Pages

Monday, July 13, 2015

Γκουακαμόλε - Guacamole

Οι μέρες στο νησί κυλάνε χαλαρά. Χωρίς έννοια τι ώρα θα ξυπνήσουμε, χωρίς ρολόι στο χέρι, με μόνη έννοια αυτή που έχουμε όλοι οι έλληνες. Τι γίνεται από δω και πέρα...

Η θάλασσα είναι μια καθημερινή απόλαυση, μια παροχή ακόμα δωρεάν, που την εκμεταλλευόμαστε σε καθημερινή βάση.


Η ενασχόληση με το μαγείρεμα, καθημερινή μεν, αλλά χωρίς μεγάλη έννοια. Το καλοκαίρι είναι ευλογία με τόσα φρούτα και λαχανικά που υπάρχουν. Μαγειρεύουμε καλοκαιρινά λαχανικά, σαλάτες σε καθημερινή βάση και ενδιάμεσα μπαίνουν τα αγαπημένα μου ζυμαρικά αλλά και κρεατικά, λιγότερο συχνά.

Η κόρη από τη μέρα που ήρθε, όλο και κάτι φτιάχνει όταν προλαβαίνει. Το πρώτο πράγμα που έφτιαξε όταν ήρθε, ήταν γκουακαμόλε.

Για να φτιάξεις ένα καλό γκουακαμόλε, χρειάζεσαι ώριμα (αλλά όχι παρα-ώριμα) αβοκάντο. Για να δοκιμάστε αν τα αβοκάντο που θα πάρετε είναι ώριμα, αρκεί να τα πιέσετε ελαφρώς. Αν είναι σκληρά, είναι ακόμα ανώριμα. Αν ζουλιόνται ελαφρώς, είναι εντάξει. Μην χρησιμοποιήσετε υπερβολικά ώριμα (πολύ μαλακά) για γκουακαμόλε.

Αν έχετε ανώριμα αβοκάντο, αρκεί να τα αφήσετε μέσα σε μια χαρτοσακούλα του μανάβη για 2-3 μέρες σε θερμοκρασία δωματίου και θα ωριμάσουν!

Αλλά ας πάμε στη συνταγή για την ωραία αυτή αλοιφούλα!


Γκουακαμόλε
Υλικά για ένα μικρό μπωλ (διπλάσια ποσότητα από αυτό της φωτογραφίας)
2 ώριμα (αλλά όχι υπερβολικά ώριμα) αβοκάντο
1 μικρό κρεμμύδι πολύ ψιλοκομμένο
1-2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες ή λιωμένες
χυμό από ένα μέτριο lime ή λεμόνι
λίγο δυόσμο ψιλοκομμένο
αλάτι
μαύρο πιπέρι
προαιρετικά
μια μικρή ντομάτα ξεφλουδισμένη και ξεσποριασμένη, ψιλοκομμένη

Εκτέλεση
Πλένουμε και καθαρίζουμε τα αβοκάντο. Είναι πολύ εύκολο, αφού τα κόψουμε κατά μήκος στη μέση και τα χωρίσουμε, να τα αδειάσουμε με ένα κουτάλι.
Λιώνουμε το αβοκάντο σε ένα μπλεντεράκι.
Ανακατεύουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, τα οποία ψιλοκόβουμε με το χέρι.
Αλατοπιπερώνουμε.
Απολαμβάνουμε με πίτες κομμένες, με τορτίγιες ψημένες (νάτσος), με γαρίδες, σαν σάλτσα πάνω σε άλλα φαγητά.
Αν βάλετε ντομάτα, προσθέστε τη στο τέλος.

Καλή εβδομάδα!

To make a good guacamole, you need ripe (but not too ripe) avocados. To test if the avocados is ripe enough, press slightly on its surface. When the outside skins are black or dark purple and yield to gentle pressure, they’re ready to eat.  Do not use over ripe avocado for guacamole.

If your avocados are not ripe enough,  just leave them in a paper bag for 2-3 days at room temperature!


Guacamole
2 ripe (but not over-ripe) avocado
1 small onion, finely chopped
1-2 cloves garlic, crushed
juice of one medium lemon or lime
chopped mint
salt
black pepper
optionally
a small tomato, peeled, seeded and chopped

Wash and peal the avocado.
(Cut lengthwise in half and empty with a spoon).
Mash avocados in a food prossesor.
Mix all the other ingredients, which are finely chopped by hand.
Season with salt and pepper.
Use it over tortillas, with shrimps, fresh made bread.

If  tomato is added, add it at the end.

2 comments:

  1. Πολύ ωραίο, πολύ μου αρέσει!
    Καλά μπάνια ;)

    ReplyDelete