Pages

Wednesday, February 21, 2018

Καλαμαράκια γεμιστά

Καλή Σαρακοστή σε όλους εύχομαι.
Στη Ζάκυνθο, οι τελευταίες μέρες ήταν βροχερές και με αέρηδες, εκτός από το τριήμερο που ήταν με άπνοια. Λίγο ήλιος, λίγη συννεφιά, καθόλου αέρας.


 Η μεγάλη Σαρακοστή ξεκίνησε και εύχομαι καλή δύναμη σε όσους μπορούν και νηστεύουν.


Με μια συνταγή νηστίσιμη ξεκινάω τη Σαρακοστή. Πεντανόστιμη και εύκολη. Να διευκρινίσω ότι χρησιμοποίησα κατεψυγμένα καλαμαράκια. Καθαρισμένα, ωραιότατα. Κουκλάκια σκέτα :p 

Δοκιμάστε τη και δεν θα χάσετε!


Καλαμαράκια γεμιστά στον φούρνο
Υλικά για 3 μερίδες
700 γρ. καλαμαράκια (μικρά προς μέτρια)
2 ντομάτες ξεφλουδισμένες, ξεσποριασμένες, ψιλοκομμένες
3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
6 κ. σ. ρύζι γλασέ
τα πλοκάμια από τα καλαμαράκια
1 μικρό μάτσο μάραθο ψιλοκομμένο
αλάτι
πιπέρι
σάλτσα
1 ντομάτα τριμμένη
λίγο μάραθο
ελαιόλαδο

Εκτέλεση 
Πλένουμε τα καλαμαράκια και τα αφήνουμε να στραγγίξουν.
Πλένουμε, καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε τα λαχανικά μας.
Σε ένα μπωλ, ψιλοκόβουμε τα πλοκάμια από τα καλαμαράκια.
Προσθέτουμε τις ντομάτες, τα κρεμμυδάκια, τον μάραθο και τέλος το ρύζι.
Αλατοπιπερώνουμε.


Γεμίζουμε τα καλαμαράκια. Αν είναι μεγάλα με κουτάλι, αν είναι μικρά με το χέρι-πιστέψτε με είναι πιο εύκολο). Κάντε το γέμισμα πάνω από το ταψί που θα τα αραδιάσετε. Έτσι, τα υγρά από τα λαχανικά θα μείνουν στο ταψί και δεν θα χρειαστεί να προσθέσετε νερό.
Αραδιάζουμε τα καλαμαράκια μέσα σε μικρό ταψάκι (χρησιμοποίησα πυρέξ).


Από πάνω, τρίβουμε μια ντομάτα, ρίχνουμε κι άλλο ψιλοκομμένο μάραθο και ελαιόλαδο.


Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190 βαθμούς.

Ψήνουμε για ένα εικοσάλεπτο σε δυνατό φούρνο και μετά χαμηλώνουμε στους 180. Ψήνουμε συνολικά για 1 ώρα και 15 λεπτά, ή μέχρι να είναι μαλακά τα καλαμαράκια. Νερό δεν χρειάστηκε να βάλω. Είχε αρκετή υγρασία το φαγητό από τα λαχανικά. 


Monday, February 12, 2018

Τυρομπαλάκια

Η περίοδος των Αποκριών, είναι περίοδος που καταναλώνουμε φαγητά και γλυκά με γάλα και τυρί.
Ένα τυρένιο μεζεδάκι σας προτείνω για τα πάρτυ σας ή τις συναντήσεις με φίλους που δεν λείπουν αυτό τον καιρό.




Τα τυρομπαλάκια σας δεν σφίγγουν απόλυτα, παρόλο που θα τα βάλετε στο ψυγείο προκειμένου να τα πλάσετε. Είναι ευχάριστα στην υφή και μπορείτε να φάτε αμέτρητα ακριβώς επειδή είναι ανάλαφρα.


Τυρομπαλάκια
Υλικά
300 γρ. ανθότυρο
250 γρ. φέτα
150 γρ. τυρί κρέμα
¼ κ. γ. πάπρικα γλυκιά
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
λίγο πιπέρι λευκό


Εκτέλεση
Λιώνουμε τη φέτα και το ανθότυρο με πηρούνι.
Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλά.
Αφήνουμε 1-2 ώρες στο ψυγείο (το μίγμα δεν σφίγγει πάρα πολύ).
Με κουταλάκι παίρνουμε μια μικρή ποσότητα και πλάθουμε μπαλάκια. 
Τα τοποθετούμε σε πιατέλα μαζί με μπατονέτες.

Δεν τις καρφώνουμε αμέσως γιατί μαλακώνουν, αλλά τις αφήνουμε στο πιάτο για να μπορεί να καρφώσει όποιος θέλει να πάρει.


Monday, February 5, 2018

Κέικ ολικής αλέσεως, με σάλτσα σαγκουίνι, χωρίς ζάχαρη

Τελευταία πειραματίζομαι με γλυκά χωρίς κρυσταλλική ζάχαρη, αλλά με στέβια. Όπως σας έλεγα τις προάλλες, χρησιμοποιώ μια στέβια η οποία η αναλογία της είναι ένα προς ένα. Αν δηλαδή μια συνταγή ζητάει 1 κούπα ζάχαρη, χρειάζεστε 1 κούπα στέβια. 


Τα πράγματα δεν είναι απλά βέβαια όταν βγάζεις την κρυσταλλική ζάχαρη από μια συνταγή. Η χημεία παίζει ρόλο στα γλυκά και βγάζοντας τη ζάχαρη, είναι εύκολο ένα γλυκό να πάει στράφι. 


Σε μπισκότα και κουλούρια τα πράγματα είναι λίγο πιο απλά. Σε ένα κέικ όμως, ή παντεσπάνι, ή σε ένα γλυκό που πρέπει να φουσκώσει, χρειάζεται να κάνεις κι άλλες αλλαγές. 


Για να εξασφαλίσεις το φούσκωμα, χρειάζεται να βάλεις περισσότερα ασπράδια και μπέκιν, ενώ για τον όγκο της ζάχαρης που χάνεται, πρέπει να βάλεις γιαούρτι ή πουρέ φρούτων κλπ. Γενικά, θέλει λίγο να πειραματιστείς με υπομονή και αγάπη. 


Ευτυχώς, τα πειράματά μου πάνε καλά και ως τώρα, όλα έχουν πετύχει. Μικροδιορθώσεις μπορούν να γίνουν, αλλά γενικά τα γλυκά είναι καλά και τσιμπολογάω χωρίς πολλές τύψεις.

Οπότε, έφτιαξα κέικ και το τσακίσαμε :) Πάμε να το φτιάξουμε;


Κέικ με αλεύρι ολικής αλέσεως χωρίς ζάχαρη
Υλικά για ένα μικρό κέικ
3 αυγά ολόκληρα
1 ασπράδι ακόμα (δεν πετάμε τον κρόκο)
140 γρ. αλεύρι ολικής αλέσεως που φουσκώνει μόνο του (1 κούπα)
135 γρ. γιαούρτι χαμηλών λιπαρών (μισή κούπα)
20 γρ. στέβια (χρησιμοποίησα στέβια 1 προς 1)
125 γρ. μαργαρίνη ή βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
1 κ. γ. μπέκιν
1 βανίλια (χωρίς προσθήκη ζάχαρης)
προαιρετικά για τη σάλτσα
1 κρόκο
45 γρ. χυμό σαγκουίνι
5-10 γρ. χυμό λεμονιού
1 κ. σ. βούτυρο
1 κ. γ. στέβια (1 προς 1)
προαιρετικά επίσης 1-2 πλακάκια τριμμένη σοκολάτα χωρίς ζάχαρη


Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160 βαθμούς με αέρα.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια μικρή φόρμα για κέικ.
Στο μπωλ του μίξερ βάζουμε όλα τα υλικά και χτυπάμε για 3-4 λεπτά.
Αδειάζουμε το υλικό στη φόρμα.
Ψήνουμε για 35-40 λεπτά ή μέχρι να βγαίνει καθαρή η λάμα ενός μαχαιριού.
Ξεφορμάρουμε το κέικ και το αφήνουμε να κρυώσει. Αν προσθέσετε την τριμμένη σοκολάτα, προσθέστε τη όσο είναι ακόμα ζεστό (αλλά όχι καυτό) για να κολλήσει.

<

Για τη σάλτσα.
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε τον κρόκο, το χυμό, το βούτυρο και ½ κ. γ. στέβια.
Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει το βούτυρο και να πήξει ελαφρώς η σάλτσα.
Αν σας φαίνεται άγλυκη, προσθέστε μισό κουταλάκι στέβια ακόμα.


Αρχικά είχα βάλει μόνο σαγκουίνι αλλά πρόσθεσα και χυμό λεμονιού γιατί μου αρέσει να ξινίζει. Αν θέλετε προσθέτετε το λεμόνι κι εσείς.
Σερβίρουμε με ή χωρίς σάλτσα.



Υγ. Το κέικ μοιάζει χαμηλό, όχι γιατί δεν φούσκωσε ικανοποιητικά, αλλά γιατί μπήκε σε μεγάλη φόρμα. Χρησιμοποιήστε μια μικρή φόρμα στρογγυλή ή μακρόστενη.