγιά, για ζύμωμα σε αρτοπαρασκευαστή. Αν δεν έχετε αρτοπαρασκευαστή, μπορείτε να τη ζυμώσετε στο χέρι.
300 γρ. αλεύρι χωριάτικο
¾ κούπας χλιαρό νερό
½ κ. γ. αλάτι
½ κ. γ. ζάχαρη
50-100 γρ. φέτα θρυμματισμένη
2 κ. σ. λιαστές ντομάτες χοντροκομμένες, μαζί με λίγο από το λάδι τους
2 κ. σ. ηλιόσπορους
Ρίχνουμε το αλάτι και τη ζάχαρη, ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε όλο το αλεύρι και ζυμώνουμε λίγα λεπτά, μέχρι να πιει όλο το νερό.
Ρίχνουμε μία κουταλιά ηλιόσπορους, τη φέτα και τις ντομάτες, μαζί με λίγο από το λάδι τους (1-2 κ. γ.) και ζυμώνουμε να ενσωματωθούν, χωρίς να το παρακάνουμε και λιώσει η φέτα εντελώς.
Στρώνουμε λαδόκολλα σε ταψί και τη λαδώνουμε από πάνω.
Τοποθετούμε το ζυμάρι μας και το πατάμε με τα δάχτυλα να ανοίξει σαν μικρή λαγάνα.
Ρίχνουμε τους υπόλοιπους ηλιόσπορους από πάνω και τους πατάμε με τα δάχτυλα για να κολλήσουν.
Αν δεν έχουμε χρόνο, αφήνουμε να φουσκώσει το ψωμάκι μισή ώρα και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170-180 βαθμούς για μισή ώρα περίπου.
Αν έχουμε χρόνο, αφήνουμε το ψωμί να φουσκώσει σε θερμοκρασία δωματίου σκεπασμένο με τραπεζομάντηλο, για 3-4 ώρες. Το ψωμάκι σας θα έχει το χρόνο να διπλασιαστεί. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για μισή ώρα περίπου.
Προσπαθήστε, όταν στρώστε το ψωμί στη λαδόκολλα, να καλύψετε με το ζυμάρι τις ντομάτες, γιατί καίγονται εύκολα.
Την παραπάνω συνταγή την έκανα και με μαγιά ξηρή, στον αρτοπαρασκευαστή.
Οι αλλαγές που έκανα ήταν οι εξής:
¾ κ. γ. ξηρή μαγιά
1 κ. γ. ζάχαρη
300 γρ. χωριάτικο αλεύρι για ψωμί ζυμωτό
μπορεί να χρειαστεί λίγο αλεύρι ακόμα (για όλες τις χρήσεις ή χωριάτικο)
50 γρ. φέτα χοντροκομμένη
2 κ. σ. λιαστές ντομάτες
½ κ. γ. αλάτι
1-2 κ. σ. ελαιόλαδο από τις λιαστές ντομάτες
1-2 κ. σ. ηλιόασπορους
Επίσης, αρχικά έβαλα τα 300 γρ. αλεύρι και πρόσθεσα λίγο ακόμα, επειδή κολλούσε η ζύμη στον κάδο.
Αφού τελείωσε το ζύμωμα, έβγαλα τη ζύμη και την έβαλα σε μπωλ, ενσωμάτωσα
2 κ. σ. λάδι και την άφησα στο λαδωμένο μπωλ να φουσκώσει για ένα μισάωρο.
Μετά, πάτησα να ξεφουσκώσει η ζύμη, λάδωσα ταψί και της έδωσα το σχήμα της λαγάνας. Από πάνω, έριξα τον ηλιόσπορο και πάτησα με τα δάχτυλα να κολλήσει και να κάνει γουβίτσες στην επιφάνεια.
Την άφησα να φουσκώσει πάλι για 15-20 λεπτά και την έψησα για 20 λεπτά στους 170-180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο.
Προσοχή: Τόσο η προηγούμενη, όσο και αυτή, ψήνονται σε κανονικό φούρνο. Δεν έψησα τη λαγάνα στον αρτοπαρασκευαστή, για να έχει το γνωστό σχήμα.
Μπορείτε να φτιάξετε τη λαγάνα σας με όποιο τρόπο θέλετε από τώρα και να την καταψύξετε αφού κρυώσει. Βγάλτε τη λαγάνα την Κυριακή τα μεσάνυχτα, αφήστε τη στη σακούλα που την έχετε και την άλλη μέρα, θα έχετε μια φρεσκότατη λαγάνα. Είναι τέλειο αν δεν προλαβαίνετε να ζυμώσετε την ίδια μέρα!
Διαλέγετε και παίρνετε. Αν την κάνετε για Καθαρή Δευτέρα, μπορείτε να παραλείψετε τη φέτα.
Καλά να περάσετε!
Λαγάνα-focaccia με προζύμι
Υλικά
100 γρ. προζύμι300 γρ. αλεύρι χωριάτικο
¾ κούπας χλιαρό νερό
½ κ. γ. αλάτι
½ κ. γ. ζάχαρη
50-100 γρ. φέτα θρυμματισμένη
2 κ. σ. λιαστές ντομάτες χοντροκομμένες, μαζί με λίγο από το λάδι τους
2 κ. σ. ηλιόσπορους
Εκτέλεση
Αναλιγώνουμε το προζύμι με το χλιαρό νερό.Ρίχνουμε το αλάτι και τη ζάχαρη, ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε όλο το αλεύρι και ζυμώνουμε λίγα λεπτά, μέχρι να πιει όλο το νερό.
Ρίχνουμε μία κουταλιά ηλιόσπορους, τη φέτα και τις ντομάτες, μαζί με λίγο από το λάδι τους (1-2 κ. γ.) και ζυμώνουμε να ενσωματωθούν, χωρίς να το παρακάνουμε και λιώσει η φέτα εντελώς.
Στρώνουμε λαδόκολλα σε ταψί και τη λαδώνουμε από πάνω.
Τοποθετούμε το ζυμάρι μας και το πατάμε με τα δάχτυλα να ανοίξει σαν μικρή λαγάνα.
Ρίχνουμε τους υπόλοιπους ηλιόσπορους από πάνω και τους πατάμε με τα δάχτυλα για να κολλήσουν.
Αν δεν έχουμε χρόνο, αφήνουμε να φουσκώσει το ψωμάκι μισή ώρα και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170-180 βαθμούς για μισή ώρα περίπου.
Αν έχουμε χρόνο, αφήνουμε το ψωμί να φουσκώσει σε θερμοκρασία δωματίου σκεπασμένο με τραπεζομάντηλο, για 3-4 ώρες. Το ψωμάκι σας θα έχει το χρόνο να διπλασιαστεί. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για μισή ώρα περίπου.
Προσπαθήστε, όταν στρώστε το ψωμί στη λαδόκολλα, να καλύψετε με το ζυμάρι τις ντομάτες, γιατί καίγονται εύκολα.
Την παραπάνω συνταγή την έκανα και με μαγιά ξηρή, στον αρτοπαρασκευαστή.
Οι αλλαγές που έκανα ήταν οι εξής:
Λαγάνα-Focaccia στον αρτοπαρασκευαστή
Υλικά
1 κούπα νερό χλιαρό¾ κ. γ. ξηρή μαγιά
1 κ. γ. ζάχαρη
300 γρ. χωριάτικο αλεύρι για ψωμί ζυμωτό
μπορεί να χρειαστεί λίγο αλεύρι ακόμα (για όλες τις χρήσεις ή χωριάτικο)
50 γρ. φέτα χοντροκομμένη
2 κ. σ. λιαστές ντομάτες
½ κ. γ. αλάτι
1-2 κ. σ. ελαιόλαδο από τις λιαστές ντομάτες
1-2 κ. σ. ηλιόασπορους
Εκτέλεση
Έβαλα στον αρτοπαρασκευαστή τα 7 πρώτα υλικά. Το πρόγραμμα του αρτοπαρασκευαστή μου, ζυμώνει επί μισή ώρα, οπότε, αφού έβαλα τη φέτα και τις λιαστές ντομάτες από την αρχή, έλιωσαν (πράγμα που ήξερα ότι θα συμβεί). Αν δεν θέλετε να λιώσει η φέτα και οι ντομάτες, προσθέστε τις στο τέλος του ζυμώματος στη μηχανή ή με το χέρι, αφού βγάλετε τη ζύμη από τον κάδο. Επίσης, αρχικά έβαλα τα 300 γρ. αλεύρι και πρόσθεσα λίγο ακόμα, επειδή κολλούσε η ζύμη στον κάδο.
Αφού τελείωσε το ζύμωμα, έβγαλα τη ζύμη και την έβαλα σε μπωλ, ενσωμάτωσα
2 κ. σ. λάδι και την άφησα στο λαδωμένο μπωλ να φουσκώσει για ένα μισάωρο.
Μετά, πάτησα να ξεφουσκώσει η ζύμη, λάδωσα ταψί και της έδωσα το σχήμα της λαγάνας. Από πάνω, έριξα τον ηλιόσπορο και πάτησα με τα δάχτυλα να κολλήσει και να κάνει γουβίτσες στην επιφάνεια.
Την άφησα να φουσκώσει πάλι για 15-20 λεπτά και την έψησα για 20 λεπτά στους 170-180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο.
Προσοχή: Τόσο η προηγούμενη, όσο και αυτή, ψήνονται σε κανονικό φούρνο. Δεν έψησα τη λαγάνα στον αρτοπαρασκευαστή, για να έχει το γνωστό σχήμα.
Μπορείτε να φτιάξετε τη λαγάνα σας με όποιο τρόπο θέλετε από τώρα και να την καταψύξετε αφού κρυώσει. Βγάλτε τη λαγάνα την Κυριακή τα μεσάνυχτα, αφήστε τη στη σακούλα που την έχετε και την άλλη μέρα, θα έχετε μια φρεσκότατη λαγάνα. Είναι τέλειο αν δεν προλαβαίνετε να ζυμώσετε την ίδια μέρα!
Διαλέγετε και παίρνετε. Αν την κάνετε για Καθαρή Δευτέρα, μπορείτε να παραλείψετε τη φέτα.
Καλά να περάσετε!
Μμμμ πολύ ωραίο!!!Μου αρέσει πολύ που περιέχει φέτα.Και η λιαστή ντομάτα θα του ταιριάζει υπέροχα!Γεια στα χέρια σου!
ReplyDeleteΚαλό βράδυ Κική!!!
Kαλημέρααααα, λίγη "μετάφραση" στις άγνωστες λέξεις?
ReplyDelete"Αναλιγώνουμε το προζύμι" > τι θα πει αναλιγώνουμε και προζύμι πως φτιάχνουμε? Στην Ελλάδα είμαι σίγουρη ότι λίγες νοικοκυρές θ'ασχοληθούν να φτιάξουν λαγάνα αφού στα δυό βήματα βρίσκεται ο φούρνος γιά να την αγοράσου. Αλλά εδω......
"αλεύρι χωριάτικο" >>> αυτό ας το ξεχάσω γιατί αν δεν γνωρίζω τη διαφορά του απ'το κλασσικό πως να βρω το αντίστοιχό του εδώ?!
Και βέβαια θα την ψήσω σε κανονικό φούρνο γιατί ήμουν ανέκαθε εναντίον των αρτοπαρασκευαστών.
Αν έχεις χρόνο σε παρακαλώ μου εξηγείς τα παραπάνω. Σ' ευχαριστώ. Καλή σου μέρα
Αναλιγώνω σημαίνει ανακατεύω και αραιώνω το προζύμι με χλιαρό νερό.
DeleteΊσως είναι λίγες πράγματι, αλλά με την τιμή που έχει, πίστεψέ με πολλοί θα δυσκολευτούν να την πάρουν, ενώ η χειροποίητη δεν στοιχίζει τίποτα.
Αλεύρι χωριάτικο: βρες ένα αλεύρι σκληρό. Η συνηθισμένη λαγάνα δεν θέλει χωριάτικο έτσι κι αλλιώς.
Κι εγώ στον φούρνο τη φούσκωσα και την έψησα. 'Οχι στον αρτοπαρασκευαστή.
Σ ευχαριστω Κικη, θα κανω την εκδοχη της μαγιας. Αν και την Δευτερα εργαζομαστε εδω, θα φτιαξω απ την Κυριακη για να παρω μυρωδια πατριδας. Χρονια πολλα σ εσας για την Κ. Δευτερα
DeleteΚαλημέρα
ReplyDeleteΠολύ ωραία ιδέα. Θα το δοκιμάσω, αλλά ζυμώνοντας με τα χεράκια μου.
Eγώ ακόμη τίποτα δεν έχω ζυμώσει, με τρέχουν οι εξωτερικές δουλειές. Για Κυριακή το βλέπω αλλά μάλλον σε καλό μου βγήκε η καθυστέρηση τώρα που βλέπω το αριστούργημα!
ReplyDeleteΤην τελευταία εβδομάδα η κόρη έχει κάνει δυο με κρεμμύδια, με μαγιά βέβαια μιας και προζύμι δεν είχαμε. Η άλλη λαγάνα!!Πολύ ωραίος ο συνδυασμός των υλικών σου.
ReplyDeleteΚαλημέρα
Ωραία ιδέα και για κολατσιό. Καλημέρα.
ReplyDeleteΚική καλημέρα, πολύ ωραία ιδέα!Προζύμι δεν κατάφερα να φτιάξω μέχρι στιγμής δυστυχώς αλλά να ναι καλά η μαμά που τα καταφέρνει!!!Οπότε αρχίζει το ζύμωμα!Φιλιά!!!
ReplyDeleteΠολύ νόστιμες παραλλαγές της λαγάνας, πιστεύω ότι θα καταφέρω να φτιάξω φέτος.
ReplyDeleteDeli,εμπλουτισμένη λαγάνα με γεύσεις μεσογειακές,αγαπημένες!
ReplyDeleteΜε το προζύμι το καλύτερο-έφτιαξε η ξαδέρφη μου(από το βιβλίο), πέτυχε μια χαρά και το ψωμάκι μμμμ...
Φιλιά!
Μου άρεσε, θα το κάνω την Καθαρά Δευτέρα!!φιλάκια.
ReplyDeleteΚαλημέρα.
ReplyDeleteΝα ευχηθώ καλές Απόκρηες και μια όμορφη και χαρούμενη καθαρή Δευτέρα.
Νάσαι κάντα καλά,
Πολυ ενδιαφερουσα και ορεκτική φαίνεται Κική μου
ReplyDeleteΜ έχασες λίγο γιατί είμαι με τα εκπαιδευτικά ως και χθες αργά κι έχω κι άλλο γράψιμο για την άλλη Κυριακή..
Καλή σαρακοστή
Αγαπημένοι μου, σας ευχαριστώ όλες και όλους για τα σχόλια! Ελπίζω να φτιάξατε λαγανίτσα και να σας πέτυχε. Όσες πάντως έφτιαξαν με συνταγή από το βιβλίο μου Ψωμιά και ζύμες, έμειναν πολύ ευχαριστημένες! Καλή Σαρακοστη να έχουμε!
ReplyDeleteΚαλή Σαρακοστή!
ReplyDeleteΕπίσης Σοφάκι!
ReplyDelete