Pages

Thursday, May 28, 2009

Μπαμπά γκανούς

Ο Κωνσταντίνος μαγειρεύει για τη μικρή κουζίνα και φτιάχνει μπαμπά γκανούς. Για να δείτε δε την πόρωση με τα κομπιούτερ και την τεχνολογία, παραθέτω αποδεικτικά στοιχεία :-) Όχι εδώ. Πιο κάτω.

Μπαμπά γκανούς
Υλικά
2 μεγάλες μελιτζάνες (Μην παρασύρεστε από τη φωτό του Κωνσταντίνου. Αυτός έκανε τη συνταγή, στην οικονομική συσκευασία του ενός τόνου, για να τρώει ένα μήνα. Εμένα θ' ακούτε)
¼ φλυτζανιού ταχίνι (Μην βάλετε παραπάνω. Έβαλε και έγινε στούκας. Με όσο έμεινε, βούλωσε τρύπες από καρφιά στον τοίχο)
¼ φλυτζανιού χυμό λεμονιού
2-3 σκελίδες σκόρδο, καθαρισμένες και κομμένες στα 4 (Μην βάλετε πολύ. Σέκο τον είχαμε από την υπόταση 3 μέρες)
1/2 κ. γ. αλάτι
2 κ. σ. ψιλοκομμένος φρέσκος μαϊντανός
1/4 φλυτζανιού λάδι

Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220 βαθμούς.
Τρυπάμε τις μελιτζάνες, τις τοποθετούμε σε ταψί και ψήνουμε για 20-30 λεπτά μέχρι να μαλακώσει μέσα.
Στο μεταξύ, χτυπάμε στο μπλέντερ το σκόρδο με το αλάτι.
Μόλις γίνει η μελιτζάνα και κρυώσει λίγο, την κόβουμε στη μέση και με ένα κουτάλι παίρνουμε το εσωτερικό της. Το βάζουμε στο μπλέντερ ή το ψιλοκόβουμε με μαχαίρι.
Βγάζουμε το μίγμα της μελιτζάνας σε μπωλ και το ανακατεύουμε με το χυμό λεμονιού και το ταχίνι.
Προσθέτουμε και τον μαϊντανό και κρατάμε λίγο για διακόσμηση.
Ρίχνουμε από πάνω το λάδι και ανακατεύουμε.
Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση αν χρειάζεται σε αλάτι, λεμόνι ή όπως μας αρέσει.
Εναλλακτικά, μπορούμε να ψιλοκόψουμε όλα τα υλικά σε μπωλ, όπως έκανε ο Κωνσταντίνος, αντί να τα χτυπήσουμε στο μπλέντερ.

(Τα αποδεικτικά στοιχεία που λέγαμε)
Είναι υπέροχο ντιπ συνοδευτικό για αραβική πίτα.
Αν βρεθείτε στα μέρη της Ανατολής που το φτιάχνουν, μπορεί να το γευτείτε επίσης με κύμινο, δυόσμο (διορθώθηκε η μέντα), με λάδι από πάνω, με ψωμάκια ή κράκερ, σαν μέρος άλλου φαγητού, ανάλογα που θα το φάτε.

45 comments:

  1. Χαχαχα! Τρομερή περιγραφή! Οι ποσότητες των υλικών, η εκτέλεση, οι επιπτώσεις... Χαχαχα ακόμα γελάω!

    Καταπληκτική σαλάτα!
    Μελιτζάνα με ταχίνι! Υπέροχα Μεσογειακή!

    ReplyDelete
  2. Πολύ καλό... Μπράβο Κωνσταντίνε!!
    Πάντα τέτοια...

    ReplyDelete
  3. Σοβαρά;; Θέλουν τρύπημα οι μελιτζάνες γιά να ψηθούν;; Δεν το ήξερα αυτό...
    Μην την ακούτε, είναι σχολαστική! Μιά χαρά ψήνονται και χωρίς να τις τρυπήσεις!

    Το άλλο που λέει όμως, που την κόβεις στη μέση τη μελιτζάνα και παίρνεις το από μέσα με το κουτάλι, ωραίο κόλπο! (δεν το ήξερα δυστυχώς...)
    Αν πας να την καθαρίσεις την μελιτζάνα με το μαχαίρι παθαίνεις φρίκη!

    Επίσης, διαφωνώ καθέτως με το σκόρδο και το αλάτι στο μπλέντερ.
    Μετά πρέπει να το πλένεις το μπλέντερ τρεις μέρες και τρεις νύχτες γιά να ξεμυρίσει!
    Το βάζεις στην πρέσσα του σκόρδου που πλένεται ευκολότερα, και τελειώνεις.

    Κατά τα άλλα: Μιλάμε γιά γεύση - ποίημα! Ανέτως τρώς έναν γκαζοντενεκέ, αλλά μετά θέλει σόδες -ειδικά αν έχει έξτρα σκόρδο και ταχίνι...

    ReplyDelete
  4. Κωνσταντινε μου μια και γεννήθηκα στην Αλεξάνδρεια (Αιγύπτου) σου λέω μπράβο για την συνταγή σου!!Ετσι την φτιάχνουμε και εμείς!Συγχαρητήρια!Ειναι υπέροχη.

    ReplyDelete
  5. καλέ και το πληκτρολόγιο ταΐσατε, αν είσαι μπλοκ μαγειρικής μαγειρεύεις για όλους, μηδέ του πληκτρολογίου εξαιρουμένου, σωστά;
    νόστιμηηηηηη, αλλά πολύ βαριά μου ήρθε, εγώ πάλι τις μελιτζάνες ποτέ δεν τις ψήνω στο φούρνο, έχω ένα πετρογκαζάκι και το χρησιμοποιώ μόνο για τις φλάσκες, η μελιτζάνα θέλει φλόγα, γίνεται κάτασπρη και έχει και άλλη νοστιμιά στη φλόγα.

    βρε κικίτσα, βάζουν βραδιάτικα τέτοιες βαριές αναρτήσεις, ΚΩΝΣΤΑΝΤΊΝΕ, ΚΙΚΉ εύγε τέκνα μου ταράτσα την κάναμε και σήμερα, χορταστική χορταστική η μελιτζανοσαλάτα σας, είχα και ζυμωτό ψωμάκι και πορεύτηκα!!!!!

    ReplyDelete
  6. γαστεροπλήξMay 28, 2009 at 2:00 AM

    όπου γ... γαστεροπλήξ έφυγε κατά λάθος το μήνυμα

    ReplyDelete
  7. Αγγελική, γέλα, γέλα! χαχα! Είδες τι παθαίνει ο άνθρωπος για ένα μπαμπα γκανούς; Χαχα!

    Μαμα, μερσι!

    Κωνσταντίνε!!! Μόλις πρόδωσες ότι έκαν εγώ την περιγραφή στην εκτέλεση. Αλλά τι περιμένεις από άντρες μάγειρους; Να δώσουν λεπτομερή περιγραφή; χαχα! Ναι βρε! Θέλουν τρύπημα! Ορίστε. Το 'μαθες!

    Είδες τιπάκι όπως που σου έμαθα να βγάζεις τη σάρκα της μελιτζάνας με κουτάλι (ή σπρώχνοντας με μαχαίρι); ε;

    Το σκόρδο μπορείς να το λιώσει και με τη λάμα ενός φαρδιού μαχαιριού! Εκεί να σε δω!

    Θα σου στείλω μια 12κάδα σόδες όταν ξαναφτιάξεις! Καλά που μου το 'πες ότι είναι βαρύ! Έχω κι ευαίσθητο στομάχι! χαχα!

    Αnnafrank καλωσήρθες! Ευχαριστούμε για το σχόλιο!

    Γαστεροπλήξ, σου έπεσε βαρύ το μπαμπαγκανουσάκι; Μα κι εσείς μανδάμ! Τι το θέλετε το μπαμπαγκανούς μεταμεσονύκτια; Ελάτε με το ψωμάκι σας, με τα λαχανοστικάκια σας κατά τη μία το μεσημέρι! Αφού πέφτει βαρύ βραδιάτικα! χαχα!

    ReplyDelete
  8. tres bien....έχω μελιτζάνες τόσες, που και μουσακά να φτιάχνω κάθε μέρα , πάλι περισσεύουν .... να φτιάξω και γω μπαμπα γκανους...
    α Κική, ο Βασίλης θέλει να έρθει να δει χελώνες!

    (μου λέει "που είπαμε οτι μενει η Κική?"
    "στην Ζάκυνθο"
    "ωραία πες της θέλω να παω να την δω, να δω και τις χελώνες!")

    καλημέρα !!!

    ReplyDelete
  9. Κική καλημέρα.
    Με τόσες συνταγές και τόσες νοστιμιές που διαβάζω καθημερινά δεν ξέρω τι να πρωτοφτιάξω.Εχω πάθει πλάκα με τις πρωτοτυπίες σας και καταπληκτικές σας ιδέες.
    Φιλιά

    ReplyDelete
  10. Γιααααααμμμμμ! Ζήτω το καλοκαίρι, ζήτω οι μελιτζάνες, γενικώς ζήτω και μπράβο για τις νοστιμιές!!!

    ReplyDelete
  11. τι ωραιες που ειναι οι μελιτζανες ...
    θα τις δοκιμασω και ετσι οπως προτεινεις, φιλακια

    ReplyDelete
  12. Μπράβο και πάλι μπράβο!! Εξαιρετικό. Αλλά τι να σου κάνουν μόνο 2 μελιτζάνες? Εγώ με τον Κωνσταντίνο :) Πως φαίνεται η πόρωση με την τεχνολογία!

    ReplyDelete
  13. Mπράβο Κωνσταντίνε!!!
    Εξαιρετική η συνταγή σου!!

    ReplyDelete
  14. Πολύ ωραία η συνταγή του Κωνσταντίνου! Αλλά και ο σχολιασμός καταπληκτικός!Μπράβο βρε παιδιά!

    ReplyDelete
  15. Καλή μου Κική, τι ωραία περιγραφή! Για τη συνταγή δεν το συζητώ είναι απ τα αγαπημένα μας. Πράγματι θέλει προσοχή στο ταχίνι/λεμόνι γιατί πήζει και κάνει για στόκος. Πολύ όμως τον αποπήραμε τον Κωνσταντίνο. Δίνε εσύ Κωνσταντίνε και η Κική τα ρυθμίζει.

    ReplyDelete
  16. Deli,απολαυστική συνταγή και περιγραφή!Θέλουν οι μελιτζάνες τρύπημα στο ψήσιμο;Για μελιτζανοσαλάτα δεν τις τρυπάω,θα το κάνω τώρα που το έμαθα.Πρέπει να έχει πολύ ωραία γεύση,το ταχίνι μ΄αρέσει πολύ στο φαγητό.
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  17. είμαι φανατικΙΑ της μελιτζανοσαλάτας, στην οικονομική συσκευασία τόνου πάντα:)) κάνω και το ψήσιμο φλόγας όταν δε βαριέμαι, για καπνιστή γεύση

    ReplyDelete
  18. Τελεια ιδεα και οσους ειναι χορτοφαγοι (ξερω δεν ειμαστε και πολυ...). Μια καλη ιδεα επισης ειναι να ψυθουν οι μελιτζανες σε φωτια (ψητες στην φλογα). Και εχουν αυτη την μυρωδια καμμενου μμμ

    ReplyDelete
  19. Αχ πάντα μπαίνω μεσημεριανές ώρες στα blos σας.. Με το που αρχίζει η λιγουρίτσα.. τσουπ τσουπ τρυπώνει η jacki να δει καμιά συνταγή..
    Το στόμα μου γέμισε σάλια..
    Εμένα μου αρέσει υπερβολικά η μελιτζάνα η ψητή (Βέβαια εμείς έχουμε την πολιτέλεια να την ψήνουμε στα κάρβουνα και να μυρίζει υπέροχα) με φέτα τυρί και κασεράκι...

    Υπέροχα blog..

    ReplyDelete
  20. σούπερ συνταγή, σούπερ σου λέω!

    θα βάλω και μέντα όπως λες, αλλά θα παραλείψω το σκόρδο. Έχω θέμα. Δεν έχω με τι αιθέριο να το σετάρω.


    :)

    ReplyDelete
  21. Νατάσσα, να έρθετε να δείτε και χελώνες! :-)
    Φτιάξε και μελιτζανοσαλάτα!

    Δήμητρα, η αλήθεια ειναι ότι τα μαγειρικά μπλογκ έχουμε γίνει πάρα πολλά! Τι να πρωτοδιαλέξεις;

    Εύα Π, κι εσύ φανατική με το καλοκαίρι; Εγώ φανατικά υπέρ!

    Άσπα, δοκίμασε και πες μου γιατί εγώ δεν τις έχω φάει έτσι! Χαχα!

    Ρένα είστε κι εσείς της οικονομικής συσκευασιας του ενός τόνου ε; Χαχα!

    Έλενα, ναι...πες του το να το πάρει επάνω του! χαχα!

    Big mama, ευχαριστούμε!

    Νουνού, τον πειράζουμε, είδες;

    Ελένη, εγώ τις τρυπάω στη μελιτζανοσαλάτα! Το ταχίνι δεν το παραχρησιμοποιώ...

    Χαρτ κι εμένα η κλασική μελιτζανοσαλάτα μ' αρέσει πολύ. Την κάνω και ελαφριά. Με ταχίνι μαζί δεν την έχω φάει.

    Καλώς τη συνονόματη Κική. Ναι. Όλοι λένε ότι γίνεται πιο ωραία η μελιτζάνα στη φλόγα ψημένη!
    Ωραία πράγματα φτιάχνεις Κική!

    Καλώς τη Jacki. Ψητή στα κάρβουνα; Με κάνεις και ζηλεύω!

    ReplyDelete
  22. Μαγισσούλι, αιθέριο μέντας ίσως; Πάει...έχουμε ξεφύγει τελείως!!!

    ReplyDelete
  23. καλέ, δε σε διάβαζα μια ώρα πριν κι έκανα μελιτζάνα δικής μου εμπνεύσεως στον χρόνη!!

    εε, οι μελιτζάνες ομως, ποτε δε μας λειπουν, οποτε, μεχρι το σάββατο, θα το φτιάξω :))
    (πολύ μ' άρεσε :))

    ReplyDelete
  24. να πεταχτώ και να πω ότι το mint στις συνταγές είναι ο δυόσμος και όχι η μέντα; μην την κάνουμε τριντέντ τη μελιτζάνα! όσο για το αιθέριο που κάνει σετάκι με το σκόρδο λέω μαϊντανό!:)

    ReplyDelete
  25. Τέλειο πράγμα... Θα το γευτώ το σ/κ!
    Λιγουρευτικότατο :)

    ReplyDelete
  26. Μαριλένα περιμένουμε εντυπώσεις!

    Μαρη Χαρτ....Το διαβάζω και σκέφτομαι: "το ξέρω ότι η μέντα είναι peppermint" και ο δυόσμος mint, αλλά γιατί μου το διευκρινίζει;" Τρώω όμως τη φλασιά και κατάλαβα :-)))
    Πάω να το διορθώσω στη συνταγή.
    Είδες τι κάνει το πολύ αμπεμπαμπλόμ;

    Άσχετο...Υπάρχει αιθέριο έλαιο μαϊντανού;;; Τζίζους!

    Ισιδώρα να το γευτείτε, να το γευτείτε!

    ReplyDelete
  27. Αυτη η συνταγη Κικη μου θυμισε παραλλαγη της μελιτζανοσαλατας. Μου αρεσουν τα υλικα και θα τη δοκιμασω.

    ReplyDelete
  28. τίτσα (προφορά ε;:) και να μην υπάρχει έτοιμο η μάγισσα θα το αποστάξει:) μπλιμ μπλομ:)

    ReplyDelete
  29. Η συνταγή πρωτότυπη και δελεαστική τα δε σχόλια απολαυστικότατα! Μπράβο και στους δυό σας! Να 'στε καλά..Καλό βράδυ...

    ReplyDelete
  30. Λαχταριστό φαίνεται. Θα το δοκιμάσω!

    ReplyDelete
  31. Δημιουργία, τη θυμίζει πολύ η αλήθεια είναι!

    Χαρτ! Θαυμαζω προφορά!!! χαχαχα! Σωστά! Το ξέχασα ότι θα το ξεζουμίσει μέχρι να ομολογήσει και να πει ΕΛΑΙΟ(Σ)!!! Χαχα!

    Μπέττυ ευχαριστούμε!

    Χρήστο Μιχαήλ, καλωσήρθες! Να τη δοκιμάσδεις και να μας πεις!

    ReplyDelete
  32. Εύκολη, θρεπτική, μένει να εξακριβώσω το νόστιμη... Θα δοκιμαστεί σύντομα:)))

    ReplyDelete
  33. Βάνα, περιμένουμε εντπυώσεις!
    Στο μεταξύ ετοιμάσου για καφέ! Σου 'ρχομαι! Χαχα!

    Χααααααρτ! είδες πώς τα λέω;
    :-ppp

    ReplyDelete
  34. Μπήκα χτες κι ήμουν βιαστική οπότε σήμερα το απόλαυσα!!!
    Μα τι περιγραφή αλλά και τι σχόλια.
    Όταν βγουν για τα καλά οι μελιτζάνες θα το δοκιμάσω!!

    ReplyDelete
  35. Λέτε να τολμήσω να το κάνω αύριο στο τραπέζι που έχω; το ταχίνι το φοβάμαι λίγο , δεν έχω ξαναβάλει..θα το κάνω και θα σας πω.Έχω όλα τα υλικά και το ταχίνι απο τη ...συλλογή υλικών της Αχτιδούλας μου για τα γλυκά της.

    ReplyDelete
  36. Αυτό που λέτε στο τέλος με το κύμινο..εννοείται η προηγούμενη συνταγή συν το κύμινο και το δυόσμο φαντάζομαι..Έφαγα κάποτε στο Βέλγιο μια τέτοια κρεμώδη σαλάτα σε αραβικό που πήγαινα πολυ συχνά πριν παντρευτώ , έβαζαν μελιντζάνα, κύμινο, σκόρδο, καρύδια, λάδι και ..τσιμένι.Το έβαζαν στη μέση απο μια φέτα μελιντζάνας που την τύλιγαν γύρω του και κάρφωναν επάνω ένα φυλλαράκι μαιντανό.Υπέροχο σας διαβεβαιώ , ιδιαίτερη γεύση.

    ReplyDelete
  37. Xaxaxaxaxa!
    ΚΟρυφαίο!
    Κωνσταντίνε, γι αυτό "εκεινο το τριήμερο" δεν απαντούσες στο τηλ.???

    Νόσιμο μοιάζει παντως....
    μήπως να το δοκιμάσω????

    ReplyDelete
  38. Ααα....θα τη φτιάξω!!!
    Και ναι, συμφωνώ με τον constantinο πως δε χρειάζονται τρύπημα οι μελιτζάνες

    Φιλι και Γλαρένιες αγκαλιές

    ReplyDelete
  39. πολύ νόστιμο φαίνεται!!!και πολύ διασκεδαστική η περιγραφή :)

    ReplyDelete
  40. Και μου αρέσουν οι μελιτζάνες!!!!!!! Τι να πρωτοφτιάξω όμως με όλα αυτά που μας δείχνεις.

    ***Η παρουσίαση καταπληκτικη... ακόμα γελώ!!

    Αλήθεια καμια συνταγη για σπιτική λεμονάδα θα μας πείς. Τώρα που καλοκαιριάζει είναι οτι πρέπει! Φιλιά πολλά και καλό σου βράδυ.

    ReplyDelete
  41. Λοιπόν Κική μου, τόσον καιρό απεφευγα πεισματικά να μπώ στην μικρή κουζίνα γιατί η μαγειρική είναι το άλλο μεγάλο πάθος μου και δεν ήθελα να κολλήσω και κει...
    Αλλά σήμερα δεν αντιστάθηκα, δεν τα κατάφερα και ω! η αποκάλυψη.
    ΘΑ σου στείλω και καμμιά συνταγούλα αν την βρεις ενδιαφέρουσα την δημοσιεύεις. Αλλά πρέπει και να φωτογραφήσω το πιάτο ε;
    Δύσκολα πράγματα
    Ο Κωνσταντίνος πάντως έγραψε
    Πολυτάλαντος
    Την καλημέρα μου

    ReplyDelete
  42. Ξανθούλα, δοκίμασε και πες μας!
    Ευχαριστώ!

    Κ. Δημήτρη το κάνατε;
    Πολύ νόστιμο ακούγεται αυτό που περιγράψατε για το Βέλγιο!

    Μαριέλα, ήταν σέκος λέμε! χαχα!
    Να μην το δοκιμάσεις αφού είσαι σε δίαιτα! Το ταχίνι και το λάδι έχουν πολλές θερμίδες!

    Γλαρένια μου! Ούτε εσύ τις τρυπάς; Ό,τι πεις! Φιλάκια!

    Eve, ευχαριστούμε! Φιλάκια!

    Πλετκό εγκώμιο, είναι πολύ δελεαστικές όλες οι συνταγές ε; Να διαλέξεις και να κάνεις όποια σ' αρέσει! Λεμοναδίτσα σπιτική και δροσερή έχω ήδη βάλει! Για δες τη.

    logia καλώς την κι εδώ! Κι εσύ λατρεύεις την κουζινα; Σαν να έχουμε πολλά κοινά ε; Να στείλεις ό,τι θέλεις κι ας μην το φωτογραφίσεις. Δεν πειράζει! Αν κάνεις όμως κάτι ενδιαφέρον, φωτογράφισέ το!
    Είδες ταλέντα ο Κωνσταντίνος; Χαχα!

    ReplyDelete
  43. Το έφτιαξα σήμερα!Ως συνήθως το δοκιμάζω πάντα κι έχω να πω:εξαιρετικό!Πολύ μου αρέσει!Έβαλα και λίγο δυόσμο για το άρωμα.

    ReplyDelete
  44. Ω! Το έκανες ε; Μπράβο! Πρέπει κι εγώ μια μέρα να το δοκιμάσω!

    ReplyDelete