Pages

Wednesday, March 10, 2021

Αφράτο Κέικ Σοκολάτας χωρίς μίξερ

Σήμερα φιλοξενώ συνταγή της φίλης μου της Αγγελικής, την οποία εμπιστεύομαι τυφλά σε ό,τι μου στέλνει. Ακολουθεί ένα μυρωδάτο, αφράτο κέικ σοκολάτας που γίνεται εύκολα χωρίς μίξερ. 



Αφράτο Κέικ Σοκολάτας

225g βούτυρο, λιωμένο ή ηλιέλαιο + λίγο για να βουτυρώσουμε το ταψί

1/2 κούπα κακάο σκόνη (άγλυκο)

1  κούπα καυτό νερό

2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2 κούπες ζάχαρη

1 κουταλάκι του γλυκού σόδα

1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

1/2 κούπα γιαούρτι 2%, σε θερμοκρασία δωματίου

2 μεγάλα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου

1 βανιλίνη


Frosting


125g βούτυρο

1/2 κούπα κακάο άγλυκο

85g γιαούρτι (περίπου 6 κουταλιές της σούπας)

2 κούπες άχνη


Βουτυρώνουμε ένα ταψάκι ή πυρέξ διαστάσεων περίπου 22 cm X 33 cm.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς, στον αέρα. 

Για το κέικ: Σε μπολ ανακατεύουμε το ηλιέλαιο (ή το λιωμένο βούτυρο) με το κακάο και το καυτό νερό.

Σε διαφορετικό μπολ αναμιγνύουμε τα στερεά υλικά: το αλεύρι, την ζάχαρη, την σόδα, την βανιλίνη και το αλάτι. 

Ρίχνουμε το μίγμα με το κακάο στα στερεά υλικά και ανακατεύουμε να ενωθούν. Ενώνουμε το γιαούρτι με τα αυγά, χτυπώντας τα ελαφρά και τα προσθέτουμε στην ζύμη που έχουμε ετοιμάσει.


Έτοιμο το μίγμα του κέικ! Το βάζουμε στο ταψάκι που έχουμε ετοιμάσει και το ψήνουμε για 30 λεπτά. Δοκιμάζουμε αν έχει ψηθεί σωστά βυθίζοντας ένα μαχαίρι ή βελόνα στο κέντρο του ταψιού που πρέπει να βγαίνει καθαρό. Το κέικ δεν φουσκώνει πολύ, όταν είναι ψημένο ξεκολλάει ελαφρά από τις άκρες του ταψιού. Έχει εκπληκτικό άρωμα σοκολάτας.

Το αφήνουμε στο ταψάκι να κρυώσει.


Για το frosting: 

Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι και ρίχνουμε μέσα το κακάο ανακατεύοντας να ενώσουν. Προσθέτουμε το γιαούρτι. Βάζουμε το μίγμα να βράσει. Το κατεβάζουμε από την φωτιά και προσθέτουμε την άχνη κοσκινισμένη, ανακατεύοντας να ενώσει και να γίνει απαλό μίγμα, χωρίς «βόλους» αδιάλυτης άχνης.

Στρώνουμε το χλιαρό frosting πάνω στο κέικ (που είναι στο ταψί). Όταν κρυώσει κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

No comments:

Post a Comment