Ως γλυκατζού που σέβεται τον εαυτό της, δηλώνω ότι λατρεύω τα παγωτά. Είναι όμως παχυντικά τα άτιμα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν τρώω ποτε βέβαια, αλλά το σκέφτομαι η αλήθεια είναι. Τα σορμπέ είναι μια πολύ καλή λύση αντί για παγωτό, χωρίς λιπαρά. Το μόνο παχυντικό στοιχείο που έχουν είναι η ζάχαρη και οι θερμίδες του φρούτου. Σίγουρα λιγότερο θερμιδοφόρα από τα άλλα παγωτά και σίγουρα άπαχα.
Τις τελευταίες μέρες στην κατάψυξη υπήρχαν δύο παγωτά από φρούτα. Σορμπέ ροδάκινο και ροζ γρανίτα λεμόνι (συνταγή σύντομα). Δεν ήξερα ποιο να διαλέξω κάθε φορά.
Για να μην σας κρυσταλλιάζουν οι γρανίτες σας και τα σορμπέ αν δεν έχετε παγωτομηχανή (ούτε εγώ έχω) υπάρχουν ένα-δύο κολπάκια που μπορείτε να κάνετε: 1) να προσθέσετε ελάχιστο αλκοόλ. Το αλκοόλ εμποδίζει το πλήρες πάγωμα του υγρού! 2) να ανακατεύετε το σορμπέ σας συχνά από τη στιγμή που θα αρχίσει να παγώνει. Έκανα και τα δύο και στις δύο συνταγές μου και δεν πάγωσαν σαν παγάκι. Αντιθέτως, έβγαζα με άνεση τη μερίδα μου χωρίς να χρειάζεται καν να περιμένω να ξεπαγώσει λίγο πρώτα. 3) Κάτι άλλο που παίζει ρόλο στο πάγωμα των σορμπέ, είναι η ποσότητα της ζάχαρης που θα βάλουμε. Μια μέση αναλογία για να φτιάξουμε σιρόπι είναι: όση ζάχαρη, τόσο νερό. Αν έχετε πιο ξινά ή πιο γλυκά φρούτα, μπορείτε να παίξετε με την ποσότητά της. Στη συνέχεια, όσο σιρόπι έχουμε, τόσο πολτό φρούτου βάζουμε.
Σορμπέ ροδάκινο
Υλικά για ένα κιλό περίπου σορμπέ
1 κούπα ζάχαρη
1 κούπα νερό
4 μέτρια ροδάκινα βιολογικά ή αράντιστα
1 πρέζα αλάτι
χυμό από 1-2 μικρά λεμόνια
2 κ. σ. λικέρ (έβαλα κράνα)
Εκτέλεση
Σε μεταλλικό σκεύος βάλτε τη ζάχαρη με το νερό να βράσουν για 1-2 λεπτά. Μπορείτε ακόμα-ακόμα να μην τα βράσετε καν! Απλά να τα ανακατέψετε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Σ΄ αυτή τη συνταγή τα έβρασα τα υλικά όπως λέω παραπάνω.
Αφήστε το σιρόπι να κρυώσει. Τα υλικά θα δώσουν 1,5 κούπα περίπου σιρόπι.
Χρειαζόμαστε ίση ποσότητα σε πολτό φρούτου.
Πλύνετε και λιώστε τα ροδάκινα στο μπλέντερ. Αν θέλετε να βγει όπως το χρώμα του δικού μου σορμπέ, θα πρέπει να βάλετε και τη φλούδα.
Μετρήστε 1,5 κούπα πολτό και προσθέστε το στο σιρόπι. Μην σας αγχώσει αν βγει λίγο λιγότερο ή λίγο περισσότερο. Εγώ έβαλα 1 και 3/4 κούπας.
Προσθέστε το αλάτι, το ποτό και όσο λεμόνι θέλετε ώστε να σας αρέσει στη γεύση.
Βάλτε το υλικό σε ένα μεταλλικό μπωλ και στη συνέχεια στην κατάψυξη.
Όταν αρχίζει να παγώνει, αρχίστε να το ανακατεύετε ανά μισή ώρα για 2-3 ώρες.
Καθώς θα παγώνει όλο και περισσότερο, ξύνετε τα πλαϊνά με ένα πηρούνι. Ξύνετε κάθετα και οριζόντια την επιφάνεια, έτσι ώστε να εμποδίσετε τη δημιουργία μεγάλων κρυστάλλων.
Το σορμπέ σας είναι έτοιμο. Θα δείτε ότι τις επόμενες μέρες δεν θα γίνεται απόλυτα σκληρό!
Απολαύστε το χωρίς τύψεις! :-)
Καλή εβδομάδα!
Τις τελευταίες μέρες στην κατάψυξη υπήρχαν δύο παγωτά από φρούτα. Σορμπέ ροδάκινο και ροζ γρανίτα λεμόνι (συνταγή σύντομα). Δεν ήξερα ποιο να διαλέξω κάθε φορά.
Για να μην σας κρυσταλλιάζουν οι γρανίτες σας και τα σορμπέ αν δεν έχετε παγωτομηχανή (ούτε εγώ έχω) υπάρχουν ένα-δύο κολπάκια που μπορείτε να κάνετε: 1) να προσθέσετε ελάχιστο αλκοόλ. Το αλκοόλ εμποδίζει το πλήρες πάγωμα του υγρού! 2) να ανακατεύετε το σορμπέ σας συχνά από τη στιγμή που θα αρχίσει να παγώνει. Έκανα και τα δύο και στις δύο συνταγές μου και δεν πάγωσαν σαν παγάκι. Αντιθέτως, έβγαζα με άνεση τη μερίδα μου χωρίς να χρειάζεται καν να περιμένω να ξεπαγώσει λίγο πρώτα. 3) Κάτι άλλο που παίζει ρόλο στο πάγωμα των σορμπέ, είναι η ποσότητα της ζάχαρης που θα βάλουμε. Μια μέση αναλογία για να φτιάξουμε σιρόπι είναι: όση ζάχαρη, τόσο νερό. Αν έχετε πιο ξινά ή πιο γλυκά φρούτα, μπορείτε να παίξετε με την ποσότητά της. Στη συνέχεια, όσο σιρόπι έχουμε, τόσο πολτό φρούτου βάζουμε.
Σορμπέ ροδάκινο
Υλικά για ένα κιλό περίπου σορμπέ
1 κούπα ζάχαρη
1 κούπα νερό
4 μέτρια ροδάκινα βιολογικά ή αράντιστα
1 πρέζα αλάτι
χυμό από 1-2 μικρά λεμόνια
2 κ. σ. λικέρ (έβαλα κράνα)
Σε μεταλλικό σκεύος βάλτε τη ζάχαρη με το νερό να βράσουν για 1-2 λεπτά. Μπορείτε ακόμα-ακόμα να μην τα βράσετε καν! Απλά να τα ανακατέψετε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Σ΄ αυτή τη συνταγή τα έβρασα τα υλικά όπως λέω παραπάνω.
Αφήστε το σιρόπι να κρυώσει. Τα υλικά θα δώσουν 1,5 κούπα περίπου σιρόπι.
Χρειαζόμαστε ίση ποσότητα σε πολτό φρούτου.
Πλύνετε και λιώστε τα ροδάκινα στο μπλέντερ. Αν θέλετε να βγει όπως το χρώμα του δικού μου σορμπέ, θα πρέπει να βάλετε και τη φλούδα.
Μετρήστε 1,5 κούπα πολτό και προσθέστε το στο σιρόπι. Μην σας αγχώσει αν βγει λίγο λιγότερο ή λίγο περισσότερο. Εγώ έβαλα 1 και 3/4 κούπας.
Προσθέστε το αλάτι, το ποτό και όσο λεμόνι θέλετε ώστε να σας αρέσει στη γεύση.
Βάλτε το υλικό σε ένα μεταλλικό μπωλ και στη συνέχεια στην κατάψυξη.
Όταν αρχίζει να παγώνει, αρχίστε να το ανακατεύετε ανά μισή ώρα για 2-3 ώρες.
Καθώς θα παγώνει όλο και περισσότερο, ξύνετε τα πλαϊνά με ένα πηρούνι. Ξύνετε κάθετα και οριζόντια την επιφάνεια, έτσι ώστε να εμποδίσετε τη δημιουργία μεγάλων κρυστάλλων.
Το σορμπέ σας είναι έτοιμο. Θα δείτε ότι τις επόμενες μέρες δεν θα γίνεται απόλυτα σκληρό!
Απολαύστε το χωρίς τύψεις! :-)
Καλή εβδομάδα!