Τελευταία πειραματίζομαι με γλυκά χωρίς κρυσταλλική ζάχαρη, αλλά με στέβια. Όπως σας έλεγα τις προάλλες, χρησιμοποιώ μια στέβια η οποία η αναλογία της είναι ένα προς ένα. Αν δηλαδή μια συνταγή ζητάει 1 κούπα ζάχαρη, χρειάζεστε 1 κούπα στέβια.
Τα πράγματα δεν είναι απλά βέβαια όταν βγάζεις την κρυσταλλική ζάχαρη από μια συνταγή. Η χημεία παίζει ρόλο στα γλυκά και βγάζοντας τη ζάχαρη, είναι εύκολο ένα γλυκό να πάει στράφι.
Σε μπισκότα και κουλούρια τα πράγματα είναι λίγο πιο απλά. Σε ένα κέικ όμως, ή παντεσπάνι, ή σε ένα γλυκό που πρέπει να φουσκώσει, χρειάζεται να κάνεις κι άλλες αλλαγές.
Για να εξασφαλίσεις το φούσκωμα, χρειάζεται να βάλεις περισσότερα ασπράδια και μπέκιν, ενώ για τον όγκο της ζάχαρης που χάνεται, πρέπει να βάλεις γιαούρτι ή πουρέ φρούτων κλπ. Γενικά, θέλει λίγο να πειραματιστείς με υπομονή και αγάπη.
Ευτυχώς, τα πειράματά μου πάνε καλά και ως τώρα, όλα έχουν πετύχει. Μικροδιορθώσεις μπορούν να γίνουν, αλλά γενικά τα γλυκά είναι καλά και τσιμπολογάω χωρίς πολλές τύψεις.
Οπότε, έφτιαξα κέικ και το τσακίσαμε :) Πάμε να το φτιάξουμε;
Κέικ με αλεύρι ολικής αλέσεως χωρίς ζάχαρη
Υλικά για ένα μικρό κέικ
3 αυγά ολόκληρα
1 ασπράδι ακόμα (δεν πετάμε τον κρόκο)
140 γρ. αλεύρι ολικής αλέσεως που φουσκώνει μόνο του (1
κούπα)
135 γρ. γιαούρτι χαμηλών λιπαρών (μισή κούπα)
20 γρ. στέβια (χρησιμοποίησα στέβια 1 προς 1)
125 γρ. μαργαρίνη ή βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
1 κ. γ. μπέκιν
1 βανίλια (χωρίς προσθήκη ζάχαρης)
προαιρετικά για τη σάλτσα
1 κρόκο
45 γρ. χυμό σαγκουίνι
5-10 γρ. χυμό λεμονιού
1 κ. σ. βούτυρο
1 κ. γ. στέβια (1 προς 1)
προαιρετικά επίσης 1-2 πλακάκια τριμμένη σοκολάτα χωρίς
ζάχαρη
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160 βαθμούς με αέρα.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια μικρή φόρμα για κέικ.
Στο μπωλ του μίξερ βάζουμε όλα τα υλικά και χτυπάμε για 3-4
λεπτά.
Αδειάζουμε το υλικό στη φόρμα.
Ψήνουμε για 35-40 λεπτά ή μέχρι να βγαίνει καθαρή η λάμα
ενός μαχαιριού.
Ξεφορμάρουμε το κέικ και το αφήνουμε να κρυώσει. Αν
προσθέσετε την τριμμένη σοκολάτα, προσθέστε τη όσο είναι ακόμα ζεστό (αλλά όχι
καυτό) για να κολλήσει.
<
Για τη σάλτσα.
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε τον κρόκο, το χυμό, το βούτυρο
και ½ κ. γ. στέβια.
Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει το βούτυρο και να πήξει ελαφρώς
η σάλτσα.
Αν σας φαίνεται άγλυκη, προσθέστε μισό κουταλάκι στέβια
ακόμα.
Αρχικά είχα βάλει μόνο σαγκουίνι αλλά πρόσθεσα και χυμό
λεμονιού γιατί μου αρέσει να ξινίζει. Αν θέλετε προσθέτετε το λεμόνι κι εσείς.
Σερβίρουμε με ή χωρίς σάλτσα.
No comments:
Post a Comment