Ο άντρας της Μαρίας είχε προβλήματα δυσανεξίας με τα παρασκευάσματα με κοινό αλεύρι, μέχρι που έβγαλε από τη ζωή του τη γλουτένη. Δοκίμασε ψωμί με αλεύρι ζέας και είδε ότι του πάει μια χαρά, παρόλο που όπως έχουμε ξαναπεί η ζέα δεν είναι 100% χωρίς γλουτένη, αλλά είναι πολύ καλύτερα ανεκτή από τα άτομα που έχουν πρόβλημα.
Οπότε προχτές, συναντηθήκαμε για να κάνουμε ψωμί με ζέα και μαγιά, αφού η Μαρία νόμιζε πως δεν θα ξέρει να το χρησιμοποιήσει. Μπούρδες :-p Μια χαρά πήγε το πειραματάκι και περάσαμε πολύ ωραία καθώς περιμέναμε να γίνει το ψωμάκι!
Η μαγιά που χρησιμοποιήσαμε ήταν μαγιά επίσης χωρίς γλουτένη. Αν δεν έχετε πρόβλημα με την κοινή μαγιά, πιστεύω ότι κι εκείνη θα φουσκώνει το ψωμί μια χαρά. Διαφορετικά, πάρτε μαγιά χωρίς γλουτένη. Και τα δύο υλικά τα βρήκαμε σε μαγαζί με μπαχαρικά, άλευρα κλπ και συγκεκριμένα στη Ζάκυνθο στο Γεύσεις και αρώματα.
Το πειραματάκι έγινε μόνο με μισό κιλό αλεύρι για να δούμε πώς θα πάει. Και ορίστε τι κάναμε:
Ψωμί με ζέα και μαγιά
Υλικά
500 γρ. αλεύρι ζέας
1,5 κούπα νερό χλιαρό
1 φακελάκι μαγιά των 7 γρ. χωρίς γλουτένη
1 κ. γ. ζάχαρη
1 κ. σ. ελαιόλαδο
1/2 κ. γ. αλάτι (μπορείτε να βάλετε λίγο παραπάνω γιατί έμοιαζε λίιιιιγο ανάλατο
Εκτέλεση
Μέσα σε ένα μπωλ βάζουμε μία κούπα χλιαρό νερό και ρίχνουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη.
Ανακατεύουμε να λιώσουν και προσθέτουμε το λάδι και το μεγαλύτερο μέρος του αλευριού.
Προσθέτουμε το αλάτι και το υπόλοιπο αλεύρι και νερό.
Αν δεν έχει πάρει όλο το αλεύρι, ρίχνουμε λίγο ακόμα νερό. Αν δείχνει λασπωμένο, ρίχνουμε λίγο αλεύρι. Θέλουμε ένα ζυμαράκι που δεν κολλάει στα χέρια.
Όλη η διαδικασία δεν πήρε παραπάνω από δέκα λεπτά.
Με τη Μαρία βάλαμε το ψωμάκι πάνω στην ειδική πυρίμαχη πλάκα που διέθετε ο φούρνος της, αφού την πασπαλίσαμε με αλεύρι. Διαφορετικά, στρώνουμε λαδόκολλα σε ταψί και βάζουμε επάνω το ψωμί.
Το χαράζουμε και το αφήνουμε σε θερμό περιβάλλον να φουσκώσει (στον φούρνο στους 50 βαθμούς). Δεν χρειάστηκε παραπάνω από 15-20 λεπτά για να φουσκώσει και από το πείραμα που έκανα σήμερα με αλεύρι χωρίς γλουτένη εντελώς, το οποίο φούσκωσε επίσης μέσα σε δέκα λεπτά, τείνω να πιστέψω ότι αυτό συμβαίνει λόγο της απουσίας της γλουτένης ή πολύ απλά είναι πολύ δυνατή η μαγιά :-p
Αφού φουσκώσει (δεν έγινε και διπλάσιο, μη νομίζετε) το ψήνουμε για 50 λεπτά στους 180 βαθμούς με αέρα.
Συγκρατιόμαστε να μην το τσακίσουμε έτσι ζεστό όπως είναι!
Έγινε ωραιότατο και νοστιμότατο!
Για ψωμί με προζύμι και αλεύρι ζέας, ανατρέξτε εδώ!
Οπότε προχτές, συναντηθήκαμε για να κάνουμε ψωμί με ζέα και μαγιά, αφού η Μαρία νόμιζε πως δεν θα ξέρει να το χρησιμοποιήσει. Μπούρδες :-p Μια χαρά πήγε το πειραματάκι και περάσαμε πολύ ωραία καθώς περιμέναμε να γίνει το ψωμάκι!
Η μαγιά που χρησιμοποιήσαμε ήταν μαγιά επίσης χωρίς γλουτένη. Αν δεν έχετε πρόβλημα με την κοινή μαγιά, πιστεύω ότι κι εκείνη θα φουσκώνει το ψωμί μια χαρά. Διαφορετικά, πάρτε μαγιά χωρίς γλουτένη. Και τα δύο υλικά τα βρήκαμε σε μαγαζί με μπαχαρικά, άλευρα κλπ και συγκεκριμένα στη Ζάκυνθο στο Γεύσεις και αρώματα.
Το πειραματάκι έγινε μόνο με μισό κιλό αλεύρι για να δούμε πώς θα πάει. Και ορίστε τι κάναμε:
Ψωμί με ζέα και μαγιά
Υλικά
500 γρ. αλεύρι ζέας
1,5 κούπα νερό χλιαρό
1 φακελάκι μαγιά των 7 γρ. χωρίς γλουτένη
1 κ. γ. ζάχαρη
1 κ. σ. ελαιόλαδο
1/2 κ. γ. αλάτι (μπορείτε να βάλετε λίγο παραπάνω γιατί έμοιαζε λίιιιιγο ανάλατο
Εκτέλεση
Μέσα σε ένα μπωλ βάζουμε μία κούπα χλιαρό νερό και ρίχνουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη.
Ανακατεύουμε να λιώσουν και προσθέτουμε το λάδι και το μεγαλύτερο μέρος του αλευριού.
Προσθέτουμε το αλάτι και το υπόλοιπο αλεύρι και νερό.
Αν δεν έχει πάρει όλο το αλεύρι, ρίχνουμε λίγο ακόμα νερό. Αν δείχνει λασπωμένο, ρίχνουμε λίγο αλεύρι. Θέλουμε ένα ζυμαράκι που δεν κολλάει στα χέρια.
Όλη η διαδικασία δεν πήρε παραπάνω από δέκα λεπτά.
Με τη Μαρία βάλαμε το ψωμάκι πάνω στην ειδική πυρίμαχη πλάκα που διέθετε ο φούρνος της, αφού την πασπαλίσαμε με αλεύρι. Διαφορετικά, στρώνουμε λαδόκολλα σε ταψί και βάζουμε επάνω το ψωμί.
Το χαράζουμε και το αφήνουμε σε θερμό περιβάλλον να φουσκώσει (στον φούρνο στους 50 βαθμούς). Δεν χρειάστηκε παραπάνω από 15-20 λεπτά για να φουσκώσει και από το πείραμα που έκανα σήμερα με αλεύρι χωρίς γλουτένη εντελώς, το οποίο φούσκωσε επίσης μέσα σε δέκα λεπτά, τείνω να πιστέψω ότι αυτό συμβαίνει λόγο της απουσίας της γλουτένης ή πολύ απλά είναι πολύ δυνατή η μαγιά :-p
Αφού φουσκώσει (δεν έγινε και διπλάσιο, μη νομίζετε) το ψήνουμε για 50 λεπτά στους 180 βαθμούς με αέρα.
Συγκρατιόμαστε να μην το τσακίσουμε έτσι ζεστό όπως είναι!
Έγινε ωραιότατο και νοστιμότατο!
Για ψωμί με προζύμι και αλεύρι ζέας, ανατρέξτε εδώ!
δεν το ήξερα αυτο το αλευρακι!
ReplyDeleteΈχει γίνει σάλος με αυτό το αλεύρι τα τελευταία χρόνια για το αν όντως είναι υγιεινό και αν όντως το χρησιμοποιούσαν στην αρχαιότητα κλπ κλπ...
DeleteΑγοράζω ψωμί ζέας από τον φούρνο μας αλλά το βρίσκω πολύ συμπαγές. Το δικό σας έγινε έτσι ή βγήκε πιό αφράτο? Θα δοκιμάσω να φτιάξω με την συνταγή σου!!!! Ευχαριστώ!!!
ReplyDeleteΜαριάννα στον ενικό! Κοίτα να δεις. Αυτό με τη ζέα, δεν έγινε απόλυτα συμπαγές, αλλά ούτε σαν λευκό πολυτελείας. Χτες που έκανα με φαγόπυρο, ήταν πολύ συμπαγές, σαν χωριάτικο ζυμωτό ψωμί. Αυτά τα άλευρα είναι πολύ βαριά και γι΄αυτό κάνουν συμπαγή ψωμιά.
DeleteΕυχαριστώ Κική μου! Ο πληθυντικός απευθυνόταν σε σένα και στην Μαρία που φτιάξατε μαζί το ψωμί!!!
DeleteΚαλό απόγευμα!
Υπεροχο το ψωμακι σου,,το αλευρι ζεας ειναι πηγη ζωής!!!!
ReplyDeleteφιλια πολλα!
:-) Φιλάκια!
DeleteΩραίο καί ζηλευτό τό καρβελάκι σου Κική!!
ReplyDeleteΥπέροχη συνταγή!!Θά τήν δοκιμάσω!!Φιλάκια!
:-) Φιλιά!
DeleteΤο ζεστό σπιτικό ψωμάκι είναι μεγάλη υπόθεση! Τα τελευταία 3 χρόνια κάνουμε μόνο δικό μας ψωμί με προζύμι στο σπίτι μας και πειραματιζόμαστε με διάφορες συνταγές και άλευρα! Φαίνεται ωραία συνταγή και θα τη δοκιμάσω! Φιλιά Κικίτσα μου^^
ReplyDeleteΚαλησπέρα. Ζέα χρησιμοποιώ και γω στα ψωμιά μου αλλά σε μείγμα με σκληρό άσπρο για να είναι πιο αφράτο. Μια παρατήρηση μόνο για τη θερμοκρασία. Στους 50 βαθμούς το ψωμί φουσκώνει αλλά όχι από τη δράση της μαγιάς αλλά λόγω της διαστολής από τη ζέστη του ενσωματωμένου αέρα. Πιστεύω ότι είναι καλύτερα να φουσκώσει πιο αργά σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, να προλάβει η μαγιά να δράσει και τελικά το ψωμάκι μας θα φουσκώσει πιο καλά και θα γίνει πιο ελαφρύ.
ReplyDeleteΔεν έχω δοκιμάσει ποτέ ψωμί με αλεύρι ζέας. Θα ήθελα κάποια στιγμή, γιατί είμαι ψωμού.
ReplyDeleteΚαλημέρα
Κική μου βρήκα πρόσφατα σε κοντινό μου φούρνο ψωμί ζέας, αλλά για να πω την αλήθεια δίστασα να το αγοράσω. Θα πάρω ένα φρατζολάκι σήμερα για να δω αν αρέσει στην οικογένεια και αφού φτιάχνω συχνά σπιτικό ψωμί θα δοκιμάσω να ζυμώσω με αλεύρι ζέας. Και οι δύο σου σχετικές αναρτήσεις ειναι κατατοπιστικές.
ReplyDeleteΑν και χρησιμοποιώ και εγώ πότε πότε το κόλπο με τους 50 βαθμούς στο φούρνο για πιο γρήγορο φούσκωμα, θα συμφωνήσω με τον κ. Ζοσιμά. Το ψωμάκι που αφήνω να φουσκώσει μόνο του, γίνεται καλύτερο.
Καλό Σαββατοκύριακο.
Φαίνεται λαχταριστό! Δεν έχω χρησιμοποιήσει αλεύρι ζέας ποτέ και ούτε ψωμί ζέας έχω φάει. Θα το δοκιμάσω κάποια στιγμή!
ReplyDeleteΚαλό ΣΚ :)
Να ρωτήσω κάτι και εγώ?
ReplyDeleteΤο ψωμί με αυτό το αλεύρι δε χρειάζεται 2 'φουσκώματα'?
Δηλαδή ένα φούσκωμα μετά το ζύμωμα στη συνέχεια πλάσιμο και ξανά φούσκωμα μέχρι να το ψήσουμε?
Όπως περιγραφω Βαλεντίνα έγινε μια χαρά. Τώρα αν θες να του κάνεις δύο φουσκώματα, κακό δεν θα του κάνει.
ReplyDeleteΕυχαριστώ για την άμεση απάντηση!!!
ReplyDeleteΑύριο λέω να το επιχειρήσω...
https://www.youtube.com/watch?v=fnkWr9JaquA
ReplyDeleteαπλα μπουρδες!το εκανα ακριβως οπως το γραφεις και το μονο που σπαταλησα τελικα ηταν χρονο και εν τελει 900 γρ αλευρι και το μονο που πηρα ηταν ενα ζημαρι χειροτερο απο κολλα!!!!!!!!βλακειες!
ReplyDeleteΜπούρδες επειδη δεν σου πέτυχε. Μάλλον αυτό εννοείς.
Deleteθα συμφωνήσω με την ανθη!εκανα ακριβως την συνταγη και ηθελε πολυ παραπανω αλευρι απ οτι αναγραφεται στην συνταγη!επισης οταν το αφησα να ξεκουραστει και οταν πηγα να το μεταφερω στο ταψι για να μπει φουρνο,εγινε πραγματικα σαν κολλα ,λες και δεν ειχα προσθεσει καθολου αλευρι απο την αρχη!εχω ξανακανει ψωμι με ζεας αλευρι αλλα η συγκεκριμενη σαν διαδικασια δεν φαινεται να ειχε επιτυχια,στη γευση και στην υφη δεν ξερω γιατι μολις τωρα ψηνεται !
ReplyDeleteΤο μόνο που μπορώ να δώσω σαν εξήγηση είναι η διαφορά σε μάρκα αλευριού. Το αλεύρι ζέας δεν είναι εύκολο αλεύρι και μπορεί να διαφέρει από μάρκα σε μάρκα όπως επίσης και όλες οι ζύμες διαφοροποιούνται από την υγρασία του περιβάλλοντος, την εποχή, τη θερμοκρασία κλπ. Τόσο εγώ, όχο και η φίλη μου το κάνουμε συχνά χωρίς πρόβλημα.
DeleteΚαλημέρα και καλή εβδομάδα!
ReplyDeleteΘα ήθελα να ρωτήσω επειδή ακριβώς είναι δύσκολο αλεύρι και λίγο λευκό? Δηλ. 700γρ ζέας και 300 λευκό? Θα πετύχω τίποτα ή θα γίνει σαχλαμάρα?
Ναι. Μπορείς να αντικαταστήσεις ένα μέρος με λευκό.
DeleteΤο καλυτερο αλευρι ΖΕΑ ειναι φανταστικο, απιθανο ,το καλυτερο για την υγεια μας,αυτο το αλευρι ειχαν οι αρχαιοι μας, ΕΛΛΑΔΑ!!! με τα καλυτερα προιοντα σου ΕΛΛΑΔΑ!!! υπαρχει τιποτα πιο ζωντανο πιο προσιτο και τελικα πιο επικαιρο απο το να ανακαλυψουμε ξανα τη θρυλικη ΕΛΛΗΝΙΚΗ!!! κληρονομια και την υπεροχη μυθολογια της
ReplyDeleteΘΡΥΛΙΚΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΥΠΕΡΟΧΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ!!
ReplyDelete