Pages

Monday, January 24, 2011

Σουφλέ μαύρης ή λευκής σοκολάτας

Άλλη μια βδομάδα ξεκινάει, άλλο ένα σαββατοκύριακο πέρασε και για άλλη μια φορά δεν πρόλαβα να κάνω όλα όσα ήθελα...Έχει καταντήσει κλισέ τελευταία, το ξέρω, αλλά αν είναι κάτι που έχει αλλάξει εδώ και κάνα χρόνο σε μένα, αυτό είναι η διαχείριση του ελεύθερου χρόνου μου. Είναι γεγονός, ότι το 24ωρο δεν μου φτάνει πια...Για όλα όσα κάνω, όλα όσα σχεδιάζω, όλα όσα προγραμματίζω και όλα όσα προκύπτουν.

Τελευταία, όλο κάτι κάνω με τα μαγειρικά μου. Άλλα τα ανακοινώνω, άλλα δεν είναι ακόμα ώρα να ανακοινωθούν, άλλα θέλουν λεπτούς χειρισμούς γιατί αγγίζουν ευαίσθητες χορδές και προσωπικά δεδομένα (άλλων). Όταν έρθει η ώρα, θα σας πω και γι΄αυτά. Προσπαθώ να ασχολούμαι με τη μαγειρική, άλλα όλο κάτι καινούριο προκύπτει στον ορίζοντα. Και πάνω που τελειώνει κάτι και λέω "άντε....τώρα θα ησυχάσω λίγο", τσουπ! Κάτι καινούριο ξεφυτρώνει. Εκείνο που δείχνει να μένει αμετάκλητα σταθερό, είναι η δυσκολία να χωρέσουν όλα όσα κάνω, στο 24ωρό μου...

Είπα να σας γλυκάνω και να ξεκινήσει γλυκά η καινούρια εβδομάδα. Οκ. Καλή η δίαιτα, δεν λέω, αλλά δεν μου φταίνε τίποτα οι υπόλοιποι που δεν κάνουν! Σήμερα έχει γλυκάκι λοιπόν, για να γλυκαθούμε για τα καλά για τη βδομάδα που ξεκινάει.

Τη συνταγή, την είχα βρει στο μπλογκ του φίλου μου του Γιάννη, στους μάγειρες και την πείραξα μόνο μια σταλίτσα. Εδώ και χρόνια, έψαχνα συνταγή για σουφλέ σοκολάτας, γιατί αρέσει πολύ στα παιδιά μου. Όχι ότι σε μας δεν αρέσει...αλλά λέμε...
Ψάξε-ψάξε, βρέθηκα στους μάγειρες. Είχα αγοράσει κάτι ράμεκιν που δεν είχα δοκιμάσει ακόμα, ε...δεν ήθελα και πολύ. Μελέτησα τη συνταγή, μου φάνηκε εύκολη, οπότε δεν χρειάστηκε και πολύ για να πειστώ να την κάνω. Το μόνο πρόβλημά μου την πρώτη φορά, ήταν, ότι ενώ ήμουν σίγουρη ότι είχα σκούρα σοκολάτα για να κάνω τη συνταγή, στο σπίτι βρισκόταν μόνο λευκή! Έτσι, την πρώτη φορά, δοκιμάστηκε με λευκή σοκολάτα (εξού και το λευκό μίγμα στα ράμεκιν στη φωτό).

Από τότε, η συνταγη φτιάχτηκε πολλές φορές και σχεδόν πάντα με σκούρα σοκολάτα. Πειραματιστείτε έτσι ώστε να μην στεγνώσει το κέικ σας μέσα. Λάβετε υπόψη σας, ότι η θερμότητα των ράμεκιν, θα ψήνουν για λίγο ακόμα τα κέικ σας, ακόμα κι όταν τα βγάλετε από το φούρνο. Άρα, αν τα θέλετε λίγο υγρούλια, βγάλτε τα έγκαιρα, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες του φούρνου σας. Σερβίρετε αν θέλετε τα σουφλέ με λίγη αραιή κρέμα γάλακτος, μια μπάλα παγωτό ή σιρόπι σοκολάτας για έξτρα σοκολατένια απόλαυση. Εγώ θα προτείνω και κάτι ακόμα. Σερβίρετε τα σουφλέ όπως είναι ζεστά, με μια κουταλιά λικέρ κρέμας αμυγδάλου ή λικέρ καφέ από πάνω! Θα τα απογειώσει!

Σουφλέ μαύρης ή λευκής σοκολάτας
Υλικά για 4 ράμεκιν (κοινώς: κεραμικά πυρίμαχα μπωλάκια. Ξέρεις τι ξύλο είχαμε φάει μικρά για να μάθουμε να τα λέμε ράμεκιν;;;)
2 αυγά
60 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
80 γρ. ζάχαρη
100 γρ. μαύρη ή λευκή σοκολάτα
100 γρ. βούτυρο

Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170-180 βαθμούς.
Λιώνουμε τη σοκολάτα μαζί με το βούτυρο σε μπεν μαρί.
Χτυπάμε σε ένα μπωλ πολύ καλά τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα.
Χτυπάμε σε άλλο μπωλ τα κροκάδια με τη ζάχαρη καλά.
Προσθέτουμε σιγά-σιγά -ενώ χτυπάμε- τη σοκολάτα με το βούτυρο.
Ρίχνουμε και το αλεύρι (το οποίο κόντεψα να ξεχάσω).
Αφού ενωθούν καλά τα υλικά, προσθέτουμε και τη μαρέγκα και ανακατεύουμε απαλά με κουτάλι για να μην ξεφουσκώσει (ή έστω στην πιο χαμηλή σκάλα στο μίξερ για λίγα δευτερόλεπτα).
Βουτυρώνουμε τα φορμάκια μοιράζουμε το μίγμα και τα ψήνουμε για 20 λεπτά περίπου.
Δοκιμάστε με ένα μαχαιράκι ή σουβλάκι. Καλό είναι να μείνει λίγο υγρό στη μέση.
Σοκολαστείτε όσο είναι ζεστά, με πάθος και χωρίς φόβο!

Και μια και ανέφερα το φίλο μου το Γιάννη, είδατε το καινούριο site που έφτιαξε; Κάθε σαπούνι που σκαλίζει, χρειάζεται το λιγότερο 2 ώρες για να γίνει! Ρίξτε μια ματιά στο μαγικό κόσμο του soap carving!

Καλή εβδομάδα!

30 comments:

  1. Λατρεύω το σουφλέ σοκολάτας, ειδικά υπό το φως κεριών. Σουφλέ λευκής σοκολάτας δεν έχω δοκιμάσει όμως ποτέ. Με γειά τα ράμεκινς!
    Μάγδα

    ReplyDelete
  2. λατρευω τα σουφλε σοκολατας
    αν και λευκη δεν ετυχε ποτε να δοκιμασω
    μπηκες στο προγραμμα λοιπον
    καλη συνεχεια!!!

    ReplyDelete
  3. yπέροχο!!!καλή εβδομάδα!!!!

    ReplyDelete
  4. Θα το κρύψω από την κόρη γιατί μόλις το δει θα με στείλει να αγοράσω όλα αυτά να τις τα φτιάξω!!κι εγώ κάνω δίαιτα!!!
    Αμ έλα που σε παρακολουθεί!!!
    Καλή εβδομάδα.

    ReplyDelete
  5. Αααααααχχχχ τι μου κάνεις ... τι μου κάνειςςςςςς χιχιχ
    Φιλάκια
    Καλή εβδομάδα

    ReplyDelete
  6. ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΤΕΛΕΙΑ ΤΑ ΣΟΥΦΛΕ ΣΟΥ...
    ΔΕΝ ΕΧΩ ΔΟΚΙΜΑΣΕΙ ΠΟΤΕ ΜΕ ΑΣΠΡΗ ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΑΥΤΑ ΜΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΕΝΤΡΙΣΕΙ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΡΟΝ
    ΜΟΛΙΣ ΒΡΩ ΧΡΟΝΟ ΘΑ ΤΑ ΦΤΙΑΞΩ ΣΙΓΟΥΡΑ
    ΦΙΛΑΚΙΑ!!

    ReplyDelete
  7. Από τα αγαπημένα μου γλυκά το σουφλέ. Με κατέστρεψες τώρα που το είδα!

    ReplyDelete
  8. Αυτό με το 24ωρο...αν καταφέρεις να βρεις τρόπο να το μεγαλώσεις Κικίτσα, περιμένω να μου κάνεις την χάρη να μου το πεις!

    Για τα σουφλεδάκια τα λόγια είναι περιττά..που λέει και το τραγούδι. Μαύρα, άσπρα, με σάλτσα άσπρη, με σάλτσα μαύρη... όλα θα τα δοκιμάζαμε! Δεν θα είχαμε ενδιασμούς επιλογής :-))

    ReplyDelete
  9. Σουφλέ και ξερό ψωμί! Θέλω 2 και από τα 2 δηλαδή και τα 4!!!

    ReplyDelete
  10. Α, βλέπω συνεχίζονται οι συνταγές διαίτης στο πνεύμα της προηγούμενης!
    Εύγε, η εγκράτεια είναι το άπαν!

    ReplyDelete
  11. ΠΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩ!!!
    Θεικά! Γεια στα χέρια σου!

    Ασχετο:Σου ήρθε το δαχτυλίδι?
    Πολλά φιλιάααααα!!

    ReplyDelete
  12. Με γεια με γεια και τι ωραίος τρόπος να τα εγκαινιάσεις!
    Συνταγή κατοχυρώθηκε!

    ReplyDelete
  13. Ότι σοκολάτα και να βάλεις τέλεια θα είναι!!!! Δεν στέλνεις κάτι προς τα εδώ;;;; Ευχαριστώ για τις ευχές

    ReplyDelete
  14. Nα ΄σαι σίγουρη πως μόλις θα ξαναφτιάξω γλυκό (είμαστε οικογενειακώς σε πρόγραμμα) θα είναι αυτά τα λαχταριστά κεκάκια!!

    ReplyDelete
  15. Aχ βρε Κικίτσα τι με κάνεις... όπως λέει και ο Βουτσάς στην γνωστή ταινία!!! ΔΕΝ γράφτηκα στην παρακολούθηση αυτου του μπλοκ σου για να μην μπαίνω στον πειράσμο αλλά τελικά δεν έχω αντοχές όσο αφορά τα γλυκά και τα φαγητά!!! Τώρα άνοιξα και άλλα παράθυρα για να δω και αλλες συνταγές...Aχ βρε Κικίτσα τι με κάνεις...!!!!

    ReplyDelete
  16. χαχα... πέρα από τις συνταγές, λατρεύω τις περιγραφές σου!
    κι εγώ ξέρεις τι ξύλο είχα φάει για να μάθω να τρώω σουφλέ σοκολάτας;;; :)
    φιλιά Κικίτσα...

    ReplyDelete
  17. Αυτό είναι γλυκό ξεκίνημα εβδομάδας!!!
    Το ασπρούλι μου έκανε κλικ!
    Καλή βδομάδα Κικίτσα!!

    ReplyDelete
  18. Αααα! Ράμεκιν τα λένε;-) Χαχα!
    Τέλειο το γλυκάκι αλλά άστο να πάει άστο, γιατί χαθήκαμε:))

    ReplyDelete
  19. Άσχετο, μα τι ωραία πράγματα κάνει ο Γιάννης!!!

    ReplyDelete
  20. Ωραία και η αρχική και η πειραγμένη...

    ReplyDelete
  21. Ξεληγώθηκα!! Τρέχουν τα σάλια μου!!!

    Τρελοτουρίστρια

    ReplyDelete
  22. Και ποιος δεν ξερογλείφεται όταν ακούει σουφλέ σοκολάτας?!
    Με λευκή θα είναι παρόμοιο με κέικ κάπως υγρό στο εσωτερικό φαντάζομαι. Ούτε κι εγώ έχω φτιάξει ακόμα με λευκή, θα το κάνω κάποια στιγμή. :)

    ReplyDelete
  23. Πόσο μ αρεσει το σουφλε... κι ειπα να κοψω τα γλυκα, αλλα δε γινεται!

    ReplyDelete
  24. Μάγδα, τα ράμεκινς είναι πλέον παλιά, αλλά ευχαριστώ! Έχουν ψησει κι έχουν ψήσει ;-)

    Ελευθερία, εγώ να δεις πώς το λατρεύω...Αλλά μετά, δεν με λατρεύει η ζυγαριά μου η άτιμη!

    Ιριδα ευχαριστώ!

    Ξανθή, κρύψ' το! Κρύψ' το! Εσύ δίαιτα; Τι να χάσεις καλέ;;;

    Αστέρι, έλα ντε! Σε βασανίζω!

    ReplyDelete
  25. Γεωργία Χαρά, δοκίμασε. Τα παιδιά μου προτιμούν τη σκούρα εκδοχή πάντως!

    Κατερίνα, με τα μάτια δεν καταστρέφεται κανείς! ;-)

    Πηνελόπη το παλεύω! Όταν έχω αποτέλεσμα, θα σε ανημερώσω! χαχα!

    Λίλα, έφτασεεεε!

    Κωνσταντίνε, αφού εξήγησα στον πρόλογο καλέ! Τι μου τη λες; χαχα!

    ReplyDelete
  26. Μάγδα, θεϊκά τα άτιμα! Ναι!
    Μου ήρθε! Σε τεύχη! χαχα!

    Πόπη ο καλύτερος!

    Μανουσίνα, να στείλω καλέ!
    Φιλάκια στη μικρή!

    Anthivolon εγώ που είμαι ΚΑΙ σε πρόγραμμα ΚΑΙ φτιάχνω η μαζόχα;;;

    Μαρίνα...τι τα θες...Γραφτείς δεν γραφτείς, έτσι και είσαι επιρρεπής στην(σοκολατο)αμαρτία, θα πέσεις πάνω της... χαχα!

    ReplyDelete
  27. Μπέττυ! χαχα! Ξύλο μιλάμε και οι δύο! χαχα!

    Ελενα, κλικ σου έκανε; Κάνε του κι εσύ! χαχα!

    Μαράκι, ράμεκιν (τα έχω διαβάσει και ραμκιν. Ρώτα τη Χαρά). Πώς λέμε ράνερ; Το ράνερ το ξέρεις; χαχα!
    Όντως ο Γιάννης φτιάχνεις καταπληκτικά πράγματα!

    Vita, συμφωνώ!

    Τρελοτουρίστρια πετσετούλα; Να προσφέρω;

    Dark chef όπως είναι υγρό το ένα, είναι και το άλλο. Απλά δεν περιμένεις τη σοκολατένια γεύση επειδή το βλέπεις λευκό.

    Ελπινίκη, με τα γλυκά, είναι να κατανοείς τους καπνιστές...

    ReplyDelete
  28. Κάνω ότι δεν το έχω δει, μπας και το ξορκίσω...
    Τώρα να γυρίσει η κόρη μου από την εκδρομή και θα τα φτιάξω! Θα κάνω και το κόλπο που σου έλεγα για να ρέει η σοκολάτα και θα το φωτογραφίσω. Είναι πολύ εντυπωσιακό!

    Τα σαπούνια του Γιάννη υπέροχα! Χάζεψα!

    ReplyDelete
  29. Μα να μη γίνεται να "κατεβάσω" ένα σουφλεδάκι!!! Χαχα!!
    Φιλιά

    Τρελοτουρίστρια

    ReplyDelete
  30. Αγγελική, κάνε, κάνε! Περιμένω αποτελέσματα απο τις δοκιμές!

    Τρελοτουρίστρια χαχα! Ναι ρε γμτ!!! χαχα!

    ReplyDelete