Pages

Thursday, February 18, 2010

Σουπιές με σπανάκι

Εδώ και πολύ καιρό, είχαμε συνεργαστεί με τον Κώστα για να κάνει σουπιές με σπανάκι. Ο Κώστας είχε σπανάκι από τον κήπο του, αλλά μέχρι τότε, δεν το είχε κάνει με σουπιές ποτέ. Του πρότεινα μια συνταγή και τη δοκίμασε.

Γράφω τη συνταγή που είχα δώσει στον Κώστα, όπως ακριβώς την έκανε ο ίδιος, με τις παρεμβάσεις του. Η φωτό και η περιγραφή της εκτέλεσης, είναι επίσης δική του. Στο τέλος του ποστ, γράφω τη συνταγή, όπως ακριβώς του είχα προτείνει, σε ένα σχόλιο στο παλιό του μπλογκ. Διαλέγετε και παίρνετε.

Σουπιές με σπανάκι
Χρειαζόμαστε:
1 κιλό σουπιές
1 κιλό σπανάκι
Ενα μεγάλο ή δύο μικρά κρεμμύδια
2-3 σκελίδες σκόρδο
Ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
Μια κουταλιά πελτέ
Ενα ποτηράκι κρασί (χρησιμοποίησα το "Αρωμα Λήμνου" - λευκό ξηρό βιολογικής γεωργίας)

Εκτέλεση
Βάζουμε σε ένα μπρίκι νερό να ζεσταίνεται (μάλλον δεν θα χρειαστεί, αλλά σε περίπτωση που σπάσει ο διάολος το ποδάρι του, καλό θα είναι να έχουμε ζεστό νερό).
Καθαρίζουμε και κόβουμε τις σουπιές.
Σωτάρουμε σε μια κατσαρόλα κρεμμύδια και σκόρδα.
Βάζουμε στη κατσαρόλα και τις σουπιές να κάνουν μια βόλτα με τα κρεμμυδοσκόρδα και σβήνουμε με το κρασί.
Προσθέτουμε το πελτέ, ανακατεύουμε καλά, βάζουμε ένα κουταλάκι γλυκού αλάτι, 5-6 στροφές από το μύλο πιπέρι, ξανα-ανακατεύουμε και μόλις αρχίσει να βράζει χαμηλώνουμε τη φωτιά.
Τ' αφήνουμε να σιγοβράσουν καμιά ώρα (αν τυχόν χρειαστεί νερό, βάζουμε απ' αυτό που ζεστάναμε στο μπρίκι).
Οσο βράζουν οι σουπιές, καθαρίζουμε το σπανάκι και αν τα φύλλα του είναι μεγάλα τα κόβουμε στη μέση.
Προσθέτουμε τα σπανάκια στη κατσαρόλα, τη ρίγανη και τ' αφήνουμε κανα δεκάλεπτο ακόμα.

Και η εκδοχή που του είχα προτείνει σε σχόλιο και η οποία διαφέρει μόνο στην απουσία ρίγανης και σκόρδου:

Θα πάρεις σουπιές ίση ποσότητα με σπανάκι. Λαδάκι, κρεμμύδι, λίγο κρασάκι. Θα σωτάρεις κρεμμύδι, θα προσθέσεις τις σουπιές κομμένες κομμάτια να κάνουν μια γύρα στο λάδι. Σβήνεις με κρασί. Σ΄αυτη τη φάση προσθέτεις και ντομάτα αν θες. Προσθέτεις νεράκι και αφήνεις να βράσουν. Όταν θα ειναι πια μαλακές θα βάλεις και το σπανάκι χοντροκομμένο. Θα βράσουν μέχρι να μαλακώσουν. Αλατάκι, πιπεράκι κατά βούληση. Γίνονται πολύ νόστιμες.

25 comments:

  1. Deli,δεν είμαι ιδιαίτερα φίλος με τα θαλασσινά-εξαιρούνται τα ψάρια-αλλά παραδόξως όταν δοκίμασα κάποια φορά αυτό το φαγάκι,μου άρεσε.Τρελαίνομαι για σπανάκι έτσι το φτιάχνω σε περιόδους νηστείας,αρκεί να έχουν καθαρίσει άλλοι τις σουπιές.
    Ένα μικρό προβληματάκι το έχω με το καθάρισμα.
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  2. Με τέτοιες συνταγές λέω να αρχίσω να νηστεύω...

    ReplyDelete
  3. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  4. Το σπανάκι σε όλες τις εκδοχές είναι όνειρο. Αλλά τώρα με τη νηστεία θα τιμήσουμε και τις σουπιές.
    Πάντα επικαιρη και εποχιακή!!
    Καταγράφεται και αυτη η συνταγούλα.

    Merci και καλή σου μέρα

    ReplyDelete
  5. Μου αρέσει πάρα πολύ και να φανταστείς ότι μικρή δε το έτρωγα με τίποτα! Πως αλλάζει ο άνθρωπος:))

    ReplyDelete
  6. και νόστιμο και διαίτης:) ταπεράκι πλιζ!

    ReplyDelete
  7. Διάβασα πρόσφατα μια εκδοχή που συμπεριλαμβάνει και το μελάνι της σουπιάς δεν ξέρω πόσο του ταιριάζει;;(εγώ βέβαια δεν......με τίποτα) τις προτιμώ πάντα έτσι όπως τις παρουσιάζεις.

    ReplyDelete
  8. Kiki, afto enai ena piato pou ftiaxno kathe xpono gia Sarakosti...nostimo kai eufkolo.

    ReplyDelete
  9. τις λατρευω τις σουπιες με σπανακι νομιζω πως αυτη η εκδοχη τους ταιριαζει τελεια...οσο για το μελανι ξερετε καμια συνταγη?

    ReplyDelete
  10. Έχω μεγάλο πρόβλημα 2 μέρες, δεν μου ανοίγει ο blogger με τίποτα!
    Πρόλαβα πιατάκι? Αγαπημένο μου φαγάκι!

    ReplyDelete
  11. Και σε ποιον καλοφαγά δεν αρέσουν οι σουπιές με το σπανάκι.... Έμεινε τίποτα και για μένα???

    ReplyDelete
  12. το αγαπημενο μου φαγητο για σουπιες...

    Κικιτσα έλαβα το βιβλιο σου!!
    Δε μπορουσα να πιστεψω πως η δικη μας Κικη έχει κανει τετοια δουλεια!!...Αψογο,απο τις συνταγες έως τις θαυμασιες φωτο...Συγχαρητηρια!!
    Το θεμα ειναι τι να πρωτοφτιαξω...το εχω εδω στη κουζίνα συνεχεια,κι ολο και αλλαζω γνωμη...

    ευχαριστώ πολυ,ειπα?
    :)

    ReplyDelete
  13. ε όχι! δεν το πιστεύω!
    μα πόσες φορές έχουν συμπέσει οι ιδέες και οι αναρτήσεις μας!
    σουπιές με σπανάκι ετοιμαζόμουν να βάλω κι εγώ σήμερα!
    δεν πειράζει, άλλη μέρα...
    νοστιμότατες όμως, ε;
    φιλιά, καλό βράδυ

    ReplyDelete
  14. Το αγαπημένο νηστίσιμο πιάτο, που πια το κάνω συχνά και εκτός νηστείας, μιας και μας αρέσει πολύ!!

    ReplyDelete
  15. Ελένη, κι εγώ ένα θέμα το έχω με το καθάρισμα...

    Αγγελική, δεν έχεις άδικο...

    katrine, ευχαριστώ πολύ! Καλή σαρακοστή εύχομαι!

    Big mama, κι εγώ μικρή δεν έτρωγα κάποια φαγητά που τώρα τα τσακίζω!

    ReplyDelete
  16. Χαρτ, να στο στείλω με ατάτσμεντ;

    Ξανθή, η πεθερά μου όταν φτιάχνει σουπιές με ρύζι αν θυμάμαι καλά, βάζει και το μελάνι μιας.

    Πήτερ, μα είναι πεντανόστιμο! Καλά κάνεις και το τιμάς!

    Πανσοφίξ, εγώ για το μελάνι δεν ξέρω τίποτα. Ομολογώ! χαχα! Άλλο από το ότι χρωματίζουν ζυμαρικά με αυτό, δεν κατέχω!

    ReplyDelete
  17. Λίλα, ωχ! Μακριά από μένα αυτό! Θα σκάσω! Πρόλαβες, πρόλαβες!

    painter και για σένα έμεινε!

    Κουκίτσα! Ήρθε; Α τι καλά! Καλέ τι όμορφα λόγια είναι αυτά που λες για μένα; Ευχαριστώ! Εγώ ευχαριστώ!

    Μπέττυ, μία και δύο; Κι εγώ απορώ πολλές φορές!

    Έλενα, εμένα εδώ δεν..Δεν είναι φανατικοί...

    ReplyDelete
  18. ατασέ σιλβουπλε:) και να ρωτήξω η αδαής, με την ίδια συνταγή μπορούμε να κάνουμε καλαμάρι ή χταπόδι;

    ReplyDelete
  19. Είδες που σου λέω ν ασχοληθείς με ψάρια και θαλασσινά. Τσούκου τσούκου να δεις πως θα βγει.

    ReplyDelete
  20. Χαρτ, γιατί να μη μπορούμε;

    Νένα, είδες; Ολο και κάτι κάνω. Με θαλασσινά πιο πολύ ασχολούμαι από ό,τι με ψάρια η αλήθεια είναι...

    ReplyDelete
  21. Μιαμ, μιαμ!

    ReplyDelete
  22. Mrs Grouchy καλωσήρθες! Κάτσε να σε κεράσουμε κάτι!

    ReplyDelete
  23. Νοστιμοτατο φαγητο.Δοκιμασε και την εκδοχη με λεμονι, ολα τα υλικα που γραφεις εκτος απο ντοματα.Στο τελος του μαγειρεματος βαζεις λεμονι, μεσα στο οποιο εχεις διαλυσει στη μυτη του κουταλιου λιγο κορν φλαουρ.

    ReplyDelete
  24. Ωραιο φαγητο αλλά θα αργησω να το ξανα μαγειρέψω....3 μερες το ετρωγα καλε!
    Απο την Καθαρα Δευτερα μεχρι και την τεταρτη ειχα ακομα.
    Αυτα τα παιδια μου ανένδοτα να βαλουν μπουκιά στο στομα τους επιξαν στο μακαρόνι.

    ReplyDelete
  25. Δημιουργία, ευχαριστώ γιατην ιδέα!

    Πουαντερί, μετά από τόσες μέρες, ούτε εγώ θα το ήθελα άλλο! χαχα! Κι εμένα τα παιδιά μου...δεν!

    ReplyDelete