Pages

Monday, February 22, 2010

Φάβα (ελεύθερη, ανύπαντρη, χωρισμένη ή ό,τι θέτε)

Μέχρι τη μέρα που πάτησα το πόδι μου σ' αυτό το νησί, δεν είχα φάει φάβα. 'Ημουν μικρή και δεν ήξερα καλέ! Δεν μου έκανε καμία εντύυπωση στο σπίτι μου κι όπως όλα τα παιδιά που επιμένουν οι γονείς να φάνε κάτι, έτσι κι εγώ αρνιόμουν! Τι έχανα η χαζή! Τη δοκίμασα εδώ, σε μια παραδοσιακή ταβέρνα που τραγουδάνε καντάδες και ήταν μέσα στο μενού. Ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά. Τότε κατάλαβα γιατί ο πατέρας μου δεν επέμενε να φάω και πολύ. Την ήθελε για πάρτη του, όπως τη θέλω κι εγώ τώρα! Χαχα! Οπότε, μην ανησυχείτε αν τα παιδάκια σας δε δοκιμάζουν όλα τα φαγητά. Θα έρθει η στιγμή που θα το κάνουν.

Είναι ένα από τα ωραιότερα όσπρια για μένα. Αφήστε δε, που γίνεται γρήγορα και δε θέλει φούσκωμα από την προηγούμενη μέρα. Όσο πιο πολύ τη φουσκώσετε σε νερό, τόσο πιο γρήγορα θα βράσει. Σήμερα θα γράψω πώς την κάνουμε εδώ. Για παντρεμένες κλπ, τ΄αφήνω για το μέλλον.

Φάβα (ανύπαντρη λέμε!)
Υλικά
1/2 κιλό φάβα
λίγο λάδι
1 μεγάλο κρεμμύδι (προαιρετικά για μέσα, εγώ δεν το έβαλα)
λεμόνι
αλάτι
κοκκινοπίπερο
κρεμμύδι ψιλοκομμένο

Εκτέλεση
Μουσκεύουμε τη φάβα σε νερό για μιάμιση ώρα.
Τη βάζουμε να βράσει με νερό αρκετό να την καλύπτει και με τρυπητή κουτάλα την ξαφρίζουμε.
Προσθέτουμε αν θέλουμε κρεμμύδι μέσα (εγώ δεν έβαλα για να μη βαρύνει κι άλλο το στομαχάκι μας) και σιγοβράζουμε γύρω στο μισάωρο ή και παραπάνω μέχρι να χυλώσει και να γίνει πολτός (αν την έχετε μουσκέψει πολλές ώρες θέλει λιγότερο χρόνο).
Την περνάμε από το μούλτι ή ακόμα καλύτερα, λιώστε τη μέσα στην κατσαρόλα με το μιξεράκι που είναι μακρόστενο (μινιπίμερ πχ) μαζί με το κρεμμύδι (αν βάλατε) και την ξαναβάζουμε σε χαμηλή φωτιά. Προσοχή γιατί πιτσιλάει.
Προσθέτουμε αλάτι, και 2-3 κουτ. σούπας λάδι και σιγοβράζουμε για λίγο.
Την σερβίρουμε με ψιλοκομμένο κρεμμύδι, πασπαλισμένη με κοκκινοπίπερο. Προσθέτουμε αν θέλουμε λάδι και χυμό λεμονιού (θα έλεγα ότι στη φάβα το κρεμμύδι, το λάδι και το λεμόνι επιβάλλονται! Γι' αυτό καλύτερα να βάλουμε λαδάκι από πάνω παρά μέσα. Μέσα, 2-3 κουταλιές αρκούν)

Tip: Αφήστε τη φάβα σας νερουλή γιατί πήζει περισσότερο όσο περνάει η ώρα και κρυώνει.

Καλή βδομάδα είπα;

40 comments:

  1. ήρθα για τα προξενειά! (και να ρίξω και λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό από πάνω:) ζητώ την χείρα της φάβας σας πληζ!

    ReplyDelete
  2. Ούτε κι εγώ έχω φάει ποτέ φάβα. Ουπς!!!

    ReplyDelete
  3. Μικρή ούτε που την δοκίμαζα κι εγώ!
    Δεν μπορώ να πω ότι μεγαλώνοντας φούντωσε το αίσθημα, όμως διατηρούμε πολύ καλές έως φιλικές σχεσεις πλέον;-)
    Καλή βδομάδα Κικίτσα!

    ReplyDelete
  4. Ελεύθερες, παντρεμένες ή και αραβωνιασμένες, κίτρινες ή και πράσινες, όλες οι φάβες είναι το καλύτερο όσπριο.
    Δεν θέλει και μάσημα, για τους πολύ τεμπέληδες.
    Με φρέσκο ψωμάκι και φέτα, τρως ένα τόννο.
    Καλή εβδομάδα.

    ReplyDelete
  5. Απο τα αγαπημενα οσπρια και για τα παιδια μου.
    Την φτιαχνω και το καλοκαιρι για το τσιπουρακι μας ή για σαλατα μας αρεσει πολυ.

    ReplyDelete
  6. Έρχομαι και εγώ με πρόταση! Όχι δακτυλίδι για την ανύπαντρη! Πρόταση σερβιρίσματος! Ανακάτεψε μέσα στην φάβα λίγο πετιμέζι και πασπάλισε με αμύγδαλο φιλέ!

    Υπέροχο φαγάκι με όσπριο!

    ReplyDelete
  7. Εγω αν και μεγάλωσα λίγο (χιχιχιχι) δεν βελτιώθηκαν οι σχέσεις μου με την φάβα. Απόλαυσα όμως πολύ την εισαγωγή σου.

    καλημέρα και καλή εβδομάδα!

    ReplyDelete
  8. Κι εγώ τη λατρεύω τη φάβα και ο γιος μου την τρώει από μικρός και χωρίς παρακάλια! Αν και ποτέ δεν τον παρακάλεσα να φάει, ίσως γι αυτό και δοκιμάζει τα πάντα!
    Καλή εβδομάδα!

    ReplyDelete
  9. Καλημέρα Κική,
    Λοιπον εμεις στη Σαμο μετα το ξαφρισμα, προσθετουμε μπολικο ψιλοκομμενο κρεμμυδι περιπου το μισο βαρος της φαβας που βαλαμε για βρασιμο.Αυτο κανει την φαβα να γλυκανει και την νοστιμιζει αφανταστα.
    Και κατι ακομα για το ξαφρισμα, εγω δεν την ξαφριζω, της αλλαζω το νερο δυο φορες και γινετε πιο ελαφρια χωρις τα ανεπυθιμιτα παραλειπωμενα χεχεχεχε. Την καλημερα μου απο Βερολινο. Νικος

    ReplyDelete
  10. Τι σύμπτωση! (και πάλι) Εγώ πρώτη φορά έφαγα φάβα στα φοιτητικά χρόνια, σε ένα κουτούκι της Καισαριανής!! Ελεύθερη μου αρέσει πιο πολύ!

    ReplyDelete
  11. Θεϊκή η φάβα. Για τον μπαμπά μου είναι ολόκληρη ιεροτελεστία να την ετοιμάσει στο πιάτο του με λάδι και κρεμμύδι, αφού τη βρει βρασμένη βέβαια. Είναι απόλαυση και μόνο να τον βλέπει κανείς πώς την φτιάχνει... :)

    ReplyDelete
  12. Το αγαπημένο μου όσπριο!!!
    Την φτιάχνω ακριβώς με τον ίδιο τρόπο, ΤΕΛΕΙΑ!!!
    Καλή εβδομάδα σε όλους!!!

    ReplyDelete
  13. Κική καλημέρα, μου θύμησες το ποιηματάκι που λέγαμε στο σχολείο.
    Το κουκί και το ρεβίθι εμαλώνανε στη βρύση!
    Και περνάει η φακή και τους βάζει φυλακή!
    Και η φάβα της φωνάζει! Φακήηηη….
    Βγάλτους, δεν πειράζει!!!
    Η φάβα «με καλά αισθήματα έτσι?» γι’ αυτό και μείς τη προτιμάμε!! Όταν ήταν μικρά τα παιδιά μου τους το έλεγα για να τη φάνε, και τότε άρχιζαν η ατέλειωτες ερωτήσεις….?? . Να είσαι καλά Κική καλό μεσημέρι.

    ReplyDelete
  14. Εγώ πάλι την έχω δοκιμάσει, μικρούλα όταν ήμουν αλλά συνεχίζω να μη την τρώω :P
    Πολλά φιλιά :)))))

    ReplyDelete
  15. Γεια σου Κική. Δεν τη εχω φάει ποτέ. Αλλα λόγω διαίτας την αγόρασα το Σάββατο και λέω να την δοκιμάσω μεθαύριο. Για να δούμε θα μου αρέσει ??? φιλάκια
    Υ.Γ. εννοείται θα ακολουθήσω τη συνταγή σου.

    ReplyDelete
  16. Heart, σου δίνω τη χείρα της και σου παίρνω το μαϊντανό σου!

    Σοφία, είσαι μικρή ακόμα! χαχα!

    Έλενα, τα φτιάξατε πάντως! Καλή εβδομάδα!

    Δύσπιστε, η πράσινη μου έχει ξεφύγει, αλλά πού θα μου πάει;

    ReplyDelete
  17. Λιζ κι εγώ!

    Πουαντερί, μια χαρά σε βρίσκω!

    Αγγελική, αυτό δεν είναι πρόταση! Είναι σκέτη γκουρμεδιά!

    Μαρία, έχεις μέλλον ακόμα! χαχα!

    ReplyDelete
  18. Λίλα, άρχοντας ο μικρός! Μπράβο του!
    Κι ο δικό μου την τρώει!

    Νίκο, αχ αυτά τα παραλειπώμενα... χαχα! Ωραίες οι προτάσεις σου!

    Big mama, είναι να απορήσω; Δεν απορώ! Όχι! Φιλί!

    Scalidi, έτσι με ιεροτελεστία προσθέτουμε κι εμείς εδώ λαδάκι ακι κρεμμυδάκι από πάνω! Άρχοντας ο μπαμπάς!

    ReplyDelete
  19. Painter συμφωνούμε γενικώς λοιπόν! Φιλιά!

    Δέσποινα, λέγαμε το ίδιο ποιηματάκι μικρά, αλλά σε μας τελείωνε αλλιώς. Αν θυμαμαι καλά, έλεγε: και περνάει και η φάβα και τους λέει ορίστε φάτα. Δεν ξέρω που κόλλαγε το φάτα, αλλά αν θυμάμαι καλά, έτσι τελείωνε. Απο σένα ακούω τη βερσιόν αυτή και είναι ωραιότατη όπως και η φάβα!

    Αστέρι, δεν πειράζει! Σε συγχωρούμε! :-)))

    Κατερίνα, περιμένω να μου πεις!

    ReplyDelete
  20. Την ίδια σχέση μίσους και αγάπης με σένα έχω κι εγώ με τη φάβα...δεν είχα δοκιμάσει ποτέ μέχρι πρόσφατα...ώσπου δοκίμασα εξαιτίας της διαφήμισης που μου έκαναν οι κουμπάροι μου (οι γονείς μου όσο και να τη διαφήμιζαν, εγώ δεν ... )

    Ωστόσο, δεν έχω φτιάξει ποτέ στο σπίτι...δε νομίζω ότι θα τη φάνε τα παιδιά μου και το αποφεύγω. Μια που έβαλες τη συνταγή όμως, λέω να το δοκιμάσω κάποια στιγμή!

    ReplyDelete
  21. Καλησπέρα!! εμείς εδώ την έχουμε παντρέψει με χταπόδι!!τι έτσι θα την αφήναμε!!

    ReplyDelete
  22. Θα σας δώσω τις καλές μου γνώσεις (μετριοφροσύνη, αυτοπεποίθηση κ.λπ.) σχετικά με τη φάβα.
    1. Μουσκέψτε τη από το βράδυ. Δεν είναι ότι δεν βράζει αλλιώς, είναι που γινεται πιο αφράτη ακόμα.
    2. Βάλτε κρεμμύδι στο βράσιμο. Δεν την βαραίνει, την νοστιμίζει.
    3. Η αναλογία φάβας νερού για το βράσιμο είναι 1 προς 4 αντίστοιχα. Δηλ. 250 γρ. φάβα 1 lit. νερό.
    4. Λιώστε τη με το μίνι πίμερ και προσθέστε αλάτι και λάδι. Δεν χρειάζεται άλλο βράσιμο.
    5. Η φάβα τρώγεται έτσι αφράτη αυθημερόν. Αν τέλος πάντων σας μείνει, την επομένη προσθέστε λίγο λάδι και ξαναπεράστε τη με το μίνι πίμερ.
    6. Αν δεν σας αρέσει το ωμό κρεμμύδι από πάνω (όπως δεν αρέσει και σ εμένα), σερβίρετε την με μαρμελάδα κρεμμυδιών που της πάει πάρα πολύ.
    7. Σερβιρισμένη με τσέρκι και από πάνω την μαρμελάδα κρεμμυδιών κάνετε ποοοοολύ καλή φιγούρα, γκουρμεδιά φάβας.
    8. Ευχαριστώ που με ανεχτήκατε με τις συμβουλές μου, σας φιλώ και πολύ μάλιστα.

    ReplyDelete
  23. Πω πω και ειχα καιρο να φαω!!! Εκανα ορεξη - νομιζω οτι εχω λιγη φαβα στο ντουλαπι!

    ReplyDelete
  24. i love fava !!!
    with horiatiki and to make the following GOUROUNIA..
    I PUT some olive oil from the horiatiki ON the fava ....

    ReplyDelete
  25. Αυτή η φάβα σου μ ενδιαφέρει..!
    Πάνω που ήθελα να ψάξω για φάβα..
    Το κρεμμύδι όμως δεν μ αρέσει έτσι ωμό απο πάνω. Θα προτιμήσω να το βράσω μαζί της.
    Καλές μαγειρικές.

    ReplyDelete
  26. τελεια η φαβα εγω τη θελω με ολα τα comfort λαδακι κρεμμυδι καπαρη μαϊντανο...ολα!!!

    ReplyDelete
  27. petheno gia Fava !!! kai ena mikro mistiko , pou anakalipsa monos mou piramatizomenos mia kria mera tou xeimona se ena hotel sta Hania!!! an thelete mia fava VARIA k Xeimoniatiki, tsigariste sto eleolado ti fava me to kremidi kai sviste me miso potiraki lefko krasi, meta sinexiste opos leei i Kiki!!! to apotelesma tha sas ediposiasei!!!

    ReplyDelete
  28. Τί να λέμε τώρα...
    Έρωτας κεραυνοβόλος!!!
    Όπου τη βρω της την "πέφτω" αγρίως, ανεξαρτήτως "ηλικίας", "καταγωγής", και "οικογενειακής κατάστασης" (για τη φάβα όλ' αυτά :)!!!
    Γεια στα χέρια σου Κική
    Την καλησπέρα μου

    ReplyDelete
  29. Σε κατανοώ απόλυτα, έφαγα φάβα πρώτη φορά στα 20! Έκτοτε βέβαια είμαι κι εγώ τσιμπημένη μαζί της, την φτιάχνω συχνά κι όπου τη βρω δεν την αφήνω!
    Κρεμμύδι βάζω κι εγώ στο βράσιμο, την γλυκαίνει αλλά μετά το πετάω και βάζω από πάνω λίγο ωμό. Επίσης δεν την περνάω καθόλου από μπλέντερ, λιώνει αρκετά με το βράσιμο!

    ReplyDelete
  30. Eparxei kana' fava keratomeni? ;)

    Me aresei poli san ntip h me xtapodaki.

    ReplyDelete
  31. Ανεράιδα είδες; Όλα τα εκτιμάμε κάποια στιγμή! Φτιάξε λίγη. Εξάλλου γίνεται γρήγορα!

    Ξανθή, με χταπόδι; Είσαστε προχώ!!!
    Χαχα!

    Νένα, το 1 το κάνω κι εγώ, το 4 επίσης, στο 5 συμφωνώ. Το 6 θα το δοκιμάσω, το 7 είναι σούπερ, για όλα τα υπόλοιπα ευχαριστούμε και για το 8 σε αγαπάμε! Σμακ!

    ReplyDelete
  32. kiki, βάλε τη μπροστά!

    Νατάσσα, δεν είναι γουρουνιά! Είναι νοστιμιά!

    Αναΐς, βράσε τα μαζί όπως είπες! Για να το λένε τόσοι...

    Πανσοφίξ, έφτασεεεεε!

    ReplyDelete
  33. Γιάννη, ορεξάτο σε βλέπω στην άδεια!!! Φιλιάααααααααα!

    Γιώργο, θα συμφωνήσω μαζί σου! Φιλιά!

    Μπέττυ ωραίες ιδέες μας λες!

    Πήτερ!!! Κερατωμένη;;;; ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ!

    ReplyDelete
  34. Mmmm.... ΩΡΑΙΑ ΙΔΕΑ γι' αύριο.

    Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

    ReplyDelete
  35. Deli,αν σου πω ότι δεν έχω φτιάξει ποτέ,θα με πιστέψεις;Έτσι είναι,από μικρή δεν την έτρωγα και ποτέ δεν είχαμε σχέσεις.Τα κορίτσια,όπως λες,δοκίμασαν σε ταβέρνα,τους άρεσε και μαγειρεύουν.Επιστρατεύτηκε η ξαδέρφη για τις οδηγίες.
    Το σκέφτομαι κι εγώ.
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  36. Η φάβα κατά ένα περίεργο τρόπο, δεν ήταν από τα όσπρια που γνώριζα μικρή! Την έχω δοκιμάσει τώρα πια βέβαια, αλλά δεν την έχω μαγειρέψει ακόμα... Ίσως για αρχή, να την φτιάξω και 'γω ανύπαντρη! Με λάδι και λεμόνι πάντως, νομίζω αναδεικνύεται όλη της η γεύση!
    Καλό βράδυ!

    ReplyDelete
  37. Γλαρένια έφτιαξες;

    Ελένη θα σε πιστέψω. Κι εγώ άργησα να τη φτιάξω.

    Dark chef, ώρα να τη μαγειρέψεις. Και κάνε και κανένα κόλπο απο τα γνψστά σου! χαχα!

    ReplyDelete
  38. Επειδη ειμαι ενας ακαματης εργενης,εχω καποιες ερωτησεις :

    1) Ποσο ειναι περιπου τα 500 γρμ ; Την πηρα χυμα..και την εβαλα σε ενα βαζο..
    2) Ποσο βγαινει σε τελικη μορφη ; Μπορει να φυλαχθει σε ψυγειο ;

    ReplyDelete
  39. Σορυ για την καθυστερηση, αλλά είχα πολλή δουλειά και δεν προλάβαινα να μετρήσω.
    1 κούπα, είναι 250 γρ.
    Αν θυμάμαι καλά, πρέπει να ήταν 4-5 πιάτα. Ναι, μπορεί να μπει στο ψυγείο.

    ReplyDelete