Pages

Wednesday, February 24, 2010

Λικέρ 44, ή αλλιώς, λικέρ πορτοκάλι-καφές

Τα Χριστούγεννα, η Πέννυ, μαζί με τις ευχές της, μου έστειλε και τη συνταγή για ένα λικέρ, που έφτιαχνε όσο ζούσε στη Γαλλία, στην μακρινή επαρχία της Charente στη Γαλλία,(όπου ανήκει και το γνωστό χωριό Cognac!!!). Μέχρι τότε, δεν είχα ακούσει ποτέ γι΄αυτό το λικέρ. Από τη στιγμή που μου το είπε, έπεσα πάνω του 3-4 φορές και το άκουσα από διαφορετικές πηγές. Το εχετε παρατηρήσει αυτό; Να μην έχετε ακούσει πριν για κάτι και μετά να το βλέπετε συνέχεια μπροστά σας. Τεσπα...

Μου έστειλε λοιπόν τη συνταγή και μια και είχα και πορτοκάλια και κόκκους καφέ, ξεκίνησα να το κάνω. Το λικέρ είναι ήδη φιλτραρισμένο και είναι πολύ καλό, αλλά δεν πρόλαβα να βγάλω φωτό. Παρεμπιπτόντως, η μηχανή μου είναι στα πρόθυρα της διαλύσεως...

Σας γράφω τη συνταγή, όπως ακριβώς μου τη μετέφερε η Πέννυ, με το μοναδικό της τρόπο. Χεχε! Μετά, θα σας γράψω τι έκανα εγώ.



LIQUEUR 44 !?! (= Λικέρ 44)
Υλικά:

44 κυβάκια ζάχαρη
44 κόκκους καφέ
1 πορτοκάλι [ bio ή ζακυνθινό ακόμη καλύτερα ]
1 λίτρο αλκοόλ 45ο ή 1/2 λίτρο αλκοόλ 90ο + 1/2 λίτρο απιονισμένο νερό

Παρασκευή λικέρ:
Τρυπάμε το πορτοκάλι με βελόνα πλεξίματος στη Γαλλία / με ξυλάκι από σουβλάκι στην Ελλάδα [χι,χιχι... :-D ] κάνοντας 44 τρύπες και εισάγουμε μέσα σε κάθε τρύπα 1 κόκκο καφέ.
Διαλύουμε τους 44 κύβους ζάχαρης μέσα στο αλκοόλ 45ο ή στο αλκοόλ 90ο+1/2 λίτρο νερού.
Περιμένουμε 44!! μέρες πριν να το δοκιμάσουμε!

Και αυτό που έκανα εγώ:

Λικέρ 44 ή αλλιώς, λικέρ πορτοκάλι-καφές
Υλικά

1 μέτριο πορτοκάλι
½ λίτρο ρακή
½ λίτρο νερό
44 κόκκους καφέ
44 κύβους ζάχαρης ή 44 κ. γ. ζάχαρη

Εκτέλεση, η ίδια. Εγώ δεν είχα κύβους ζάχαρης, (έφαγα τον τόπο να βρω, αλλά τζίφος) και έβαλα 44 κ. γ. ζάχαρη που είναι το ίδιο. Χρησιμοποίησα ρακή και νερό και έγινε ωραίο και όχι βαρύ. Όπως μου αρέσει δηλαδή. Οι κόκκοι καφέ που χρησιμοποίησα ήταν Μόκκα Αιθιοπίας.

Εσείς τώρα, δεν έχετε, παρά να το φτιάξετε!

34 comments:

  1. Αχ, βρε φιλενάς με τα ψωμιά έβαλα 2 κιλά, αν αρχίσω τώρα τα λικέρ... Τι θα απογίνω?

    ReplyDelete
  2. Ναι, αλλά δεν μας διευκρίνισες αν χρησιμοποίησες βελόνα πλεξίματος ή ξυλάκι σουβλακίου!

    (Αυτό το ρωτάω γιατί προσπαθώ να μάθω πλαγιοτρόπως αν πλέκεις κιόλας...)

    ReplyDelete
  3. Afto to liqueur einai apo thn Gallia kai einai poli gnosto kai nostimo!

    ReplyDelete
  4. Στο βιβλίο σου, Αγαπητή Κική, τα γράφεις όλα σαν να είναι για Πρώτη Δημοτικού....Ωραία!
    Η Γαλλίδα φιλενάδα σου όμως απευθύνεται σε πτυχιούχους με πολλά μεταπτυχιακά!
    ΠΧ: Δεν λέει μετά που θα μπήξουμε τους κόκκους στο πορτοκάλι, τι το κάνουμε; Και μη βιαστεί κάποιος έξυπνος να πει "βάλτο εκεί που ξέρεις".
    Επίσης, οι κόκκοι είναι ωμοί ή καβουρντισμένοι;
    Και ποιός αντέχει να περιμένει 44 μέρες για την δοκιμή;
    Ή μήπως τόσες χρειάζεται για εξαφανιστεί και να μη φάει το ξύλο;

    Βρε παιδιά, γελάσαμε πάλι σήμερα και είμαστε μια ωραία παρέα, ειμαστε...
    Sorry! Αυτό είναι από αλλού...

    Καλημέρα από ττην Θεσσαλονίκη.

    ReplyDelete
  5. Με θυγχωείθ βδε Αγγελικούλα μου, πόθα ποτιδάκια πδέπει να πιεί κανείθ για να κθέρει αν έχει γίνει;;;
    1 θε 44 μέρεθ ή 44 θε 1 μέρα;;; χικ

    ReplyDelete
  6. Πρέπει να είναι πολυ όμορφος αυτός ο συνδιασμός καφέ - πορτοκάλι το θέμα είναι που βρίσκει κανείς κόκους καφέ στην επαρχία. Αν βρω θα το τολμήσω :)

    ReplyDelete
  7. Αγγελική! Καλέ είπαμε να φας δυο φετούλες από το ψωμι! Όχο όλο το καρβέλι! χαχα! Το λικέρ το καταγράφεις. Δεν είναι ανάγκη να το κάνεις άμεσα!

    Κωνσταντίνε, έπλεκα. Τώρα δεν προκάνω. Το τρύπησα με το πίσω μέρος ενός πηρουνιού!

    Πήτερ, το ίδιο λέει και η Πέννυ!

    ReplyDelete
  8. Δύσπιστε! Έστι! Για 1η δημοτικού! χαχα! Για να είναι και οι άπειροι ευχαριστημένοι!
    Βρε συ, αφού μπήξεις τους κόκκους στο πορτοκάλι, τι θα το κάνεις;;; Στο αλκοόλ θα το βάλεις μαζι με τη ζάχαρη. Το είχα γράψει εδώ, αλλά το έσβησα για να μην επαναλάβω την εκτέλεση (που τώρα πρόσεξα πως δεν το λέει).
    Τους κόκκους τους έβαλα όπως τους αγόρασα, οπότε υποθέτω ότι ήταν ψημένοι. Αν υποθέσουμε ότι όταν αγοράζεις καφέ για καφετιέρα με σκοπό να τους τρίψεις, είναι ψημένοι, τότε ήταν ψημένοι. Τώρα που το σκέφτομαι, ήταν σίγουρα ψημένοι γιατί θριματίζονται εύκολα.
    Στα λικέρ φίλε Δύσπιστε, πρέπει να έχεις υπομονή, όπως και με τις γυναίκες (χεχε). Άλλωστε, το καλόπράγμα αργεί να γίνει. Η ενασχόλησή μου με τα λικέρ, κοντεύει δεκαετία, οπότε φαντάζεσαι τι υπομονή και καρτερικότητα έχω δείξει για να δω το αποτέλεσμα σε κάθε λικέρ που φτιάχνω (πάνω απο 30).
    Ναι. Ωραία περνάμε...Άντε να γελάσουμε λίγο, γιατί έχω αρχίσει να βαριέμαι τις τελευταίες μέρες...

    ReplyDelete
  9. Γιώργο χικ! Έχειθ 2 επιλογέθ. Ή δοκιμάδειθ κάθε μέρα για 44 μέρεθ 44 γουλιέθ, οπότε μετά απο 44 (με θ πλιζ) μέρεθ, έχειθ γίνει κλόκα και λικέρ δεν έχειθ, ή εμπιθτεύεθαι τη θυνταγή και φιλτράρειθ μετά από 44 (με θ πλιζ) μέρεθ και δοκιμάδειθ τότενεθ! Γράπθε θε ένα χαρτάκι την ημερομηνία έναρκθηθ. Θα γλυτώθειθ θίγουρα τον αλκοολισμό :-DDD

    ReplyDelete
  10. Elen, θα δοκίμαζα ακόμα και κόκκους για ελληνικό καφέ να βάλω. Υπάρχουν άτριφτοι στην επαρχία. Εγώ τους είχα πάρει από Κέρκυρα, σε ένα κόφι σοπ.

    ReplyDelete
  11. Το έχω φτιάξει! Το έχω φτιάξει! Το είχα δει σε ένα πρωινάδικο, πριν χρόνια. Ήθελα να το βάλω τα Χριστούγεννα αλλά έμπλεξα με τα μανταρινοειδή και δεν το έφτιαξα τελικά! Είναι από τα ωραιότερα λικέρ που έχω κάνει! Στους καλεσμένους είχε φανεί χωνευτικό, εγώ φαντάζομαι ότι αυτό οφείλεται στην κρητική ρακή που είχα βάλει, που έτσι κι αλλιώς είναι χωνευτική!

    ReplyDelete
  12. Deli,θα έχει μοναδική γεύση!Θα το φτιάξω-μπορώ να βάλω και ελληνικό καφέ,εδώ βρίσκω.
    Μια χαρά άλλαξες τα κυβάκια με κουταλάκια,γιατί ως γνωστόν εμείς μακριά από πόλεις,δε βρίσκουμε.
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  13. Εννοείτε πως θα το φτιάξω!!! Εγώ έχω τρέλα με τα λικεράκια, έχω φτιάξει τα πάντα, αυτό θα μου ξεφύγει...
    Το μόνο πρόβλημα είναι οι κόκκοι του καφέ. Μόλις πάω Πειραιά θα πάρω και θα το επιχειρήσω.
    Ευχαριστούμε πολύ Κική, Καλή σου μέρα!!!

    ReplyDelete
  14. Έχω μια ρακί που κάθεται και περιμένει λες να περίμενε αυτό;;
    Δεν ξέρω αν θα το φτιάξω τελικά αλλά σίγουρα η σημερινή ανάρτηση μαζί με τα σχόλια μου έφτιαξαν τη διάθεση!!
    Πολλά φιλιά!!

    ReplyDelete
  15. Αψογος συνδυασμός, στην υγειά μας Κικίτσα:))

    ReplyDelete
  16. Να το φτιάξω ή να έρθω για καφέ και να πιούμε και λικέρ!!
    Εγώ δεν το έχω ακούσει το λικέρ 44
    Μέχρι Β52 φτάνουν οι γνώσεις μου!!!

    ReplyDelete
  17. Να ρωτήσω κάτι;; Έχει πολύ έντονη τη γεύση του καφέ;; Μ' αρέσουν τα λικέρ, μ' αρέσουν τα πορτοκάλια, αλλά δε μ' αρέσει ο καφές...:(

    ReplyDelete
  18. Πολύ ωραίο μου φαίνεται να είναι. Ο συνδυασμός του αρώματος πορτοκαλιού και καφέ θα είναι θαύμα!! Εγώ έχω υπομονή για τα λικεράκια και θα το φτιάξω . Θα ήθελα μια χάρη αν είναι εύκολο ,να μου πεις για λικέρ περγαμόντο. Δεν ρωτάω αν ξέρεις, το θεωρώ δεδομένο αφού φτιάχνεις πάνω από τριάντα!!!! Να είσαι καλά Κική και σ’ ευχαριστώ.

    ReplyDelete
  19. Πορτοκάλι-καφές! Ωραίος συνδυασμός. Άραγε με λεμόνι και καφέ πως θα είναι; το λέω γιατί βάζω στον ελληνικό καφέ μου μια φλούδα λεμόνι την ώρα που ζεσταίνω το νερό και λατρεύω τη γεύση του!
    Η δική μου εμπειρία στα λικέρ πάντως λέει πως όσο πιο υψηλόβαθμο είναι το αλκοόλ τόσο πιο γρήγορα γίνεται η απορρόφηση των αρωμάτων, δηλαδή με το καθαρό οινόπνευμα που είναι 95% θέλεις μια εβδομάδα για να πετύχεις το ίδιο αποτέλεσμα με μια βότκα των 40% σε 1μήνα. Βέβαια φροντίζεις στο τέλος να κάνεις την αραίωση με νερό, για να το φέρεις στους βαθμούς που θέλεις.
    Δεν έχω φτιάξει ακόμα ψωμάκι Κική, πήγα στα Γιάννενα στη κόρη μου. Άντε να πάρω πάλι μπρος. Δεν θα μπει πια αυτή η άνοιξη...

    ReplyDelete
  20. Big mama κι εμένα μου άρεσε με τη ρακή και με την προσθήκη νερού έγινε ελαφρύ. Τα περισσότερα λικέρ που έχουν λεμόνι ή πορτοκάλι είναι χωνευτικά.

    Ελένη, μω΄ρε όλα τα σούπερ μάρκετ έφγα να βρω, αλλά μόνο το καλοκαίρι φέρνουν. Μια χαρά είναι και τα κουταλάκια. Δοκίμασε με καφέ που κάνουμε τον ελληνικό.

    Painter κι εσύ έχεις κόλλημα με τα λικέρ; Εγώ να δεις!!!

    Ξανθή, ε άμα κάθεται, γιατί να μην το φτιάξεις; Κι εμένα μου έφτιαξε το κέφι πρωινιάτικά με τα σχόλια! χαχαχα!

    ReplyDelete
  21. Ενδιαφέρον συνδυασμός και ωραία η παραλλαγή σου Κική, πιο απλή και πιο "στα μέτρα μας" με την ρακή!

    Η πρωτότυπη γαλλική, έτσι όπως είδα το πορτοκάλι με τις τρύπες, μου θύμισε συνταγή μαγισσών, χα χα! Και το 44 κάτι σαν τον αριθμό για να πετύχει το ξόρκι!
    Ελπίζω να μην τρόμαξε κανείς... τα βράδια γίνομαι πιο dark :-)

    ReplyDelete
  22. Έλενα γειά μας!

    Λίλα, να έρθεις, να έρθεις! χαχα!

    Ανεράιδα, όχι. Υπερισχύει η γεύση του πορτοκαλιού.

    Δέσποινα, δεν θα το πιστέψεις, αλλά δεν έχω φτιάξει ούτε λικέρ, ούτε γλυκό, για τον απλό λόγο ότι εδώ δεν υπάρχουν! Να κάνεις όμως το εξής: Βάλε σε μια γυάλα 300-400 γρ αλκοόλ (βότκα, οινόπνευμα ποτοποιίας κλπ). Βγάλε με το καθαριστήρι των καρότων τη φλούδα από 6 περγαμόντα. Αν είναι σε μέγεθος λεμονιού, βάλε 6, τόσα θα έβαζα πειραματικά. Αν είναι μεγάλα, βάλε λιγότερα. Πάρε μόνο την εξωτερική φλούδα και όχι το άσπρο της γιατί πικρίζει. Άσε τις φλούδες στο αλκοόλ για δέκα μέρες. Μετά, φτιάξε ένα ελαφρύ σιρόπι με ζάχαρη και νερό. Εξαρτάται πόσο γλυκό θες το λικέρ. Ξεκίνσα με 100 γρ. ζάχαρη και 100 νερό, βράσε τα μόνο για 2-3 λεπτά και βάλε τα στη γυάλα όταν κρυώσει. Δοκ'ιμασε μετά από λίγες μέρες. Αν σου φαίνεται βαρύ, ξαναφτιάξε σιρόπι πάλι. Αυτά θα έκανν εγώ. Ξεκίνσα και ό,τι θέλεις με ρωτάς με μέιλ ή εδώ.

    ReplyDelete
  23. Βίκυ! Καλώς τη! Μια δοκιμή με λεμόνι θα σε πείσει! χαχα!
    Έχεις δίκιο για την εκχύλιση και τα υψηλόβαθμα ποτά. Γενικά, μπορείς να παίξεις και με το σιρόπι και με το νερό για να το κάνεις πιο ελαφρύ.
    Πήγες στην κορούλα; Αντε! Μπράβο! Φιλιά!

    Dark, στο στοιχείο σου! χαχα!

    ReplyDelete
  24. Σ'ευχαριστώ πολύ Κική για την άμεση απάντηση, θα το κάνω όπως λές και θα σου πω.Καλό βράδυ.

    ReplyDelete
  25. Αν ρώταγες θα μάθαινες οτι κύβους ζάχαρης έχει ο "Μπλούμ" αλλά βλέπεις η κυρία είναι ψηλομύτα!Χα,χα,χαααααααααααα.
    Επ ευκαιρία να ρωτήσω κάτι επι της διαδικασίας(έχω επηρεασθεί απο την απεργιακή κινητοποίηση!):τι πρέπει να κάνω στο σούρωμα για να γίνεται το ποτό διαυγές;
    Τώρα έχω σουρώσει λεμόνι,πορτοκάλι (το μανταρίνι βγήκε σούπερ)και αφενός το χρώμα είναι ίδιο (ανοικτό κίτρινο)αφετέρου είναι λίγο θολό (ή μήπως είναι ιδέα μου;)
    ή μήπως το κάνει το σιρόπι;
    Δεν ξέρω τι να υποθέσω για...

    ReplyDelete
  26. Εγώ πάλι κόλλησα στο 44, ως νούμερο. Εχει λόγο δηλαδή, που είναι όλα 44;
    Γιατί άλλα λικέρ τα κρατάς ένα μήνα να οριμάσουν και άλλα ένα 3μηνο.
    44 μέρες μετρημένες; Τι να πω;
    Εσείς ως ειδικές επί των λικέρ, ξέρετε περισσότερα.
    Καλημέρες εύχομαι.

    ReplyDelete
  27. Δέσποινα, παρακαλώ! Περιμένω νέα!

    Χαρά, στο μπλουμ έχω να πάω χρόνια Θα σου εξηγήσω από κοντά γιατί. Όσο για τους κύβους, έμαθα να φτιάχνω μόνη μου!!! Έτσι για να μάθεις κυρία μου και για να μην έχω κανέναν μπλουμ ανάγκη! Κλείσε το στοματάκι τώρα! χαχα! Το λικέρ μπορεί για διάφορους λόγους να ειναι λίγο θολό. Τα λικέρ εσπεριδοειδών, είναι λίγο θολά. Δεν είναι απόλυτα διαυγή. Τουλάχιστον τα δικά μου. Αυτό πάντως, βγήκε διαυγέστατο.

    Πηνελόπη ξεκόλλα. Πιστεύω ότι το νουμεράκι κόλλησε για λόγους εντυπωσιασμού. Είναι το κλου της συνταγής! 44 κύβοι, 44 κόκκοι, άντε και 44 μέρες για αν το ονομάσουμε 44. Εκτός και υπάρχει συγκεκριμένος λόγος που το είπαν έτσι. Θα το ψάξω!

    ReplyDelete
  28. Ωραιος συνδυασμος Κικη, αλλα να ρωτησω: νερο και ζαχαρη κανουμε σιροπι ή απλως ανακατευουμε?

    ReplyDelete
  29. Δημιουργία, όλα μαζί τα ανακατεύουμε από την αρχή, χωρίς να φτιάξουμε σιρόπι.

    ReplyDelete
  30. Η γευση του σίγουρα θα είναι πολύ ιδιαίτερη.Θα τη δοκιμάσω σίγουρα.

    ReplyDelete
  31. Ουάου! Να ένα καινούριο λικερ για να παιξουμε! Δεν το είχα ακούσει ποτέ! Θα πάρω από το αμόρε ένα σπιτικό πορτοκάλι και θα το φτιάξω όπωσδήποτε!
    Φιλιά!
    CrazyTourist1

    ReplyDelete
  32. lopi καλωσήρθες στην κουζινίτσα μου! Η γεύση είναι ωραία! Πίστεψέ με!

    Τρελοτουρίστα, είναι πολύ ωραίο λικεράκι! Φτιάξε το!

    ReplyDelete
  33. Εκπληκτικό σάιτ και... πολύ προ(σ)κλητικές συνταγές! θα χτυπήσω το λικέρ! (παρακαλώ απομακρύνεται τα παιδιά από τις οθόνες χαχαχαχαχ!) ερώτηση: το νερό πρέπει να 'ναι όπωσδήποτε απιονισμένο;

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ευχαριστώ πολύ! Το νερό μπορεί να είναι κανονικό. Το απιονισμένο προτείνεται επειδή δεν έχει άλατα :-) Εγώ το κάνω με εμφιαλωμένο.

      Delete