Σας αρέσει το φυστικοβούτυρο; Εμένα πολύ! Το ίδιο πολύ αρέσει και στην κόρη μου. Έχω δοκιμάσει απαλό και κράντσυ και μου αρέσει το δεύτερο πολύ. Ένα καλό φυστικοβούτυρο, απογειώνει μπισκότα και cupcakes. Δεν μπορώ να πω ότι είναι ένα φτηνό προϊόν, αλλά μπορούμε να το φτιάξουμε πιο οικονομικά μόνοι μας. Όλοι όσοι φτιάχνουν μόνοι τους φυστικοβούτυρο υποστηρίζουν ότι είναι τόσο καλό, που δεν χρειάζεται να ξαναγοράσουν. Συμπεριλάβετε κι εμένα ανάμεσα σ' αυτούς...
Τα φυστίκια που θα χρησιμοποιήσουμε είναι τα αράπικα. Εγώ χρησιμοποίησα αλατισμένα. Για αλλαγές που μπορείτε να κάνετε στη συνταγή, ανατρέξτε στα tips.
Φυστικοβούτυρο
για 300 γρ. περίπου
280 γρ. αλατισμένα, ψημένα και καθαρισμένα αράπικα φυστίκια (αν τα φυστίκια σας δεν είναι ψημένα, ψήστε τα στο φούρνο για μερικά λεπτά)
2 κ. σ. λάδι φυτικό (χρησιμοποίησα λάδι από ένα βάζο ταχίνι)
1 κ. σ. αραιό μέλι
(αλάτι αν δεν χρησιμοποιήσετε αλατισμένα φυστίκια)
Εκτέλεση
Μέσα σε ένα μπλέντερ τρίβουμε τα φυστίκια σε 3 διαφορετικές δόσεις (τρίψτε το 1/3, αδειάστε το μπλέντερ και συνεχίστε με τα υπόλοιπα).
Βάζουμε όλο το υλικό στο μπλέντερ και το ξαναχτυπάμε. Αφήνουμε να ηρεμήσει το μίγμα για λίγα λεπτά. Αυτό βοηθάει τα φυστίκια να βγάλουν τα έλαιά τους.
Προσθέτουμε 1 κουταλιά λάδι και ξαναχτυπάμε.
Προσθέτουμε μισή κουταλιά μέλι και ξαναχτυπάμε,
Δοκιμάστε το φυστικοβούτυρό σας. Αν το θέλετε περισσότερο γλυκό, προσθέστε και την υπόλοιπη μισή κουταλιά μέλι.
Αν το μίγμα διαλύεται καθώς το ανακατεύετε, προσθέστε άλλη μια κουταλιά φυτικό λάδι.
Το φυστικοβούτυρο είναι έτοιμο.
Φυλάξτε το σε βάζο στο ψυγείο. Διατηρείται για 1-2 μήνες.
Tips:
Αν δεν χρησιμοποιήστε ψημένα φυστίκια, ψήστε τα εσείς για λίγο στο φούρνο.
Αν δεν χρησιμοποιήστε αλατισμένα φυστίκια, προσθέστε λίγο αλάτι στο τέλος.
Μπορείτε να παραλείψετε εντελώς το μέλι αν δεν θέλετε να έχει καθόλου γλύκα!
Βγάλτε το από το ψυγείο να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου για να το χρησιμοποιήστε.
Αν μετά το φύλαγμα διαχωριστεί το λάδι, απλά ανακατέψτε.
Όσο περισσότερο το χτυπάτε, τόσο πιο βελούδινο γίνεται. Αν το θέλετε κριτσινιστό, μην το παραχτυπήσετε.
Καλή εβδομάδα!
Τα φυστίκια που θα χρησιμοποιήσουμε είναι τα αράπικα. Εγώ χρησιμοποίησα αλατισμένα. Για αλλαγές που μπορείτε να κάνετε στη συνταγή, ανατρέξτε στα tips.
Φυστικοβούτυρο
για 300 γρ. περίπου
280 γρ. αλατισμένα, ψημένα και καθαρισμένα αράπικα φυστίκια (αν τα φυστίκια σας δεν είναι ψημένα, ψήστε τα στο φούρνο για μερικά λεπτά)
2 κ. σ. λάδι φυτικό (χρησιμοποίησα λάδι από ένα βάζο ταχίνι)
1 κ. σ. αραιό μέλι
(αλάτι αν δεν χρησιμοποιήσετε αλατισμένα φυστίκια)
Εκτέλεση
Μέσα σε ένα μπλέντερ τρίβουμε τα φυστίκια σε 3 διαφορετικές δόσεις (τρίψτε το 1/3, αδειάστε το μπλέντερ και συνεχίστε με τα υπόλοιπα).
Βάζουμε όλο το υλικό στο μπλέντερ και το ξαναχτυπάμε. Αφήνουμε να ηρεμήσει το μίγμα για λίγα λεπτά. Αυτό βοηθάει τα φυστίκια να βγάλουν τα έλαιά τους.
Προσθέτουμε 1 κουταλιά λάδι και ξαναχτυπάμε.
Προσθέτουμε μισή κουταλιά μέλι και ξαναχτυπάμε,
Δοκιμάστε το φυστικοβούτυρό σας. Αν το θέλετε περισσότερο γλυκό, προσθέστε και την υπόλοιπη μισή κουταλιά μέλι.
Αν το μίγμα διαλύεται καθώς το ανακατεύετε, προσθέστε άλλη μια κουταλιά φυτικό λάδι.
Το φυστικοβούτυρο είναι έτοιμο.
Φυλάξτε το σε βάζο στο ψυγείο. Διατηρείται για 1-2 μήνες.
Tips:
Αν δεν χρησιμοποιήστε ψημένα φυστίκια, ψήστε τα εσείς για λίγο στο φούρνο.
Αν δεν χρησιμοποιήστε αλατισμένα φυστίκια, προσθέστε λίγο αλάτι στο τέλος.
Μπορείτε να παραλείψετε εντελώς το μέλι αν δεν θέλετε να έχει καθόλου γλύκα!
Βγάλτε το από το ψυγείο να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου για να το χρησιμοποιήστε.
Αν μετά το φύλαγμα διαχωριστεί το λάδι, απλά ανακατέψτε.
Όσο περισσότερο το χτυπάτε, τόσο πιο βελούδινο γίνεται. Αν το θέλετε κριτσινιστό, μην το παραχτυπήσετε.
Καλή εβδομάδα!
Αχ τι ωραίο χρώμα που έχει και πόσο εύκολα γίνεται!
ReplyDeleteΠανεύκολο!
ReplyDeleteΤο σημειώνω γιατί ως σπιτικό θα έχει και σούπερ γεύση!
Φιλιά
Είναι όντως καλό Ερμιόνη!
DeleteΤόσο απλό;; Μια φορά είπα να αγοράσω και το κόστος του μου φάνηκε αστρονομικό αλλά και η συσκευασία μεγάλη για τις ανάγκες μου.
ReplyDeleteΚαλημέρα και καλή εβδομάδα.
Τόσο απλό!
DeleteΕπίσης!
Μου αρέσει πολύ το φυστικοβούτυρο αλλά πάντα αμφέβαλα για τα χημικά που έχουν τα έτοιμα του σούπερ μάρκετ. Σ' ευχαριστώ πολύ για την ωραία και πολύ εύκολη συνταγή, μπαίνω κι εγώ στη λίστα όσων δεν πρόκειται να ξαναγοράσουν έτοιμο!
ReplyDeleteΔοκίμασε το σπιτικό. Δεν υστερεί στη γεύση :-)
DeleteΠραγματικά η τιμή του έτοιμου είναι αδικαιολόγητη! Το δικό μας είναι σίγουρα και πιο υγιεινό. Μου αρέσει που αυτό εδώ θα είναι και αλμυρό και επίσης το μέλι θα του πηγαίνει!
ReplyDeleteΚαλή βδομάδα εύχομαι!
Νταρκ και τα έτοιμα έχουν αλάτι. Διαφορετικά είναι άνοστα.
DeleteΕυχαριστώ! Επίσης!
Χρησιμότατη η ανάρτησή σου για μένα, που χρησιμοποιώ πολύ το φυστικοβούτυρο στην κουζίνα μου!
ReplyDeleteΦιλιά, καλή βδομάδα!
Ευχαριστώ! Επίσης!
DeleteΠολύ χρήσιμο, ευχαριστούμε Κική μου! Θέλω να φτιάξω κάτι κεκάκια και λυπάμαι να δώσω 5 ευρώ για ένα βαζάκι!
ReplyDeleteΟπότε τώρα μπορείς να φτιάξεις όσο θέλεις!
DeleteΜου αρέσει πολύ η ανάρτηση αυτή, το προσπάθησα μια φορά με φιστίκια άψητα και ανάλατα και δεν ήταν καθόλου ωραίο.................αλλά τώρα θα το προσπαθήσω ξανά γιατί το τρώω πάρα πολύ!!!!!!!!!!
ReplyDeleteΔοκίμασε με αλατισμένα. Κι εγώ έλεγα πως θα βγει πολύ αλατισμένο αλλά είναι μια χαρά!
DeleteΑρέση πολύ στήν εγγονή μου!!!Ωραία συνταγή Κική!!!Καιρός λοιπόν νά τήν φτιάξω!!
ReplyDeleteΚαλή εβδομάδα!!Φιλάκια!!!
Ευχαριστώ! Επίσης!
DeleteΠολύ χρήσιμη ανάρτηση! Το φυστικοβούτυρο είναι όντως ακριβό και το να το φτιάξουμε μόνοι μας είναι καταπληκτική ιδέα!
ReplyDeleteΦιλάκια!
Φιλιά!
DeleteΘα τη δοκιμάσω σίγουρα γιατί αρέσει πολύ στην κόρη μου το φιστικοβούτυρο. Καλή εβδομάδα να έχεις.
ReplyDeleteΕυχαριστώ! Επίσης!
DeleteΑγαπημενο!!!!........σε ευχαριστουμε πολυ!
ReplyDelete!!πολυ!!!πολυ!!
καλημερα!!!
Πεθαίνω για φυστικοβούτυρο!!!
ReplyDeleteΚι εμείς!
DeleteΜ αρέσει το φυστικοβούτυρο
ReplyDeleteΟταν ήμουν έγκυος το έτρωγα πολύ
Το δικόσου σίγουρα θα μ αρέσει περισσότερο
Και τα tips πολύ καλά
Φιλιά
Δοκίμασέ το!
DeleteΠολύ καλό! Αλλά το δικό μου έγινε λίγο πιο αραιό απ'ότι το ήθελα(ή δν επρεπε ν βαλω τόσο λάδι ή έπρεπε να το χτυπήσω λίγότερο) αλλά μετά από μια μέρα στο ψυγείο έγινε τέλειο! Όποιος έχει συνηθίσει στην γεύση του φυστικοβούτυρου που πουλάνε στα σούπερ μάρκετ και θέλει κάτι παρόμοιο ίσως θα ήταν καλύτερα να μην βάλει καθόλου μέλι και να προσθέσει περισσότερο αλάτι. Ποτέ ξανά έτοιμο φυστικοβούρο! Πολύ πιο υγιεινό και οικονομικό!
ReplyDelete:-)
ReplyDeleteΠολύ ενδιαφέρουσα συνταγή, πάντα ήθελα να δοκιμάσω φυστικοβούτυρο, αλλά μου φαινόταν ακριβό για να πάρω ένα βαζάκι και να το αφήσω τελικά στην άκρη, σε περίπτωση που δεν μου άρεσε. Τελικά, έψαξα συνταγές και έφτιαξα μόνη μου, όμως όλες χρησιμοποιούσαν peanuts... Το αράπικο είναι καλύτερο/νοστιμότερο; Με έβαλες σε σκέψεις!
ReplyDelete