Pages

Thursday, April 3, 2014

Νηστίσιμη καρυδόπιτα

Η συνταγή αυτή είναι παμπάλαιη και βρισκόταν σε μια καρτελοθήκη-δώρο τηλεπεριοδικού, εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Όσες συνταγές είχα κάνει από αυτή την καρτελοθήκη ήταν όλες μία και μία. Σύντομες, σαφείς, απλές, πετυχημένες. Ό,τι αρέσει σε μένα δηλαδή! :-)

Νηστίσιμη καρυδόπιτα την έλεγε, αλλά ουσιαστικά είναι ένα κέικ με καρύδια αφού ούτε αυγά έχει, ούτε σιροπιαστό είναι. Το σίγουρο είναι ότι είναι από τα ωραιότερα νηστίσιμα κέικ που έχω δοκιμάσει. Ακόμα κι αν δεν νηστεύετε μπορείτε να το φτιάξετε, είτε γιατί αποφεύγετε τα αυγά και τα ζωικά λίπη, είτε γιατί πολύ απλά είναι νόστιμο! Αυτή την καρυδόπιτα συνήθιζα να την φτιάχνω πολύ συχνά παλιότερα, χωρίς απαραίτητα να υπάρχει νηστεία, επειδή άρεσε πολύ και στα παιδιά, παρόλο που είχε μέσα καρύδια!

Οι φωτογραφίες, είναι εξίσου παλιές (από το 2008) και είναι από τις πρώτες που άρχισα να τραβάω και να ... βλέπονται ;-)



Νηστίσιμη καρυδόπιτα
Υλικά
1 φλυτζάνι λάδι (καλαμποκέλαιο έβαλα)
1 ½ φλυτζάνι ζάχαρη
1 ½ φλυτζάνι καρύδια χοντροκομμένα
4 φλυτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 φλυτζάνια νερό
½ φλυτζάνι κονιάκ
1 κουτ. γλ. κανελλογαρίφαλα
ξύσμα λεμονιού
3 κουτ. γλ. μπέκιν πάουντερ
1 κουτ γλ. σόδα


Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.
Ανακατεύουμε το αλεύρι με τα κανελλογαρίφαλα και το μπέκιν.
Προσθέτουμε το λάδι και ανακατεύουμε (με σύρμα ή ένα πηρούνι).
Ρίχνουμε τη ζάχαρη, το νερό, τα καρύδια, τη σόδα διαλυμένη στο κονιάκ και το ξύσμα.
Ανακατεύουμε καλά.
Λαδώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα.
Βάζουμε το μίγμα στη φόρμα και ψήνουμε στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για μία ώρα.

Tips: Όταν την ξεφορμάρουμε μπορούμε να στολίσουμε με καρύδια και σταφίδες.
Μπορούμε επίσης αντί γι’ αυτό, να την πασπαλίσουμε με άχνη και κανέλλα.
Μπορούμε ακόμα να τη σιροπιάσουμε με ένα ελαφρύ σιρόπι.

14 comments:

  1. Τι ωραία καρυδόπιτα!!!!!!!! Σαν κέικ

    ReplyDelete
  2. Kαλημέρα Κικίτσα, πολύ ωραία και αρωματική η καρυδόπιτα! Δε θα τη σιρόπιαζα, είναι μια χαρά έτσι!!! Φιλάκια :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Όντως δεν χρειάζεται σιρόπι!

      Delete
  3. Τέλειο! Όπως ακριβώς μου αρέσουν τα κέικ!
    Τέρμα φουσκωτά και με κανελογαρύφαλα και καρύδια.
    Ιστορική αναδρομή λοιπόν και με τις φωτό και με την συνταγή σου Κική, ε?
    χαχαχαα

    Καλή σου μερα!

    ReplyDelete
  4. Καί χωρίς σιρόπι είναι τέλεια Κική!!!Θά τήν δοκιμάσω!!!Καλό μήνα!!Φιλάκια!!

    ReplyDelete
  5. Πολύ ωραιο φαινεται και ιδιαιτερα υγιεινο!
    Θα το φτιαξω :)

    ReplyDelete
  6. Πολύ μου αρέσει που βλέπω το κέικ έτσι φουσκωτό και καμαρωτό!
    Θα του ταίριαζε πολύ και ένα νηστίσιμο σοκολατένιο γλάσο νομίζω!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Αν θα του ταίριαζε λέει!

      Delete
  7. Φαίνεται πολύ αφράτο!

    ReplyDelete