Με τη βόλτα που σας έλεγα στο κτήμα, προέκυψε δουλίτσα και μία από αυτές ήταν να φτιάξω αγκινάρες τουρσί. Δεν είχα ξαναφτιάξει, αλλά έγιναν νόστιμες! Έφτιαξα άλμη και αποφάσισα να βράσω ελαφρώς τις αγκινάρες, πιο πολύ για αποστήρωση αρχικά, παρά για να μαλακώσουν. Εκ των υστέρων βέβαια (όταν τις δοκίμασα δλδ), είδα ότι πολύ καλώς έπραξα, αλλιώς δεν ήταν να φαγωθούν ωμές.
1 κούπα νερό
25 γρ. αλάτι
νερό για το βράσιμο
1 κ. σ. λευκό ξύδι
2-3 κόκκους πιπέρι
1 λεμόνι κομμένο στη μέση
γάντια
Βάζουμε σε μια μικρή κατσαρόλα 2-3 δάχτυλα νερό και στάζουμε μέσα λίγο χυμό λεμονιού. Καθαρίζουμε τις αγκινάρες ολόγυρα από τα σκληρά φύλλα.
Κόβουμε τα σκληρά μέρη των φύλλων με τα αγκάθια.
Τις κόβουμε στη μέση, βγάζουμε τα «μαλλάκια» από το κέντρο και τις περνάμε με το μισό λεμόνι για να μην μαυρίσουν. Μετά, τις ρίχνουμε στην κατσαρόλα.
Όταν έχουμε τελειώσει με όλες, τις βράζουμε για 3-4 λεπτά. Μπορούμε και να μην τις βράσουμε, αλλά εγώ προτίμησα να τις βράσω λιγάκι.
Παίρνουμε με τρυπητή κουτάλα τις αγκινάρες και τις βάζουμε σε βάζο χωρητικότητας 400ml.
Σε μία κούπα με νερό, διαλύουμε 25 γρ. αλάτι (ή και λίγο λιγότερο).
Ανακατεύουμε και προσθέτουμε το αλατόνερο στο βάζο.
Προσθέτουμε 1 κ. σ. λευκό ξύδι, μία φέτα λεμονιού και κλείνουμε το βάζο.
Ανοίγουμε μετά από 4-5 μέρες.
Τip: Κάπου διάβασα ότι αν δεν βράσετε τις αγκινάρες και τις βάλετε όπως είναι, μπορούν όταν ανοιχτούν να χρησιμοποιηθούν σαν να ήταν φρέσκιες.
Διάβασα επίσης για συντήρηση σε λάδι, αλλά θα το κάνω άλλη φορά.
Είναι ήδη η 5η μέρα που τις έχω στο βάζο και χτες δοκίμασα την πρώτη. Είχε ήδη τραβήξει αλάτι και ήταν νοστιμότατες. Με 3-4 λεπτά, οι αγκινάρες δεν μαλακώνουν υπερβολικά, αλλά είναι τραγανές. Αν τις θέλετε πιο μαλακές, βράστε τις λίγο παραπάνω.
Μην ξεχνάτε ότι μπορείτε να απαντήσετε στο προηγούμενο ποστ μέχρι αύριο το βράδυ τα μεσάνυχτα!
Αγκινάρες τουρσί σε άλμη
Υλικά για ένα βάζο των 400 ml
4-6 μικρές αγκινάρες1 κούπα νερό
25 γρ. αλάτι
νερό για το βράσιμο
1 κ. σ. λευκό ξύδι
2-3 κόκκους πιπέρι
1 λεμόνι κομμένο στη μέση
γάντια
Εκτέλεση
Για αναλυτικό τρόπο πώς καθαρίζουμε αγκινάρες (αφού φορέσουμε γάντια γιατί μαυρίζουν τα χέρια), ανατρέξτε εδώ.Βάζουμε σε μια μικρή κατσαρόλα 2-3 δάχτυλα νερό και στάζουμε μέσα λίγο χυμό λεμονιού. Καθαρίζουμε τις αγκινάρες ολόγυρα από τα σκληρά φύλλα.
Κόβουμε τα σκληρά μέρη των φύλλων με τα αγκάθια.
Τις κόβουμε στη μέση, βγάζουμε τα «μαλλάκια» από το κέντρο και τις περνάμε με το μισό λεμόνι για να μην μαυρίσουν. Μετά, τις ρίχνουμε στην κατσαρόλα.
Όταν έχουμε τελειώσει με όλες, τις βράζουμε για 3-4 λεπτά. Μπορούμε και να μην τις βράσουμε, αλλά εγώ προτίμησα να τις βράσω λιγάκι.
Παίρνουμε με τρυπητή κουτάλα τις αγκινάρες και τις βάζουμε σε βάζο χωρητικότητας 400ml.
Σε μία κούπα με νερό, διαλύουμε 25 γρ. αλάτι (ή και λίγο λιγότερο).
Ανακατεύουμε και προσθέτουμε το αλατόνερο στο βάζο.
Προσθέτουμε 1 κ. σ. λευκό ξύδι, μία φέτα λεμονιού και κλείνουμε το βάζο.
Ανοίγουμε μετά από 4-5 μέρες.
Τip: Κάπου διάβασα ότι αν δεν βράσετε τις αγκινάρες και τις βάλετε όπως είναι, μπορούν όταν ανοιχτούν να χρησιμοποιηθούν σαν να ήταν φρέσκιες.
Διάβασα επίσης για συντήρηση σε λάδι, αλλά θα το κάνω άλλη φορά.
Είναι ήδη η 5η μέρα που τις έχω στο βάζο και χτες δοκίμασα την πρώτη. Είχε ήδη τραβήξει αλάτι και ήταν νοστιμότατες. Με 3-4 λεπτά, οι αγκινάρες δεν μαλακώνουν υπερβολικά, αλλά είναι τραγανές. Αν τις θέλετε πιο μαλακές, βράστε τις λίγο παραπάνω.
Μην ξεχνάτε ότι μπορείτε να απαντήσετε στο προηγούμενο ποστ μέχρι αύριο το βράδυ τα μεσάνυχτα!
Έλα βρε Κική μου κι έβαλα 70 αγκινάρες στον καταψύκτη!!!! Αν δεν μπορέσω φέτος αποθηκεύεται για του χρόνου η συνταγή!!!
ReplyDeleteΜπορείς να βγάλεις μερικές από την κατάψυξη και να τις κάνεις έτσι! ;-)
DeleteΚαλησπερα.Ως νεοκοπη νοικοκυρα-στα 37 μου,καλλιο αργα παρα ποτε-παρακολουθω τη σελλιδα σας και τη βρισκω ενδιαφερουσα.Μια διευκρινηση σε σχεση με το βαζο που θα χρησιμοποιησω θα θελα:θα πρεπει να το αποστειρωσω ή δε χρειαζεται;Ευχαριστω για τη γνωση που μεταδιδετε!
ReplyDeleteΜάρω, αν πρέπει να σου απαντήσω σωστά και τυπικά, θα πρέπει να σου πω ότι πρέπει να το αποστηρώσεις. Να σου πω όμως ένα μυστικό; Δεν έχω αποστειρώσει ποτέ βάζα για τέτοιες δουλειές! Το έχω κάνει για να ξέρω τον τρόπο, αλλά δεν αποστειρώνω τα βάζα μου. Το πλύσιμο στους 60 βαθμούς στο πλυντήριο φτάνει.
DeleteOπως και ναναι τις τρώω τις αγκινάρες.
ReplyDeleteΚι εγώ τις προτιμώ όχι πολύ βρασμένες, λίγο να κρατάνε.
Φιλιά
Είναι νόστιμες οι άτιμες!
DeleteΌπως έγραψα και στη Βαγγελιώ (για τα αμπελόφυλλα) η μανούλα μου φροντίζει για μένα!!! Κάθε άνοιξη μου φτιάχνει βάζα με αγκινάρες και μου τα δίνει για να έχω όλο το χειμώνα στις Βρυξέλλες!!! Δε τις βάζει όμως στην άλμη! Απλά στο βραστό νερό...Το ίδιο κάνει και στα αγριοράδικα και στο αγκιναράκι(χόρτο του βουνού, δεν ξέρω πως το λές εσύ...).
ReplyDeleteΣωστή η μανούλα!
DeleteΘα πάω να φορτωθώ την Τετάρτη στη λαϊκή και θα τις κάνω έτσι!
ReplyDeleteΤέλειο ποστ!!! Σμουάτς!
Μάκια Εφάκι!
DeleteΤις τρώμε σαν 'σαλάτα' δηλαδή;
ReplyDeleteΑγκινάρες δεν έχω μαγειρέψει ποτέ.
Πιο πολύ σε λουλουδικό μου κάνουν.
Δεν χάνω και τίποτα να τις δοκιμάσω..
Αν τις κάνεις έτσι, ναι. Σαν σαλάτα, σαν μεζεδάκι για ουζάκι!
Delete