Pages

Tuesday, December 6, 2011

Νηστίσιμοι κουραμπιέδες λαδιού

Κάθε χρόνο, όταν πλησιάζουν τα Χριστούγεννα, θέλω να δοκιμάσω πολλές συνταγές. Να πειραματιστώ, να φτιάξω και να ξαναφτιάξω μέχρι να έχω το αποτέλεσμα που θέλω. Δεν ξέρω πώς τα καταφέρνω όμως (ξέρω εδώ που τα λέμε ;-) ) και όταν φτάνει εκείνη η ώρα, όχι χρόνο για δοκιμές δεν έχω, αλλά ούτε για τα απαραίτητα. Πέφτουν μαζί πολλά.


Είναι η εποχή που έχει πολλή δουλειά στο σχολείο, φτιάχνω κουλούρες για δώρα, (φυσικά με συνταγή από το βιβλίο μου Ψωμιά και Ζύμες-και όποιος δεν έχει δοκιμάσει χάνει), φτιάχνω όλο και κάποιο γιορτινό γλυκό, πέφτει και η γιορτή του γιου μου και μου πέφτουν τελικά πολλά. Πέρυσι λοιπόν, αφού για άλλη μια φορά την πάτησα και δεν πρόλαβα να κάνω όσες δοκιμές ήθελα, είπα πως του χρόνου, θα άρχιζα τις δοκιμές από τον Αύγουστο!!! Γελάτε; Μην γελάτε! Σοβαρολογώ. Οκ. Ο Αύγουστος είναι ένας ζεστός μήνας, κατά τον οποίο κανένας δεν έχει μυαλό να κλειστεί μέσα. Έτσι κι εγώ. Οπότε, άρχισα τις δοκιμές μου στο τέλος Σεπτεμβρίου! Μην γελάτε λέμε! 27 Σεπτεμβρίου έφτιαξα το πρώτο μου gingerbread house. Ακολούθησαν άλλα 2 μέσα στις πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου. Τα χριστουγεννιάτικα σπιτάκια, ήταν από τις συνταγές που χρόνια ήθελα να δοκιμάσω!



Το άλλο που ήθελα οπωσδήποτε να δοκιμάσω, ήταν να φτιάξω κουραμπιέδες νηστίσιμους που να θυμίζουν όμως κουραμπιέδες και όχι μπισκότα! Έκανα 3 διαφορετικές συνταγές. Αναμφισβήτητα, αυτή με το λάδι ήταν η καλύτερη. Με μαργαρίνη θυμίζουν μπισκότα. Η 3η συνταγή, περιείχε και λίγο νερό, για να μην είναι πολύ λαδένιοι. Κι αυτή καλοί ήταν. Θα κάνω και 4η δοκιμή όοοοοοταν έχω χρόνο, δηλαδή μάλλον του χρόνου το Σεπτέμβριο! χαχα!

Τρεις ακόμα συνταγές που δοκίμασα, ήταν η βασιλόπιτα κέικ, μυρωδάτη και ζουμερή (είναι αυτή που η σκέτη γλύκα φέτος θα στολίσει για βασιλόπιτες, η βασιλόπιτα τσουρέκι και cake pops. Οι δύο τελευταίες συνταγές, έρχονται σύντομα στη μικρή κουζίνα. Είπαμε: έχουμε μπει σε κλίμα εορταστικό!

Άντε..Καιρός να δούμε τους κουραμπιέδες! Τι λέτε; Πάμε;


Νηστίσιμοι κουραμπιέδες λαδιού
Υλικά
¾ κούπας λάδι (1/2 κούπα ηλιέλαιο + ¼ κούπας ελαιόλαδο)
2 κ. σ. άχνη ζάχαρη
1 κ. σ. μπράντυ
1 βανίλια
2 κ. σ. χυμό πορτοκαλιού
½ κ. γ. μπέικιν πάουντερ
¼ κ. γ. μαγειρική σόδα
80 γρ. αμύγδαλο ψημένο και χοντροκομμένο (όχι ασπρισμένο)
300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
άχνη ζάχαρη


Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς σε πάνω κάτω αντιστάσεις.
Μέσα σε ένα μπωλ βάζουμε τα υγρά, τη ζάχαρη, τη βανίλια και ανακατεύουμε με σύρμα ή με το χέρι μας.
Προσθέτουμε λίγο αλεύρι, ανακατεμένο με το μπέικιν πάουντερ και τη σόδα.
Συνεχίζουμε προσθέτοντας τα αμύγδαλα και το υπόλοιπο αλεύρι λίγο-λίγο, μέχρι να έχουμε μια ζύμη απαλή που να πλάθεται.
Πλάθουμε μικρά μπαλάκια και τα πατικώνουμε απαλά, κάνοντας μια γουβίτσα στο κέντρο.
Τα τοποθετούμε σε ταψί στο οποίο έχουμε βάλει χαρτί ψησίματος.
Ψήνουμε για 20 λεπτά. Μόλις βγουν από το φούρνο, αφήνουμε να περάσουν 5 λεπτά και αχνίζουμε. Αν βγάλουν λάδι στη ζάχαρη (πολύ πιθανό), ξανα-αχνίζουμε την επόμενη μέρα.

Tip: ανάλογα τις καιρικές συνθήκες, την υγρασία κλπ, μπορεί να πάρει λιγότερο ή περισσότερο αλεύρι.

Χρόνια πολλα σε όλους και όλες που γιορτάζουν σήμερα!

25 comments:

  1. Καλοφάγωτοι Κικίτσα μου! Ωραίοι και πορτοκαλένιοι! Φιλιά!

    ReplyDelete
  2. Πω πω πω μεγάλο λάθος να περάσω από το μπλογκ σου σήμερα! ΜΕΓΑΛΟ λέμε.

    ReplyDelete
  3. "Από Αύγουστο Χειμώνα.." Κική μου λέει η παροιμία!!!
    Μια χαρά τα κατάφερες, όπως πάντα!!!
    Και του χρόνου
    Πολλά φιλιά
    Καλημέρα

    ReplyDelete
  4. Ωραίοι φαίνονται αλλά τον θέλω βουτυράτο τον κουραμπιέ και άκρως παχυντικό! Είναι η αμαρτία μου!!

    ReplyDelete
  5. Ωραία ιδέα! Πριν από τους κουραμπιέδες με το βούτυρο, να φάμε, όσοι νηστεύουν αλλά όχι μόνο, αυτούς με το λάδι! Να 'σαι καλά Κική, η μαμά μου θα ξετρελαθεί!

    ReplyDelete
  6. Είναι άδικο!!!!!Μοιραζόμαστε ιδέες,εικόνες,συνταγές.....αλλά όχι τα γλυκά σου!Φάτε μάτια ψάρια!Να είσαι καλά το Σάββατο θα επιχειρήσω να κάνω τη μαρμελάδα πορτοκάλι.

    ReplyDelete
  7. Οι λαδιού, είναι οι μόνοι κουραμπιέδες που τρώω, μόνο που εγώ τους προτιμώ με ούζο αντι για κονιάκ...
    Παρόλα αυτά στο ζαχαροπλαστείο φτιάχνουμε βουτύρου (και απ' ότι μας λένε τους καλύτερους) και όλος ο κόσμος τους προτιμά!!!
    Τελικά μόνο εγώ είμαι η ανάποδη, χαχα

    Καλημερούδια!!!

    ReplyDelete
  8. Deli,Χρόνια πολλά για το Νικόλα σου!

    Καλοφάγωτοιιιι...ή τέλειωσαν.
    Τέλεια η συνταγή σου,θα φτιάξω λίγους,μόνο εγώ τους τρώω.Το αμυγδαλάκι χωρίς άσπρισμα μ΄αρέσει πολύυυ.
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  9. Με λαδι ή βουτυρο οι κουραμπιεδες ειναι παντα ευπροσδεκτοι.Και του χρονου με το καλο.

    ReplyDelete
  10. Οι κουραμπιέδες είναι πάντα αγαπημένοι, αλλά θα συμφωνήσω κι εγώ με την Λίλα, ο κουραμπιές μου αρέσει βουτυράτος.
    Είναι όμως μια πεντανόστιμη λύση για όσους νηστεύουν αυτές τις μέρες ή τους προτιμούν με λάδι!
    Και του χρόνου Κική μου!

    ReplyDelete
  11. Έφη ευχαριστώωω!

    Σοφία! χαχα!

    Γιώργο ακριβώς! Ευχαριστώ!

    Λίλα κι εμένα μου αρέσουν εκείνοι, αλλά ήθελα να βάλω κάτι νηστίσιμο :-)

    ReplyDelete
  12. fontana, από τους άλλους έχω στο μπλογκ και μάλιστα πολύ καλή συνταγή. Ήθελα και νηστίσμους όπως λες!

    Άννα, αχ..Η ζωή είναι άδικη..! χαχα! Καλή επιτυχία!

    painter με ουζάκι ε; Τέλειααα! Όχι. Λογικό το βρίσκω! χαχα!

    ReplyDelete
  13. Ελένη ευχαριστώωωω!
    Μπααα...Τέλειωσαν. Μόνο μία δόση ήταν! Το αμυγδαλάκι έτσι είναι νόστιμο!

    Δημιουργία έτσι! Ευχαριστώ!

    Έλενα ευχαριστώ!

    ReplyDelete
  14. Επειδή είχαμε την τύχη και την τιμή να τους δοκιμάσουμε, είναι ισάξιοι σε υφή, γεύση και άρωμα με τους κουραμπιέδες βουτύρου! Δεν τους ξεχωρίζεις αν δεν το ξέρεις. Οικογενειακώς υιοθετήσαμε αυτήν τη συνταγή πια.
    Χρόνια πολλά και καλά στον εορταζόμενο!! Πολλά φιλιά!

    ReplyDelete
  15. Φέτος το πήρα απόφαση! Θα φτιάξω και εγώ κουραμπιέδες! Αν και προτιμώ του βουτύρου γευστικά, νονίζω ότι του λαδιού είναι περισσότερο υγιεινοί... Με έβαλες σε δίλημμα! Και του χρόνου!
    ΥΣ: cake pops τα νέα cupcakes, όπως έχω ξαναγράψει!

    ReplyDelete
  16. Και του χρονου !!Ετοιμοι για φαγωμα!!

    ReplyDelete
  17. Το'χω πει πολλές φορές... ευτυχώς που είσαι μακριά... παχύδερμο θα'μουν κοντά σου!!! χαχαχα Καλημέρα!

    ReplyDelete
  18. Να χαίρεστε τον εορτάζοντα και να είστε όλοι καλά να γιορτάζετε πάντα.
    Έχω μια γιαγιαδίστικη συνταγή για τέτοιους κουραμπιέδες που έχω χρόνια να φτιάξω! Οι δικοί σου μου τη θύμισαν!

    ReplyDelete
  19. Πέννυ χαίρομαι που σας άρεσαν!

    Πέννυ και τέτοιους διαθέτωμεν! Διαλλιέχτε!

    Μαριάννα τώωωωρα! Φαγώθηκαν κιόλας!

    Αγγελική, χαχα! Άσε, άσε!

    Βαγγελιώ ευχαριστούμε! Ευκαιρία να τη θυμηθείς και να μας τη δείξεις!

    ReplyDelete
  20. πως ψήνεις τα αμύγδαλα;

    ReplyDelete
    Replies
    1. 1) παίρνεις έτοιμα ψημένα
      2) τα ψήνεις στο γκριλ
      3) τα "ψηνεις" σε αντικολλητικό τηγάνι

      Delete
  21. Σας ευχαριστώ θερμά. Τους εφτιαχνε η αγαπημενη γιαγιά μου και δυστυχώς δεν είχα συνταγή. Θα δοκιμάσω σύντομα τη δική σας.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλή επιτυχία! Είχα δοκιμάσει 2-3 συνταγές πέρυσι και αυτή μου άρεσε περισσότερο από όλες!

      Delete
  22. Ευχαριστώ πολύ Κική!

    ReplyDelete