Έτσι κι εδώ. Ήταν μια ευκαιρία να δείτε όσοι δεν έχετε ξαναδεί, λουλούδια και καρπούς πριν δώσουν το τελικό αποτέλεσμα. Μου άρεσε τόσο, που θα το ξανακάνω κάποια στιγμή, που θα έχω καινούρια φυτά να σας δείξω.
Πάμε στις απαντήσεις λοιπόν.
2-3 φορές, κράτησα την ανάσα μου διαβάζοντας τις απαντήσεις, αφού κάποιοι, κόντεψαν να τις βρουν και τις 7. Τελικά, εκείνο στο οποίο δυσκολευτήκατε όλοι, ήταν το 6 και το 7. Λίγοι πετύχατε αυτά τα δύο. Η δε αγράμπελη, ήταν αυτή που με έκανε να ανησυχήσω και να πάω να ξαναδώ κάτω στον κήπο τι ακριβώς συμβαίνει. Στην 7 λοιπόν, σας μπέρδεψα λίγο κι εγώ.
1) Το λουλουδάκι της ντομάτας. Στο κέντρο του λουλουδιού, θα εμφανιστεί ένα πράσινο μπαλάκι, που σιγά-σιγά θα μεγαλώνει, ενώ το λουλουδάκι θα ξεραίνεται ολόγυρά του, μέχρι να δώσει μια κόκκινη ντοματούλα. Χρειάζεται περίπου 3 μήνες από τη στιγμή που τις φυτεύεις, για να τη δεις στο πιάτο σου.

2) Κορόμηλα ή ρείκια ή τζάνερα. 2 διαφορετικές ποικιλίες. Και τα 2 τα έκανα πέρυσι λικέρ και μαρμελάδα, που ήταν ξυνούτσικη και φανταστική! Νόμιζα πως θα τα βρείτε όλοι, αλλά σκέφτηκα μετά, ότι τα μανάβικα δεν φέρνουν απαραίτητα κορόμηλα. Γύρω στους 3 μήνες αφού δούμε λουλούδια, δίνει καρπούς. Μέσα σε λίγες μέρες κοκκίνησαν όπως βλέπετε και υπάρχουν κι άλλα ακόμα πιο κόκκινα.
3) Βύσσινα. Όντως, αν ήταν κεράσια, έπρεπε ήδη να έχουν γίνει. Τα βύσσινα γίνονται λίγο αργότερα. Με έκπληξη είδα φέτος, τη βυσσινιά που μας έφερε πέρυσι δώρο ο κουνιάδος μου (αφού του περιέγραψα τις περιπέτειες με τα βύσσινα στην Αθήνα), να λουλουδιάζει και τελικά να κάνει βυσσινάκια. Λίγα βέβαια και δεν ξέρω αν θα καταφέρει να τα δέσει και δεν πέσουν, γιατί το κλίμα εδώ, δεν είναι και το ιδανικότερο για βυσσινιά, που θέλει πιο κρύο κλίμα. Γύρω στους 3 μήνες αφού δούμε λουλούδια, δίνει καρπούς.4) Καρυδάκι. Τα έκοψα προχτές για γλυκό και λικέρ. Κάνουν ΤΕΛΕΙΟ λικέρ και πολύ ωραίο γλυκό. Κόβω όσα περισσότερα μπορώ, γιατί έτσι κι αλλιώς, καρύδι δεν έχω μαζέψει ποτέ από την καρυδιά αυτή. Και για να πειστείτε ότι κι εγώ ήμουν άσχετη, μόλις πριν 5-6 χρόνια κατάλαβα ότι έχω καρυδιά στον κήπο μας. Τώρα, κατάλαβα; Ρώτησα; Δεν θυμάμαι! χαχα!
5) Άγριος μάραθος. Το βρήκατε οι περισσότεροι. Η Ισιδώρα πέρυσι είχε γράψει συνταγή για μαραθοπιτάκια. Νοστιμότατος και μυρωδάτος! Κατά τον Αύγουστο-Σεπτέμβριο λουλουδιάζει και σποριάζει.
6) Εδώ, με κάνατε να αναρωτιέμαι, αν στην αυλή μου έχω ρίγανη, την οποία δεν αναγνωρίζω, ακόμα κι αν τη δω!!! Εκείνο όμως που ξέρω σίγουρα, είναι ότι στην αυλή μου έχω κάπαρη, την οποία μάλιστα δεν μαζεύω, διότι με 8 γάτες και 1 σκύλο να τριγυρίζουν πάνω της, δεν τολμώ. Πάντως, επειδή μου βάλατε ιδέες για ρίγανη, θα παρακολουθώ το συγκεκριμένο που φωτογράφησα, να δω αν όντως βγάλει κάπαρη και φέτος! Το βρήκατε 4 !!! Μπράβο!
7) Και πάμε στο τελευταίο, στο οποίο σας μπέρδεψα άθελά μου κι εγώ και αν δεν ήταν η αγράμπελη, ακόμα θα σας μπέρδευα. Τα 2 λουλούδια αυτά, είναι μπερδεμένα στον ίδιο φράχτη, με αποτέλεσμα, να νομίζω ότι και τα δύο ήταν βατόμουρα.
Πρέπει όμως όντως τα λευκά να είναι αγριοτριανταφυλλιά όπως είπε η αγράμπελη, διότι σε άλλες μεριές που υπάρχουν άλλα βατόμουρα, έχουν μόνο μωβ λουλουδάκια (και αγκάθια που δεν φαίνονται καλά από μακριά γιατί είναι ακόμα μακριά). Βέβαια, με αυτά που μου είπε η painter στο fb, πάλι έχω αμφιβολίες. Πάντως το μωβ, κάνει σίγουρα βατόμουρα. Το καρατσεκάρισα!
Με μπέρδεψε και η wikipedia, στην οποία έψαχνα φωτό για να σιγουρευτώ και τα έδειχνε λευκά αντί για μωβ τα λουλούδια του βατόμουρου. Τελικά ήταν λιλά στη φωτογραφία και δεν φαίνονταν καλά. Λίγοι τα βρήκατε πάντως και το βρίσκω απόλυτα λογικό. Εδώ εγώ, μέχρι πρόπερσι, νόμιζα πως είναι αγριόχορτα (που είναι) και μάλιστα νόμιζα ότι οι καρποί είναι δηλητηριώδεις (ΤΙ ΓΕΛΑΤΕ ΚΑΛΕ;;;;) και τα κόβαμε μετά μανίας. Απ' όταν το κατάλαβα, απαγόρευσα στον σύζυξ να τα ξανακόψει και πέρυσι, ξέσκιζα στην κυριολεξία τα χέρια μου καθημερινά τον Αύγουστο και Σεπτέμβριο (ενώ παράλληλα με ξέσκιζαν τα κουνούπια που φώλιαζαν στα βάτα) για να μαζεύω τους καρπούς τους, τους οποίους τους έκανα λικέρ, μαρμελάδα, γλυκό κουταλιού, κέικ και τους υπόλοιπους τους έχω στην κατάψυξη. Αφού δούμε λουλούδια, χρειάζεται ένα 3μηνο για να δώσει καρπούς.Για όσες δεν ήθελαν να πάρουν μέρος στην κλήρωση (Big mama, Ιωάννα) έχω να πω αυτό: πριτς! χαχα! Εγώ είμαι δίκαιος άνθρωπος και επειδή θα γινόταν ηλεκτρονικά η κλήρωση, μπήκαν όλα τα σχόλια μέσα, εκτός από το δικό μου που το έσβησα από το πρωί.
Οπότε, έχοντας γράψει το ποστάκι από το πρωί, μόλις έκανα την κλήρωση.
47 συμμετοχές (οκ, με 2 διπλοεγγραφές, χεχε) και έτσι έχουμε το εξής αποτέλεσμα:


Έτσι λοιπόν, η τυχερή που θα πάρει τα κουπ πατ είναι η τα τααααααααααααα Αγγελική Ν!!! Αγγελική ορκίζομαι! Δεν το έκανα επίτηδες!!! χαχαχα! Δεν θυμάμαι αν σου έχω δώσει τέτοια κουπ πατ. Νομίζω πως όχι, γιατί θεώρησα τα παιδάκια σου μεγάλα για τέτοια κουπ πατ! χαχα! Η Αγγελική είχε 6 σωστές απαντήσεις, όπως πολλοί από σας!
Όσο κι αν δεν το πιστεύετε, ταχυδρομείο δεν πάει εκεί που είναι η Αγγελική, οπότε θα περιμένω να της τα δώσω από κοντά. Έτσι κι αλλιώς, βρισκόμαστε συχνά και πολύ χαίρομαι γι΄αυτό! Καλότυχη να είσαι πάντα Αγγελική!
Θα το ξανακάνουμε γιατί μ΄άρεσε! Τι λέτε; :-))) Καλή εβδομάδα!
2) Συνεχίζω με εύκολα μια και φαίνεται ήδη τι είναι. Τα βλέπετε σε 2 βερσιόν. Και τα δύο είναι ίδια, μα διαφορετική ράτσα. Θα τα κάνω λικέρ και μαρμελάδα, που γίνεται τέλεια!





7) Και τώρα, στο τελευταίο και πιο δύσκολο. Το θεωρώ δύσκολο, γιατί πιστεύω ότι λίγοι έχετε δει το φυτό από κοντά, αν δεν είσαστε στην εξοχή. Αυτό θα το κάνω λικέρ, μαρμελάδα και γλυκό κουταλιού, αλλά θα φάω και αρκετά φρέσκα. Είναι πολύ νόστιμο και πλούσιο σε αντιοξειδωτικά. Παρόλο που τα λουλούδια είναι διαφορετικά, ανήκουν στην ίδια ράτσα φυτού. Το λευκό όμως, είναι αυτό που θα δώσει τους καρπούς που λέγαμε. Νομίζω ότι το μωβ, απλά δεν δίνει καρπούς, αλλά δεν είμαι και σίγουρη.
Πρώτη η 
Γυρίζω πίσω το χρόνο λοιπόν, 7 χρόνια πριν, όταν πρωτόφτιαξα αυτή την πίτα. Τη συνταγή, μου την είχε δώσει η φίλη μου και συνάδελφος Μαρία. Είχε πλάκα μάλιστα, γιατί, όπως όλες οι παλιές συνταγές, έλεγε: 3 ποτήρια αλεύρι με 50 λεπτά!!! Αυτές οι παλιές συνταγές του στυλ αλεύρι με 50 λεπτά (του ευρώ), 50 δραχμές μαγιά κλπ, ήταν άπαιχτες! Μάλλον θα έπρεπε να είμαστε λογίστριες ή οικονομολόγοι οι μαγείρισσες, για να κάνουμε κάθε φορά την αναγωγή σε ευρώ ή ότι άλλο χρειάζεται. Έχω πολλά να θυμάμαι από αυτή τη συνταγή όπως καταλάβατε.
Όταν την έφτιαξα λοιπόν για πρώτη φορά, παρόλο που στην οικογένεια δεν είμαστε φαν του κολοκυθιού, την τσακίσαμε! Όλοι ανεξαιρέτως. Και επειδή έβγαιναν πολλά κομμάτια, περίμενα μια δεύτερη ευκαιρία να την ξαναφτιάξω.
Ο σύζυξ, όταν ακούει Κεφαλλονιά πια (όπως και τότε), βγάζει καντήλες. Διότι είχε μια πολύ κακή εμπειρία σε ταξίδι εκεί, αφού πηγαίνοντας για διακοπές κάποτε και αφού δεν βρήκε δωμάτιο για ένα 24ωρο, έφυγε κακήν κακώς την επόμενη μέρα. Αναρωτιέστε που διανυκτέρευσε; Χα! Στην αυλή μιας εκκλησίας. Αυτός, άλλοι 3 και οι γάτες της γειτονιάς. Την εμπειρία του αυτή (που δεν υπάρχει λόγος να την περιγράψω εκτενώς) όταν τη θυμάται και τη λέει, την τελειώνει πάντοτε λέγοντας «όρσε» και φασκελώνοντας κατά που πέφτει η Κεφαλλονιά. Σχεδόν κακή εμπειρία, είχα κι εγώ όταν είχα πρωτοπάει 20 χρονών, μόνο που εμένα δεν με είχε σημαδέψει τόσο, ώστε να μην θέλω να ξαναπάω. Ο σύζυξ όμως εμουρμούραγε που θα πηγαίναμε εκεί και αναρωτιόταν τι θα ήταν αυτό που θα του συνέβαινε αυτή τη φορά. Δεν χρειάστηκε να πάει για να το διαπιστώσει. Το έμαθε νωρίτερα. Πέμπτη βράδυ και ενώ είμαστε με τα εισιτήρια στα χέρια, χτυπάει το τηλέφωνο (που 9 φορές στις 10 είναι για κακό που λέει και ο Κηλαηδώνης) καιιιιιιιιιι...surprise!!! Ο πεθερός στο νοσοκομείο! ΤΩΡΑ;;;;
Τρίβουμε τα κολοκύθια, τα βάζουμε σε σουρωτήρι, τα αλατίζουμε και τα στύβουμε.
Αφού περάσει ½-1 ώρα, χωρίζουμε το ζυμάρι σε 4 μέρη.
Εδώ τώρα, μπορούμε να κάνουμε τα εξής:
Βάζουμε λίγο βουτυράκι ή λαδάκι πάνω από τις πίτες. Κάνει το φύλλο μαλακό.
Πάλι Μπεν Χουρ το έκανα το ποστ! Είναι σοβαρό γιατρέ μου;;;


Την πάστα πιπεριάς Φλωρίνης μου την είχε χαρίσει η Πέννυ και ήταν σπιτική και πικάντικη. Αν δεν βρίσκετε κάτι σχετικό στο εμπόριο, μπορείτε να ψήσετε μερικές πιπεριές Φλωρίνης, να τις ξεφλουδίσετε, να τις λιώσετε στο μπλέντερ και να προσθέσετε τα αλατοπίπερο, λαδόξυδο ή ό,τι θέλετε. Για ακόμα μεγαλύτερη ευκολία, αγοράστε πιπεριές Φλωρίνης ξυδάτες, λιώστε στις και προσθέστε μυρωδικά και λάδι αν θέλετε.
Μα εκείνα τα άτιμα πλασματάκια τα παιδιά μου, όταν δουν γλυκό με φρούτα, στρίβουν γωνίες. Όσο αρέσουν σε μένα τα γλυκά με φρούτα, τόσο δεν αρέσουν σ΄ αυτά. Μέσα σ΄ αυτά, συμπεριλάβετε και το μεγάλο παιδί της οικογένειας. Γενικά. η οικογένεια θεωρεί γλυκό, ό,τι περιέχει σοκολάτα. Όλα τα άλλα, απλά δεν τα θεωρεί γλυκά. Έτσι, μια και ήθελα να δοκιμάσω τα μαφινάκια με φραουλίτσες, αποφάσισα να μην βάλω φράουλες σε όλα. Μερικά τα άφησα σκέτα. Εκείνα που άφησα σκέτα, τους έβαλα από πάνω μερέντα με χρωματιστή τρούφα.
Ετσακίσθησαν κι έτσι, έμειναν όλοι ευχαριστημένοι! Πάμε να τα δούμε;
Καλή φραουλένια εβδομάδα!

Με την ευκαιρία αυτή, θέλω να σας πω ένα ευχάριστο νέο. 
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160-180 βαθμούς για 50-60 λεπτά σε πάνω κάτω αντιστάσεις, ανάλογα πόσο σκληρά τα θέλουμε.
Τέλος, να ευχηθώ σε όλα τα παιδιά που δίνουν πανελλήνιες (αλλά και εξετάσεις γενικότερα),
Επειδή κουβαλούσα απίστευτο βάρος από τη Ζάκυνθο και η Αγγελική ήθελε να εντυπωσιάσω (αμέ!), έφτιαξε κι αυτή το σοκολατόψωμο και τα κριτσίνια με καρότο για να με βοηθήσει! Έτσι, είχαμε πολλά να δείξουμε εκεί, όπως επίσης, είχε πολλά να δοκιμάσει η ωραία παρέα εκεί.


Κάθε χρόνο, στο τέλος της σχολικής χρονιάς, γίνεται η παρουσίαση των προγραμμάτων που έχουν αναλάβει τα σχολεία. Πολιτιστικά, υγείας, περιβαλλοντικά. Εγώ πάντα ασχολούμαι με πολιτιστικά. Φέτος, το πρόγραμμα που είχα διαλέξει, είχε να κάνει με την ιστορία των παραδοσιακών προϊόντων στη Ζάκυνθο. Το σταφύλι, η σταφίδα, ο μούστος, το κρασί (αν δεν βάλω έμμεσα τη μαγειρική μέσα, δεν αντέχω!!!). Η εκδήλωση που ήταν από καιρό κανονισμένη για χτες, κόντεψε να ματαιωθεί, λόγω των τελευταίων λυπηρών γεγονότων στη χώρα μας. Ήταν κρίμα όμως να μη χαρούν τα παιδιά, μια εκδήλωση, που γίνεται για να ανταμειφθούν και για να δείξουν τι έκαναν όλη τη χρονιά. Τα παιδιά, όταν φεύγουν από τα σχολεία, να είστε σίγουροι, ότι μόνο αυτά θυμούνται. Δεν έπρεπε να το στερηθούν λοιπόν. Οι υπεύθυνοι, για τους λόγους αυτούς, έκοψαν μέρος από την εκδήλωση και άφησαν να γίνει το τελευταίο μέρος της, η συγκέντρωση των μαθητών στην κεντρική πλατεία, όπου είδαν οι μαθητές τα προγράμματα των άλλων σχολείων και άκουσαν μουσική από συμμαθητές τους.