Pages

Wednesday, January 26, 2011

Γευστικό ταξίδι στο Βέλγιο

Την περασμένη εβδομάδα, σας πήγα βόλτα στη Γερμανία. Σήμερα, θα σας πάω στο Βέλγιο. Είδατε βρε φιλαράκια που έχω εγώ και με σκέφτονται όταν ταξιδεύουν; Οι φίλοι μου Θοδωρής και Άντα, ταξίδεψαν στο Βέλγιο και μέσα από τις φωτογραφίες τους είχα την ευκαιρία να θυμηθώ και το δικό μας ταξίδι εκεί. Εκείνο που μου έκανε εντύπωση, ήταν ότι το Βέλγιο τώρα, ήταν πιο φτηνό σε σχέση με τότε που είχαμε πάει εμείς (προ ευρώ). Μου φάνηκε παράξενο γιατί το θεωρούσα από τις πιο ακριβές χώρες της Ευρώπης. Οι φίλοι μας πάντως, έφαγαν πολύ καλά και πολύ φτηνά, ενώ ψώνισαν και πράγματα σε πολύ καλές τιμές, κάτι για το οποίο εμείς δεν μπορούσαμε να παινευτούμε τότε...

Ο κάθε τόπος, διαμορφώνει διατροφικές συνήθειες, ανάλογα με τα προϊόντα που του δίνει η γη του, η θάλασσά του, το περιβάλλον και οι κλιματολογικές συνθήκες και όχι μόνο γι' αυτό. Έτσι, αν έρθει κάποιος εδώ στην Ελλάδα θα δοκιμάσει τα σιτηρά και τα όσπρια, θα θελήσει να δοκιμάσει φασολάδα και γεμιστά, σουβλάκια και πίτα γύρο κλπ. Εξαιρούνται οι άγγλοι που έρχονται στη Ζάκυνθο και εξακολουθούν να τρώνε φασόλια πάνω σε ψωμί τοστ το πρωί, να τρώνε μπέργκερ και να πίνουν μπύρες παρακολουθώντας κάποιον αγγλικό αγώνα σε ένα συνδρομητικό ή δορυφορικό κανάλι. Αναρωτιέμαι γιατί δεν έμεναν σπίτι τους να τα κάνουν όλα αυτά και να τους έρθει φτηνότερα. Αλλά αυτοί καλά κάνουν. Εμείς που αντί για φρέσκο ψωμί με μέλι, τους προσφέρουμε φασόλια σε τοστ, γιατί το κάνουμε; Αυτό είναι που δεν καταλαβαίνω...
Τεσπα...ξέφυγα...

Τι έλεγα; Α ναι! Κάποιος λοιπόν που θα έρθει στην Ελλάδα θα φάει τα παραπάνω, κάποιος που θα πάει στην Ιταλία θα δοκιμάσει πίτσα και μακαρονάδες, στη Γερμανία βουρστ, μπρέτζελ κλπ και πάει λέγοντας.

Στο Βέλγιο, 3 πράγματα προσέχεις και θυμάσαι (τουλάχιστον έτσι έγινε με μένα) όσο είσαι εκεί και αφού φύγεις:
Την πληθώρα σε μύδια, τη μεγάλη ποικιλία σε σοκολάτες και την ακόμα μεγαλύτερη ποικιλία σε μπύρες.

Δεν θα ξεχάσω τα εστιατόρια που βρίσκονταν στη σειρά γύρω από την Γκραν Πλας στις Βρυξέλλες και χάζευες από τα πόσα πολλά μύδια υπήρχαν και από τις τιμές τους. Οι Βέλγοι, λένε μάλιστα, ότι έχουν ένα πολύ απλό τρόπο για να ξεχωρίζουν αν είναι φρέσκα (της εποχής) τα μύδια: αν τα μύδια τα πάρεις σε μήνα που έχει μέσα Ρ, τότε είναι φρέσκα. Αλλιώς, δεν είναι. Δηλαδή, τους μήνες Μάιο έως Αύγουστο, μύδια φρέσκα δεν υπάρχουν. Τώρα κατά πόσο είναι αλήθεια αυτό, δεν είμαι σίγουρη.
Όσο για τις συνήθειες που διαμορφώνονται σε ένα τόπο που έλεγα παραπάνω, σκεφτείτε πόσο συχνά ή εύκολα τρώνε γαρίδες, που υπάρχουν ειδικά σκεύη για το μαγείρεμά τους.

Για τις σοκολάτες τους, δεν θα πω πολλά, γιατί νομίζω ότι όλοι λίγο πολύ έχουμε ακούσει για τις διάσημες βέλγικες σοκολάτες, σοκολατοποιίες κλπ. Παρακάτω, θα δείτε ό,τι αντικείμενο μπορείτε να φανταστείτε, φτιαγμένο από σοκολάτα: χαρτονομίσματα, μπουκάλια μπύρας κλπ.

Τέλος, σίγουρα θα έχετε ακούσει γαι τιε βέλγικες μπύρες. Μπύρες ξανθές, σκούρες, μαύρες, άσπρες, κόκκινες, πικρές, φρουτώδεις κλπ. Τεράστια ποικιλία μπύρας, που ικανοποιεί και τον πιο απαιτητικό λάτρη της μπύρας!

Όμως είπα πολλά. Καθίστε αναπαυτικά, πάρτε μια παγωμένη Λεφ και απολαύστε γευστικό ταξίδι!

Οι φωτό, του φίλου μου του Θοδωρή. Θοδωρή, ευχαριστώ για τις φωτογραφίες! Να είσαστε καλά να ξαναπάτε σύντομα!

26 comments:

  1. Αγάπη το Βέλγιο!
    Στην Αμβέρσα δεν ξέρεις πού να πρωτοδοκιμάσεις μύδια, πάμφθηνα και πεντανόστιμα!
    Θα προσθέσω τις βάφλες, σήμα κατατεθέν του Βελγίου μετά τις σοκολάτες και τις μπίρες!

    Κική μου, το Βέλγιο είναι αρκετά φθηνό, κι αυτή τη στιγμή έχει το μεγαλύτερο χρέος στην Ευρώπη μετά την Ελλάδα και την Ιταλία.
    Φυσικά δεν ξέρω πότε πήγατε εσείς, κι αν σας φάνηκε ακριβό σε σχέση με την δραχμή, γιατί κι εγώ όσες φορές κατέβηκα στην Ελλάδα του ευρώ(από Γερμανία) φοβήθηκα τις τιμές στα μπακάλικα και τις υπεραγορές. (για την Κύπρο δεν το συζητώ)Στα καταστήματα ρούχων και υποδημάτων δεν είδα μεγάλη διαφορά στις τιμές.
    Στο Βέλγιο, η αγορά στην Αμβέρσα μου φάνηκε πιο φθηνή από τις υπόλοιπες πόλεις και ειδικά αυτής των Βρυξελλών.

    ReplyDelete
  2. Κική μου με ταξίδεψες και σήμερα! Θυμάμαι στις Βρυξέλλες να τρώω μύδια αχνιστά πατάτες τηγανητές και (πού τις χωρέσαμε?) μπύρες σε μια φοβερή μπυραρία! Και στην συνέχεια να χαζεύω τα μαγαζάκια με τις αντίκες!
    Φιλάκια

    ReplyDelete
  3. Τι όμορφο ταξίδι!Χαρισμά σας οι μπύρες και τα θαλασσινά, εκει στις σοκολάτες να πάτε να με αφήσετε εμένα.

    ReplyDelete
  4. Ένα μικρό πέρασμα έχουμε κάνει το 2000 και μου έχουν μείνει οι σοκολάτες!!!
    Θα ξαναπάω έχω ανοιχτή πρόσκληση Μαρίνα το ακούς!!!

    ReplyDelete
  5. Τι τέλειο γευστικό ταξίδι!!!
    Λιγουρεύτηκα τις γαρίδες με την σος...μιαμ μιαμ....

    ReplyDelete
  6. Καταπληκτική παρουσίαση!!! Μου άρεσε πολύ ο τρόπος που παρουσίασες το Βέλγιο και το είδα με τα μάτια του επισκέπτη!!! Κατάλαβα ακριβώς που πήγαν οι φίλοι σου! Δεν είναι πολύ ωραία χώρα;;; Έχει όμως και δύο μεγάλα μειονεκτήματα: οι μπύρες=κιλά και οι σοκολάτες=κιλά!!!! Και έτσι έγινα αγνώριστη!!! Πάντως η ζωή εδώ είναι αρκετά πιο ακρίβή από την Ελλάδα, όταν ζεις στις Βρυξέλλες! Όσο απόκακρύνεσε από την πρωτεύουσα τόσο πιο φτηνά είναι...πόσο μάλλον όταν περάσεις τα σύνορα προς Γερμανία και Ολλανδία!
    Ακούω και περιμένω ΞΑΝΘΗ...!!!

    ReplyDelete
  7. ωραία μας ταξίδεψες Κική.

    καλημέρα

    ReplyDelete
  8. Αψογο το ταξιδάκι μας και σήμερα....και εμένα εκειδά στις σοκολάτες αφήστε με και μην κάνετε τον κόπο να με μαζέψετε....
    Και εγώ στην τιβί το έχω ακούσει αυτό για τους μήνες και τα μύδια...λες???

    Καλημερούδια Κικίτσα!

    ReplyDelete
  9. Τέλειο!! μου άναψες τα αίματα πάλι και θα αρχίσω να ψάχνω για αεροπορικά!!
    Στο λέω θα είσαι ο ηθικός αυτουργός αν κανονίσω ταξίδι.
    Καλημέρα

    ReplyDelete
  10. Κική, η Ζάχερ Τόρτε είναι Βελγική;

    ReplyDelete
  11. Ωραία πράγματα Κική μου...
    Για γράφτε κι' άλλα εσύ και οι φίλοι σου που ταξίδεψαν εκεί.
    Πληροφορίες συλλέγω γιατί μπορεί το καλοκαίρι να καταφέρω να βρεθώ στο Βέλγιο!
    Αφού προηγουμένως πραγματοποιήσω κάποιο άλλο που ήδη μπήκε στα σκαριά.

    ReplyDelete
  12. ΕΛΑΤΕ ΚΟΡΊΤΣΙΑ ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΟΛΕΣ ΜΕ ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΑΓΚΑΛΕΣ!!!!

    ReplyDelete
  13. Επί γης, λοιπόν, γευστικός παράδεισος!
    Σοκολάτες, μύδια και μπύρες. Τι άλλο θέλει κανείς για να τραφεί;

    ReplyDelete
  14. Το πας από εδώ το πας από εκεί να ξύσεις πληγές, εμείς και οι φαμίλιες μας παρέα θα αξιωθούμε μια μέρα να πάμε Γαλλία μέσω Ελβετίας ή μόνο συνταγές από τις χαμένες πατρίδες θα πραγματοποιούμε να ξεγελάμε το χρόνο?!?
    Bisous et Santé!!

    ReplyDelete
  15. Για τα υπόλοιπα μιλήσατε.
    Για τις καταπληκτικές βελουτέ σούπες, τίποτα; Αυτές δεν τις δοκιμάσατε;
    Για τη bombe au chocolat δε θα πείτε κάτι; Αυτό κι αν είναι γλυκό....

    ReplyDelete
  16. Αχ τι μου κάνεις τώρα... Βέλγιο, ο παράδεισος της μπύρας!!! Και όλες πάμφηνες! Ακόμα θυμάμαι το Carrefour κοντά στο σπίτι του φίλου που μας φιλοξένησε που ήταν γεμάτο με ό,τι μπυρο-θησαυρό μπορεί να φανταστεί κανείς...! Σηκωτή με έβγαλαν από μέσα, χε χε. :)
    Βέβαια, μετά τη μπυροκατάνυξη, μια σοκολατίτσα είναι ότι πρέπει! :)

    ReplyDelete
  17. Thalassamov, είχα πάει Βρυξέλλες, Αμβέρσα και Μπρυζ και όσο κι αν ακουστεί περίεργο, δεν έφαγα μύδια, ούτε βάφλες!!! Είχαμε πάει πριν 12-13 χρόνια και στις Βρυξέλλες μας είχαν φανεί πανάκριβα τα πάντα. Μ΄νο σε μια υπαίθρια αγορά είχαμε βρει φτηνά πράγματα. Ίσωςε οι μισθοί μας τότε σε σχέση με τα ελληνικά ψώνια να ήταν καλύτερα αναλογικά με τώρα. Δεν μπορώ να το εξηγήσω, μάλιστα το συζητούσαμε με τους φίλους μας που πήγαν εκεί!

    Αγγελική, χτες διάβαζα ότι μύδια με τηγανητές πατάτες είναι το κλασικό τους πιάτο! Το οποίο εμείς δεν φάγαμε!

    Νίκη καλωσήρθες! Τι όμορφα πράγματα φτιάχνεις!!! Στις σοκολάτες θα παραμείνω κι εγώ! Και στις βάφλες! Μμμμ!

    Ξανθή θα πάμε όλοι μαζί στη Μαρίνα;;; χαχαχα!

    Νατάσα, εγώ τα λιγουρεύτηκα ΟΛΑ!

    ReplyDelete
  18. Μαρίνα, έχει διαφορά να πας τουρίστας σε φιλικό σπίτι και τουρίστας με γκρουπ. Εμείς (όπως και οι φίλοι μου) είχαμε πάει σε σπίτι και μάθαμε πολλά για τη ζωή εκεί. Τι είναι φτηνό και τι ακριβό. Πχ, τότε ήταν πάμφθηνα τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, που εδώ είχαν 3πλάσια και παραπάνω τιμή. Είναι όμορφη χώρα πράγματι! Όσο για τα κιλά...τι να πω η έρμη. Μια ζωή πρέπει να προσέχω...

    Μαρία μερσί!

    Έφη, για τα μύδια δεν αποκλείεται να ισχύει. Χτες έκανα μια γρήγορη έρευνα και έβλεπα ότι στους περισσότερους μηνες με Ρ, έχει μύδια.

    Μαρία μακάρι να είμαι εγώ ο ηθικός αυτουργός! Να σου πω και για την Πράγα;;; χαχαχα!

    Ρεγγίνα, αυστριακή! Έχω φάει εννοείται στην Αυστρία! χαχα!

    ReplyDelete
  19. Πηνελόπη, αν θες να μάθεις κάτι συγκεκριμένο, ξέρεις τώρα ποιους θα ρωτήσεις ;-)

    Μαρίνα, μην τάζειιιιιιις! χαχα!

    Kitsosmitsos έλα ντε!!!

    Πέννυ, τι καλή ιδέα να πάμε μαζί ταξιδάκι!!! Αααααααχ το μνημόνιό μου μέσα....

    άλλα λόγια, δεν θυμάμαι αν έφαγα σούπα. Το άλλο δεν το έχω ακούσει!!! Μέγα λάθος αφού έχει σοκολάτα!

    Dark chef, αν σου πω ότι είχα πάρει μπύρε (μέχρι και ποτήρια) και τα έφερα με το αεροπλάνο; χαχαχα!

    Ξέχασα και τις φανταστικές βάφλες που δεν είχα φάει τότε, αλλά έφεραν οι φίλοι μας με μάρτζιπαν μέσα!!!!

    ReplyDelete
  20. Βέλγιο-Ολλανδία είναι μέρη που επισκέπτομαι αρκετά συχνά, αγαπημένα και τα δύο, ειδικά στην Ολλανδία έχω δηλώσει ότι κάλλιστα θα μπορούσα να μείνω για πάντα!
    Μιας και δεν είμαι και πολύ της μπύρας, αυτό που ... ταράζω πάντα είναι οι απίστευτες σοκολάτες τους (αχ βαχ!!)

    Κικίτσα μου ήθελα να κάνω ένα σχόλιο για την Ζάκυνθο μιας και το ανέφερες.
    Δεν φταίνε οι τουρίστες, οι Ζακυνθινοί φταίνε.
    Οταν γυρίζαμε όλη την Ζάκυνθο για να βρούμε ψωμάκι για το πρωινό μας και όλοι σχεδόν οι φούρνοι μας έλεγαν ότι έχουν μόνο rolls, γιατί αυτά προτιμάνε οι Αγγλοι, ποιος φταίει??
    Τεσπα, μην το ψάχνουμε το θέμα!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  21. Κική διαφώτισέ με σε παρακαλώ τι φτηνό υπάρχει στις Βρυξέλλες γιατί εγώ έχω απογοητευτεί...!!! Από το φαγητό μέχρι το ντύσιμο! Ίσως να μην κοιτάω σωστά...Εεεε....μόλις 6 μήνες είμαι εδώ!!!

    ReplyDelete
  22. Στο έχω ξαναπεί θαρρώ να ασχοληθείς και με ταξιδιωτικά;
    Τό 'χεις :-)

    ReplyDelete
  23. Έχω πάει πολλές φόρες στο Βέλγιο και έχω πολλούς φίλους από εκεί.
    Στα φαγητά τους είναι και οι πατάτες τηγανίτες.
    Το Βέλγιο είναι πολλή γνωστό για τις πατάτες τους. Τα τηγανίζουν δυο φόρες, και μπορώ να σου πω ότι είναι φοβέρες.

    ReplyDelete
  24. Θύμησες πολλές, καλές και γευστικότατες. Νοέμβριος ήταν στη Bruges κι έφαγα τόσα μύδια που άρχισα να πρήζομαι. Έκανα βόλτα στις Βρυξέλλες κι είχε τόσα να δω από σοκολάτες, μπισκοτάκια κ. ά. Είχα την τύχη να πάω μερικές φορές. Το φαγητό ήταν παντού πολύ καλό. Κι όταν γαργαλιέμαι παίρνω τη Leffe απ το s/m να μεταφέρομαι...

    ReplyDelete
  25. thanks for the guide - this year will be a cheap one in terms of holidays for us, so this is as good as it gets for me at the moment!

    ReplyDelete
  26. Ελενα, πρωτη το είπα ότι εμείς φταίμε...Δεν φταίνε αυτοί...

    Μαρίνα για μένα τίποτα δεν ήταν φτηνό. Για τους φίλους μας από το φαγητό μέχρι παπούτσια, αλλά μάλλον όχι στις Βρυξέλλες, αλλά σε άλλη μικρότερη πόλη.

    Vita αμ το έχουν πιει κι άλλοι ;-)

    Ελλάδα, αν ξαναπάω, θα δοκιμάσω!!!

    Νένα έχει πλάκα που όλοι θυμόμαστε γεύσεις από ταξίδια!!!

    Μαρία, δεν θα το μετανιώσεις αν πας νομίζω!

    ReplyDelete