Pages

Monday, June 20, 2011

Κολοκύθια με μπεσαμέλ

Τη συνταγή αυτή, μου πρότεινε να την κάνω η φίλη μου η Κατερίνα πέρυσι, σε κάποια στιγμή που δεν ήξερα τι άλλο να κάνω τόσα κολοκύθια. Ο κήπος μου κολοκύθια δεν είχε, αλλά τα πεσκέσια πήγαιναν και έρχονταν. Η Κατερίνα σήμερα περιμένει τα αποτελέσματα για το κοριτσάκι της που έδινε πανελλήνιες και της εύχομαι να είναι τα καλύτερα. Καλά αποτελέσματα εύχομαι και σε όλα τα παιδιά και γονείς που περιμένουν, θυμίζοντάς τους πάλι, ότι αυτές οι εξετάσεις δεν είναι ούτε η αρχή, ούτε το τέλος. Είναι μόνο ένας σταθμός.


Το φαγητάκι το έφτιαξε και άρεσε πολύ. Το μοσχοκάρυδο πήγαινε τέλεια με τα κολοκύθια και φυσικά με τη μπεσαμέλ που ταιριάζει πολύ!




Κολοκύθια με μπεσαμέλ
Υλικά για ένα μέτριο πυρέξ
για τη βάση
3 μεγάλα κολοκύθια
¼ κούπας ελαιόλαδο
αλάτι
μοσχοκάρυδο
2-3 κ. σ. τριμμένο τυρί (ρεγκάτο χρησιμοποίησα)
για τη μπεσαμέλ
οδηγίες για κανονική μπεσαμέλ εδώ ή για μια light μπεσαμέλ, τα παρακάτω υλικά:
1 λίτρο γάλα
8 κ. σ. αλεύρι
1 κ. σ. βούτυρο
αλάτι
λευκό πιπέρι
μοσχοκάρυδο
2-3 κ. σ. τριμμένο τυρί (ρεγκάτο χρησιμοποίησα)

Εκτέλεση
Κόβουμε μακρόστενα τα κολοκύθια σε πάχος μισού εκατοστού.
Στρώνουμε χαρτί ψησίματος σε ταψί.
Λαδώνουμε με πινελάκι τα κολοκύθια κι από τις δύο πλευρές.
Ψήνουμε στο γκριλ, στους 200 βαθμούς (αν έχει θερμοστάτη το γκριλ σας) για μισή ώρα, μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα και να μαλακώσουν. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος, τα γυρίζουμε μια φορά.


Μέχρι να ψηθούν τα κολοκύθια, φτιάχνουμε μια light μπεσαμέλ.
Μέσα σε κατσαρόλα, ανακατεύουμε το γάλα με το αλεύρι και χτυπάμε με σύρμα να ενσωματωθεί. Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει. Όταν πήξει, ρίχνουμε το βούτυρο και στη συνέχεια το τυρί (κρατάμε μια κουταλιά τυρί για την επιφάνεια). Ανακατεύουμε.
Στρώνουμε χωρίς να λαδώσουμε το πυρέξ, τα ψημένα κολοκύθια, σε 2 στρώσεις.
Αλατίζουμε ελαφρώς, πασπαλίζουμε με μοσχοκάρυδο και με τυρί.


Από πάνω, ρίχνουμε τη μπεσαμέλ και λίγο τυρί αν θέλουμε.


Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, σε πάνω-κάτω αντιστάσεις, στους 200 βαθμούς για μισή ώρα, ή μέχρι να πάρει χρώμα η μπεσαμέλ.

Καλή εβδομάδα!

23 comments:

  1. Πρέπει να είναι πολύ νοστιμό

    Τι κάνεις γλυκιά μου χαθηκαμε καιρό έχουμε να τα πούμε

    Καλή εβδομάδα

    ReplyDelete
  2. Φαινεται τελειο!
    Θα το δοκιμασω σιγουρα!

    ReplyDelete
  3. Νόστιμο για τους χορτοφάγους!

    Καλή επιτυχία στο κοριτσάκι της Κατερίνας!
    Καλημέρα!!!!

    ReplyDelete
  4. Καλή επιτυχία στο κοριτσάκι της φίλης σου!
    Το φαγάκι φαίνεται πολύ νόστιμο!
    Καλή βδομάδα!

    ReplyDelete
  5. Υπέροχο φαγητάκι μπράβο σου και η μπεσαμέλ μου φαίνεται τέλειααααα

    ReplyDelete
  6. Εγώ τα κάνω γιαχνί!Χθες έκανα τη πίτσα σου...ευχαριστώωωω...υπέροχη συνταγή!

    ReplyDelete
  7. Τι ωραία ιδέα!!! Τα κολοκύθια στον κήπο μας φέτος είναι άπειρα!!!

    ReplyDelete
  8. Αυτό θα το κάνω οπωσδήποτε μες τη βδομάδα! Τέλειο φαίνεται!

    ReplyDelete
  9. Αχ πολύ ωραία, κάνω παρόμοιο αλλά με κιμά ενδιάμεσα. Εδώ τα κολοκύθια έχουν την τιμητική τους όπως ξέρεις:)

    ReplyDelete
  10. Τα κολοκυθια Κικη ειναι βρασμενα και εχουν απο πανω την μπεσαμελ? Καλη εβδομαδα να εχεις.

    ReplyDelete
  11. και ναι.. θα είναι το αυριανό μας φαγητό!!!

    καλημερούδια!!!!!!

    ReplyDelete
  12. Πολύ ωραίο φαγητό!

    ευχομαι η κόρη της φίλης σου να έχει καλά αποτελέσματα :)

    ReplyDelete
  13. mmm looks delicious!!!! Μπράβο βρε Κικίτσα και αναρωτιόμουν τι άλλο πια να μαγειρέψω για πρωτοτυπία!

    ReplyDelete
  14. Πεντανόστιμο φαίνεται!!!Σημειώνω να αγοράσω κολοκύθια αύριο!!!!
    Φιλάκια!!

    ReplyDelete
  15. Τι ωραία εκδοχή χορτοφαγικού μουσακά κολοκυθιών!

    ReplyDelete
  16. Ευχαριστώ για τις ευχές για τη φίλη μου! Έπιασαν τόπο!

    Το φαγητό είναι πραγματικά μια νόστιμη λύση για κολοκύθια και ελαφριά θα έλεγα. Δεν έχετε παρά να το δοκιμάσετε!

    Δημιουργία, είναι ψητά.

    One perfect day, καλωσήρθες!

    Βίκυ καλώς ξαναήρθες!

    ReplyDelete
  17. φαίνεται πεντανόστιμο!

    ReplyDelete
  18. Φαίνεται λαχταριστό

    ReplyDelete
  19. Μου τρεχουν τα σαλια!!!!!!!!

    ReplyDelete
  20. Παιδί Βιολί Το ΑληθινόJuly 6, 2013 at 9:20 AM

    καλημέρα! πειραζει να το κάνω σε αντικολλητικό ταψάκι, αφού δεν έχω πυρέξ;

    ReplyDelete
  21. Υπέροχη η συνταγή σου κι εύκολη! 😊

    ReplyDelete