Μία εύκολη πίτα που μπορεί να μας λύσει τα χέρια κάποια στιγμή που βιαζόμαστε να φτιάξουμε κάτι στα γρήγορα, ή όταν απλώς θέλουμε να έχουμε ένα επιπλέον πιάτο στο τραπέζι μας συμπληρωματικό. Μπορεί να γίνει με ό,τι τυριά έχουμε και μπορούμε να προσθέσουμε ό,τι μας αρέσει.
200 γρ. κίτρινα τυριά τριμμένα (τσένταρ, κασέρι, γκούντα, έμενταλ)
100 γρ. φέτα
100 γρ. μαργαρίνη ή βούτυρο
4 αυγά
1 κούπα γάλα
Λαδώνουμε ένα στενόμακρο ταψάκι (π. χ. ένα κλασικό στενόμακρο πυρέξ).
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180-190 βαθμούς.
Ανοίγουμε το πακέτο με τα φύλλα και όπως είναι ανοιχτά, λαδώνουμε ένα-ένα ελαφρά με τη μαργαρίνη. Τα πλισάρουμε (τσαλακώνουμε σαν βεντάλια) και τα τοποθετούμε ένα-ένα στο ταψί ξεκινώντας από τη μια πλευρά και γεμίζοντας προς την απέναντι.
Αφού κάνουμε το ίδιο για όλα τα φύλλα (αν μείνει βούτυρο το ρίχνουμε από πάνω ή στις άκρες), ρίχνουμε πάνω από τα φύλλα τα τυριά.
Χτυπάμε σε ένα μπωλ τα αυγά ελαφρά με το γάλα και τα ρίχνουμε κι αυτά πάνω από τα φύλλα, να πάνε παντού.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 15-20 λεπτά, στους 180-190 βαθμούς ή μέχρι να πάρουν χρώμα τα φύλλα.
Tip: Αν δεν έχουν βραχεί καλά τα φύλλα από βούτυρο ή από το γάλα, θα μοιάζουν άψητα. Πλισάρετε μεν τα φύλλα, αλλά μην τα στριμώξετε υπερβολικά, ώστε να περάσει το υγρό μέχρι κάτω.
Αλμυρή πατσαβουρόπιτα
Υλικά
½ κιλό φύλλο κρούστας200 γρ. κίτρινα τυριά τριμμένα (τσένταρ, κασέρι, γκούντα, έμενταλ)
100 γρ. φέτα
100 γρ. μαργαρίνη ή βούτυρο
4 αυγά
1 κούπα γάλα
Εκτέλεση
Λιώνουμε σε μπρίκι τη μαργαρίνη.Λαδώνουμε ένα στενόμακρο ταψάκι (π. χ. ένα κλασικό στενόμακρο πυρέξ).
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180-190 βαθμούς.
Ανοίγουμε το πακέτο με τα φύλλα και όπως είναι ανοιχτά, λαδώνουμε ένα-ένα ελαφρά με τη μαργαρίνη. Τα πλισάρουμε (τσαλακώνουμε σαν βεντάλια) και τα τοποθετούμε ένα-ένα στο ταψί ξεκινώντας από τη μια πλευρά και γεμίζοντας προς την απέναντι.
Αφού κάνουμε το ίδιο για όλα τα φύλλα (αν μείνει βούτυρο το ρίχνουμε από πάνω ή στις άκρες), ρίχνουμε πάνω από τα φύλλα τα τυριά.
Χτυπάμε σε ένα μπωλ τα αυγά ελαφρά με το γάλα και τα ρίχνουμε κι αυτά πάνω από τα φύλλα, να πάνε παντού.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 15-20 λεπτά, στους 180-190 βαθμούς ή μέχρι να πάρουν χρώμα τα φύλλα.
Tip: Αν δεν έχουν βραχεί καλά τα φύλλα από βούτυρο ή από το γάλα, θα μοιάζουν άψητα. Πλισάρετε μεν τα φύλλα, αλλά μην τα στριμώξετε υπερβολικά, ώστε να περάσει το υγρό μέχρι κάτω.
Πανευκολο και γευστικό!!
ReplyDeleteΚικίτσα τη λατρεύουμε οικογενειακώς, όλα τα τυρένια δηλαδή!
ReplyDeleteΠολύ εύκολο και γρήγορο, θα το δοκιμάσω άμεσα!
ReplyDeletePiece of cake!!! Πραγματικά σου λύνει τα χέρια και είναι νοστιμότατο. Εγώ ξέρω τη γλυκιά του έκδοση όπου πάνω από τα φύλλα ρίχνεις 1 ζαχαρούχο και γίνεται σούπερ μπουγάτσα. Με κανελίτσα και άχνη από πάνω είναι κόλαση!! Τώρα θα το δοκιμάσω αλμυρό.... Καλημέρα Κικίτσα με τα ωραία σου!!!
ReplyDeleteΠόσες φορές με έχει ... σώσει η πατσαβουρόπιτα, είτε γλυκιά είτε αλμυρή!!
ReplyDeleteΦιλιά Κικίτσα!
Deli,εύκολη,γρήγορη και πολύ νόστιμη!
ReplyDeleteΜε μια μικρή παραλλαγή την φτιάχνω.
Τα τυριά τα ρίχνω στα φύλλλα-δεν βουτυρώνω-και μετά τα σουρώνω.
Στο τέλος περιχύνω με αυγά και γάλα.
Φιλιά!
εύκολη, νόστιμη, σούπερ!
ReplyDeleteΝόστιμη και οικονομική.
ReplyDeleteΑν και μόλις έφαγα, τη λιγουρεύτηκα!!! Θα την κάνω μεθαύριο με τα απομεινάρια του γαλακτομπούρεκου!
ReplyDeleteκαι γκοργκονζτόλα αν βάλεις νομίζω θα γλειφουν πιο πολύ τα δάχτυλα τους :)))
ReplyDeleteΠανεύκολη και πεντανόστιμη! Δεν μου βγαίνουν τα τυράκια στο ψυγείο...γκρρρρ!!! Φιλιά!
ReplyDeleteΠολύ αγαπημένη! Εγώ νομίζω ότι έχει και κάπως διαφορετική γευση το φύλλο πατσαβούρα! Τρελαίνομαι!
ReplyDeleteΓεια σου Κική!
ReplyDeleteΧαίρομαι πολύ που σε ανακάλυψα. Έψαχνα για συνταγή τυρόπιτας εύκολη χωρίς φύλλο, και ανάμεσα στις συνταγές που βρήκα ήταν και μια δική σου. Την έχω ήδη και ψήνεται. Ελπίζω να μου πετύχει.
Λέω χάρηκα, γιατί έχουμε και κοινά σημεία. Είμαι κι εγώ μουσικός -δυστυχώς ακόμη αδιόριστη- και μου αρέσει πολύ η μαγειρική, και ιδιαίτερα η ζαχαροπλαστική.
Είδα ακόμη, ότι μέσα στην όμορφη παρέα σου, είναι και η πολύ αγαπημένη μου Έλενα (γεια σου Έλενα μου).
Καλό βράδυ!
Φαίνεται πεντανόστιμη και εύκολη.Είμαι λάτρης της πατσαβουρόπιτας,αλμυρής ή μη.Να είσαι καλά.Καλό σου βράδυ
ReplyDeleteΜιάμ μιάμ!!!Φανταστική φαίνεται!!!Καλό βράδυ!!!
ReplyDeleteΠιτούλα ναναι και ότι ναναι ... λαχταριστή φαίνεται η πατσαβουρόπιτά σου Κική.
ReplyDeleteΦιλιά
Ευχαριστώ για τα σχόλια!
ReplyDeleteΕλένη, πολύ καλή η ιδέα σου! Θα την ακολουθήσω!
Ροδούλα-συνάδελφε, καλωσήρθες!
ReplyDeleteΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΗΝ ΕΤΟΙΜΑΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ;
ReplyDeleteΘεωρώ πως ναι. Επισης μπορεις να τη φτιάξεις χωρίς να την ψήσεις και να την ψήσεις την επόμενη.
Delete