Όπως σας έλεγα πριν λίγες μέρες, τα πειράματα με τα βατόμουρα και το ξύδι έγιναν και πέτυχαν. Βγήκε ένα αρωματικό ξυδάκι, που παίρνει το χρώμα των βατόμουρων όσο περισσότερο μείνει.
Τα πράγματα είναι πάρα πολύ απλά, αρκεί βέβαια να βρείτε βατόμουρα! Χρειάζεστε όμως πολύ λίγα, οπότε αν βρείτε μπορείτε να το κάνετε. Τι χρειάζεστε:
200-250 γρ ξύδι
1 μικρό μοσχοκάρυδο (ή μισό)
λίγους κόκκους πιπέρι
προαιρετικά:
2 κ. σ. ζάχαρη
Tips:
Το ξύδι που χρησιμοποίησα την πρώτη φορά, ήταν μισό μηλόξυδο και μισό κανονικό ξύδι. Τη 2η φορά χρησιμοποίησα μόνο λευκό ξύδι. Και τις δύο φορές ήταν καλό το αποτέλεσμα.
Η ζάχαρη του πάει πολύ!
Παρόλο που σε 4-5 μέρες είναι έτοιμο για φιλτράρισμα, το 1ο βάζο δεν το έχω φιλτράρει και έχω αφήσει όλα τα υλικά μέσα. Στο 2ο βάζο, το άφησα για περισσότερο από 5 μέρες. Γενικά, μπορείτε να το φιλτράρετε στις 5 μέρες, αλλά αν το αφήσετε παραπάνω, δεν θα πάθει τίποτα.
Καλό πσκ!
Τα πράγματα είναι πάρα πολύ απλά, αρκεί βέβαια να βρείτε βατόμουρα! Χρειάζεστε όμως πολύ λίγα, οπότε αν βρείτε μπορείτε να το κάνετε. Τι χρειάζεστε:
Αρωματικό ξύδι από βατόμουρα
Υλικά
50 γρ. βατόμουρα200-250 γρ ξύδι
1 μικρό μοσχοκάρυδο (ή μισό)
λίγους κόκκους πιπέρι
προαιρετικά:
2 κ. σ. ζάχαρη
Εκτέλεση
Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα γυάλινο βάζο που κλείνει. Αφήνουμε να περάσουν 4-5 μέρες εντός σπιτιού, και φιλτράρουμε. Το ξύδι μας είναι έτοιμο!Tips:
Το ξύδι που χρησιμοποίησα την πρώτη φορά, ήταν μισό μηλόξυδο και μισό κανονικό ξύδι. Τη 2η φορά χρησιμοποίησα μόνο λευκό ξύδι. Και τις δύο φορές ήταν καλό το αποτέλεσμα.
Η ζάχαρη του πάει πολύ!
Παρόλο που σε 4-5 μέρες είναι έτοιμο για φιλτράρισμα, το 1ο βάζο δεν το έχω φιλτράρει και έχω αφήσει όλα τα υλικά μέσα. Στο 2ο βάζο, το άφησα για περισσότερο από 5 μέρες. Γενικά, μπορείτε να το φιλτράρετε στις 5 μέρες, αλλά αν το αφήσετε παραπάνω, δεν θα πάθει τίποτα.
Καλό πσκ!
Μμμμμ τέλειο!!!!
ReplyDeleteΚαλό ΠΣΚ
Κυνηγάω τα βατόμουρα της Χαλκιδικης κι όχι μόνο οπότε γυρίζοντας θα συνεχίσω με συνταγές με βατόμουρα.
ReplyDeleteΚαλημέρα!!
Στις βόλτες με τα σκυλιά, στα βαθειά του Πόρτο-Καρράς, εντόπισα αυτοφυείς βατομουριές.
ReplyDeleteΛες να έχουν καρπούς τώρα;
Φεύγω για εκεί σε μια ώρα.
Από Δευτέρα-Τρίτη που θα γυρίσω, θα έχω νέα.
Καλό Π/Σ/Κ...
Ζηλεύω γιατί κάτι τέτοια μου αρέσουν πάρα πολύ αλλά πού να βρω βρε παιδί μου τα βατόμουρα; Όσα έχω δει σε θάμνους στην εξοχή δε μου γέμισαν το μάτι, άσε που ήταν μέσα στη σκόνη.....μάλλον δε ψάχνω στο σωστό μέρος εεεεε;
ReplyDeleteΤα φιλιά μου
Θα μου φέρει η μαμά μου από το χωριό βατόμουρα(όσα μπορέσουν γιατί τα άλλα έγιναν μαρμελάδες!)και θα το δοκιμάσω! Φαντάσου έψαχνα να αγοράσω ξύδι με διάφορα φρούτα, αλλά προτιμώ το χειροποίητο!
ReplyDeleteΠολύ καλή ιδέα..αλλά που να βρεις βατόμουρα!Τυχερή Κική μου είσαι που βρίσκεις διάφορα.Εγώ πολλές φορές επιστρατεύω γνωστούς και φίλους για τα πιο απλά.Άτιμη κοινωνία!Φιλιάααααααααα
ReplyDeleteΠού να τα βρούμε μαρή τα βατόμουρα??? χαχαχα Τα ψάχνω πόσον καιρό και για το λικεράκι μου!!! Αχ να μην κόψω εκείνη τη μέρα από την Εύβοια... Αντε βρε Κικίτσα μας ξεσηκώνεις πάλι!! Καλό ΠΣΚ
ReplyDeleteΑπό χρώμα και εμφάνιση σκίζει!!!
ReplyDeleteΑν βρω βατόμουρα, υπόσχομαι να το φτιάξω;-)
Καλή σου μέρα Κικίτσα!
Πολύ ωραία ιδέα...δε θα το σκεφτόμουν...
ReplyDeleteΤέλειο για να το χρησιμοποιείς στις φακές.
ReplyDeleteΚΑΛΗΣΠΕΡΑ , ΕΙΜΑΙ Η ΕΦΗ. ΜΟΥ ΑΡΕΣΟΥΝ ΤΑ ΒΑΤΟΜΟΥΡΑ ΠΟΛΥ!!!!!!!!!
ReplyDeleteNice idea, greeting from Belgium
ReplyDeleteΤι ωραίο χρώμα! Είσαι πολύ τυχερή που βρίσκεις αυτά τα "περίεργα"!
ReplyDeleteΚαλό ΣΚ!
λατρεύω τα μούρα!πολύ ωραία ιδέα!
ReplyDeleteΔεν ξερω απο γευση, αλλα το χρωμα του ειναι υπεροχο.Καλο φθινοπωρο Κικη, με ομορφα μαγειρεματα.
ReplyDeleteΚόρες ευχαριστώ για τα σχόλια!
ReplyDeleteΒατόμουρα φέρνει τέτοια εποχή το ΑΒ φρέσκα από ό,τι θυμάμαι! Οπότε, για λίγα, κάτι γίνεται!
Αυτές είναι ιδέες!!
ReplyDeleteΤρελοτουρίστρια
Μερσί!
ReplyDeleteολα μεσα στο βαζο και περιμενουμε|
ReplyDeleteοσο για το πιπερι.... ποσο να βαλω???
εβαλα 5-6 κοκους, να βαλω αλλους τοσουν ή φτανουν αυτοι????
Μια χαρά είναι τόσοι! Εύχομαι να σας αρέσει!
ReplyDeleteΠολύ παλιό το ποστ αλλά να ενημερώσω ότι εγώ καλλιεργώ βατόμουρα.
ReplyDelete