Λίγες μέρες έμειναν πριν την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς και την Καθαρή Δευτέρα. Αυτή τη βδομάδα, θα σας προτείνω δύο συνταγές για την Καθαρή Δευτέρα αλλά και τη Σαρακοστή γενικότερα.
Ξεκινάω με χούμους. Όταν απόρησα που κοίταζα τον φίλο μου τον Θεοτόκη να την φτιάχνει με φάβα και όχι με ρεβίθια μου είπε: ποιος σου είπε ότι χούμους φτιάχνουμε μόνο με ρεβίθια; Και με φάβα και με άσπρα φασόλια και με ό,τι θες γίνεται. Ήταν τόσο νόστιμο που μετά από 1-2 μέρες το έφτιαξα κι εγώ. Δοκιμάστε το!
Χούμους με φάβα
Υλικά
200 γρ. φάβα
1 μικρό κρεμμύδι (ή 2 του στιφάδου) καθαρισμένο ολόκληρο
2 κ. σ. ταχίνι
αλάτι
πιπέρι
1 κ. γ. κύμινο
(1 κ. σ. κρεμμύδι ψιλοκομμένο)
ελαιόλαδο
χυμό από 1 μέτριο λεμόνι
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε και πλένουμε τη φάβα.
Τη βάζουμε αποβραδίς να φουσκώσει.
Την επόμενη μέρα, τη βάζουμε σε κατσαρόλα μαζί με το κρεμμύδι, με νερό να τα σκεπάζει, να σιγοβράσουν.
Βράζουμε μέχρι να μαλακώσει η φάβα (σε κοινή κατσαρόλα μου πήρε 30-40 λεπτά).
Όταν βράσει τη λιώνουμε με ραδβομπλέντερ ή σε μπλεντεράκι.
Προσθέτουμε λάδι και λεμόνι όσο θέλουμε εμείς. Εγώ λάδι έβαλα μόνο 1-2 κ. σ.
Προσθέτουμε αν θέλουμε και το ωμό κρεμμύδι (να λιώσει κι αυτό στο μπλέντερ). Εγώ δεν το έβαλα...
Τέλος, βάζουμε το ταχίνι, αλάτι, πιπέρι και κύμινο και ανακατεύουμε καλά.
Απολαμβάνουμε με φρεσκοψημένο ψωμί ή με κριτσίνια!
Καλή εβδομάδα!
Ξεκινάω με χούμους. Όταν απόρησα που κοίταζα τον φίλο μου τον Θεοτόκη να την φτιάχνει με φάβα και όχι με ρεβίθια μου είπε: ποιος σου είπε ότι χούμους φτιάχνουμε μόνο με ρεβίθια; Και με φάβα και με άσπρα φασόλια και με ό,τι θες γίνεται. Ήταν τόσο νόστιμο που μετά από 1-2 μέρες το έφτιαξα κι εγώ. Δοκιμάστε το!
Χούμους με φάβα
Υλικά
200 γρ. φάβα
1 μικρό κρεμμύδι (ή 2 του στιφάδου) καθαρισμένο ολόκληρο
2 κ. σ. ταχίνι
αλάτι
πιπέρι
1 κ. γ. κύμινο
(1 κ. σ. κρεμμύδι ψιλοκομμένο)
ελαιόλαδο
χυμό από 1 μέτριο λεμόνι
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε και πλένουμε τη φάβα.
Τη βάζουμε αποβραδίς να φουσκώσει.
Την επόμενη μέρα, τη βάζουμε σε κατσαρόλα μαζί με το κρεμμύδι, με νερό να τα σκεπάζει, να σιγοβράσουν.
Βράζουμε μέχρι να μαλακώσει η φάβα (σε κοινή κατσαρόλα μου πήρε 30-40 λεπτά).
Όταν βράσει τη λιώνουμε με ραδβομπλέντερ ή σε μπλεντεράκι.
Προσθέτουμε λάδι και λεμόνι όσο θέλουμε εμείς. Εγώ λάδι έβαλα μόνο 1-2 κ. σ.
Προσθέτουμε αν θέλουμε και το ωμό κρεμμύδι (να λιώσει κι αυτό στο μπλέντερ). Εγώ δεν το έβαλα...
Τέλος, βάζουμε το ταχίνι, αλάτι, πιπέρι και κύμινο και ανακατεύουμε καλά.
Απολαμβάνουμε με φρεσκοψημένο ψωμί ή με κριτσίνια!
Καλή εβδομάδα!
Πρέπει να πρόκειται γιά γευστική ποίηση με την φάβα!!
ReplyDeleteΜε τα άσπρα φασόλια έχω έναν ενδοιασμό, αλλά με αρακά που δοκίμασα (συνταγή του Δρίσκα) ήταν σούπερ!!
Δοκίμασες με αρακά; Πολύ προχώ σε βρίσκω! :-p
DeleteΩραία συνταγή Κική!!Οτι πρέπει γιά τήν Σαρακοστή!!Καλή εβδομάδα!!Φιλάκια!!
ReplyDeleteΕυχαριστώ! Φιλιά!
DeleteΕχω δει συνταγές για χούμους εκτός από ρεβύθια.
ReplyDeleteΜε την φάβα θα είναι ακόμα πιο ωραία.
Ωραία για την Καθαρή Δευτέρα.
Καλή βδομάδα Κική :)
Φιλιά!
DeleteΓίνετε με διάφορους τρόπους και είναι νόστιμοι όλοι! Έχω κάνει απίθανους συνδυασμούς χούμους και δεν μετάνιωσα για κανέναν! Μου αρέσει το κύμινο που έβαλες! Μπράβο Κική μου για τη πρόταση!
ReplyDeleteΕγώ δεν έχω δοκιμάσει πολλούς αλλά ποτέ δεν είναι αργά ;-)
DeleteΚαλημέρα Κικίτσα, το φαβοχούμους σου είναι πολύ ωραία ιδέα!!! Θα το δοκιμάσω!! Καλή εβδομάδα, φιλάκια!
ReplyDeleteΦιλιά!
DeleteΠολυ νοστιμο ειναι και το χουμους με ροβίτσα με τη μονη διαφορα οτι στη συνταγη ειναι ωραιο να βαλεις κ λιγο κολιανδρο- κατα προτιμηση φρεσκο... Βγαινει υπεροχο... Θα δοκιμασω και με φαβα... Ευχαρισοτυμε για τις ωραιες συνταγες
ReplyDeleteΘα το δοκιμάσω! Ευχαριστώ!
Delete