Pages

Monday, June 22, 2009

Πιπερόπιτα πολύχρωμη

Μία από τις καλύτερες πίτες που έχω φάει ποτέ, είναι αυτή που εδώ και χρόνια, ψάχνοντας στους δαιδαλώδεις δρόμους του ίντερνετ, βρήκα στο site της Ελαΐς.

Τη δοκίμασα, πείραξα ελάχιστα τη συνταγή και την καθιέρωσα σε τραπέζια μου, ειδικά το καλοκαίρι, αφού έγινε η αγαπημένη πίτα -μαζί με τη μανιταρόπιτα που κάνω- πολλών φίλων μας. Οι αλλαγές που έκανα εγώ σε σχέση με το συνταγή που προτείνει το site, ήταν ότι βάζω φύλλο σφολιάτας ή κουρού (το πακέτο με τα 2 φύλλα), λιγότερο λάδι, διπλάσια ποσότητα πιπεριάς και φέτας όταν πρόκειται για μεγάλο ταψί φούρνου και δεν καθαρίζω την μελιτζάνα (αν και μένει λίγο σκληρό το εξωτερικό της μέρος).

Πιπερόπιτα πολύχρωμη
για μεγάλο ταψί φούρνου
Τι χρειαζόμαστε:
1 πακέτο φύλλα (αυτό με τα 2 φύλλα μέσα, κουρού ή σφολιάτας)
1 κιλό πιπεριές χρωματιστές κομμένες σε κύβους (υπολογίστε χοντρικά 2 πιπεριές από κάθε χρώμα-κόκκινο, κίτρινο-πορτοκαλί)
1 μελιτζάνα κομμένη σε κύβους
400 γρ. φέτα
2 κύβους λαχανικών
1 δόση μπεσαμέλ ή 2 φάκελους έτοιμη μπεσαμέλ (αν δε σας αρέσει πολύ η μπεσαμέλ βάλτε μισή δόση ή 1 φάκελο)
υλικά για τη μπεσαμέλ ή γάλα για την έτοιμη
λίγο λάδι για το σωτάρισμα (1-2 κ. σ.)

Τι κάνουμε:
Ζεσταίνουμε λίγο λάδι και σωτάρουμε τις πιπεριές μέχρι να μαραθούν. Προσθέτουμε και τη μελιτζάνα και ανακατεύουμε. Όταν σωταρισθούν αρκετά χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε τους κύβους.
Σ' αυτή τη φάση μπορείτε να σβήσετε το μάτι της κουζίνας (αν εξοικονομούμε ενέργεια, κάνει καλό σε όλους...)
Όταν λιώσουν οι κύβοι λαχανικών, προσθέτουμε τη φέτα σε κομμάτια και ανακατεύουμε. Αφήνουμε το μίγμα να κρυώσει.

Στο μεταξύ φτιάχνουμε μπεσαμέλ χειροποίητη ή σύμφωνα με τις οδηγίες του κουτιού και την ανακατεύουμε με το μίγμα της πιπεριάς. Εγώ, στη συγκεκριμένη πίτα βάζω έτοιμη.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς.
Στρώνουμε σε λαδωμένο ταψί το ένα από τα δύο φύλλα. Τραβάμε το φύλλο με τα χέρια μας στις άκρες έτσι ώστε να καλύψει τα πλαϊνά του ταψιού. Απλώνουμε μέσα την κρέμα με τις πιπεριές και σκεπάζουμε με το άλλο φύλλο. Χαράζουμε την πίτα και την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 45 λεπτά.
Αφήνουμε να κρυώσει λίγο για να μπορούμε να την κόψουμε και να τη σερβίρουμε.

Επειδή αρέσει πολύ στην κόρη μου, καμιά φορά τη φτιάχνω με λιγότερα υλικά σε μικρότερο ταψί. Εκεί όμως, περισσεύει το φύλλο. Μια φορά, έκοψα το περισσευάμενο φύλλο (και το κάτω και το πάνω) και έκανα το εξής:
Αφού ένωσα τα ρετάλια των 2 φύλλων, τα ζύμωσα στα χέρια μου να γίνουν μια μπαλίτσα.
Άπλωσα σε ένα μικρό ταψάκι τη μπαλίτσα όσο καλύτερα μπορούσα με τη βοήθεια μικρού πλάστη. Έβαλα από πάνω λίγη φέτα, φέτες ντομάτας και τυρί που λιώνει (κασέρι, ένταμ, γκούντα, ό,τι έχετε).

Γύρισα τις άκρες προς τα μέσα για να μη φύγει η γέμιση και το έψησα μέχρι να ροδίσει και να λιώσουν τα τυριά. Άρεσε πολύ στα παιδιά κι αυτή η πιτούλα.

Την τελευταία φορά επίσης που την έκανα, είχα μόνο ένα φύλλο. Το ξεπάγωσα, το έβαλα πάνω στο τραπέζι χωρίς να του βγάλω το πλαστικό του περιτύλιγμα, το έκοψα στα δύο, το τέντωσα προσεχτικά με έναν μικρό πλάστη και με τη βοήθεια του πλαστικού το γύρισα πάνω στο ταψί. Επανέλαβα τη διαδικασία και για το 2ο μισό. Έτσι, με ένα φύλλο, έκανα την πίτα με τις μισές ποσότητες για ένα μακρόστενο πυρέξ.

Τώρα που χόρτασε το μάτι μας, ας πάμε και μια βόλτα γύρο από τη Ζάκυνθο με καραβάκι.
Εμείς, πρώτα ο Θεός, θα τα πούμε σε λίγες μέρες πάλι, αφού το απόγευμα φεύγω για ταξιδάκι.

Καλή εβδομάδα!

33 comments:

  1. Καλημέρα και καλή Εβδομάδα από την Θεσσαλονίκη,
    Πρωί-πρωί Δευτεριάτικα μου άνοιξες την όρεξη. Όχι ότι μου είχε κλείσει ποτέ, αλλά έτσι για να λέμε.
    Θα την "δημιουργήσω" σήμερα κιόλας, αλλά με μερικές αλλαγές προς το υγειινότερο.
    Να έχεις μια καλή και δημιουργική εβδομάδα....

    ReplyDelete
  2. Αυτή είναι από τις πιο νόστιμες πίτες σου Κικίτσα!!
    Καλή βδομάδα και καλά να περάσεις:)

    ReplyDelete
  3. Όλο ωραίες ιδέες είσαι Κικίτσα και μελιτζάνα στην πιπερόπιτα,που ομολογώ δεν το είχα ξανακούσει(εγώ την κάνω με πολύχρωμες πιπεριές και χωρίς μπεσαμέλ,πιο απλή).Αλλά και πίτσα με τα περισεύματα της ζύμης.Μπράβο.
    Περιττό να σου πω ότι μου άνοιξες την όρεξη και δεν ειναι ακόμα μεσημέρι!
    Καλό ταξιδι
    Φιλάκια

    ReplyDelete
  4. σούπερ η πιπερόπιτα!
    καλό ταξίδι, καλά να περάσεις!

    ReplyDelete
  5. Πίτα, πιτούλα, πιτίτσα,είδα και μπήκα που λένε στην κουζίνα σας Κική μου, κι' αν σας πάρει ο δρόμος ελάτε και από τα μέρη μας, γιατί σας περιμένει ένα μικρό δώρο.

    ReplyDelete
  6. Μου την άνοιξες πάλι την όρεξη!!!!!! Έλα να πάρεις το δωράκι σου! Φιλιά πολλά.

    ReplyDelete
  7. Δύσπιστε καλωσήρθες. Ομολογώ ότι κρυφοκοιτάω το μπλογκ σου εδώ και καιρό... Περιμένουμε εντυπώσεις.

    Έλενα ευχαριστώ πολύ! Καλά να περνάς!

    Λίλα, μια χαρά θα μπορούσε να γίνει χωρίς μπεσαμέλ. Πιπεριές, μελιτζάνα και φέτα. Αλλά έλα που τη μάθαμε έτσι από την αρχή και είναι νόστιμη! Όσο για την πιτσούλα, είμαι ιδανική στο να μην πετάω τίποτα! Χαχα!

    Μαγισσούλι, κάνε ένα σταυρό να φτάσω καλά... Ξέρεις εσύ! Ευχαριστώ!

    Πηνελόπη ευχαριστώ πολύ για το βραβείο! Φιλιά!

    Πλεκτό εγκώμιο κι εσείς; Τι να πω! Ευχαριστώ!

    ReplyDelete
  8. Μου άνοιξες την όρεξη για πίτα πιτούλα !!
    Καλό ταξίδι και καλά να περάσεις!!

    ReplyDelete
  9. Δυσκολεύομαι να πω ποια προτιμώ την πιπερόπιτα ή την τάρτα? Και τις δυο τις θέλω!
    Καλό ταξίδι καλά να περάσεις και με το καλό να επιστρέψεις!

    ReplyDelete
  10. Κα λό τα ξί δι. Δεν πιστεύω να έρχεσαι στας Αθήνας;

    ReplyDelete
  11. καλα να περασεις Κικιτσα!
    σου χω και για εδω δωρακι φιλια πολλα

    ReplyDelete
  12. Πολυ ενδιαφερουσα η προταση σου για πιτα με πιπεριες ,ομολογω δεν εχω φτιαξει ποτε αλλα ουτε και εχω δοκιμασει.

    ReplyDelete
  13. πάλι σαε πειρασμους μας βάζετε αγαπητή μου.... περάστε από το blog μας να παραλάβετε ενα βραβείο από καρδιάς .
    φιλιά

    ReplyDelete
  14. Πολύ καλή καλοκαιρινή πίτα με όλα αυτά τα λαχανικά μέσα, που την κάνουν πιο υγιεινή και νόστιμη.
    Ευχαριστούμε Κικί.
    Καλά να περάσεις όπου πας
    και καλή ξεκούραση.

    ReplyDelete
  15. Deli,γελάω διαβάζοντας για την πίτα σου!Πρέπει να την φτιάξω και να τη σερβίρω μόνη,καταλαβαίνεις τι θα γίνει,που στον άντρα μου δεν αρέσουν οι πιπεριές.Θα φτιάξω μια μικρή για μένα,που λατρεύω το άρωμα και τη γεύση της πιπεριάς.Θα είναι τέλεια!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  16. Πιπεριεεεεες!
    Τις λατρεύω!
    Φτιάχνω την πιπερόπιτα και προσθέτω τραχανά μέσα στην γέμιση αντί για μπεσαμέλ. Η, αν δεν έχω, λίγο μουσκεμένο πλιγούρι.
    Αυτη η πίτα, ειδικά αυτη την εποχή, καίει καρδιές στα καλοκαιρινά τραπέζια.
    Το φύλλο κουρου είναι τέλειο, αρκεί να μην είναι πολύ υδαρής η γέμιση γιατί αν -λέω, αν...- μείνει για την άλλη μέρα το νοτίζει και χαλάει την υφή του.
    Χμ... τωρα που το προσέχω έχουμε κι άλλες διαφορές στην συνταγή, δεν βλέπω να έχεις βάλει κρεμύδι.
    Χα χα! δεν πειράζει, όσο ζω μαθαίνω και γιατί να μην την κάνω πιο ελαφριά την πιτούλα;

    ReplyDelete
  17. Φιλαράκια σας ευχαριστώ για τα βραβεία που έρχονται από όλες τις μεριές.
    Ιωάννα δεν είμαι στην Αθήνα, χαχα! Είναι έκπληξη!
    Φιλάκια πολλά και ελπίζω να τα πούμε πάλι μόλις βρω ευκαιρία!

    ReplyDelete
  18. θα την κανω κι εγω την Κυριακη !!!!!
    καλημερα

    ReplyDelete
  19. Κική η ιδέα αυτής της πίτας πολύ καλή και ιδικά άμα φιλοξενείς κόσμο πολύ πρωτότυπη και εντυπωσιακή.
    Φιλιά

    ReplyDelete
  20. Λαχταριστή!!! Μπαίνει κι αυτή στη λίστα με τις συνταγές που θα δοκιμαστούν άμεσα!! Καλά να περάσεις στο ταξίδι σου!!

    ReplyDelete
  21. Πολύ ωραία όλα τους, λυμπιστικά φιληνάδα, παίρνω κομμάτι και απο τα δύο και φεύγω να τα φάω με μπυρίτσα στο μπαλκόνι με το Δημήτρη μου.

    ReplyDelete
  22. Λιζ καλωσήρθες!

    Άσπα, περιμένω εντυπώσεις!

    Δήμητρα είναι πολύ νόστιμη. Πίστεψέ με!

    Σμάρω, καλή επιτυχία, ευχαριστώ!

    Αχτίδα, καλή χώνεψη! Χαχα!

    ReplyDelete
  23. ΩΩΩΩΩ!!!

    Η αγαπημένη μου πίτα! Τη φτιάχνω συχνά και τη συνιστώ ανεπιφύλακτα!

    Ήταν και η αφορμή για την πρώτη μας επαφή ε Κικίτσα?

    Εγώ βάζω 1 φάκελο μπεσαμέλ (όταν δεν τη φτιάχνω) και την αφήνω να κρυώσει αρκετά πριν την κόψω για να στέκεται καλύτερα.

    Ευχαριστώ και πάλι Κική!

    ReplyDelete
  24. Βάνα ναιιιιιιιιιιι! Κι εγώ την αφήνω να κρυώσει γιατί αλλιώς βγαίνει σούπα! χαχα! Κι εγώ ευχαριστώ!

    ReplyDelete
  25. Την έφτιαξα σήμερα, η αλήθεια είναι ότι είμαστε λίγο βιαστικοί στο κόψιμο,όμως δεν ξέρω αν η μπεσαμέλ έπρεπε να ήταν λίγο πιο πηχτή;;
    Την επόμενη φορά θα δούμε!!!

    ReplyDelete
  26. Ξανθή, θέλει να την αφήσεις να κρυώσει καλά και να είναι σχετικά σφιχτή η μπεσαμέλ.

    ReplyDelete
  27. KIKH ηταν πραγματικα υπεροχη! ουτε να βγει απο το ταψι στο πιατο δεν προλαβε! οτι νοστιμοτερο εναλακτικο πιτακι εχω δοκιμασει! Ευχαριστω και συγχαρητηρια!

    ReplyDelete
  28. Ελλη χαίρομαι που σας άρεσε. Κι εμάς ειναι από τα αγαπημένα πιάτα στα τραπέζια μου!

    ReplyDelete
  29. Σήμερα έφτιαξα κ εγώ την πιπερόπιτα κ ήταν φανταστική! Δοκιμάζω συνταγές γιατί το Φλεβάρη έχει γενέθλια το κοριτσάκι μου (τα πρώτα της)κ θα κάνουμε πάρτυ κ αυτή μπήκε σίγουρα στη λίστα γιατί παρότι έχει μπεσαμέλ, τυρί φέτα κ πιπεριές ΔΕΝ είναι βαριά! Σίγουρα θέλει να κρυώσει καλά! μπράβο λοιπόν κ ευχαριστούμε που κοινοποιείς αυτές τις υπέροχες συνταγές! Λίνα- Αθήν

    ReplyDelete
  30. Λίνα με το καλό να γιορτάσετε τα γενέθλιά της! Αυτή η πιπερόπιτα είναι από τις αγαπημένες της οικογένειας! Χαίρομαι που σου άρεσε κι ευχαριστώ!

    ReplyDelete
  31. Χθές έφτιαξα την πιπερόπιτα.Πεντανόστιμη..Με το ζόρι κρατήθηκα για να μην φάω την γέμιση όση ώρα έκανε για να κρυώσει(προτού βάλω την μπεσαμέλ)..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε! :-)

      Delete