Η φακή, όπως συνηθίζεται να φτιάχνεται στα ελληνικά σπίτια, είναι ένα πιάτο που "παίζει" στο σπίτι μας από τα παιδικά μου χρόνια μέχρι τώρα. Ένα απλό, συνηθισμένο, αλλά υγιεινό πιάτο, που κάθε Ελληνίδα νοικοκυρά έχει φτιάξει ή προτίθεται να φτιάξει. Στα πλαίσια της Μεσογειακής διατροφής, η οποία περιλαμβάνει όσπρια ή λαδερά δις εβδομαδιαίως, στα πλαίσια ακόμα-ακόμα και της θρησκευτικής μας παράδοσης που ζητάει το ίδιο Τετάρτη και Παρασκευή, η φακή, είναι ένα φαγητό, που συνηθίζεται στη χώρα μας και συνήθως αγαπιέται από μικρούς και μεγάλους, αν εξαιρέσει κανείς τις παρενέργειές της, που κανείς δεν αγαπάει. Αλλά αυτά τα έχουμε ξαναπεί: Μέρα που φτιάχνετε όσπρια, καλύτερα να μην καλείτε άνθρωπο το απόγευμα για καφέ! Αφήστε το για άλλη μέρα!
Τα τελευταία χρόνια, ενώ η φακή είναι ένα φαγητό που πάντα μου άρεσε, παρατηρώ ότι με πειράζει (και δεν εννοώ τις συνηθισμένες της παρενέργειες), αλλά, μου βαραίνει πολύ το στομάχι. Η φίλη μου η Τζέλλα, μου είπε να δοκιμάσω να βάλω λίγο πιπέρι καγιέν στη φακή μου, γιατί βοηθάει. Μία φορά που το δοκίμασα, δείχνει ότι μάλλον βοηθάει! Δοκιμάστε το κι εσείς. Δεν έχετε τίποτα να χάσετε. Στη δόση που αναφέρω παρακάτω, έβαλα 1/8 κ. γ. πιπέρι καγιέν.
Αν φτιάξετε φακή και δεν την καταναλώσετε όλη, μπορείτε να τη φυλάξετε στην κατάψυξη και να την αποψύξετε μια άλλη φορά που δεν θα έχετε φτιάξει μεσημεριανό. Διατηρείται τέλεια στην κατάψυξη!
Φακή σούπα
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κ. σ. γεμάτη, πάστα ντομάτας
2 φύλλα δάφνης
2-3 σκελίδες σκόρδο καθαρισμένες ολόκληρες ή κομμένες σε φλούδες
½ ποτήρι κρασιού λάδι
αλάτι
προαιρετικά
1/8 κ.γ. πιπέρι καγιέν
ξύδι
Εκτέλεση
Βάζουμε στη χύτρα 2-3 ποτήρια νερό να ζεσταίνουν.
Καθαρίζουμε και πλένουμε τη φακή σε σουρωτήρι.
Τη βάζουμε στη χύτρα (αν εσείς δεν θέλετε χύτρα, δε θα τα χαλάσουμε), προσθέτουμε και όλα τα υπόλοιπα υλικά.
Προσθέτουμε επιπλέον νερό, τόσο ώστε να καλύπτει 2-3 δάχτυλα τη φακή και βράζουμε για 20-30 λεπτά σε μέτρια φωτιά με κλειστή τη χύτρα.
Όταν ανοίξουμε τη χύτρα και δούμε ότι έχει ακόμα νερό, βράζουμε λίγο ακόμα με ανοιχτή τη χύτρα. Αν αντιθέτως είναι πηχτή, προσθέτουμε νερό.
Αν την κάνετε σε κανονική κατσαρόλα, θέλει περισσότερο χρόνο.
Συνοδέψτε τη με φρέσκο ψωμάκι και φέτα. Για μένα επίσης, το ξύδι στη φακή είναι must!
Καλή εβδομάδα!
Τα τελευταία χρόνια, ενώ η φακή είναι ένα φαγητό που πάντα μου άρεσε, παρατηρώ ότι με πειράζει (και δεν εννοώ τις συνηθισμένες της παρενέργειες), αλλά, μου βαραίνει πολύ το στομάχι. Η φίλη μου η Τζέλλα, μου είπε να δοκιμάσω να βάλω λίγο πιπέρι καγιέν στη φακή μου, γιατί βοηθάει. Μία φορά που το δοκίμασα, δείχνει ότι μάλλον βοηθάει! Δοκιμάστε το κι εσείς. Δεν έχετε τίποτα να χάσετε. Στη δόση που αναφέρω παρακάτω, έβαλα 1/8 κ. γ. πιπέρι καγιέν.
Αν φτιάξετε φακή και δεν την καταναλώσετε όλη, μπορείτε να τη φυλάξετε στην κατάψυξη και να την αποψύξετε μια άλλη φορά που δεν θα έχετε φτιάξει μεσημεριανό. Διατηρείται τέλεια στην κατάψυξη!
Φακή σούπα
Για 4-5 πιάτα
½ κιλό φακή1 μέτριο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κ. σ. γεμάτη, πάστα ντομάτας
2 φύλλα δάφνης
2-3 σκελίδες σκόρδο καθαρισμένες ολόκληρες ή κομμένες σε φλούδες
½ ποτήρι κρασιού λάδι
αλάτι
προαιρετικά
1/8 κ.γ. πιπέρι καγιέν
ξύδι
Εκτέλεση
Βάζουμε στη χύτρα 2-3 ποτήρια νερό να ζεσταίνουν.
Καθαρίζουμε και πλένουμε τη φακή σε σουρωτήρι.
Τη βάζουμε στη χύτρα (αν εσείς δεν θέλετε χύτρα, δε θα τα χαλάσουμε), προσθέτουμε και όλα τα υπόλοιπα υλικά.
Προσθέτουμε επιπλέον νερό, τόσο ώστε να καλύπτει 2-3 δάχτυλα τη φακή και βράζουμε για 20-30 λεπτά σε μέτρια φωτιά με κλειστή τη χύτρα.
Όταν ανοίξουμε τη χύτρα και δούμε ότι έχει ακόμα νερό, βράζουμε λίγο ακόμα με ανοιχτή τη χύτρα. Αν αντιθέτως είναι πηχτή, προσθέτουμε νερό.
Αν την κάνετε σε κανονική κατσαρόλα, θέλει περισσότερο χρόνο.
Συνοδέψτε τη με φρέσκο ψωμάκι και φέτα. Για μένα επίσης, το ξύδι στη φακή είναι must!
Καλή εβδομάδα!