Pages

Tuesday, February 28, 2012

Τα μπισκότα της μαμάς

Μηνας μπαινει Μηνας βγαινει η Κουζινα μας χορευει Δεύτερη μέρα της Σαρακοστής σήμερα κι εγώ ξεκινάω τη βδομάδα με συνταγή μη νηστίσιμη. Ο λόγος είναι ότι η σημερινή συνταγή, εμπλέκεται στα παιχνίδια της κουζίνας και το παιχνίδι αυτού του μήνα έχει σχέση με την αγάπη. Αγάπη γι' αυτό που κάνουμε, αγαπημένη συνταγή, κλπ.


Η συνταγή αυτή περίμενε μήνες για να βγει στο φως, για πολλούς και διάφορους λόγους που δεν χρειάζεται να τους αναφέρω. Λες και το ήξερε ότι θα ερχόταν η κατάλληλη στιγμή. Τη συνταγή (όχι ακριβώς ίδια) την έχω στο τετράδιο που έχω από τα 16-17 μου, εκεί που είχα αρχίσει να συγκεντρώνω τις αγαπημένες μου συνταγές. Η συνταγή είχε σημειωθεί σαν μπισκότα της μαμάς, ενώ στη μνήμη μου ανακαλούνται επίσης σαν μπισκότα της θείας Αλέκας. Είμαι σίγουρη ότι η μία την πήρε από την άλλη, γιατί πάντα θυμάμαι και τις δύο να τα φτιάχνουν.



Παρόλο που είχα τη συνταγή στο τετράδιο για χρόνια, δεν την είχα κάνει ποτέ. Μέχρι που στο τέλος του Σεπτέμβρη την έκανα. Η συνταγή υπέστη αλλαγές. Τόσες πολλές, μέχρι που άρχισα να αναρωτιέμαι μήπως είχα κατά λάθος γράψει μπισκότα αντί για κέικ, γιατί τα υλικά, πιο πολύ για κέικ μου έκαναν. Όχι τα ίδια τα υλικά, αλλά η ποσότητά τους. Τέλος πάντων, η συνταγή πειράχτηκε, μειώθηκε η ζάχαρη και η μαργαρίνη και τα μπισκοτάκια με γύρισαν πίσω στα χρόνια, αν και ομολογώ, ότι η γεύση δεν ήταν εκείνη που περίμενα, όσο κι αν τα βρήκε τέλεια η οικογένεια. Ίσως τελικά εκείνο το συστατικό με το οποίο έφτιαχναν αυτά τα μπισκότα τόσο η μάνα μου όσο και η θεία μου, να ήταν η περισσή αγάπη και φροντίδα που είχαν οι μανάδες μας με τις πολύτεκνες οικογένειες, χωρίς πολλά μέσα, που με όλα τα προβλήματα τα έβγαζαν πέρα. Με την ίδια αγάπη τα έκανα κι εγώ και τα μεταμόρφωσα σε σύγχρονα μπισκοτάκια για τους αγαπημένους μου! Δοκιμάστε τα!

Τα μπισκότα της μαμάς
Υλικά
125 γρ. μαργαρίνη
2 αυγά
2 βανίλιες
500 γρ. περίπου αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
150 γρ. ζάχαρη
1 σφηνάκι λικέρ ή κονιάκ
προαιρετικά
μαρμελάδα, πραλίνα φουντουκιού, τρούφα σοκολατένια ή χρωματιστή, pearl sugar



Εκτέλεση
Χτυπάμε με μίξερ τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη.
Προσθέτουμε τα αυγά με λίγο αλεύρι, το λικέρ και τις βανίλιες.
Συνεχίζουμε το χτύπημα με τους ζυμωτήρες του μίξερ και προσθέτουμε αλεύρι, μέχρι να έχουμε μια απαλή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς.
Σε καθαρή επιφάνεια ανοίγουμε με το χέρι ή με πλάστη τη ζύμη σε πάχος μισού εκατοστού περίπου (αν κολλάνε στην επιφάνεια πασπαλίστε ελαφρώς με αλεύρι) και κόβουμε με κουπ πατ μπισκοτάκια. Αν δεν έχετε κουπ πατ, κόψτε με ένα ποτηράκι του λικέρ.

 
Στρώνουμε χαρτί αντικολλητικό σε ταψί και τοποθετούμε τα μπισκοτάκια στο ταψί (όχι κολλητά).
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 15 λεπτά.
Όταν κρυώσουν εντελώς, ενώνουμε αν θέλουμε τα μπισκοτάκια ανά δύο με μαρμελάδα ή πραλίνα φουντουκιού. Αν θέλουμε, κυλάμε στο πλάι τα μπισκοτάκια σε τρούφα, ή βάζουμε από πάνω λίγη πραλίνα και κολλάμε pearl sugar.

Τότε κουπ πατ δεν είχαμε. Κόβαμε τα μπισκοτάκια με ποτηράκι του λικέρ. Και φυσικά όλα τα παιδιά βοηθούσαμε στη διαδικασία και μας άρεσε πολύ!

Αν θέλετε νηστίσιμα τα μπισκοτάκια σας, μην βάλετε τα αυγά. Θα πάρει πολύ λιγότερο αλεύρι φυσικά! Θα γράψω τη νηστίσιμη εκδοχή αναλυτικά σύντομα!

Καλή Σαρακοστή!

Thursday, February 23, 2012

Μεταξύ λαγάνας και focaccia

Αν δεν έχετε σκοπό να κάνετε μια κλασική λαγάνα την Καθαρή Δευτέρα, (Ψωμιά και ζύμες, λαγάνα προζυμένια σελ. 30, λαγάνα με μαγιά, σελ. 60) σας έχω μια διαφορετική πρόταση. Κάτι μεταξύ λαγάνας και ιταλικής focaccia με λιαστές ντομάτες, φέτα και ηλιόσπορους. Αν τη θέλετε νηστίσιμη, απλώς παραλείπετε τη φέτα. Η παρακάτω συνταγή, είναι με προζύμι, αλλά παρακάτω σας τη δίνω και με ξηρή μαγιά, για ζύμωμα σε αρτοπαρασκευαστή. Αν δεν έχετε αρτοπαρασκευαστή, μπορείτε να τη ζυμώσετε στο χέρι.


Λαγάνα-focaccia με προζύμι
Υλικά
100 γρ. προζύμι
300 γρ. αλεύρι χωριάτικο
¾ κούπας χλιαρό νερό
½ κ. γ. αλάτι
½ κ. γ. ζάχαρη
50-100 γρ. φέτα θρυμματισμένη
2 κ. σ. λιαστές ντομάτες χοντροκομμένες, μαζί με λίγο από το λάδι τους
2 κ. σ. ηλιόσπορους


Εκτέλεση
Αναλιγώνουμε το προζύμι με το χλιαρό νερό.
Ρίχνουμε το αλάτι και τη ζάχαρη, ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε όλο το αλεύρι και ζυμώνουμε λίγα λεπτά, μέχρι να πιει όλο το νερό.
Ρίχνουμε μία κουταλιά ηλιόσπορους, τη φέτα και τις ντομάτες, μαζί με λίγο από το λάδι τους (1-2 κ. γ.) και ζυμώνουμε να ενσωματωθούν, χωρίς να το παρακάνουμε και λιώσει η φέτα εντελώς.
Στρώνουμε λαδόκολλα σε ταψί και τη λαδώνουμε από πάνω.
Τοποθετούμε το ζυμάρι μας και το πατάμε με τα δάχτυλα να ανοίξει σαν μικρή λαγάνα.
Ρίχνουμε τους υπόλοιπους ηλιόσπορους από πάνω και τους πατάμε με τα δάχτυλα για να κολλήσουν.
Αν δεν έχουμε χρόνο, αφήνουμε να φουσκώσει το ψωμάκι μισή ώρα και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170-180 βαθμούς για μισή ώρα περίπου.



Αν έχουμε χρόνο, αφήνουμε το ψωμί να φουσκώσει σε θερμοκρασία δωματίου σκεπασμένο με τραπεζομάντηλο, για 3-4 ώρες. Το ψωμάκι σας θα έχει το χρόνο να διπλασιαστεί. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για μισή ώρα περίπου.

Προσπαθήστε, όταν στρώστε το ψωμί στη λαδόκολλα, να καλύψετε με το ζυμάρι τις ντομάτες, γιατί καίγονται εύκολα.


Την παραπάνω συνταγή την έκανα και με μαγιά ξηρή, στον αρτοπαρασκευαστή.
Οι αλλαγές που έκανα ήταν οι εξής:



Λαγάνα-Focaccia στον αρτοπαρασκευαστή
Υλικά
1 κούπα νερό χλιαρό
¾ κ. γ. ξηρή μαγιά
1 κ. γ. ζάχαρη
300 γρ. χωριάτικο αλεύρι για ψωμί ζυμωτό
μπορεί να χρειαστεί λίγο αλεύρι ακόμα (για όλες τις χρήσεις ή χωριάτικο)
50 γρ. φέτα χοντροκομμένη
2 κ. σ. λιαστές ντομάτες
½ κ. γ. αλάτι
1-2 κ. σ. ελαιόλαδο από τις λιαστές ντομάτες
1-2 κ. σ. ηλιόασπορους

Εκτέλεση
Έβαλα στον αρτοπαρασκευαστή τα 7 πρώτα υλικά. Το πρόγραμμα του αρτοπαρασκευαστή μου, ζυμώνει επί μισή ώρα, οπότε, αφού έβαλα τη φέτα και τις λιαστές ντομάτες από την αρχή, έλιωσαν (πράγμα που ήξερα ότι θα συμβεί). Αν δεν θέλετε να λιώσει η φέτα και οι ντομάτες, προσθέστε τις στο τέλος του ζυμώματος στη μηχανή ή με το χέρι, αφού βγάλετε τη ζύμη από τον κάδο.
Επίσης, αρχικά έβαλα τα 300 γρ. αλεύρι και πρόσθεσα λίγο ακόμα, επειδή κολλούσε η ζύμη στον κάδο.
Αφού τελείωσε το ζύμωμα, έβγαλα τη ζύμη και την έβαλα σε μπωλ, ενσωμάτωσα
2 κ. σ. λάδι και την άφησα στο λαδωμένο μπωλ να φουσκώσει για ένα μισάωρο.
Μετά, πάτησα να ξεφουσκώσει η ζύμη, λάδωσα ταψί και της έδωσα το σχήμα της λαγάνας. Από πάνω, έριξα τον ηλιόσπορο και πάτησα με τα δάχτυλα να κολλήσει και να κάνει γουβίτσες στην επιφάνεια.


 Την άφησα να φουσκώσει πάλι για 15-20 λεπτά και την έψησα για 20 λεπτά στους 170-180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο.

Προσοχή: Τόσο η προηγούμενη, όσο και αυτή, ψήνονται σε κανονικό φούρνο. Δεν έψησα τη λαγάνα στον αρτοπαρασκευαστή, για να έχει το γνωστό σχήμα.

Μπορείτε να φτιάξετε τη λαγάνα σας με όποιο τρόπο θέλετε από τώρα και να την καταψύξετε αφού κρυώσει. Βγάλτε τη λαγάνα την Κυριακή τα μεσάνυχτα, αφήστε τη στη σακούλα που την έχετε και την άλλη μέρα, θα έχετε μια φρεσκότατη λαγάνα. Είναι τέλειο αν δεν προλαβαίνετε να ζυμώσετε την ίδια μέρα!

Διαλέγετε και παίρνετε. Αν την κάνετε για Καθαρή Δευτέρα, μπορείτε να παραλείψετε τη φέτα.
Καλά να περάσετε!


Wednesday, February 22, 2012

Πρόσκληση




ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Ο Σύλλογος διδασκόντων και οι μαθητές  του 1ου Γυμνασίου Ζακύνθου, σας προσκαλούν  την Παρασκευή 24-2-2012, στις 11.00 π.μ., στην πλατεία Αγ. Μάρκου,  να παρακολουθήσετε την ομιλία της Μιμίκας Σταμίρη
« Ο Προξενητής»


Ελάτε, να διασκεδάσουμε μαζί και να συνεχίσουμε την παράδοση του Ζακυνθινού καρναβαλιού.

Τους ρόλους ερμηνεύουν με σειρά εμφάνισης οι μαθητές:

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΛΛΙΟΣ: ΝΤΕΛΑΛΗΣ
ΑΝΤΡΕΑΣ ΠΛΕΣΣΑΣ:  ΠΡΟΞΕΝΗΤΗΣ-ΝΙΚΟΛΑΣ
ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΟΥΔΗΛΑΣ: ΓΑΜΠΡΟΣ-ΝΙΟΝΙΟΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΕΤΤΑΣ: ΑΝΤΖΟΥΛΑ-ΜΑΝΑ ΝΥΦΗΣ
ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΚΑΛΟΓΕΡΙΑΣ: ΜΑΡΙΕΤΤΑ-ΝΥΦΗ
ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΪΚΑΛΗΣ: ΜΑΝΑ ΓΑΜΠΡΟΥ
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΓΑΛΙΩΤΗΣ: ΠΑΤΕΡΑΣ ΓΑΜΠΡΟΥ


Επιμέλεια-Διδασκαλία: 
Διονύσης Αβούρης   
Αγγελική Ξανθάκη                             

Monday, February 20, 2012

Γαλατόπιτα με φύλλο

Λατρεύω τα γλυκά με γάλα. Και αυτή η περίοδος, είναι η ιδανική για να τα ευχαριστηθεί κάποιος! Η γαλατόπιτα είναι πεντανόστιμη! Θυμίζει γαλακτομπούρεκο λόγω του σιμιγδαλιού, χωρίς τη μεγάλη γλύκα του σιροπιού, οπότε μπορείς να πεις ότι είναι μια λάιτ μορφή γαλακτομπούρεκου. Η άχνη και η κανέλλα από πάνω, την κάνουν απόλυτα ελκυστική και εθιστική! Αν ξεκινήσεις, δύσκολα σταματάς!


Γαλατόπιτα με φύλλο
Υλικά
½ κιλό φύλλο κρούστας
¼ κούπας ελαιόλαδο
1 κιλό γάλα 1,5 % λιπαρά ή πλήρες
1 πρέζα αλάτι
3 αυγά (χωρισμένα κρόκοι από ασπράδια)
10 κ. σ. σιμιγδάλι ψιλό
10 κ. σ. ζάχαρη
2 βανίλιες
προαιρετικά
άχνη ζάχαρη
κανέλλα


Εκτέλεση
Μέσα σε μια κατσαρόλα, βάζουμε το γάλα, τη ζάχαρη, μια πρέζα αλάτι και το σιμιγδάλι, σιγά-σιγά για να μη σβολιάσει.
Ανακατεύουμε συνεχώς, μέχρι να πήξει η κρέμα. κατά τη διάρκεια της παρασκευής της κρέμας, χαμηλώνουμε τη φωτιά για να μην κολλήσει το σιμιγδάλι στον πάτο της κατσαρόλας.
Όταν πήξει η κρέμα, ρίχνουμε τις βανίλιες, ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη.
Στρώνουμε τα μισά φύλλα στο ταψί, λαδώνοντάς ένα-ένα ελαφρώς με το ελαιόλαδο. Επιδιώκουμε να περισσεύουν τα φύλλα έξω από το ταψί.
Χωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους.
Χτυπάμε τα ασπράδια με μίξερ. Όταν χτυπηθούν καλά σε μαρέγκα, προσθέτουμε και τους κρόκους. Χτυπάμε να ενωθούν.
Ρίχνουμε τη μαρέγκα στην κρέμα και ανακατεύουμε με κουτάλα ή με μίξερ. Αν το ανακατέψετε με μίξερ, προσέξτε να μην ακουμπάει το μίξερ στον πάτο της κατσαρόλας, γιατί ενδέχεται να έχει πιάσει το σιμιγδάλι και να ενωθεί το μέρος που έχει κολλήσει, με την κρέμα.
Ρίχνουμε την κρέμα στο ταψί με τα φύλλα.
Γυρίζουμε προς τα μέσα, τα φύλλα που περισσεύουν έξω από το ταψί.
Πριν συνεχίσουμε, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Βάζουμε τα υπόλοιπα φύλλα, λαδώνοντάς τα κι αυτά ένα-ένα, πάνω από την κρέμα.
Βρέχουμε με λίγο νερό τα φύλλα από πάνω για να μην σπάσουν κατά το ψήσιμο.
Χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια.
Ψήνουμε 20 λεπτά στους 180 βαθμούς.
Μετά το 20λεπτο, καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο αν έχει πάρει χρώμα, χαμηλώνουμε στους 170 βαθμούς και ψήνουμε για 20-25 λεπτά ακόμα.
Σερβίρουμε ζεστή. Αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και κανέλλα.



Η Αλίκη, η Dark Chef και οι Πέλα-Σόφη με κάλεσαν να πω τα 5 αγαπημένα μου τραγούδια.Εδώ υπάρχουν 2-3 τεχνικά προβληματάκια.
α) ΜΟΝΟ 5;;;
βου) δυσκολεύομαι να θυμηθώ τίτλους (όπως και στίχους), ειδικά όταν μου το ζητούν
γου) κατά καιρούς αλλάζουν τα αγαπημένα μου τραγούδια!

Παρόλα αυτά, θα πω 5 που μου έρχονται πρώτα στο μυαλό!

1) Τελευταία ακούω μετά μανίας και μετ' επαναλήψεων το Τραγούδι You will never know-Imany. Αν δεν το έχετε ακούσει, ακούστε το!
2) Επίσης μετά μανίας ακούω το Μία από τα ίδια του Χατζηγιάννη
3) Ένα τραγούδι που είναι στην καρδιά μου από τη δεκαετία του 70: Hotel California-Eangles
4) Λατρεύω το Τσιγάρο του Κότσιρα και ό,τι τραγουδάει...
5) Αύρα, Ωκεανός, Ξύπνα αγάπη μου, Τις θάλασσες σταμάτα. Οκ, αυτό δεν ήταν μέσα στους κανόνες, αλλά δεν μπορώ να πω πιο από τα τέσσερα μου αρέσει περισσότερο, αλλά μου αρέσουν πάντα!

Τώρα ποιοι δέκα να παίξετε; Όποιος θέλει και όποιος έχει ευχαρίστηση, διότι μάλλον έχετε παίξει όλοι!

Καλή και γλυκιά εβδομάδα να έχουμε!

Friday, February 17, 2012

Κέικ με αλεύρι ολικής αλέσεως και τυρί κρέμα

Διανύουμε την περίοδο της Αποκριάς και την τιμητική τους έχουν τα κρεατικά αλλα και τα γαλακτοκομικά.


 Μία πρόταση για ένα διαφορετικό κέικ έχω να σας κάνω σήμερα. Κέικ ολικής αλέσεως με τυρί κρέμα. Το τυρί κρέμα παίζει το ρόλο της λιπαρής ουσίας εδώ. Είναι εύγευστο, έχει φυτικές ίνες και αρέσει ακόμα και στα παιδιά.



Κέικ με αλεύρι ολικής αλέσεως και τυρί κρέμα
Υλικά
2 ¾ αλεύρι ολικής αλέσεως
1 ¼ κούπας μαύρη ζάχαρη
4 αυγά
4 κ. γ. μπέικιν πάουντερ
1 πακέτο 200 γρ. τυρί κρέμα
1 ½ κ. γ. κανέλλα
1 σφηνάκι λικέρ μπαχαρικών
½ κούπα γάλα κρύο



Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Βάζουμε όλα τα υλικά σε μπωλ και χτυπάμε με το μίξερ για 5 λεπτά ή μέχρι να ενωθούν καλά όλα τα υλικά.
Λαδώνουμε ή βουτυρώνουμε μια φόρμα για κέικ, βάζουμε μέσα το υλικό και ψήνουμε για 40 λεπτά σε πάνω-κάτω αντιστάσεις, ή μέχρι να βγαίνει καθαρό ένα μαχαίρι, όταν το βουτήξουμε στο κέικ.

Το αλεύρι ολικής άλεσης, δίνει ενέργεια και μεταβολίζεται καλύτερα στον οργανισμό. Δίνει επίσης πολλές φυτικές ίνες.
Τα πάρτυ δίνουν και παίρνουν αυτές τις μέρες. Ας ξεχάσουμε τα προβλήματα για λίγο και ας διασκεδάσουμε. Δεν χρειάζεσαι απαραίτητα λεφτά για να διασκεδάσεις. Κέφι χρειάζεσαι και το πάρτυ στήνεται στο πι και φι! Οπότε, κι εγώ χορεύω όποτε μπορώ! Κάνετε το ίδιο κι εσείς!
Kαλά να περάσετε!


Wednesday, February 15, 2012

Οι τυχερές που κερδίζουν τα δωράκια είναι οι....

Κι εκεί που νόμιζα πως στην κλήρωση δεν θα είστε πάνω από 15, να που βρεθήκατε 32.
Οπότε, μετά από ηλεκτρονική κλήρωση που έγινε στο random.org. στις 12.16 ώρα Ελλάδας, οι τυχερές είναι οι Ξανθή και η Έλενα. Η Έλενα είχε σχολιάσει και στο φβ το ίδιο ακριβώς σχόλιο, γι' αυτό ξέρω ποια το έγραψε!

Random Sequence Generator

Here is your sequence:
24
 4
12
20
 8
 2
 6
29
13
 7
18
 3
30
27
10
15
 1
19
31
14
26
25
21
23
28
16
11
 9
22
 5
17
32
Timestamp: 2012-02-14 22:16:49 UTC

Οπότε, σύμφωνα με τη σειρά που είχα αναφέρει τα δώρα, τα πανέμορφα σκουλαρικάκια θα πάνε στην Ξανθή


Brass LOVE Earrings

 και το δαχτυλίδι θα πάει στην Έλενα, που η επιθυμία της συμπίπτει με το τυχερό της!


Heart Alpaca/German silver Ring 009


Εύχομαι να είσαστε πάντα τυχερές, μα πάνω απ' όλα, εύχομαι να δίνετε και να παίρνετε άπλετη αγάπη!


Ξανθή τη δική σου διεύθυνση την ξέρω. Έλενα, τη δική σου την περιμένω!



Tuesday, February 14, 2012

Αγριογούρουνο στην κατσαρόλα

Ωραία....Αφού άφησα να περάσει μια μέρα για να χωνέψω το πώς οι πολιτικοί μας έσωσαν την Ελλάδα, αφού θαύμασα τους λόγους που έβγαζαν με background την Αθήνα να καίγεται, αφού είδαμε κόμματα να διαγράφουν στελέχη τους επειδή δεν ψήφισαν το μνημόνιο ενώ άλλα να τα διαγράφουν ακριβώς επειδή το ψήφισαν, επανέρχομαι στο αγαπημένο μου χόμπυ και ας προσποιηθώ, ότι η ζωή συνεχίζεται κανονικά.

Τις προάλλες που έλεγα για αγριογούρουνο, είδα ότι σε μερικούς πετάρισαν οι βλεφαρίδες! Θυμήθηκα μια ωραία συνταγή για αγριογούρουνο που είχαμε δοκιμάσει με φίλους και είπα να τη μοιραστώ μαζί σας μια και έρχεται Τσικνοπέμπτη. Δεν ξέρω ποιο ακριβώς μέρος του ζώου ήταν γιατί ήταν ένα κομμάτι που χάρισε στους φίλους μου ένας κυνηγός αγριογούρουνων. Ήταν όμως κατάλληλο για κατσαρόλα. Έψαξα λοιπόν εδώ και δεκαετία και βρήκα την παρακάτω συνταγή σε ένα ξένο site, που δεν κράτησα φυσικά τότε. Την συνιστώ ανεπιφύλακτα. Δεν μυρίζει και γίνεται πεντανόστιμο.



Αγριογούρουνο
Υλικά
750 γρ. αγριογούρουνο (το έχω δοκιμάσει και με μοσχάρι-εξίσου
καλό) κομμένο σε κύβους των 2-3 εκατοστών
1 μέτριο κρεμμύδι (κομμένο σε κύβους)
2 δαφνόφυλλα
1/2 κουτ. γλ. τριμμένο γαρίφαλο
αλατοπίπερο
350 ml ζωμός κρέατος
3 κουτ. σούπας λάδι
1/4 λίτρου κόκκινο κρασί
2 κουτ. σούπας κορν φλάουρ
60 ml κρέμα γάλατος

Μαράνετε το κρέας στο λάδι σε καυτή φωτιά μέχρι να σκουρύνει. Χαμηλώστε λίγο τη φωτιά.
Προσθέστε το κρεμμύδι, τη δάφνη και τα μπαχαρικά ανακινώντας για ένα λεπτό.
Προσθέστε το ζωμό και το μισό από το κρασί, αφήστε το να πάρει μια βράση, καλύψτε το με καπάκι και αφήστε να βράσει για 90 λεπτά. Αν χρειαστεί νερό, προσθέστε.
Διαλύστε το κορνφλάουρ σε νερό και ανεβάστε τη θερμοκρασία να πάρει μια δυνατή βράση. Ρίξτε το κορνφλάουρ για να γίνει παχύρευστη η σάλτσα.
Τέλος προσθέστε την κρέμα γάλατος και το υπόλοιπο κρασί.
Είναι απλά τέλειο....

Η φωτό είναι με γουρουνάκι ήμερο. Δεν είχε αγριέψει ακόμα! Αν δεν τσικνίσετε με ψητούρα, είναι μια καλή πρόταση!

Η Βαγγελιώ, μου χάρισε ένα βραβείπ, την ευχαριστώ πολύ και το αφιερώνω σε όλους σας!




Χρόνια πολλά σε όλους όσους γιορτάζουν ειδικά σήμερα και εύχομαι να γιορτάζουν πάντα και όχι μόνο σήμερα. Μην ξεχνάτε, ότι μέχρι το βράδυ μπορείτε να σχολιάσετε στο προηγούμενο ποστ, για να κερδίσετε ένα δωράκι από το Pendi Creations.


Saturday, February 11, 2012

Be my Valentine! Δωράκι από το Pendi Creations για τους αναγνώστες μου!


Λοιπόοοοοον, μπορεί εμένα να μου φαίνεται εμπορική γιορτή, αλλά κακά τα ψέματα. Ποιος δεν θα ήθελε να πάρει ένα δωράκι εκείνη τη μέρα; Ακόμα κι εγώ δεν θα έλεγα όχι σε ένα δωράκι, πόσο μάλιστα αν είναι σαν ένα από αυτά που ακολουθούν!

Το Pendi Creations, έχει την ευγενική καλοσύνη να προσφέρει  2 δωράκια για τους αναγνώστες της μικρής κουζίνας, τα οποία θα κληρωθούν την Τρίτη τα μεσάνυχτα!

Πώς σας φαίνονται; Σας αρέσουν; Πώς; Ποια δωράκια; Δεν τα βλέπετε; Όοοοχι! Δεν πάθατε κάτι! Όντως δεν τα βλέπετε! Για να δείτε τα δωράκια, θα πρέπει να πάτε στη σελίδα του Pendi creations.

Πηγαίνετε εκεί λοιπόν και δείτε το πρώτο δωράκι εδώ!

Το δεύτερο δωράκι εδώ!

Κάνετε like στο δωράκι που σας αρέσει. Αν δεν έχετε facebook και δεν μπορείτε να κάνετε like δεν θα σας μαλώσουμε. Άλλωστε δεν είναι αυτός ο τρόπος για να το κερδίσετε.

Και η ερώτηση  για να μπείτε στην κλήρωση είναι η εξής: Ποιο από τα δύο δωράκια θα θέλατε να σας φέρει ο αγαπημένος σας;

Όσοι απαντήσετε, θα μπείτε στην κλήρωση που θα γίνει με ηλεκτρονικό τρόπο την Τρίτη 14 Φεβρουαρίου τα μεσάνυχτα. Μέχρι τότε, μπορείτε να αφήστε εδώ ένα σχόλιο ο καθένας! Το δωράκι θα σας το στείλω εγώ, αμέσως μόλις το παραλάβω από το Pendi!

Pendi Creations, ευχαριστώ πολύ για την προσφορά των δώρων!

Ααα! Ξέχασα να πω ότι τα κοσμήματα είναι μοναδικά επειδή είναι χειροποίητα και θα αποσυρθούν από το site μετά την κλήρωση. Άρα όποιος τα κερδίσει, θα είναι και ο μόνος που θα τα έχει. Δεύτερα και όμοια δεν υπάρχουν :-)

Friday, February 10, 2012

Κάτι σαν battenberg cake (κέικ σκακιέρα)

Γνωρίζετε το battenberg cake? Αν δεν το γνωρίζετε, κάνετε κλικ εδώ για να μάθετε την ιστορία του. Το battenberg cake βέβαια, αποτελείται από 4 καρουδάκια, τα οποία είναι εναλλάξ ροζ και κίτρινα και ουχί τσικουλατένια. Τα κέικ ενώνονται με μαρμελάδα και τέλος κλείνονται με αμυγδαλόπαστα εξωτερικά, έτσι ώστε να μην μετακινούνται τα καρουδάκια.
Η οικογένεια όμως, δεν αναγνωρίζει άλλα γλυκά πλην σοκολάτας! Οπότε, το κεκάκι μου, αντί να φέρνει προς το battenberg, φέρνει προς...σκακιέρα! Αντί για μαρμελάδα χρησιμοποίησα πραλίνα φουντουκιού και εξωτερικά δεν το έντυσα με αμυγδαλόπαστα, αλλά το κάλυψα πάλι με πραλίνα φουντουκιού.




Δεν θα σας δώσω ακριβώς συνταγή, αλλά θα σας πω πώς γίνεται αυτό το καρουδάκι, το οποίο εντυπωσιάζει όταν το βλέπεις, διότι απορείς πώς γίνεται! Παρόλο που δείχνει πολύπλοκο, είναι απλό σαν ιδέα, μπελαλίδικο όμως λίγο σαν κατασκευή, επειδή πρέπει να φτιάξεις 2 κέικ!

Πώς το φτιάχνουμε:
Θα χρειαστείτε 2 στενόμακρα κέικ. Ένα βανίλιας και ένα σοκολάτας.
Θα χρειαστείτε επίσης πραλίνα φουντουκιού. Εγώ χρησιμοποίησα ένα βάζο των 400 γρ.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια απλή συνταγή για κέικ βανίλιας όπως αυτή εδώ, ή όποια έχετε εσείς. Για το σοκολατένιο κέικ, θα χρησιμοποιήσετε την ίδια συνταγή, αντικαθιστώντας μέρος του αλευριού (λίγο ε;), με κακάο. Θα ψήσετε το κέικ σε 2 στενόμακρες φόρμες για κέικ. Θα αφήσετε να κρυώσουν καλά, για να μπορείτε να τα κόψετε!


Αφού κρυώσουν, θα ισιώσετε επάνω την επιφάνεια του κέικ και μετά, θα το χωρίσετε στη μέση οριζόντια.  Έτσι, θα έχετε 2 στενόμακρα σοκολατένια κέικ και 2 βανίλιας.Αν το κέικ σας είναι φουσκωτό, μπορείτε να το κόψετε και σε 3 οριζόντια κομμάτια.

Μετά, θα κόψετε κατά μήκος το κέικ σε 3 ίσες στενόμακρες λωρίδες. (Μην μπερδευτείτε με τη φωτό του δικού μου κέικ. Εγώ χρησιμοποίησα ένα τετράγωνο κέικ και δεν χρειάστηκε να το κόψω οριζόντια).

Σε μακρόστενη πιατέλα, τοποθετείτε στη μέση μια λωρίδα κέικ βανίλιας (ή σοκολάτας αν το επιθυμείτε). Αριστερά και δεξιά, περνάτε ένα στρώμα πραλίνας προσεχτικά (επειδή τρίβουν συνήθως τα κέικ).
Μετά, κολλήστε δεξιά και αριστερά λωρίδες κέικ σοκολάτας.




Αφού το κάνετε αυτό, περάστε όλη την επιφάνεια από πάνω με πραλίνα φουντουκιού.



Τώρα, πάμε στο 2ο επίπεδο. Κάνουμε το ίδιο πράγμα, αλλά με αντίθετα χρώματα στα κέικ. Πάνω δηλαδή από το σοκολατένιο βάζουμε βανίλιας κλπ. Έτσι, αρχίζει να φαίνεται η αντίθεση στα χρώματα και να σχηματίζεται το καρό! Μην ξεχνάτε, ότι είναι πιο εύκολο να βάζουμε το κεντρικό κομμάτι πρώτα και μετά να αλείφουμε με πραλίνα!

Αφού φτιάξουμε και το 2ο επίπεδο, ξαναπερνάμε με πραλίνα  την επιφάνεια και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για 3η και τελευταία φορά, πάντα τοποθετώντας αντίθετα χρώματα στα κέικ.



Ισιώνουμε την επιφάνεια του κέικ με μαχαίρι αν χρειάζεται, ισιώνουμε και τα πλαϊνά και το περνάμε όλο με πραλίνα φουντουκιού ή μόνο την επιφάνεια.



 Αν περάσετε όλο το κέικ, το προστατεύετε από το να ξεραθεί. Εγώ, πέρασα μόνο την επάνω επιφάνεια, επειδή ήξερα πόσο θα κρατήσει ;-)
 


Tips:
Θα μπορούσατε να το τυλίξετε με αμυγδαλόπαστα ή ζαχαρόπαστα. Το τύλιγμα το βοηθάει να μείνει σταθερό, επειδή ενώνεται στα καρό. Όπως καταλαβαίνετε, δεν είναι ένα κέικ που θα κόψεις ένα κομμάτι και θα το φας στο χέρι (αν και ο υιός το παίρνει μαζί σε χαρτοπετσέτα), αλλά θέλει το πιατάκι του και το πηρουνάκι του. Αυτό δεν σημαίνει ότι διαλύεται εύκολα, αλλά, δεν είναι όσο σταθερό είναι ένα ενιαίο κέικ.

Αν δεν σας αρέσει η πραλίνα φουντουκιού (λέμε τώρα) μπορείτε να ενώσετε τα κέικ με μαρμελάδα.

Το κέικ σας θα μπορούσε να έχει μόνο 2 επίπεδα!

Μπορείτε να φτιάξετε μόνο ένα κέικ βανίλιας και να χωρίσετε το μίγμα για να κάνετε από το ίδιο και το σοκολατένιο, όμως το κέικ σας θα βγει μικρότερο σε ύψος.

Το κέικ που περισσεύει, δεν θα το πετάξετε! Μπορείτε να φτιάξετε ένα 2ο μικρότερο άμεσα, ή να βάλετε τα κομμάτια στην κατάψυξη για επόμενη χρήση, ή να φτιάξετε τρούφες και cake pops όπως περιγράφω εδώ!

Απόκριες έρχονται! Εντυπωσιάστε τους!


Wednesday, February 8, 2012

Cupcakes, cookies και τούρτα Αγίου Βαλεντίνου

Οκ. Το παραδέχομαι. Δεν έχω φτιάξει ποτέ τίποτα ειδικά γι΄αυτή τη μέρα. Ή ίσως έχω φτιάξει εδώ και πολλάαααααααααα χρόνια, αλλά δεν θυμάμαι. Τη θεωρώ μια ξενόφερτη γιορτή με εμπορικό σκοπό. Παρόλα αυτά, φέτος δεν αντιστάθηκα στον πειρασμό να παίξω στην κουζίνα μου. Πιο πολύ ήθελα μια ευκαιρία, για να παίξω με ζαχαρόπαστα και με royal icing. Έφτιαξα και τούρτα και cupcakes και μπισκότα. Αυτό είναι! Ή καθόλου, ή τα πάντα όλα!

Αφορμή στάθηκε μια φόρμα που είχα κερδίσει σε ένα give away της Λιζ. Σας έχει τύχει να αγοράσετε ή να σας χαρίσουν ένα μαγειρικό gadget και να κάνετε μήνες ή και χρόνια να το χρησιμοποιήσετε; Ε, σε μένα χρειάστηκε 2 χρόνια για να χρησιμοποιήσω τη φόρμα καρδιά. Όμως άξιζε η αναμονή. Τι λέτε;


Μετά, πήρα φόρα και έφτιαξα cupcakes. Τα έντυσα με ροζουλί ζαχαρόπαστα που μου έστειλε η γλυκιά Μάγδα!



...και μετά μπισκότα με royal icing...





Γενικά τελευταία μου αρέσει πολύ να παίζω με ζαχαρόπαστα και royal icing. Λοιπόν, τι θέλετε να σας κεράσω;

Tuesday, February 7, 2012

Παιχνίδι

Βραβεία και παιχνίδια

Η Μαρί έχει όρεξη για παιχνιδάκια κι εγώ βρίσκω λίγο χρόνο για να απαντήσω στις ερωτήσεις του παιχνιδιού που μου έστειλε:

1. Δεν ξέρω κατά πόσο αποτελεί έκπληξη αυτό: διδάσκω μουσική σε δημόσιο γυμνάσιο :-)

2. Καπνίζω 1-2 τσιγάρα την ημέρα (τελευταία μόνο 1) εδώ και 21 χρόνια, συνήθεια που δεν αυξήθηκε ποτέ. Μακάρι να μπορούσα να ήμουν τόσο εγκρατής και στα γλυκά!

3. Θα μπορούσα να ζω μόνο με γλυκά και μακαρονάδες!

4. Μου αρέσει ο χορός και χορεύω σε παραδοσιακό συγκρότημα  εδώ και 7 χρόνια!

5. Μου είναι αδύνατον να καθίσω καθιστή και να μην κάνω απολύτως τίποτα. Αν το κάνω, μάλλον είμαι άρρωστη.

6. Βαριέμαι τις δουλειές του σπιτιού. Τις κάνω αναγκαστικά. Αντιθέτως, αν με κλείσεις στην κουζίνα, θα χοροπηδάω από τη χαρά μου!

7. Μου αρέσει πιο πολύ η ζαχαροπλαστική από τη μαγειρική!

Για το 2ο βραβείο πρέπει να απαντήσω σε 10 ερωτήσεις:


1. Name your favorite song: Πολλά...

2. Name your favorite dessert: μπεζέδες και πολλά άλλα!

3. What ticks me off: η αχαριστία!

4. When I'm upset: καλύτερα να μην είσαι μπροστά!

5. What's your favorite pet: Χμμμ...Έχω σκύλο και γάτες...

6. Black or White: Μαύρο ;-)

7. Biggest fear: η αρρώστια που δεν θα μπορώ να πολεμήσω!

8. Everyday attitude: σκέφτομαι τι καινούριο θα φτιάξω καθημερινά!

9. What is perfection: Να είμαι καλά εγώ και τα αγαπημένα μου πρόσωπα...

10. Guilty pleasure: Γλυκά και το πρωινό τσιγάρο!


7 τυχαίες σκέψεις:

1. Άραγε θα ξαναπάω ταξίδι;

2. Τι καινούριο να φτιάξω;

3. Θέλω καλοκαίρι!

4.Μας δουλεύουνε....

5. Πόσο θα ΄θελα να αρχίσω φουσκιές όλους τους πολτικούς!

6. Τι άλλο περιμένουμε να μας κάνουν για να αντιδράσουμε;

7. Ποτέ θα μου περάσει το πιάσιμο;

Μου φαίνεται ότι παίξατε οι περισσότεροι, οπότε, όποιος θέλει παίζει!


Monday, February 6, 2012

Ρολάκια κοτόπουλου με φέτα και πιπεριά

Όταν βαριέσαι να φτιάχνεις τα ίδια και τα ίδια, σκέφτεσαι ιδέες που θα είναι αρεστές σε όλους. Έτσι, τις προάλλες σκεφτόμουνα, πώς θα μπορούσα να φτιάξω τα φιλέτα κοτόπουλου που είχα πάρει. Είπα λοιπόν να τα κάνω γεμιστά και έκανα το εξής:





Ρολάκια κοτόπουλου με φέτα και πιπεριά
Χρειάστηκα:
2 ολόκληρα φιλέτα κοτόπουλου στήθος χωρισμένα στα δύο
δύο κόκκινες πιπεριές ή πορτοκαλί ή ό,τι έχετε
ένα κομμάτι φέτα (σαν 2 σπιρτόκουτα)
μια κονσέρβα μανιτάρια φέτες
ένα πορτοκάλι
ένα λεμόνι
μπαχαρικά για κοτόπουλο
λίγο λάδι


Και τι έκανα:
Έκοψα τις πιπεριές μακρόστενες.
Άνοιξα με το μαχαίρι τα φιλέτα όσο μπορούσα έτσι ώστε να τυλίγονται και να κλείνουν.
Έβαλα σε κάθε φιλέτο ένα κομματάκι φέτα, μερικά κομμάτια πιπεριά και τα έκλεισα σε ρολό με συρμάτινες οδοντογλυφίδες. Τα κομμάτια πιπεριάς που έμειναν, τα σκόρπισα στο ταψί μαζί με τα μανιτάρια. Έστυψα ένα πορτοκάλι κι ένα λεμόνι, πρόσθεσα μια σταλιά λάδι, πασπάλισα το κοτόπουλο με μπαχαρικά για κοτόπουλο και τα έψησα στο γκριλ γύρω στο μισάωρο.
Δε φαντάζεστε τι νόστιμα που ήταν. Το ζουμάκι στο ταψί ήταν πεντανόστιμο. Το πορτοκάλι μάλλον έκανε τη διαφορά και η φέτα που είχε λιώσει μέσα στο ζουμάκι. (έβαλα ένα κομματάκι φέτα που είχε περισσέψει μέσα στο ταψί). Το καλό είναι ότι άρεσε πάρα πολύ και στα παιδιά.

Σε άλλη παραλλαγή, το φαγητό έγινε στο γκριλ χωρίς καθόλου σάλτσα (φωτό). Ήταν εξίσου νόστιμο.

Καλή εβδομάδα!


Friday, February 3, 2012

Κέικ μήλου-κανέλλας, με κεφίρ ή ξινόγαλο

 Άλλη συνταγή είχα κατά νου να βάλω και άλλη βάζω. Επειδή όμως μερικές-μερικές που είδαν τη φωτό της συνταγής στο φβ, είναι σε ... ενδιαφέρουσα κατάσταση και αν δεν βάλω τη συνταγή αυτή κινδυνεύει το μωρό (λέμε τώρα), τη βάζω άμεσα! Σας προειδοποιώ όμως: είναι πολύ νόστιμο και δεν το βρίσκει η άλλη μέρα!

Κέικ μήλου-κανέλλας, με κεφίρ ή ξινόγαλο
Υλικά
250 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
220 γρ. ζάχαρη
1 ½ κ. γ. κανέλλα σκόνη
¼ κούπας ηλιέλαιο (ή άλλο σπορέλαιο)
1 αυγό
½ κούπα κεφίρ ή ξινόγαλο
¼ κούπας λικέρ μήλο (ή κανέλλας, ή τεντούρας κλπ)
50 γρ. σταφίδες ξανθές (ή μαύρες και ξανθές μαζί)
2 ξινόμηλα ή καθαρισμένα και κομμένα σε μικρά κυβάκια
2 κ. σ. μαύρη ζάχαρη
προαιρετικά για το γλάσο
140 γρ. ζάχαρη άχνη
3 κ. γ. λικέρ μήλου
2-3 κ. γ. νερό



Εκτέλεση
Η εκτέλεση απλή, πολύ απλή!
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Βάζουμε το αλεύρι, την κανέλλα και τη ζάχαρη σε μπωλ.
Κάνουμε λακκούβα και βάζουμε το αυγό και το λάδι. Με σύρμα ανακατεύουμε λίγο.
Προσθέτουμε το κεφίρ και το λικέρ, ανακατεύουμε.
Με κουτάλι ενσωματώνουμε το μήλο και τις σταφίδες.
Λαδώνουμε μια ταρτιέρα ή ένα στρογγυλό ταψάκι διαμέτρου περίπου 28 εκ.
Ρίχνουμε μέσα το υλικό, ισιώνουμε να πάει παντού. Πασπαλίζουμε με τη μαύρη ζάχαρη και ψήνουμε για 30-35 λεπτά στους 180 βαθμούς.



Μέχρι να ψηθεί, ετοιμάζουμε το γλάσο.
Σε ένα μπωλάκι βάζουμε το λικέρ με την άχνη ζάχαρη. Προσθέτουμε νερό κουταλάκι-κουταλάκι, μέχρι να έχουμε ένα γλάσο που ρέει σαν μέλι.
Μόλις ψηθεί το κέικ, το βγάζουμε από το φούρνο και έτσι όπως είναι ζεστό, του κάνουμε σχεδιάκια με το γλάσο.



Αφήνουμε να κρυώσει λίγο πριν σερβίρουμε.



Αν δεν έχετε κεφίρ, μπορείτε να βάλετε ξινόγαλο. Χρησιμοποίησα ξινόμηλα, αφενός μεν γιατί μου αρέσουν, αφετέρου γιατί 2 τέτοια με κοιτούσαν στην κουζίνα μου και ήταν στα πρόθυρα αυτοκτονίας. Μπορείτε να βάλετε άλλα μήλα, φρέσκα, ή στα πρόθυρα!

Καλό Σαββατοκύριακο!


Wednesday, February 1, 2012

Γευστικό ταξίδι στη Σμύρνη Ι

Οι φίλοι μου με σκέφτονται όταν ταξιδεύουν, κι εδώ, ταξιδεύουμε σε ένα φούρνο στη Σμύρνη, την ώρα που κάνουν κουλούρια σιμίτια (Θεσσαλονίκης).

Καλό μήνα!