Θυμάστε που σας έλεγα τις προάλλες ότι μου είχε μείνει λίγο αλεύρι ζέας και σκεφτόμουν τι να το κάνω; Ένα μέρος το είχα κάνει πίτσα. Πολύ πετυχημένη ήταν! Ένα άλλο μέρος έγινε μπισκότα. Αυτά που σας γράφω σήμερα. Αυτά κι αν έγιναν νόστιμα!
Μου αρέσουν πολύ τα μπισκότα που είναι μαλακά και όλα αυτά που κυκλοφορούν σ' αυτή τη μορφή. Από χειροποίητα μέχρι έτοιμα. Τα χειροποίητα βέβαια έχουν πάντα άλλη χάρη. Αναρωτιόμουν αν θα τον νοιάξει κανέναν που αντί για κανονικό αλεύρι είχε ζέας. Ούτε που το πήραν χαμπάρι. Ήταν πάρα πολύ νόστιμα, μαλακά και η σοκολάτα τα απογείωνε! Δοκιμάστε τα!
Μαλακά μπισκότα με αλεύρι ζέας και σταγόνες σοκολάτας
Υλικά
1/2 κούπα λάδι (ελαιόλαδο και ηλιέλαιο, μισό-μισό)
1/4 κούπας γάλα κρύο
3/4 κούπας ζάχαρη
1 αυγό
1/2 κ. γ. μαγειρική σόδα
1/2 κ. γ. baking powder
1/4 κ. γ. άρωμα φουντουκιού ή άλλο άρωμα
100 γρ. σταγόνες σοκολάτας
2 και 1/4 κούπες αλεύρι ζέας
Εκτέλεση
Μέσα σε ένα μπωλ βάζουμε το λάδι με τη ζάχαρη και το αυγό και ανακατεύουμε με σύρμα για να λιώσει λίγο η ζάχαρη.
Προσθέτουμε το άρωμα, τις σταγόνες, τα διογκωτικά, ανακατεύουμε και βάζουμε και το αλεύρι.
Η ζύμη δεν θα πρέπει να είναι σφιχτή, αλλά ούτε και σαν μέλι αραιή. Θα κολλάει και θα χρειάζεστε να βοηθάτε για να ξεκολλήσει από το κουτάλι.
Σε ταψί βάζουμε λαδόκολλα.
Με ένα κουτάλι, παίρνουμε ζύμη στο μέγεθος καρυδιού και την τοποθετούμε στο ταψί αραιά γιατί θα απλώσει.
Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 10 λεπτά στους 160 βαθμούς με αέρα.
Τα βγάζουμε από τον φούρνο, αφήνουμε να περάσουν 2-3 λεπτά και με σπάτουλα τα μεταφέρουμε προσεχτικά σε σχάρα να κρυώσουν εντελώς.
Τα μπισκοτάκια θα είναι φουσκωτά όσο ψήνονται και όταν τα βγάλετε θα πέσουν ελαφρώς. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό των μαλακών μπισκότων.
Είναι πεντανόστιμα. Προσοχή: είναι εθιστικά! :-)
Μου αρέσουν πολύ τα μπισκότα που είναι μαλακά και όλα αυτά που κυκλοφορούν σ' αυτή τη μορφή. Από χειροποίητα μέχρι έτοιμα. Τα χειροποίητα βέβαια έχουν πάντα άλλη χάρη. Αναρωτιόμουν αν θα τον νοιάξει κανέναν που αντί για κανονικό αλεύρι είχε ζέας. Ούτε που το πήραν χαμπάρι. Ήταν πάρα πολύ νόστιμα, μαλακά και η σοκολάτα τα απογείωνε! Δοκιμάστε τα!
Μαλακά μπισκότα με αλεύρι ζέας και σταγόνες σοκολάτας
Υλικά
1/2 κούπα λάδι (ελαιόλαδο και ηλιέλαιο, μισό-μισό)
1/4 κούπας γάλα κρύο
3/4 κούπας ζάχαρη
1 αυγό
1/2 κ. γ. μαγειρική σόδα
1/2 κ. γ. baking powder
1/4 κ. γ. άρωμα φουντουκιού ή άλλο άρωμα
100 γρ. σταγόνες σοκολάτας
2 και 1/4 κούπες αλεύρι ζέας
Εκτέλεση
Μέσα σε ένα μπωλ βάζουμε το λάδι με τη ζάχαρη και το αυγό και ανακατεύουμε με σύρμα για να λιώσει λίγο η ζάχαρη.
Προσθέτουμε το άρωμα, τις σταγόνες, τα διογκωτικά, ανακατεύουμε και βάζουμε και το αλεύρι.
Η ζύμη δεν θα πρέπει να είναι σφιχτή, αλλά ούτε και σαν μέλι αραιή. Θα κολλάει και θα χρειάζεστε να βοηθάτε για να ξεκολλήσει από το κουτάλι.
Σε ταψί βάζουμε λαδόκολλα.
Με ένα κουτάλι, παίρνουμε ζύμη στο μέγεθος καρυδιού και την τοποθετούμε στο ταψί αραιά γιατί θα απλώσει.
Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 10 λεπτά στους 160 βαθμούς με αέρα.
Τα βγάζουμε από τον φούρνο, αφήνουμε να περάσουν 2-3 λεπτά και με σπάτουλα τα μεταφέρουμε προσεχτικά σε σχάρα να κρυώσουν εντελώς.
Τα μπισκοτάκια θα είναι φουσκωτά όσο ψήνονται και όταν τα βγάλετε θα πέσουν ελαφρώς. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό των μαλακών μπισκότων.
Είναι πεντανόστιμα. Προσοχή: είναι εθιστικά! :-)
Πολύ ωραία! Να είχα μερικά!
ReplyDeleteΈιναι τέλεια όπως ακριβώς τα περιγράφεις! Μαλακά και πολύ γευστικά! Χίλια μπράβο για την όμορφη συνταγή.
ReplyDeleteΕυχαριστώ πολύ!
Deleteτα έφτιαξα!!!Τέλεια!!!
ReplyDeleteΤο γάλα πότε το βάζουμε;
ReplyDeleteΜαζί με τα υγρά. Μάλλον το έχω ξεχάσει 😊
Delete