Ένα αγαπημένο φαγητό των παιδικών μου χρόνων. Πολλές φορές η μάνα μου το έφτιαχνε με αρνάκι ή κατσικάκι και χόρτα. όμως, πολύ συχνά το έφτιαχνε με μπριζόλες και μαρούλι. Η αλήθεια είναι ότι δεν το φτιάχνω συχνά παρόλο που μας αρέσει.
Μπριζόλες χοιρινές φρικασέ με μαρούλι
Υλικά για 2-3 άτομα
3-4 μικρές μπριζόλες χοιρινές
4 φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα σε φετάκια
1/2 ποτήρι κρασιού λευκό κρασί
2 μαρούλια καθαρισμένα, πλυμένα και χοντροκομμένα (λίγο πιο χοντρά κομμάτια από σαλάτα)
1-2 κ. σ. μάραθο ή άνιθο ψιλοκομμένο
2 αυγά
ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
χυμό μισού λεμονιού
Εκτέλεση
Σκουπίζουμε καλά με χαρτί τις μπριζόλες.
Σε ένα μεγάλο και φαρδύ σκεύος βάζουμε λίγο ελαιόλαδο (να έχει ένα λεπτό στρώμα το σκεύος).
Με δυνατή φωτιά, σωτάρουμε τις μπριζόλες. Αν δεν χωράνε όλες στο σκεύος, σωτάρετε δύο κάθε φορά.
Αφού σωτάρουμε τις δύο, να πάρουν λίγο χρώμα από την κάθε πλευρά, τις βγάζουμε σε ένα πιάτο. Αν χρειάζεται, προσθέτουμε λίγο λάδι ακόμα και σωτάρουμε τις δύο επόμενες.
Προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια, να μαλακώσουν λίγο και αυτά και αφού σωταριστούν ένα δύο λεπτά, προσθέτουμε και τις μπριζόλες που είχαμε βγάλει.
Σβήνουμε με λίγο λευκό κρασί.
Καλύπτουμε με νερό για να βράσουν.
Αν έχουμε καπάκι, καπακώνουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να βράσουν και να μαλακώσουν.
Ενδιάμεσα προσθέτουμε νερό όποτε χρειάζεται.
Μετά από 30-40 λεπτά, ελέγχουμε αν έχουν μισοβράσει (εναλακτικά μπορείτε να τις βάλετε σε χύτρα για πιο γρήγορα).
Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το μαρούλι να βράσει .
Αφήνουμε να βράσει κι αυτό κάνα τέταρτο ή όσο χρειαστεί για να μαλακώσει.
Στο τέλος του μαγειρέματος προσθέτουμε και το μάραθο να πάρει μια βράση.
Το φαγητό θα πρέπει να μείνει με λίγο νερό, όχι με υπερβολικό αλλά όχι και με καθόλου νερό.
Σβήνουμε τη φωτιά.
Χτυπάμε τα ασπράδια μαρέγκα, προσθέτουμε τους κρόκους και προσθέσουμε και το χυμό λεμονιού.
Μεταφέρουμε όσο υγρό (στην ανάγκη και χόρτα, δεν πειράζει) στο μίγμα του αυγού.
Ανακατεύουμε και το ρίχνουμε στις μπριζόλες. Κουνάμε το σκεύος να πάει παντού και σερβίρουμε.
No comments:
Post a Comment