Καλή Μεγάλη Εβδομάδα σε όλους εύχομαι. Ξεκινάω την εβδομάδα με μιά πρόταση για το Πασχαλιάτικο τραπέζι, η οποία είναι εύκολη και οικονομική. Ατομικές φωλιές φύλλου, που θα ψήσετε στο ταψάκι για μάφινς. Αν δεν έχετε ταψάκι για μάφινς, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αλουμινένια φορμάκια μιας χρήσεως, ή για πιο οικονομική λύση, να κλείσετε το υλικό μέσα στο φύλλο σαν πουγκάκι.
Φωλιές φύλλου με ανάμικτα λαχανικά
Υλικά για 12 φωλιές
1 φύλλο σφολιάτας (από τη συσκευασία με τα 2 φύλλα)
250 γρ. ανάμικτα κατεψυγμένα λαχανικά
3/4 κούπας γάλα
1,5 κ. σ. αλεύρι
λίγο αλάτι
λίγο πιπέρι
Εκτέλεση
Αφήνουμε το φύλλο να ξεπαγώσει σε θερμοκρασία δωματίου ή ακόμα καλύτερα μέσα στο ψυγείο. Αν η θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι πολύ ζεστή, μην το αφήσετε να παραμαλακώσει, γιατί θα σας δυσκολέψει κατά τη χρήση του.
Βράζουμε τα λαχανικά σε λίγο νερό (ίσα να τα σκεπάζει και αν χρειαστεί προσθέτουμε). Γύρω στα 10-15 λεπτά χρειάζονται για να βράσουν. Θα πρέπει να μείνουν χωρίς νερό.
Όταν βράσουν (αν έχουν περίσσιο νερό χύστε το), τα πασπαλίζουμε με το αλεύρι να πάει παντού.
Ρίχνουμε το γάλα και ανακατεύουμε. Θα πήξει.
Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε.
Κόβουμε το φύλλο μας σε 15 τετραγωνάκια. Ναι, θα σας περισσέψουν 3 κομμάτια αφού η μαφινιέρα έχει 12 θήκες, που είτε μπορείτε να αυξήσετε λίγο τα υλικά και να γεμίσετε και αυτά σε 2η δόση, είτε μπορείτε να βάλετε κάτι άλλο (τυρί, μήλα με κανέλλα και ζάχαρη κλπ).
Λαδώνουμε ελαφρώς τις θήκες για μάφινς.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς με αέρα.
Βάζουμε προσεχτικά το κάθε φύλλο μέσα, δημιουργώντας μια φωλίτσα.
Μοιράζουμε το υλικό στις 12 θήκες (μια κ. σ. στο καθένα βγαίνει).
Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά, ή μέχρι να χρυσίσουν ή άκρες των φύλλων.
Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε να μισοκρυώσουν μέσα στο ταψί.
Τα βγάζουμε και τα σερβίρουμε. Αν θέλουμε να είναι πολύ ζεστά, τα ζεσταίνουμε για λίγο στον φούρνο, αν και τρώγονται ευχάριστα και σε θερμοκρασία δωματίου.
Φωλιές φύλλου με ανάμικτα λαχανικά
Υλικά για 12 φωλιές
1 φύλλο σφολιάτας (από τη συσκευασία με τα 2 φύλλα)
250 γρ. ανάμικτα κατεψυγμένα λαχανικά
3/4 κούπας γάλα
1,5 κ. σ. αλεύρι
λίγο αλάτι
λίγο πιπέρι
Εκτέλεση
Αφήνουμε το φύλλο να ξεπαγώσει σε θερμοκρασία δωματίου ή ακόμα καλύτερα μέσα στο ψυγείο. Αν η θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι πολύ ζεστή, μην το αφήσετε να παραμαλακώσει, γιατί θα σας δυσκολέψει κατά τη χρήση του.
Βράζουμε τα λαχανικά σε λίγο νερό (ίσα να τα σκεπάζει και αν χρειαστεί προσθέτουμε). Γύρω στα 10-15 λεπτά χρειάζονται για να βράσουν. Θα πρέπει να μείνουν χωρίς νερό.
Όταν βράσουν (αν έχουν περίσσιο νερό χύστε το), τα πασπαλίζουμε με το αλεύρι να πάει παντού.
Ρίχνουμε το γάλα και ανακατεύουμε. Θα πήξει.
Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε.
Κόβουμε το φύλλο μας σε 15 τετραγωνάκια. Ναι, θα σας περισσέψουν 3 κομμάτια αφού η μαφινιέρα έχει 12 θήκες, που είτε μπορείτε να αυξήσετε λίγο τα υλικά και να γεμίσετε και αυτά σε 2η δόση, είτε μπορείτε να βάλετε κάτι άλλο (τυρί, μήλα με κανέλλα και ζάχαρη κλπ).
Λαδώνουμε ελαφρώς τις θήκες για μάφινς.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς με αέρα.
Βάζουμε προσεχτικά το κάθε φύλλο μέσα, δημιουργώντας μια φωλίτσα.
Μοιράζουμε το υλικό στις 12 θήκες (μια κ. σ. στο καθένα βγαίνει).
Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά, ή μέχρι να χρυσίσουν ή άκρες των φύλλων.
Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε να μισοκρυώσουν μέσα στο ταψί.
Τα βγάζουμε και τα σερβίρουμε. Αν θέλουμε να είναι πολύ ζεστά, τα ζεσταίνουμε για λίγο στον φούρνο, αν και τρώγονται ευχάριστα και σε θερμοκρασία δωματίου.
Εύκολο καί νόστιμο τό μεζεδάκι σου!!Υπέροχη συνταγή!!Καλή Μ.Εβδομαδα!!Φιλιά!
ReplyDeleteΕυχαριστώ!
DeleteΜ αρεσουν πολυ αυτές οι φωλίτσες!!!!!
ReplyDelete;-)
DeleteΘέλω μια φωλίτσα και εγώ παρακαλώ!
ReplyDeleteΈφτασεεε!
DeleteΝόστιμα, εύκολα και εμφανίσιμα!
ReplyDeleteΚαλό Πάσχα Κική!
Ευχαριστώ! Υγεία εύχομαι!
DeleteΕύκολο, νόστιμο και ευπαρουσίαστο!!! Τέλειο!!!
ReplyDeleteΚαλή Ανάσταση, Καλό Πάσχα
Φιλιά
Νεφέλη
Ευχαριστώ!
DeleteΚαι με λίγο τριμμένο τυράκι στην επιφάνεια τους θα είναι υπέροχα!
ReplyDeleteΦιλιά!
Γιατί όχι; ;-)
DeleteΤι όμορφο! πολύ ωραία πρόταση για το Πασχαλινό τραπέζι!
ReplyDeleteΕυχαριστώ Μαράκι μου!
DeleteΈτσι ακριβώς φτιάχνω και γω τις φωλιές με λουκάνικα και τυράκι! Τέλεια, καλό Πάσχα!
ReplyDeleteΕυχαριστώ! Φιλιά!
Delete