Καθημερινά με τον Άγγελο τον φίλο μου, λέμε χίλια δυο πράγματα. Μέσα σε όλα και για μαγειρική φυσικά. Μιλώντας για θαλασσινά, μου είπε για ένα καταπληκτικό πιάτο που είχε φάει κάποτε με χταπόδι με ξύδι και κρεμμύδια σε πουγκί. Εγώ είχα στη διάθεσή μου καλαμαράκια, οπότε είπα να το δοκιμάσω έτσι. Το αποτέλεσμα μας άρεσε παρόλο που βγήκε με αρκετά ζουμάκια. Διαβάστε όλη τη συνταγή με τις αλλαγές αν θέλετε να αποφύγετε το πολύ ζουμάκι.
Καλαμαράκια στη λαδόκολλα με κρεμμύδια και καρότα
Υλικά για 3 πουγκιά
750 γρ. καλαμαράκια κατεψυγμένα σε κομμάτια
2 μέτρια κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες
300 γρ. καρότα baby (ή κανονικά κομμένα σε κυβάκια)
λίγο αλάτι
3 κ. σ. ξύδι*
3 κ. γ. ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Ξεπαγώνουμε τα καλαμαράκια, τα αφήνουμε να φύγουν εντελώς τα υγρά τους και πριν τα βάλουμε στη λαδόκολλα τα σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας.
Καθαρίζουμε και κόβουμε τα κρεμμύδια σε ροδέλες.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς με αέρα.
Κόβουμε 3 μεγάλα κομμάτια χαρτί ψησίματος και τα διπλώνουμε στη μέση.
Στο κέντρο του κάθε χαρτιού μοιράζουμε τα κρεμμύδια. Από πάνω βάζουμε τα καρότα και τα καλαμαράκια.
Περιχύνουμε τα υλικά με ένα κουταλάκι λάδι και μια κουταλιά ξύδι*
Κλείνουμε τα υλικά σε πουγκί και στρίβουμε καλά το χαρτί για να μην ανοίξει.
Ψήνουμε για μία ώρα*
Σερβίρουμε σε σκέτη σαλάτα ή με ρύζι*
Να εξηγήσω τους αστερίσκους τώρα.
Σε κάθε πουγκί είχα βάλει 2 κουταλιές ξύδι, το οποίο του πάει. Το φαγητό έβγαλε πολλά υγρά επειδή τόσο τα κρεμμύδια όσο και τα καλαμαράκια έχουν την τάση να βγάζουν. Το κλείσιμο με χαρτί ψησίματος επίσης βοηθάει να μην εξατμιστούν, οπότε προτείνω να βάλετε λιγότερο ξύδι και να συμπληρώσετε μετά.
Επίσης, αν θέλετε να μετριάσετε το χρόνο ψησίματος, μπορείτε να βράσετε τα καρότα (ή ακόμα και τα κρεμμύδια) για δέκα λεπτά. Τα καλαμαράκια στα 40 λεπτά ήταν έτοιμα και τρυφερά. Η μία ώρα χρειάστηκε για να μαλακώσουν καλά τα λαχανικά, ενώ τα καλαμαράκια δεν το χρειάζονταν.
Εμάς, παρόλο που βγήκε ζουμερό μας άρεσε, επειδή κάναμε βούτες με ψωμάκι και το σέρβιρα όπως ήταν με το χαρτί. Εσείς μπορείτε να το συνοδέψετε με ρυζάκι, να το βγάλετε από το χαρτί ή όπως θέλετε. Ήταν σίγουρα ιδιαίτερο, διαφορετικό και νόστιμο.
Και μια και μιλάμε για θαλασσινά, ρίξτε μια ματιά σε ένα όμορφο βιντεάκι που έφτιαξε η εταιρεία Καλλιμάνης για μια ενέργειά της που γινόταν κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής και που με ένα "πεινάω" στο twitter πολλοί τυχεροί (όπως κι εγώ) έλαβαν νόστιμα δώρα.
Και μια και λέω για θαλασσινά, πού είναι το καλοκαίρι; Οεο;
Άντε βρε! Καλό μήνα και καλό καλοκαίρι! (λέμε τώρα....)
Καλαμαράκια στη λαδόκολλα με κρεμμύδια και καρότα
Υλικά για 3 πουγκιά
750 γρ. καλαμαράκια κατεψυγμένα σε κομμάτια
2 μέτρια κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες
300 γρ. καρότα baby (ή κανονικά κομμένα σε κυβάκια)
λίγο αλάτι
3 κ. σ. ξύδι*
3 κ. γ. ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Ξεπαγώνουμε τα καλαμαράκια, τα αφήνουμε να φύγουν εντελώς τα υγρά τους και πριν τα βάλουμε στη λαδόκολλα τα σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας.
Καθαρίζουμε και κόβουμε τα κρεμμύδια σε ροδέλες.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς με αέρα.
Κόβουμε 3 μεγάλα κομμάτια χαρτί ψησίματος και τα διπλώνουμε στη μέση.
Στο κέντρο του κάθε χαρτιού μοιράζουμε τα κρεμμύδια. Από πάνω βάζουμε τα καρότα και τα καλαμαράκια.
Περιχύνουμε τα υλικά με ένα κουταλάκι λάδι και μια κουταλιά ξύδι*
Κλείνουμε τα υλικά σε πουγκί και στρίβουμε καλά το χαρτί για να μην ανοίξει.
Ψήνουμε για μία ώρα*
Σερβίρουμε σε σκέτη σαλάτα ή με ρύζι*
Να εξηγήσω τους αστερίσκους τώρα.
Σε κάθε πουγκί είχα βάλει 2 κουταλιές ξύδι, το οποίο του πάει. Το φαγητό έβγαλε πολλά υγρά επειδή τόσο τα κρεμμύδια όσο και τα καλαμαράκια έχουν την τάση να βγάζουν. Το κλείσιμο με χαρτί ψησίματος επίσης βοηθάει να μην εξατμιστούν, οπότε προτείνω να βάλετε λιγότερο ξύδι και να συμπληρώσετε μετά.
Επίσης, αν θέλετε να μετριάσετε το χρόνο ψησίματος, μπορείτε να βράσετε τα καρότα (ή ακόμα και τα κρεμμύδια) για δέκα λεπτά. Τα καλαμαράκια στα 40 λεπτά ήταν έτοιμα και τρυφερά. Η μία ώρα χρειάστηκε για να μαλακώσουν καλά τα λαχανικά, ενώ τα καλαμαράκια δεν το χρειάζονταν.
Εμάς, παρόλο που βγήκε ζουμερό μας άρεσε, επειδή κάναμε βούτες με ψωμάκι και το σέρβιρα όπως ήταν με το χαρτί. Εσείς μπορείτε να το συνοδέψετε με ρυζάκι, να το βγάλετε από το χαρτί ή όπως θέλετε. Ήταν σίγουρα ιδιαίτερο, διαφορετικό και νόστιμο.
Και μια και μιλάμε για θαλασσινά, ρίξτε μια ματιά σε ένα όμορφο βιντεάκι που έφτιαξε η εταιρεία Καλλιμάνης για μια ενέργειά της που γινόταν κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής και που με ένα "πεινάω" στο twitter πολλοί τυχεροί (όπως κι εγώ) έλαβαν νόστιμα δώρα.
Και μια και λέω για θαλασσινά, πού είναι το καλοκαίρι; Οεο;
Άντε βρε! Καλό μήνα και καλό καλοκαίρι! (λέμε τώρα....)
Εξαιρετική ιδέα για κάτι διαφορετικό στα καλαμαράκια!
ReplyDeleteΠολύ ωραία η συνταγή σου Κική μου καί πολύ πρωτότυπη!Εύκολο πιάτο καί σίγουρα πεντανόστιμο!Καλοκαίρι???Πούντο???Φιλάκια!!
ReplyDeleteΚαλό μήνα Κική :)
ReplyDeleteΠολύ ωραία ιδέα για τα καλαμαράκια έτσι. Γίνονται μαλακά και δεν ξερένονται.
Το ζουμάκι ωραίο είναι, δεν πειράζει ας είναι παραπάνω..
Επίσης πολύ ωραία η αλλαγή του blog... έγινε φωτεινό και χαρούμενο. Νομίζω χρειαζόταν
Φιλιά πολλά
Καλοκαιρινή συνταγούλα ,γρήγορη απλή και σίγουρα νόστιμη.
ReplyDeleteΜου αρέσει τρελά η ιδέα να φτιάξω τα καλαμαράκια έτσι!Να και κάτι απλό μα διαφορετικό!
ReplyDeleteΠολυ ωραια ιδεα! Προσωπικα θα αλλαξω το ξυδι με λεμονακι - καθως δεν τρωω καθολου ξυδι - αλλα θα το δοκιμασω σιγουρα!
ReplyDeleteΚαλημερα!
Πολύ πρωτότυπο! Και πολύ καλοκαιρινό!
ReplyDelete