Pages

Monday, June 23, 2014

Γλυκό κουταλιού καρυδάκι

Ένα από τα ωραιότερα γλυκά κουταλιού που είναι όμως λίγο μπελαλίδικα να το φτιάξεις, είναι το καρυδάκι. Αν τα προλάβετε, είναι η εποχή τους. Λέω αν τα προλάβετε πρώτον γιατί ανάλογα την περιοχή δένουν νωρίτερα ή αργότερα (τα δικά μου πλέον δεν κάνουν για γλυκό και λικέρ) και δεύτερον γιατί ακόμα κι αν τα δείτε στο δέντρο και είναι μικρά, πρέπει να βιαστείτε γιατί μεγαλώνουν γρήγορα και δεν είναι πλέον κατάλληλα.


Το καρύδι, τόσο στο λικέρ όσο και στο γλυκό, πρέπει να το προλάβετε όσο είναι μικρό, πράσινο και δεν έχει προλάβει να δέσει το ξυλώδες μέρος που έχει εξωτερικά και εσωτερικά. Θα πρέπει να κόβεται με ένα μαχαίρι.
Τα δικά μου λιάζονται ήδη στο μπαλκόνι για λικέρ εδώ και 2 εβδομάδες αφού εδώ κάτω είμαστε πιο νότια και όλα γίνονται πιο γρήγορα και τα υπόλοιπα μεγαλώνουν στο δέντρο για να τα μαζέψω στις αρχές του Οκτώβρη. Φέτος κόντεψα να τα χάσω γιατί δεν προλάβαινα να τα μαζέψω και οι μέρες έτρεχαν. Παρόλα αυτά, τα κατάφερα.

Αν έχετε κοντά καρυδιά, δοκιμάστε αυτό το γλυκό. Είναι ένα από τα πιο ιδιαίτερα, νόστιμα και δυσεύρετα!



Γλυκό κουταλιού καρυδάκι
Υλικά
½  κιλό καρυδάκι πράσινο και μικρό (να κόβεται με μαχαίρι)
½  κιλό ζάχαρη
νερό για το βράσιμο
2 κούπες νερό για το δέσιμο
χυμό ενός λεμονιού
γαρίφαλα

Εκτέλεση
Βάλτε γάντια γιατί μαυρίζουν τα χέρια!!
Τα καρυδάκια πρέπει να είναι πολύ μικρά, πράσινα και τρυφερά.

Καθαρίζουμε τα καρυδάκια ολόγυρα με το καθαριστήρι των καρότων.
Βάζουμε τα καρυδάκια για ένα 24ωρο σε νερό που το αλλάζουμε συνέχεια.
Τρυπάμε από την μία κορυφή στην άλλη τα καρυδάκια.
Τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν, αλλάζοντας το νερό 3 φορές (πάντα ζεστό το νερό). Τα βράζουμε γύρω στη μισή ώρα συνολικά, ανάλογα όμως την σκληρότητα των καρυδιών.
Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Ζουπάμε ένα-ένα ελαφρά για να φύγει το νερό.
Αν μας αρέσει η γεύση του γαρίφαλου στα γλυκά πολύ, καρφώνουμε σε κάθε καρυδάκι από ένα. Καρφώνοντας ένα γαρίφαλο στο καθένα, η γεύση του είναι πολύ έντονη. Αν δεν μας αρέσει η έντονη γεύση, βάζουμε μερικά καρφάκια γαρίφαλο στην κατσαρόλα όταν ρίξουμε τα καρυδάκια.
Βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό για 5 λεπτά και ρίχνουμε τα καρυδάκια.
Ξαφρίζουμε  αν χρειάζεται το γλυκό.
Όταν δέσει, μετά από 15 λεπτά περίπου, αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.
Την επόμενη μέρα το ξαναβράζουμε για 2-3 λεπτά και προσθέτουμε το λεμόνι.
Αν το σιρόπι είναι πολύ πηχτό, προσθέτουμε μισή κούπα νερό.

Αν αποφύγετε το καθάρισμα του καρυδιού ολόγυρα, να ξέρετε ότι θα το βρείτε μπροστά σας. Το καρύδι δεν έχει εμφανή φλούδα που να δείχνει ότι πρέπει οπωσδήποτε να βγει! Στο βράσιμο όμως, αυτή η φλουδίτσα βγαίνει και κομματιάζεται και το γλυκό έχει μια άσχημη εικόνα, όπως ακριβώς φαίνεται εδώ (μη δίνετε σημασία στη φωτό, είναι παμπάλαια...).


Γευστικά δεν αλλάζει κάτι. Απλά φαίνεται άσχημο το γλυκό μας. Παρόλο που είναι μπελάς λοιπόν το καθάρισμά τους, μην το αποφύγετε!

Καλή εβδομάδα!
   

7 comments:

  1. Δεν έχω κανένα δέντρο κοντά μου, μήπως είναι ευκολότερο να κεραστώ απ' το τραπέζι σου ένα καρυδάκι παρακαλώ;;;

    ReplyDelete
  2. Καλημέρα Κική!!Ωραίο τό γλυκάκι σου!!Υπέροχες οι φωτό σου!!Φτίαχνει η συμπεθέρα μου στό χωριό!!Γιά νά δούμε θά μού καί εφέτος?Χα χα!!Καλή εβδομάδα!!Φιλάκια!!

    ReplyDelete
  3. Δυστυχώς δεν έχω καμιά καρυδιά εδώ γύρω!!! Το καρυδάκι είναι πολύ γευστικό γλυκάκι και είναι πλούσιο σε σίδηρο!!! Αν βρω καρυδάκια θα το φτιάξω!
    Καλή βδομάδα
    Φιλάκια

    ReplyDelete
  4. Από τα πλέον αγαπημένα γλυκά του κουταλιού! Άντε να βρω καρυδιά να μαδήσω τώρα :P Φιλιά

    ReplyDelete
  5. Κορίτσια ευχαριστώ!

    ReplyDelete
  6. Να ρωτήσω έκανα καρυδάκι αλλά σάρωσε πολύ τι έφταιξε;

    ReplyDelete